Jump to content

Ostvarivanje hrvatskog državljanstva


Preporučene objave

Može li se ostvariti pravo na hrvatsko državljanstvo ako je osoba rođena u stranoj zemlji, ali su njeni roditelji rođeni u Hrvatskoj i zbog 2. svjetskog rata morali su pobjeći u Italiju a odatle u dvije različite zemlje.

 

Moj bratić bi htio dobiti hrvatsko državljanstvo ali ne zna što mu je činiti. Ima li šanse da ostvari to pravo?

 

hvala na odgovoru i uputama

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 5 tjedna kasnije...

Članak 8.

 

Prirođenjem može steći hrvatsko državljanstvo stranac koji je podnio zahtjev za primanje u hrvatsko državljanstvo ako udovoljava ovim pretpostavkama:

 

1. da je navršio 18 godina života te da mu nije oduzeta poslovna sposobnost;

2. da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u hrvatsko državljanstvo;

3. da je do podnošenja zahtjeva imao prijavljen boravak najmanje pet godina neprekidno na teritoriju Republike Hrvatske;

4. da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo;

5. Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaća hrvatsku kulturu.

 

Iseljenik kao i njegovi potomci mogu prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljavaju pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona.

 

Dakle može steći ako udovolji samo 5. točki, zahtjev podnosi :

 

Članak 24.

Zahtjev za stjecanje ili za prestanak državljanstva podnosi se policijskoj upravi odnosno policijskoj stanici.

 

Zahtjev za stjecanje ili za prestanak državljanstva može se podnijeti i putem diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Hrvatske u inozemstvu.

 

Dakle, ima šanse da ostvari hrvatsko državljanstvo

 

sve o priceduri za stjecanje na:

http://www.mup.hr/39.aspx

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Moje pitanje je na istu temu, pa da ne otvaram novu temu postavit ću pitanje:

Zahtjev za prijem u hrvatskko državljanstvo predao sam prije 4,5 godine u konzulatu. Prije 2,5 godine sam na zahtjev veleposlanstva dopunio dokumentaciju originalnim očevim dokumentima. Od tada nema nikakvog odgovora.

Kako da postupim u ovoj situaciji? :misli:

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 2 tjedna kasnije...

Rođena sam u Varaždinu u Hrvatskoj i tamo sam živela 10 goidna. Nemam državljanstvo Hrvatske. Zahtev sam podnela u Konzulatu u Subotici 27.08.2004. Tada sam platila taksu u iznosu od 50 eura. Odbijenicu sam dobila 2006.godine. Odbili su me po čl.30.Zakona o državljanstvu. S obzirom da sam upoznata sa tekstom pomenutog Zakona to sam se pobunila pred konzulom jer ja i nisam tražila prijem u državljanstvo po ovom članu već po čl.9 istog Zakona. Konzulica me je umirila i rekla da svi dobijaju prvo odbijenicu na ovaj član. Dala mi je prazan papir i diktirala novi zahtev po čl.9.Tražila je da priložim i kopiju đačke knjižice da bi se dokazalo moje življenje u Hrvatskoj tih 10 godina. Od tada pa do danas nema nikakvog odgovora na taj novi zahtev (koji je podnet 2006. godine.).U više navrata obraćala sam se konzulici preko E-majla, ali nije odgovarala. Jedanput smo se samo čule telefonom i tada mi je rekla da je moj Zahtev sa kompletnom dokumentacijom prosleđen u Policijsku upravu Varaždin.

Moje pitanje je šta dalje da radim? Kako da saznam gde je moj predmet zastao? Želim da podnesem tužbu, ali to nisam u mogućnosti dok mi ne odgovore na moj Zahtev.

Hvala unapred.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam već dobio odgovor koji je postao Mati77 na linku

sve o priceduri za stjecanje na:

http://www.mup.hr/39.aspx

 

 

9. Kako se može saznati u kojoj je fazi predani zahtjev za državljanstvo?

 

Obavijesti možete dobiti na broj telefona 01/3788 589 radnim danima (od ponedjeljka do petka) od 10 do 12 sati.

 

Na navedeni broj dobio sam obavjest. Dovoljno je samo saopćiti ime i prezime.

:palac:

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Kutjevo1 je napisao:

Ja sam već dobio odgovor koji je postao Mati77 na linku

sve o priceduri za stjecanje na:

http://www.mup.hr/39.aspx

 

 

9. Kako se može saznati u kojoj je fazi predani zahtjev za državljanstvo?

 

Obavijesti možete dobiti na broj telefona 01/3788 589 radnim danima (od ponedjeljka do petka) od 10 do 12 sati.

 

Na navedeni broj dobio sam obavjest. Dovoljno je samo saopćiti ime i prezime.

:palac:

Hvala na informacijama.Zvala sam na taj broj više puta da vidim ukojoj je fazi predani zahtjev i niko se ne javlja.Da nije neka greška u terminu pozivanja.
Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Budući da je i moja tema slična ovoj, neću otvarati novu.

Živim u BiH, tražim posao u HR. Ja imam HR državljanstvo i sve je OK,. Međutim, moj muž nema Hr državljanstvo, a naravno, selio bi sa mnom u HR i gledao da što prije nađe posao.

Što sad uraditi? Odlučiti se na jedan siguran posao (moj) i ipak se odseliti pa tamo čekati da se njegovi doumenti srede? Koliko to uopće traje i po kojem osnovu bi on mogao dobiti državljanjstvo RH? i, postoji li ikakav drugi način da on počne raditi u Hrvatskoj (mislim, ako nema državljanstva, a samim tim ne može dobiti ni osobnu iskaznicu)? Nadam se da ću brzo dobiti neke odgovoroe i mišljenja, ovo me jako brine, jer bih ja uskoro trebala početi raditi u HR!

Hvala!

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Što se njegovog rada tiče mogao bi se zaposliti kao stranac, a to će opet ovisiti i o vrsti posla koju bi on obavljao, znam da su nam na mup-u rekli kada je moja tvrka pokušala zapoliti strance da smijemo uzeti samo one za koje postoji potreba na tržištu rada (primjerice to su kuhari u sezoni), a da nam ne mogu odobriti zapošljavanje onog kadra kojeg ima na zavodu za zapošljavanje. Postoje kvote radnika po strukama koliko radnih dozvola mogu izdati.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 1 godina kasnije...

Dobar dan,

 

Pitanje o uvjetu za stjecanje hrvatskog drzavljanstva.

Rodjen sam 1967. godine u Beogradu. Sa svoje dvije godine dosao sam zivjeti u Banjaluku.

Moj tata je hrvatski drzavljanin ali mama nije. Ja sam zivio u Banjaluci do rata i onda izbjegao u Varazdin odakle je tata. Tu sam zivio dvije godine i 1996 iselio u Ameriku gdje do danas zivim. Upisan sam 1986. u knjigu drzavljana u Banjaluci posto nisu mogli naci moju domovnicu u Varazdinu. Ove sam godine dobio rodni list iz Banjaluke u kojoj kao nacionalnost navodim Hrvatska. Trazili smo dokumenta gdje se tata izjasnio kao Hrvat ali nismo mogli naci. Trenutacno imam Americko drzavljanstvo ali se osjecam Hrvatom. Da li ja imam uvjeta dobiti Hrvatsko drzavljanstvo i po kojoj osnovi?

 

Hvala lijepa, Vladimir Selec

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 2 godina kasnije...

Prije svega da pozdravim i podrzim rad svih korisnika ovog foruma...

Da ne bih otvarao posebnu temu, ja bih se nadovezao na ovu vec postojeću.

 

Kod mene je ovakva situacija. Ja sam rodom iz Zenice (BiH). Imam Domovnicu koja je izvađena 1993. godine, u kojoj pise da sam HRVATSKI DRŽAVLJANIN, u nastavku: da sam upisan u matični ured grada Zagreba sa dodjeljenim brojem.

 

Zanima me sljedeće. Ja bih želio da se prebacim u Zagreb radi posla, i mogucnosti napredovanja u karijeri. Da li meni važi još ovaj dokument, tj da li se jos vodim u knjigama, i sto ja trebam uraditi sljedeće da bih mogao izvaditi osobnu kartu u Hrvatskoj.

 

 

Hvala Vam unaprijed!

 

Posjedujem takodjer Hrvatsku putovnicu, ako to ista moze pomoci.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje,

Zanima me jedna informacija,stranac sam sa stalnim boravkom u Hrvatskoj, imam BiH drzavljanstvo i tamo sam rodjen ali imam kucu u Hrvatskoj u kojoj zivim. Sada kada bi pokusao podnijet zahtijev za drzavljanstvo traze mi ispis iz BiH, iako je potpisan bilateralni sporazum izmedju ove dve drzave u kom pise: Clanak 2. Državljanin Bosne i Hercegovine koji posjeduje ili je stekao državljanstvo Republike Hrvatske na način i u postupku utvrđenom propisima Republike Hrvatske, neće kao rezultat ovog posjedovanja ili stjecanja izgubiti državljanstvo Bosne i Hercegovine niti će se od njega tražiti da podnese zahtjev za prestanak državljanstva Bosne i Hercegovine. U cemu je kvaka??? Unaprijed Hvala.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje?

Rodjen sam u Beogradu, moja porodica sa mamine strane živi u zadru. Moja mama ima državljanstvo Hrvatske!! Ja sam u periodu od 7 godina predavao tri puta da dobijem državljanstvo i sva tri puta bio odbijen!! Predao sam jednom u Beogradu dvaput u Zadru. Raspitivao sam se u Zadru u općini i rekli su mu da ja po zakonu imam pravo da dobijem Hrvatsko državljanstvo. Želim opet da predam U beogradu zahtev za dobijanje Hrvatskog državljanstva i postoje par stavki koje trebam od dokumenata da predam. Jedna od njih je citiram ,,dokaz o izjašnjavanjupripadnikom hrvatskog naroda(javna isprava u kojoj je upisana Hrvatska nacionalnost radna knjižica, vojna knjižica, indeks.....) problem je u tome što u tim dokumentima koje posedujem nigde nema nacionalna pripadnost da se upiše!!

Sada ne znam šta da radim?? Imam pravo da dobijem državljanstvo , a ne znam kako dalje da tražim taj dokument i svaki put zbog iste stvari budem odbije??

Hvala vam puno na pomoći

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 1 godina kasnije...
 • 5 mjeseci kasnije...

Nemate pravo na HR državljanstvo po osnovu Vaše majke.Izjašnjavali se niste o narodnosti jer nije postojala rubrika u vrijeme kad su vama izdavali te dokumente.A i da jesupostojale rubrike ne bi vam pisalo da ste Hrvat..prema tome uzalud pokušavate. Službenici u Zadru vam nisu dobro rekli, nisu upućeni.Primljeni su da sjede u državnom aparatu u vrijeme vladavine HDZ-a te podobnosti (supruge branitelja,bojovnika i slično) . Nadam se da ste me razumjeli. Srdačan pozdrav i sretno do ulaska SRB u EU.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 5 mjeseci kasnije...
Nemate pravo na HR državljanstvo po osnovu Vaše majke.Izjašnjavali se niste o narodnosti jer nije postojala rubrika u vrijeme kad su vama izdavali te dokumente.A i da jesupostojale rubrike ne bi vam pisalo da ste Hrvat..prema tome uzalud pokušavate. Službenici u Zadru vam nisu dobro rekli, nisu upućeni.Primljeni su da sjede u državnom aparatu u vrijeme vladavine HDZ-a te podobnosti (supruge branitelja,bojovnika i slično) . Nadam se da ste me razumjeli. Srdačan pozdrav i sretno do ulaska SRB u EU.

 

Imam gotovo isti slucaj kao Marko1981 sa time sto moja majka nema hrvatsko drzavljanstvo. Ona se na popisima izjasnjavala kao hrvatica, rodjena je blizu Hutova(danas BIH). Od 1995 zivimo u Srbiji i imamo drzavljanstvo Srbije. Zvao sam konzularni odjel u Beogradu, i rekli su mi da imam pravo na drzavljanstvo! Mogu istovremeno da podnesem zahtev za mene i za majku, da prevedem silne papire na hrvatski, da se uclanim u neko hrvatsko K.U.D, upisem u manjinski spisak i mozda jos nesto. Da li se nesto u medjuvremenu promenilo, i da li da pokusavam ili ne. Nije samo novac u pitanju (280E po podnesku), nego i maltretiranje sa vadjenjem papira i prevodjenjem kod tumaca.. Molio bih za brz odgovor..

 

Srdacan pozdrav,

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 4 tjedna kasnije...

"Taj" po Generalnim Konzulatima ili Veleposlanstvima diljem Europe i ostatka svijeta ima "ciljane naputke" da zaprima sve zahtjeve, odnosno sve stranke koje "žele" hrvatsko državljanstvo. Bitno je "uzeti" taksu od 150-200€, proslijediti "papire" u MUP Zagreb na rješavanje. 95% takvih zahtjeva bude odbijeno iz razloga što nisu ispunjene pretpostavke temeljem zakona, a za prijem ili utvrđivanje prava na HR državljanstvo.

 

Ažurirano

 

Imate pravo temeljem pripadnosti hrvatskom narodu.Član 16.Zakona je to propisao, podnesite zahtjev putem Konzulata RH u zemlji prebivališta ili izravno MUP-u RH u bilo kojoj Policijskoj upravi u Hrvatskoj (što Vam i predlažem jer je taksa manja, a bit će zahtjev rješen brže). Djelatnici naših konzulata, na žalost su drski, bezobzirni, ne vole ni sebe, a pogotovo stranke koje im dolaze.Sve to iz razloga što nemaju pravovaljan, tako reći nikakav nadzor u državi u kojoj rade za 75% veću plaću nego da isto tako igraju "bublice" po hrvatskim uredima diljem zemlje. Na žalost, ali i sami znate da je tako.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Najlepse hvala na odgovoru...

Usput i pitanje, da odlucim da predam zahtjev u RH, moram li se prijaviti negde kod nekog od rodbine(koje ima dosta), i mogu li podneti istovremeno zahtjev za domovnicu i putovnicu (ili moram da sacekam domovnicu), i posto verovatno moram podnijeti i zahtjev za majku, mogu li preko punomocja, i u slucaju da moze, gde bih vadio punomocje?

 

Jos jednom, najsrdacnije Vam zahvaljujem na pomoci..

 

 

 

"Taj" po Generalnim Konzulatima ili Veleposlanstvima diljem Europe i ostatka svijeta ima "ciljane naputke" da zaprima sve zahtjeve, odnosno sve stranke koje "žele" hrvatsko državljanstvo. Bitno je "uzeti" taksu od 150-200€, proslijediti "papire" u MUP Zagreb na rješavanje. 95% takvih zahtjeva bude odbijeno iz razloga što nisu ispunjene pretpostavke temeljem zakona, a za prijem ili utvrđivanje prava na HR državljanstvo.

 

Ažurirano

 

Imate pravo temeljem pripadnosti hrvatskom narodu.Član 16.Zakona je to propisao, podnesite zahtjev putem Konzulata RH u zemlji prebivališta ili izravno MUP-u RH u bilo kojoj Policijskoj upravi u Hrvatskoj (što Vam i predlažem jer je taksa manja, a bit će zahtjev rješen brže). Djelatnici naših konzulata, na žalost su drski, bezobzirni, ne vole ni sebe, a pogotovo stranke koje im dolaze.Sve to iz razloga što nemaju pravovaljan, tako reći nikakav nadzor u državi u kojoj rade za 75% veću plaću nego da isto tako igraju "bublice" po hrvatskim uredima diljem zemlje. Na žalost, ali i sami znate da je tako.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Rodjen sam u Rijeci,zivim ovde,imam stalni boravak,imao sam prebivaliste do 8.listopada 1991,u stambenom sam zbrinjavanju tj imam stan u kome zivim,povratnik sam..podnio sam zahtev za Hr.drzavljanstvo,koje cekam..al mene interesira koja je razlika izmedju mene i svakog deteta koje je rodjeno u Rijeci,s tim da oni dobiju odmah drzavljanstvo,a ja kao da sam se otelio pa cekam da se neko smiluje..!? Hvala

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 3 tjedna kasnije...

Ja imam jedno pitanje, tata mi je radio u RH skoro 15 godina kao policajac tacnije bio je zapovjednik jedinice za specijalne poslove, takodjer je i hrvatski branitelj (preko godinu dana samo borbenog sektora). Sad da li on ostavruje pravo na hrvatsku domovnicu i da li ja na osnovu njegovog eventualnog dobivanja domovnice takodjer ostvarujem to pravo?

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 2 tjedna kasnije...
pozdrav svima, imam jedno pitanje, imam prijatelja koji je iz Bosne i Musliman je, ima veliku želju dobiti hrvatsko državljanstvo iako nema nikog u obitelji da posjeduje domovnicu, zanima me jeli to moguće, ima li kakve mogućnosti ako bi se on krstio da dobije domovnicu? hvala unaprijed
Postao bi samo katolik što automatski ne znači da je Hrvat.

 

Sad da li on ostavruje pravo na hrvatsku domovnicu i da li ja na osnovu njegovog eventualnog dobivanja domovnice takodjer ostvarujem to pravo?
On bi mogao po čl.12 http://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvatskom-državljanstvu

 

pozdrav ovako imam pitanje.imam 32god.zivim u bih,ocuh mi je hrvat ima domovnicu mene je priznao znaci na njegovom sam prezimenu,nisam imao prilike da se izjasnjavam kao hrvat.e sad dali postoji kakva mogucnost da dobijem preko njega putovnicu hvala
Trebalo je o tome mislit prije 15-tak godina
..al mene interesira koja je razlika izmedju mene i svakog deteta koje je rodjeno u Rijeci,s tim da oni dobiju odmah drzavljanstvo,a ja kao da sam se otelio pa cekam da se neko smiluje..!? Hvala
U čl.4 st.1 toč 2 http://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvatskom-državljanstvu i ne dobivaju sva djeca rođena u Rijeci ili RH državljanstvo automatizmom.
Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 8 mjeseci kasnije...

Komplicirana prica kao i zivot.

Ja sam Mirjana, hrvatska drzavljanica i Hrvatica, zivim i radim u Njemackoj sa majkom, ocuhom i polubracom.

Mama mi je Hrvatica, a otac Crnogorac.

Imam rodjenog brata iz maminog prvog braka, on je Crnogorski drzavljanin koji je bio prisiljen da ostane sa ocem, babom i dijedom za vrijeme rata kada je mama pobjegla samnom.

Dugo godina nismo stupili u normalan kontakt jer je brat bio pod djedovim utjecajem, a otac je poginio dok je brat imao 11g.

Nije imao priliku niti je smijeo ikada se izjasniti kao Hrvat a kamoli doci kod nas, odgojili su ga protiv majke tako da nju nije ni htjeo vidjeti, niti su imali kontakt.

Mama mi nije bila u mogucnosti traziti brata i ici na sud, jer prvo i osnovno on sa njom nije nigdje kao mal htjeo ici (te su ga ucili da je zove imenom), a djed je toliko opasan covjek da se ona nikad nista nije ni usudila pokusati.

Toliko i puno drugih stvari da ne duljim.

On ce za dva dana napuniti 27g. otkako je baka umrla bratu su se oci otvorile i uvidjeo je kakav je dijed, i sa svojom zenom otisao u Njemacku u Azil, medjutim nema pravo ostati, a mi smo ovdje svi i sada smo svaki dan u kontaktu i zelimo da nakon toliko godina budemo skupa.

Mater je prije 2-3 godine zvala Konzulate u CG i u HR da se raspita sta treba i dali on ima to pravo, da bi joj svi rekli, da je dan prije 18.g. dosao imao bi pravo a sada je kasno, dok ljudi zapravo znaju sta je rat i kako je sve bilo da bi tako sta rekli.

Posavjetovala sam se ovdje u Njemackoj sa Advokatom te mi je rekao da trebam vidjeti zakon u Hrvatskoj, po kome se dijete treba voditi, ako je po majci onda ima pravo na Hrvatsko drzavljanstvo, a ako je po ocu nema nikakva prava?!

Ima li itko ovakvih iskustava i dali mi ikako mozete pomoci.

Hvala vam od svega srca.

Pozdrav

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 4 tjedna kasnije...
 • 1 mjesec kasnije...
 • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav.

Otac stekao HR drzavljanstvo '96, rođen sam u inozemstvu '94, na osnovu toga ne mogu dobiti HR drzavljanstvo, dok sestra '98 na osnovu Oca dobila putovnicu. Ali sada ja zelim da predam za drzavljanstvo na osnovu Narodnsoti / Nacionalnosti jer u rodnom listu svjedodzbama itd svugdje sam izjašnjen kao Hrvat... pitanje da li na osnovu toga mogu da dobije drzavljanstvo.

 

Pozdrav..... nadam se brzom i iskrenom odgovoru ! !

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Pozdrav.

Otac stekao HR drzavljanstvo '96, rođen sam u inozemstvu '94, na osnovu toga ne mogu dobiti HR drzavljanstvo, dok sestra '98 na osnovu Oca dobila putovnicu. Ali sada ja zelim da predam za drzavljanstvo na osnovu Narodnsoti / Nacionalnosti jer u rodnom listu svjedodzbama itd svugdje sam izjašnjen kao Hrvat... pitanje da li na osnovu toga mogu da dobije drzavljanstvo.

 

Pozdrav..... nadam se brzom i iskrenom odgovoru ! !

 

Sestra ili je bila maloljetna u trenutku prijema u državljanstvo ili je također primljena kao i otac (Hrvat).Nema dvojbe, zahtjev treba predati uz 20-tak potrebnih dokumenata koje traži MUP RH.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Pozdrav svima...Nova sam na forumu,i imam pitanje.Naime moj otac je rodjen 1931god u RH i drzavljanin je RH.Ima domovnicu RH.Ali ja sam rodjena 1973god u Srbiji i nikad nisam bila prijavljena u RH.Da li imam pravo na drzavljanstvo RH na osnovu drzavljanstva oca? Hvala na odgovoru

 

Ukoliko ste državljanstvo Srbije stekli nakon 08.10.1991.godine po prijemu zbog prebivanja u toj zemlji (pogledajte taj datum u uvjerenju o državljanstvu R Srbije-posljednji stavak-osnov i datum upisa), a s obzirom na Zakon o državljanstvu koji je bio vrijedeći u vrijeme vašeg rođenja 1973.godine imate pravo na podnošenje zahtjeva za utvrđivanje hrvatskog državljanstva. Za pomoć ili dodatne informacije javite se u inbox. Pozdrav.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Pozdrav, molim vas da mi pomognete oko drzavljanstva rodjen sam u Zagrebu 86god.mama mi je umrla na porodu oba moja roditelja su zivjela u BiH u to vrijeme mene su prijavili u Bosnu tek 98godine da li imam ja pravo da dobijem Hrvatsko državljanstvo hvala unaprijed

Potrebno je izvršiti uvid u temeljni spis činjenica Vašeg rođenja, te u knjigu državljana pri Općini u kojoj ste rođeni u Zagrebu.U vrijeme Vašeg rođenja u tadašnjoj SR Hrvatskoj republičko državljanstvo ste stjecalo po više zakonskih osnova, ne samo porijeklom(roditelji iz BiH).

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Potrebno je izvršiti uvid u temeljni spis činjenica Vašeg rođenja, te u knjigu državljana pri Općini u kojoj ste rođeni u Zagrebu.U vrijeme Vašeg rođenja u tadašnjoj SR Hrvatskoj republičko državljanstvo ste stjecalo po više zakonskih osnova, ne samo porijeklom(roditelji iz BiH).

 

Rodjen sam u opcini Medvescak s tim da mi je mama u umrla na mom porodu otac me je poslije par mjeseci vratio u Bosnu gdje su me staratelji prijavili 98godine u sadasnju opcinu kako bih mogao dobiti pasos ranije me nigdje nisu bili prijavili,medjutim kada sam pokusao vidjeti u Hrvatskoj ambasadi u vezi dobivanja drzavljanstva rekli su mi da nemam pravo jer se nisam javio 91godine sto je smijesno jer sam tada imao pet godina isto sam zvao veleposlastvo u Sarajevu gdje su mi rekli da mogu dobiti kada sam im pročitao sta pise na rodnom listu medjutim kada sam otisao u ambasadu oni su rekli da ovi iz veleposlastva ne znaju o tome, mene interesuje da li ja trebam otici u Zagreb i probati tamo jer ovdje ocito nisu zainteresovani

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
... jer se nisam javio 91godine sto je smijesno jer sam tada imao pet godina isto sam zvao veleposlastvo u Sarajevu gdje su mi rekli da mogu dobiti kada sam im pročitao sta pise na rodnom listu medjutim kada sam otisao u ambasadu oni su rekli da ovi iz veleposlastva ne znaju o tome, mene interesuje da li ja trebam otici u Zagreb i probati tamo jer ovdje ocito nisu zainteresovani

Vjerujte da ćete u Općini Medveščak također dobiti identične informacije.Kako nikada niste živjeli u RH, moguće je jedino da ste upisni u knjige državljana RH pogreškom matičara, što je bilo slučajeva iz prakse, a matičari nemaju ovlasti da mjenjaju već jednom unešene podatke u matice rođenih i knjige državljana. U svezi s tim vjerujem da će vam biti potrebna pravna pomoć. Pokušajte sami, izgubiti ne možete ništa ili se javite u inboks radi konkretnijih eventualno potrebnim Vam pojašnjenja.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 2 tjedna kasnije...

Na Vaš odgovor iz poruke moj bi odgovor bio da , ukoliko sami želite "raditi" po Vašem slučaju da odete u Zagreb-Medveščak i od njih dobijete konkretnije informacije jer ste tamo i rođeni.Međutim, njihovi odgovori su što se tog dijela priče tiče, šturi, nerazumljivi i nejasni, te o tome zatražite pismeno očitovanje ukoliko odbiju izdati domovnicu o hrvatskom državljanstvu, a u vidu potvrde poradi naknadnog upisa i slično. Iz prijave o rođenju je sve vidljivo (vaše tadašnje republilko državljanstvo) što je vjerojatno BiH.U tom slučaju Vam ostaje jedino stjecanje prirođenjem uz boravak u RH.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima. Molila bih za odgovor, ako je moguce. Majka mi je Hrvatica i ima Domovnicu. Ja na zalost nisam rodjena u Hrvatskoj nego u BiH. Zeljela bih da i ja imam HR drzavljanstvo. Na koji nacin je to moguce i sta mi je potrebno od dokumenata? Od javnih isprava sto posjedujem, nije postojala mogucnost za izjasnjavanje nacionalnosti. Jedino na izvatku iz matice rodjenih mi pise da sam hrvatica.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Pozdrav svima. Molila bih za odgovor, ako je moguce. Majka mi je Hrvatica i ima Domovnicu. Ja na zalost nisam rodjena u Hrvatskoj nego u BiH. Zeljela bih da i ja imam HR drzavljanstvo. Na koji nacin je to moguce i sta mi je potrebno od dokumenata? Od javnih isprava sto posjedujem, nije postojala mogucnost za izjasnjavanje nacionalnosti. Jedino na izvatku iz matice rodjenih mi pise da sam hrvatica.

 

Kao što je već ranije spominjano u sličnim pitanjima, prvi korak je ako ne živite u HR otići u Veleposlanstvo RH u vašoj zemlji, tamo će te dobiti sve upute i njima predati prikupljenu dokumentaciju.

 

Iz iznesenog, ako nema drugih zapreka, nebi trebalo biti problema kod dobivanja državljanstva.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Kao što je već ranije spominjano u sličnim pitanjima, prvi korak je ako ne živite u HR otići u Veleposlanstvo RH u vašoj zemlji, tamo će te dobiti sve upute i njima predati prikupljenu dokumentaciju.

 

Iz iznesenog, ako nema drugih zapreka, nebi trebalo biti problema kod dobivanja državljanstva.

 

 

Nema nikakvih zapreka. Hvala puno na odgovoru.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 1 mjesec kasnije...

Postovani,

molim za savet. Moja situacija je sledeca majka rodjena i zivela u Hr, poseduje domovnicu ,osobnu i nekretninu Hr, brat rodjen tamo i kad je napunio 18 stigla mu je postom domovnica u Srbiju bez ikakvog zahteva.Mama zivi u Srbiji od 80-te . Ja sam rodjena u Srbiji i od dokaza za dobijanje hrvatskog drzavljanstva imam njena svedocanstva gde je ona zapisana kao hrvatica,rodni list, sve moguce papire sto se tice nje. Ja imam izjasnjavanje prvo sa 19-godina kao Hrvatica sa SV obrasca na fakultetu a poslednje u birackom spisku 2015 godine. Sve papire ( od mog rodjenja: djacke knizice,izvode iz maticnih knjiga osnovnih ,srednjih skola, sve moguce dokumente u kome nema izjasnjavanja nacionalnosti da bi dokazala da se nisam mogla izjasniti pre te 19-te godine i SV obrasca) sam predala u avgustu 2015 godine a u januaru sam radila dopunu dokumenata sa tim SV obrascima koje sam jedva iskopala na fakultetu. Da li ja imam prava na hrvatsko drzavljanstvo?

uređeno: od ivana81
objasnjenje
Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav! I ja imam donekle slican slucaj, tj.predao sam zahtev u martu 2015.a uoktobru je stigao zahtevza dopunu i izmedju ostalog trazeni su mi svi sv obrasci sa faxa posto sam uzahtevu prilozio jedan sa upisa faxa u prvoj godini, iz 2008.. nzm o cemu se radi posebno jer jos uvek nema nikakvog odgovora. A isti dan smo drug i ja predali zahtev, na istom mestu, u istoj prostoriji, on je bez dopune dobio domovnicu pocetkom ovog meseca, samo majka mu je hrvatica, dok su meni oba roditelja hrv nacionalnosti sto sam i pokazao u njihovom izjasnjavanju.. dosta nelogicnosti i apsurda ali ja tu nista nmg osim da cekam, izgleda..

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Da, da, na sv obrascu sam se izjasnio kao hrvat.. kao i na svim ostalim sto sam im naknadno i pribavio. Pre ce u mom slucaju biti presudan faktor ko je u ministarstvu uzeo predmet,tj.koji i kakav sluzbenik me "zakacio".. to su mi rekli i u policijskoj postaji gde sam predao.. a sto se tice dokumentacije, imao sam mnogo vise od drugara, on samo od majke iz skole i svoj sv obrazac, a ja dedinu vojnu(ocev tata), ocevu vojnu, svoj sv, i u dopuni od majke iz skole upisni list.. alista je tu je, ostaje samo da se nadam najboljem :-D mada, predugo sve traje, na zalost

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 2 tjedna kasnije...
 • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav! Nista novo.. i dalje cekam! I dalje se nadam :-) usao sam par puta u policijsku upravu u mesto gde sam predao zahtev i tamo uvek provere dal je sta stizalo i uvek isti odgovor - jos nista nije stiglo. Od kad sam ja predao zahtev promenila su se 2 ministra, sad cekam i treceg izgleda.. pa mozda bude treca sreca :-D inace, resenja se izdaju, jer u mom selu gde zive uglavnom hrvati ljudi dobijaju drzavljanstva ito sve brze i brze. Prosle nedelje jedna porodica kompletno dobila drzavljanstva u roku od 8meseci.znaci stvari se krecu jedino ja izgleda nemam srece

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 1 mjesec kasnije...

Htio bih pitati da li rjesenje o primitku, moze biti i pozitivno i negativno, da znam da li da se nadam cemu? Naime, danas sam dobio poziv od HR konzulata iz Subotice da dodjem po rjesenje o primitku u hrvatsko drzavljanstvo. Na moje pitanje da li je rjesenje pozitivno, sluzbenica se nasmijala i odgovorila ovim rjecima - "ja Vam nista nisam rekla". Naravno da je malo reci da sam uzbudjen zbog svega, ali cu morati sacekati ponedeljak.

 

Zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva sam podnio u 12. mjesecu 2015., od tada nisam dobijao zahtjeve za nadopunu i evo danas poziv. Od dokumenata sam podnio:

- bakinu domovnicu

- maminu domovnicu

- domovnicu rodjene sestre

- dedinu vojnu knjizicu

- mamin index

- moj upis u poseban biracki spisak iz ozujka 2013.

- jos par dokumenata, manji bitnih rekao bih, ne mogu se svega sjetiti...

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 1 mjesec kasnije...

Predao sam dokumente za primitak u Hr državljanstvo preko majke,od dokumenata sam predao navodim samo o dokazima o nacionalnosti sledeće:

1.Dedov rodni list-pise hrvat

2.Mamina radna knjižica-pise hrvatica

3.Svoje šv obrasce koji nisu popunjeni u rubrici nacionalnost;

4.Rešenje o upisu u poseban birački spisak.

Predao sam od prilike februar ove godine,radio dopunu u junu,a sada mi je došlo rešenje.

Nisam još podigao,šta vi mislite po ovome što sam naveo? Veliki pozz

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Predao sam dokumente za primitak u Hr državljanstvo preko majke,od dokumenata sam predao navodim samo o dokazima o nacionalnosti sledeće:

1.Dedov rodni list-pise hrvat

2.Mamina radna knjižica-pise hrvatica

3.Svoje šv obrasce koji nisu popunjeni u rubrici nacionalnost;

4.Rešenje o upisu u poseban birački spisak.

Predao sam od prilike februar ove godine,radio dopunu u junu,a sada mi je došlo rešenje.

Nisam još podigao,šta vi mislite po ovome što sam naveo? Veliki pozz

Moje mišljenje je da ste odbijeni jer se osobno niste iszjasnili na ŠV obrascima, a upitno je što Vam je otac po nacionalnosti.Ukoliko nije Hrvat , te to ničim niste dokazali, teško da je pozitivan rezultat, jedino u slučaju da oca nemate.

Po prijemu rješenja javite "kako ste prošli".

 

Ažurirano

 

Htio bih pitati da li rjesenje o primitku, moze biti i pozitivno i negativno, da znam da li da se nadam cemu? Naime, danas sam dobio poziv od HR konzulata iz Subotice da dodjem po rjesenje o primitku u hrvatsko drzavljanstvo. Na moje pitanje da li je rjesenje pozitivno, sluzbenica se nasmijala i odgovorila ovim rjecima - "ja Vam nista nisam rekla". Naravno da je malo reci da sam uzbudjen zbog svega, ali cu morati sacekati ponedeljak.

 

Zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva sam podnio u 12. mjesecu 2015., od tada nisam dobijao zahtjeve za nadopunu i evo danas poziv. Od dokumenata sam podnio:

- bakinu domovnicu

- maminu domovnicu

- domovnicu rodjene sestre

- dedinu vojnu knjizicu

- mamin index

- moj upis u poseban biracki spisak iz ozujka 2013.

- jos par dokumenata, manji bitnih rekao bih, ne mogu se svega sjetiti...

Jeste li podigli rješenje? Da li je pozitivno?

 

Ažurirano

 

Rodena sam u Hrvatskoj u Splitu i zavrsila osnovnu skolu. Po zavrsetkom osnovne skole vracam se u Bosnu gdje zivim i dan danas . Zanima me imam li ja pravo na hrvatske papire i na koji nacin .. pozzz

Sve činjenice ovise da li ste upisani u knjigu državljana RH po rođenju u Splitu sa podatkom o republičkom državljanstvu SR Hrvatske, a te činjenice su se bazirale po republičkim državljanstvima jednog ili oba roditelja, te posebno o njihovoj danoj izjavi koje državljanstvo žele da njihovo dijete stekne.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Da, da, na sv obrascu sam se izjasnio kao hrvat.. kao i na svim ostalim sto sam im naknadno i pribavio. Pre ce u mom slucaju biti presudan faktor ko je u ministarstvu uzeo predmet,tj.koji i kakav sluzbenik me "zakacio".. to su mi rekli i u policijskoj postaji gde sam predao.. a sto se tice dokumentacije, imao sam mnogo vise od drugara, on samo od majke iz skole i svoj sv obrazac, a ja dedinu vojnu(ocev tata), ocevu vojnu, svoj sv, i u dopuni od majke iz skole upisni list.. alista je tu je, ostaje samo da se nadam najboljem :-D mada, predugo sve traje, na zalost

Po ovome sve navodi da ćete zasigurno biti primljeni, samo sačekajte rok koji je trenutno od 4 mjeseca do 18 mjeseci....

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Da, moguce da hocu.. a moguce i da necu, svestan sam toga. Ostaje samo da se ceka i gorak okus jer nista nije vise do mene, nmg nista da ucinim a to traje i traje i traje :'( poznanik moj koji je predao prije mene 2 mjeseca je prije par nedelja dobio poz rijesenje a prethodno je zvao u ministarstvo da pita sta se dogadja. Ja nisam zvao, slao sam mail jer se nitko nije javljao na tel broj. Odgovor je da se radi na slucaju, "utvrdjuju se sve relevantne cinjenice" i da cu biti obavesten u mjestu apliciranja za drzavljanstvo. U sustini nista mi nisu rekli al sta da se radi.. a sto se tice roka koji ste naveli, u mom slucaju je probijen. Od dopune je proslo 13 mjeseci a od predaje zahtjeva 19.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Naravno odbijen sam u primitak.... po drugi put... a znate šta je najsmešnije?Najsmešnije je to što sam kasnije upisao drugi fakultet a na njihovim šv obrascima se jesam izjasnio kao hrvat,ali mi sa drugog fakulteta nisu tražili šv obrazac... nije mi dopuštena žalba,mogu pokrenuti spor.Sad više ne znam ni da li da se cimam ima li smisla jer uvek mogu da nađu novu zamerku.. tako da možda pokrenem spor koji dosta košta ili potpuno odustanem od svega...

 

Ažurirano

 

Tako je.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Gle, nije to razlog za pokretanje spora pred Ustavnim sudom. Da su ti svi u porodici hrvati, ukoliko ti nemaš dokumente o hrv. izjašnjavanju- sve je uzaludno. Ovo se odnosi na član 16.

Po istom, manje-više nije ni bitno ko je tvoj djed, otac, majka, PODNOSIŠ DOKUMENTA ZA SEBE. Ukoliko nemaš dokaz o izjašnjavanju u pravnom prometu (radnička knj., prijava na burzu, upisnica semestra, upisnica u osnovnu i/ili srednju školu, prijava rodjenja-tvoja, kako su se tvoji roditelji izasnili na dan tvog rodjenja, nac. izjašnjavanje prilikom popisa stanovništva, ČLANSTVO U HRV. KULTURNOM DRUŠTVU... To je ono što se traži, ono što gledaju i na osnov čega se odluče za primitak. Sve drugo što nije vezano za tvoje dokumente, njima nije bitno. Znam da mnogi nisu imali šansu za nac. izjašnjavanje, pa tako ni nemaju tražene dokumente, ali to je potrebno. Bez toga, nemoj ni da pokušavaš da ostvariš državljanstvo po članu 16. Zanimljivo je samo to što su ekspresno odgovorili. Za manje od 4 mj. su tražili nadopunu, imao si ispunjen uslov po pitanju roditelja, te nakon još 4 mj. odbijenicu jer nisi dostavio svoje izjašnjavanje. Bez uvrede, bar te nisu "držali na ledu" 2 godine kao ostale članove.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 3 tjedna kasnije...

Poštovani,

Nova sam na forumu i zanima me da li imam osnov da podnesem zahtev za sticanje hrvatskog državljanstva. Rođena sam 1994. u Srbiji, otac mi je Hrvat, majka Srpkinja. Otac ima domovnicu koju je dobio 2001. godine. Takođe, imam i babin i dedin venčani list, na kojem piše nacionalnost, oboje Hrvati, baba je i rođena u HR tako da ima i izvod iz matične knjige rođenih gde piše da je Hrvatica. Na fakultetu sam se izjasnila kao Hrvatica, na popisu stanovništva 2011. takođe. Član sam HKPD, tako da mogu izvaditi i tu potvrdu, kao i različita dokumetna iz katoličke crkve, mada sam čula da ta dokumeta nisu toliko bitna. I još jedno pitanje. Već sam se malo raspitivala na fakultetu za moje dokumente gde sam se ja izjasnila po nacionalnoj osnovi kao Hrvatica, međutim dobila sam odgovor da oni ne mogu da mi izdaju podatke za svaku pojedinačnu godinu studija, jer to nije po zakonu, već mogu dobiti samo njihovu objedinjenu potvrdu gde će stajati moja nacionalna pripadnost. Da li će to biti dovoljno ili ipak moram za svaku godinu da dostavim?

Unapred hvala na odgovoru

Link to post
Dijeli na drugim stranicama