Jump to content

Prometni prekršaj - skoro pa zastara?!


CKIH

Preporučene objave

Supruga je prije nepune dvije godine (fali mjesec dana) doživjela prometnu nezgodu (izlijetanje s ceste). U nesreći je sudjelovao samo njen auto, u kojem su bile ona i kći. Uzrok nesreće je najvjerojatnije puknuće gume ili neki sličan trenutni tehnički kvar. Naknadno je utvrđeno da je automobil bio jednom ili više puta karamboliran, prije nego ga je ona kupila.

 

Ozljede su bile lakše, materijalna šteta je samo na njenom vozilu. Što je najčudnije, na otpusnom pismu iz bolnice je pisalo "navodno doživjela prometnu nezgodu". Policija je napravila alkotest, ali supruga nije potpisala nikakav zapisnik.

 

Danas je na kućna vrata došao policijski službenik uručiti poziv za sud, za idući tjedan. Supruga je trenutno u drugom stanju i ima nalog liječnika za strogo mirovanje, zbog prethodnih kompliciranih trudnoća.

 

Sud je kontaktiran telefonski da se pokuša odgoditi glavna rasprava, zbog nemogućnosti dolaska (trenutno živimo u drugom gradu). Sutkinja je rekla da nju ništa ne zanima, nek se izvoli pojaviti, ili neka napiše svoju obranu i pošalje poštom.

 

Na pozivu za sud ne piše ništa za koji je prekršaj okrivljena, tako da ne znam na šta da se baziramo po pitanju nesretnog događaja.

 

Napominjem da supruga nikad nije imala nikakve prometne prekršaje, ni lakše ni teže. Sad u trudnoći joj je vozačka dozvola od bitne važnosti. Također, trenutno (unazad više od godinu dana) je nezaposlena.

 

Da li stvar odlazi u zastaru za mjesec dana (nakon dvije godine od događaja) ako ne bude izrečena pravomoćna presuda? Ako prekršajni sud donese brzinsku presudu, da li imamo pravo na žalbu Višem prekršajnom sudu? Na što da obratimo pozornost kako bi se uzele u obzir olakotne okolnosti?

 

Molim dobre duše za savjet!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Danas smo dobili rješenje prekršajnog suda, puno krivih podataka (datum počinjenja prekršaja, djevojačko prezime) i donesena presuda (quilty as charge).

 

Presuda je donesena unatoč neprisustvu okrivljene, koja je svoj dolazak opravdala medicinskom dokumentacijom (rizična trudnoća) i zatražila premještanje postupka na bliži lokalni sud, iz razloga nemogućnosti putovanja zbog iste rizične trudnoće.

 

Imamo pravo žalbe Visokom prekršajnom sudu u roku od 8 dana od primitka rješenja. U međuvremenu je nastupila apsolutna zastara, a presuda nije postala pravomoćna jer imamo pravo žalbe (već je prošlo dvije godine od počinjenja prekršaja, koji spada pod stari zakon).

 

Naravno, pisat ćemo žalbu Visokom prekršajnom sudu, kako presuda nebi postala pravomoćna. Zanima me da li Visoki prekršajni sud može odbiti žalbu, pošto je već nastupila apsolutna zastara, jer presuda nije postala pravomoćna prije nego što je isteklo dvije godine!?

 

Također me zanima da li u žalbi trebamo napomenuti da je već nastupila zastara, ili prepuštamo sudu da donese taj zaključak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da je prekršaj počinjen 18.08.2007, za vrijeme važnosti starog zakona po kojemu apsolutna zastara nastupa dvije godine nakon počinjenja prekršaja, a da je presuda uručena 27.08.2009, i da imamo pravo žalbe Visokom prekršajnom sudu u roku od 8 dana (a što ćemo svakako napraviti), pošto presuda nije postala pravomoćna a prošlo je dvije godine, mislim da je apsoultna zastara već nastupila.

 

Ili se možda varam?

 

Osim toga, rješenjem nije propisana zatvorska već samo novčana kazna i oduzimanje vozačke dozvole na dva mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija