Jump to content

gotovo zagonetka, molim savjet!


anonimno

Preporučene objave

situacija je sljedeća:

Baka je umrla 1984, nije napravljena ostavinska rasprava. U kući su ostali živjeti deda i 3 sina.

Deda je umro 2004, a tada su na ostavinsku raspravu došli zakonski nasljednici:

1 sin

dijete 2 sina ( jer je 2 sin umro prije dede)

dijete 3 sina ( jer je 3 sin umro prije dede)

Deda je za života ostavio oporuku po kojoj ostavlja sve ovom sinu koji je živ ( on ga je uzdržavao, nema ugovora o uzdržavanju).

Nakon dedine smrti napravljena je ostavinska rasprava koja je trebala biti napravljena nakon bakine smrti ( stari Zakon).

Sada je u tijeku ostavinska rasprava nakon dedine smrti.( novi Zakon)

Molim da mi pomognete u odgovoru na pitanje, što u ovoj situaciji treba dobiti sin , a što djeca iz brakova sinova koji su umrli prije dede. Da li njihove supruge sudjeluju u nasljeđivanju ( stari i novi Zakon), jer su tumačenja koja smo do sada dobili različita.

Hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako. Po novom zakonu o nasljedivanju sin koji je ziv dobiti ce svu ostavinu jer je ostavitelj odredio tako u oporuci, ali unuci (djeca sinova koji su umrli) imaju pravo na nuzni dio koji bi pripao njihovim ocevima da su zivi, a to je za svakoga 1/6 ostavine.Mislim da tu supruge ne nasljeduju nista jer postoje unuci.

Sto se tice nasljedivanja bake koja je umrla 1984. ne znam kako je to bilo regulirano starim zn-om, ali po novom bi polovicu bakine ostavine nasljedio njezin muz, a polovicu sinovi (znaci druga se polovica dijeli na tri dijela-sinovi). Ako nije bilo rasprave onda valjda nije bilo ni raspodjele ostavine pa je najvjerovatnije sve zadrzao njezin muz. Zato sad prvo treba razdijeliti koji je dio sadasnje imovine bakina ostavina, a koji dio je djedov. Sud (ili javni biljeznik) tek nakon toga moze dodijeliti odredeni dio nekoj osobi.

Ali, ako ste vi jedan od unuka onda bi trebali dobiti 1/3 od polovice! bakine ostavine (ako je vas otac nije dobio) i sada mozete zatraziti nuzni dio od djedove ostavine, a to je 1/6. Naravno,ako se vas otac nije odrekao nasljednog dijela.

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Ja pišem u ime sina koji je živ, i ako možete odvojiti još nekoliko minuta, zanimalo bi me sljedeće:

1. Po prvoj ostavinskoj raspravi, napravljenoj 10 godina nakon smrti bake, što ulazi u ostavinu? Kada je baka umrla, nasljednici su bili deda i 3 sina. S obzirom da je rasprava rađena u izmjenjenoj situaciji, dugo nakon smrti bake i smrti dva sina, tko su nasljednici, po toj ostavinskoj raspravi? Da li je točno da je kuća podijeljena na način da jednake dijelove dobiju: deda, 1 sin, supruge dva umrla sina, djeca 2 umrla sina - ukupno 5 dijelova?

Po tome, u ostavinsku raspravu nakon dedine smrti ulazi što? (1/5 cijele kuće)?

Da li to znači da sin koji je živ ima pravo na svoju 1/5 iz prve ostavinske rasprave, a de je predmet druge ostavinske rasprave samo 1/5 koju je deda naslijedio od bake?

Sve mi ovo zvuči prilično komplicirano. Tehničke sam struke i nije problem u razlomcima nego u tome što teško dolazim do odgovora kako se trebala podijeliti kuća u prvoj ostavinskoj raspravi, a što se dijeli u drugoj.

Komplikacije nastaju iz činjenice da su sinovi umrli prije dede i gornjih pitanja.

Zahvaljujem na utrošenom vremenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija