Jump to content

Premještanje vozila parkiranog "na sredini kolnika"


anonimno

Preporučene objave

Pauk mi je pokupio auto parkiran na "nacrtanom otoku", odnosno na jednom od onih mjesta koje je precrtano debelim bijelim linijama, odnosno po kojem se ne vozi.

 

Zaračunata mi je kazna od 300kn za nepropisno parkiranje, plus 500kn za pauka. Na policijskoj potvrdi stoji da je kazna naplačena po čl. 80, st. 4. ZOSPNC.

 

E sad, ja sam dobro proučio tekstove tog članka i ostalih članaka koji govore o parkiranju, i o premještanju vozila, i tu meni nisu jasne dvije stvari:

 

1) Meni se čini da to nema veze sa čl.80., jer on određuje parkiranje na sredini kolnika. Ja ne mogu pronači nigdje u ZOSPNC da se takva površina definira kao kolnik, već se kolnik eksplicitno definira kao "dio cestovne površine namijenjen u prvom redu za promet vozila, s jednom prometnom trakom ili više prometnih traka". Takva površina očito nije namijenjena prometu vozila, i nigdje u zakonu uopće ne mogu pronaći definiciju za takvu površinu. Po mojem shvačanju to je samo dio ceste koji je fizički u razini kolnika, ali nije "kolnik" per se. Da li griješim?

 

2) Čak i ako se to kvalificira kao parkiranje na sredini kolnika prema čl. 80, to i dalje ne opravdava premještanje vozila. Naime, premještanje se regulira čl. 84, koji izričito navodi situacije u kojima se premještanje izvršava, a to su mahom situacije iz čl. 82. i 83., dok se "sredina kolnika" ne spominje. Također, vozilo parkirano na tom mjestu nije ometalo tok promet, sigurnost prometa, pješake niti išta slično. Da li sam u pravu?

 

Ako neka od ovih teza stoji, koji mi je najbolji način da dobijem svoje novce nazad (barem 500kn ako ne svih 800)?

 

Unaprijed zahvaljujem za bilo kakvu pomoć ili komentare po ovom pitanju.

 

P.S: Da se tako parkiram svaki dan ne bih ništa rekao, nego je bila kompletna gužva u gradu i nigdje mjesta, a ja sam morao samo otići u poštu podignuti pošiljku. Tamo je bilo parkirano več pet auta, ali za zlu sreću, dok sam se ja vratio (cca 5 min), pauk je stigao skupiti baš mog. Zašto uz toliko auta parkiranih po cesti i pločnicima pokupljaju one koji nikome ne smetaju? :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim vas, nemojte odmah skakati u zaključke.

 

Mislim da ćete se složiti samnom da je dana osnova za premještanje vozila iz čl 84 st. 1. ("ugrožava sigurnost prometa ili ometa normalan tok prometa") subjektivna, te da je važno znati kako i gdje je točno vozilo parkirano, prije nego se donose mišljenja, zar ne?

 

Ne radi se o blokiranju prometa niti smanjivanju vidljivosti. Nije to polje 2x2m. Dano polje je veličine cca 20 x 8 metara (otprilike, govorim sad napamet). Na njemu je u to vrijeme bilo parkirano oko 5-6 auta, i unatoč tome je bilo još puno prostora okolo.

 

Nazalost, bas taj dio Zagreba je na Google Earthu snimljen po oblacnom vremenu, inače bi vam pokazao satelitsku snimku da vidite kako to izgleda.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija