Jump to content

Remećenje reda i mira


Nemirko

Preporučene objave

Jučer mi stigla kazna prekršajnog suda za remećenje javnog reda i mira 22.5.2008.

Naime tada nam je policija napisala kaznu za pjevanje na javnom mjestu te samim time remećenje javnog reda i mira.

 

Ovako u rješenju piše da smo pjevanjem narušavali javni red i mir u vidno alkoholiziranom stanju.

Pitanje:

1. Da li imamo osnovu na eventualno izbjegavanje ove kazne budući da nas nisu alkotestirali nego je to "u vidno alkoholiziranom stanju" slobodna procjena plicajca, a također nama na licu mjesta nisu dali nikakav zapisnik da potpišemo, a usto smo studenti bez primanja.

2.Te je večeri bila norijada i cijeli grad se derao i pjevao.

 

Ima li šanse da s ovime budemo oslobođeni ove prijave (pogotovo točka 1)?

 

3. Da li ovakve kazne ulaze u dosje, recimo kada treba potvrda o nekažnjavanju kod zapošljavanja, da li će to biti vidljivo?

 

4.Ukoliko nas slučajno oslobode da li se onda ta prijava tretira kao da nije postojala, tj.briše se iz tzv. dosjea o prekršajima osobe?

 

Zamolio bih Vas da netko odgovori ako zna!

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. bit ovog prekršaja je vika na javnom mjestu, tako da taj dio teško možete izbjeći. ukoliko Vas nisu alkotestirali, onda ništa od alkoholiziranosti, ali taj dio nije ni važan, već vika. :-?

2. možete probati, pa ukoliko sudac kaže da za vrijeme norijade ne važi Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, onda da. :smijeh:

3.Za ovo nečete imati nikakav dosje, tako ni zapreka za bilo šta drugo, ionako se traže potvrde za kaznena djela, ne za prekršaje, pa onda kao da i nemate taj jrm :kavica:

4.s obziroma da ni ovako ni onako nečete imati dosje, nema se šta ni brisati.

jedino ostajete u oba slućaja u internim policijskim evidencijama i to samo u opisu događaja, ali to služi samo da ukoliko Vas za neko vrijeme policajac legitimira, da mu dežurni kaže da ste imali jrm pa da policajac na terenu zna postupiti i za ništa drugo. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to što ostaješ u nekim policijskim evidencijama može ti npr. značiti ako si lovac ili nekada budeš zatražio dozvolu za oružje - u tom slučaju postoji mogućnost da je nećeš dobiti ili kod raznih provjera npr. ako bi ikada zaželio biti zaštitar ili sl. (nikada se ne zna u životu) :-?:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tri godine nakon plaćene ili izdržane kazne nastupa rehabilitacija, te se podatak o tom prekršaju ne može koristiti u odlukama o oružju ili zaštitarskom poslu.

 

Na svaku odluku po pitanju oružja i zaštitarske djelatnosti stranka ima pravo pokretanja upravnog spora.

 

Dakle, 3 godine nakon plaćanja, čistog obraza poričite taj prekršaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i 33 godine nakon počinjenog prekršaja može ga poricati,ali će u određenim policijskim evidencijama uvijek ostati.

prilikom traženja dozvole za oružje i sl. policija radi sigurnosnu provjeru i kao što kaže ovan, uvijek će taj događaja ostati u evidencijama praksa je da osobama koje imaju remečenje jrm-a provjera obično ne prođe, mada nije pravilo. :smijeh::kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

točno je napisao darkoh.

ne mora biti pravilo, ali se prvo gledaju te evidencije i paralelno radi sigurnosna provjera.

 

točno je napisala i petpetica.

neće se nakon 3 godine rehabilitacije gledati tko je za šta kažnjen, ali će se uvijek gledati tko je za šta prijavljivan i na kraju krajeva ćemu je sklon.

npr. možda čovjek unazad 4 godine nema niti jednog JRM-a, a prije 6-8 godina je bio prijavljivan za 10 (ili više) prekršaja iz oblasti JRM-a s elementima nasilja (čl.6. ili 13.) i odjednom zatraži oružje. Da li bi mu ga dala radi npr. osobne sigurnosti ????? - a rehabilitacija je prošla!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OVAN je napisao:

Da li bi mu ga dala radi npr. osobne sigurnosti ????? - a rehabilitacija je prošla!

Da.

 

Svatko ima pravo na greške i zakon svakom daje priliku da se popravi.

 

Onaj tko radi te poslove na način propisan ovdje:

 

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/338570.html

 

dužan je koristiti se zakonskim propisima koji uređuju ta pitanja a to je:

 

PREKRŠAJNI ZAKON

Članak 77.

(1) Nakon izdržane, oproštene ili zastarjele kazne zatvora odnosno maloljetničkog zatvora, osuđenik ima sva prava utvrđena Ustavom, zakonom ili drugim propisom i može stjecati sva prava osim onih koja su mu ograničena zaštitnom mjerom, a jednako se to odnosi i na počinitelja prekršaja kojem je primijenjena mjera upozorenja ili je odlukom o prekršaju oslobođen kazne.

(2) Protekom tri godine od pravomoćnosti odluke o prekršaju počinitelj prekršaja smatra se neosuđivanim po toj odluci o prekršaju i svaka uporaba tih podataka o njemu kao počinitelju prekršaja zabranjena je i nema nikakav pravni učinak. Rehabilitirani osuđenik ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i zbog toga ne može biti pozvan na odgovornost niti može imati bilo kakve pravne posljedice.

(3) Rehabilitacija iz stavka 1. i 2. ovoga članka nastupa po sili zakona.

 

 

ma koliko se to nekom sviđalo ili ne.

 

Zato navodim da se na svaki upravni akt kojeg izdaje nadležna organizacija policije može pokrenuti upravna tužba, u kojem će suci upravnog suda izreći presudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

hvala svima, al kaj sad to znaci? dal ja sad nakon dvije godine mogu dobiti tu potvrdu da se ne vodi sudski postupak (potvrda o nekaznjavanju popularna) ili ne? i dal bi mi to smetalo kod rada u murji?

moje bilo također tijekom norijade kao i kod nemirka, reko murjak da je neko prijavio zbog galame i zapisao da smo bili u vidno alk. stanju :-D , kod suca za prekrsaje dobio 500kn kazne i to je to..

 

 

inace. ovo je moje pitanje bilo al nijednog odgovora na to:-(

 

s 18 sam bio kaznjen zbog remecenja javnog reda i mira te sam tom prilikom dobio kaznu u iznosu nekih petstotinjak kuna.

e, i sad, izvanrednu studiram i htio bi se prijaviti na policijsku akademiju na natjecaj za policajca raspisan za treci mjesec sljedece godine.

prilikom predaje svih potrebnih papira treba predati i original uvjerenja da nisam pod istragom (http://www.mup.hr/UserDocsImages/minstarstvo/skolovanje/skolovanje_policajac09.pdf poglavlje V.)

 

da li sam ja u mogucnosti dobiti to ovjerenje s obzirom na moj prekrsaj i da li je to ovjerenje isto sto i potvrda o nekaznjavajnu?

hvala unaprijed..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija