Jump to content

"zatajili" su me na ostavinskoj


maria1245

Preporučene objave

vanbračno sam rođena, otac me je priznao, umro je prije 10 god

nikada nisam bila pozvana na ostavinsku raspravu (iza njega su ostali žena i dva sina)..i da sam bila pozvana ne vjerujem da bih išta tražila, ali što sam starija sve me više boli saznanje da su me jednostavno "zaboravili" (oprostite, ali druga riječ mi trenutno ne pada na pamet), ogorčena sam, samim tim što mi je majka umrla kada sam imala 4 god i odrasla sam kod rođaka...znam da sam imala pravo na nužni dio,..postoji li zastara u ovakvom slučaju,za njegova života nismo bili u kontaktu,ne znam točno gdje je živio ( samo da je to na području zg),kako ostvariti uvid u ostavinsku (ako je uopće moguće)...pokrenuti novu??..mislim da ni sada ne bih ništa tražila, samo moralnu satisfakciju, želim da se zna da postojim i da nisam sama tražila da dođem na svijet..(oprostite ovo je bolno za mene)...savjet?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani!

imam sličnu situaciju.

Otac mi je umro 1998. Zadnjih par godine života živio je u staračkom domu gdje sam ga povremeno posjećivala.Rastao se od moje majke prije mnogo godine dok sam bila dijete. Nakon smrti iz sebe je ostavio pola kuće i poljoprivredno zemljište u Sv. Filip i Jakovu. oko 1999.godine bila sam na katastru, i kuća i zemljište su još uvijek glasili na njega. kontaktirala sam njegovog brat koji nije htio uopće razgovarat samnom. nakon par godina od toga svo zemljište i kuća glasili su na bratu mog pokojnog oca tj mog strica. Više nisam ništa poduzimala.

Zanima me kako se to moglo dogodit? Nisam nikad bila pozvana na ostavinsku raspravu.

 

Napisali ste:"U svakom slučaju vaše pravo gasi se u roku od godine dana od dana saznanja za neostvareno pravo."

Znači li to da sam i ja izgubila svoje pravo pošto sam pred nekoliko godina saznala da je sva imovina mog oca prepisana na njegovog brat a nism pokrenula tužbu ili spor?!?

Zahvaljujem na odgovoru,

S poštovanjem, Aida!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pomoć za Mariju

Ako vas je vaš otac priznao i imate dokaz za to uvijek možete podnesti tužbu na ostavinsku jer se ostavinska ne može ponavljati i sudskom parnicom tražiti ono što vas pripada. Kod ovakvog slučaja rok zastare je 20 godina jer vas nitko nije prijavio sudu da postojite.

Ja trenutno imam sličan slučaj samo je moja mama tužena za ostavinsku ali je ona uredno prijavila sudu samo što sud na to nije reagirao tj. trebao je kada ga je ona prijavila dati u javno glasilo da se ta osoba traži. Možda je i kod tebe takav slučaj možda si bila prijavljena sudu ali nisi nađena onda je rok zastare 10 godina To bi trebala provjertiit u sudu gdje je vođena ostavinska.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za medri

izvadi vlasnički list za nekretnine koje je posjedovao otac.

ili provjeri na koji način su postale stričeve .

provjeru izvrši u gruntovnici gdje su neretnine.

od tog dana ti teče rok za tužbu ako je stric nepošten stjecatelj ili da tražiš nužni dio ako je u pitanju darovni ugovor.

ako je u pitanju ugovor o doživotnom uzdržavanju ništa ne nasljeđuješ .

zašto nisi 1998.g. pokrenula ostavinsku.

ako imaš atare vlasničke listove možeš pokušati pokrenuti ostavinsku pa da vidiš u kom smijeru će se krenuti postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija