Jump to content

pravo djece razvedenih roditelja


anonimno

Preporučene objave

U braku smo bili 12 godina. Suprug je u brak unio svoju kuću koju smo za trajanja bračne zajednice zajednički dovršili i uredili. Nakon razvoda nisam tražila isplatu uloženog novca u kuću. Djeca su dodijeljena meni i živimo u kući mojih roditelja. Zanima me sljedeće: ako se moj "bivši" ponovno oženi i ima djecu, ili ako umre, da li naša djeca imaju pravo naslijediti kuću ili dio njegove kuće. Mora li on to urediti oporukom ili oporuka nije važna. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sva djeca nasljeđuju u istim razlomcima! Nema "bivše" djece.

U slučaju da se vaš bivši suprug ponovo oženi (ili osnuje izvanbračnu zajednicu) vaša djeca i njegov eventualni (izvan)bračni drug dijele imovinu na jednake dijelove. Ukoliko pak se rodi u toj zajednici ili braku još djece, svi oni dijele imovinu vašeg bivšeg supruga na jednake dijelove (znači i bračni7izvanb. drug i svadjeca) nakon njegove smrti.

 

Oporukom se nasljeđivanje može i drugačije urediti, ali vaša djeca u svakom slučaju imaju pravo na nužni dio koji iznosi jednu polovinu zakonskog dijela!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Još samo nešto:

Zadnji dio nije mi naročito jasan. Napisali ste ... oporukom se nasljeđianje može i drugačije urediti, ali vaša djeca u svakom slučaju imaju pravo na nužni dio koji iznosi jednu polovinu zakonskog dijela...! Koliko je to polovina zakonskog dijela? Je li to polovica kuće, tj. što je zakonski dio?

Hvala još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nužni dio znači polovicu onog dijela koji bi svaki nasljednik nasljedio temeljem zakona da nema oporuke. znači svako dijete polovicu svog zakonskog dijela.

to ne znači pola kuće, nego na primjer ovako => ako je kuća onos što on ostavlja, a ima jednu ženu i dvoje djece, svako od njih nasljeđuje kuću temeljem zakona u 1/3 dijela. to znači da ako postoji oporuka kojom je to drugačije uređeno, svako vaše dijete ima pravo na 1/2 od svojih zakonskih 1/3 dijela, a što iznosi dakle 1/6 (1/2 x 1/3).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija