Jump to content

prijava boravista i porezna kartica


Tuljo

Preporučene objave

Postovani! Zanima me slijedece,prijavio sam boraviste do 1g kod prijatelja gdje cu boravit,tj.stan na koristenje bez placanja najma,zanima me jer cu radi troskova prijevoza u firmu morat prijavit poreznu karticu u mjestu boravka,to firma trazi,da li tu moze doci do kakve naplate poreza ili je sve ok jer ne placam najam niti nemam ugovor u najmu jer je sve na prijateljskoj bazi....nebi volio da mi prijatelji imaju kakvih problema u vezi eventualnog poreza jer ja prijavljujem poreznu karticu u poreznu upravu..molim sve koji znaju da mi odgovore hvala!! :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani

 

Molim ako može pomoć. Prebivalište mi je 300 km udaljeno od mjesta zaposlenja. Tu sam završio fakultet i ostao raditi. Što mi raditi. Želja mi je prijaviti boravište ali ne znam da li u tom slučaju moji stanodavci imaju kakve obaveze. Kako će se meni to odraziti na mojoj pooreznoj kartici, da li moram mijenjati i tamo podatke, odnosno prijaviti novu adresu. Najveći problem zbog prijave mi je zbog putnih troškova na poslu koje mi ne mogu isplatiti kako treba jer nemam dokaza da živim tu, a ne mogu mi isplaćivati troškove za 600 km dnevno.

 

Svaki savjet, prijedlog i objašnjenje moje situacije mi je dragocjeno.

 

Hvala svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Vi ne da želite nego morate prijaviti boravište prema mjestu rada prvenstveno zato jer je objektivno nemoguće da svaki dan prijeđete 300 km da biste došli na posao, što i ne radite...a drugi najvažniji razlog je obračun i uplata prireza na plaću a koji se plaća s obzirom prema mjestu prebivališta odnosno boravišta.U vašem slučaju prirez se treba uplaćivati prema mjestu boravišta...i zapamtite to je prihod grada i općine i stope su različite te ti gradovi itekako imaju koristi da u njihovu blagajnu ide taj novac...zato ako Vam se krivo obračunava prirez ( avama se definitivno krivo obračunava) možete kasnije imati problema...npr. kod povrata poreza, da ga uopće ne dobijete već još morate nadoplatiti...itd....procedura je sljedeća: prijavite boravište u mjestu gdje živite i radite i sa tom potvrdom i por. karticom pravac u poreznu upravu gdje će vam unijeti nove podatke i prena kojima će Vam poslodavac dalje obračunavati plaću....ne znam o kojim stopama prireza se radi s obzirom da niste naveli grad u kojem radite..sve detaljnije možete pogledati u Zakonu o porezu na dohodak i istoimenom pravilniku i nemojte se zazati s tim...plus moći ćete normalno dobivati naknadu za prijevoz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

p.s. zaboravila sam napisati da to nema nikakve veze i utjecaja na vaše stanodavce...jer vi možete živjeti s bilo kim i kod bilo koga.. ne mora biti odnos najma itd.

 

Ako Vam gore navedeno nije u svezi prireza nije dovoljno jasno, javite se..pa ču vam poslati točno čl. zakona....radim u odvj. društvu te sam se susretala sa situacijama da i knjigovođe i računovođe koje uplaćuju plaće nisu upoznati s tim i odnosno uplaćuju krivo prirez..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 godina kasnije...
Prije 28 minuta, LillyAnnK je napisao:

Imam slično pitanje. Frima traži da u PK dodam adresu boravišta. Pošto sam u najmu, hoće li se moje dodavanje adrese boravišta u PK odraziti na stanodavca da mu se automatski krene obračunavati neki porez?

Neće. Porez na dohodak od imovine po osnovi najma (i posljedično prirez) se stanodavcu određuje na temelju njegovog prebivališta. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija