Jump to content

oslovljavanje u sudnici


anonimno

Preporučene objave

je napisao:

Kako se obraćamo sucu-ženi ....

 

ovisi o situaciji...što je povod/razlog obraćanju...

 

u sudnici (kao stranka u postupku) - obraćaš se sudu/časni sude,., ako je vijeće-vijeću, ako je pojedinac -suče/sutkinjo/poštovani..a nije pogrešno i tada obratiti se -sudu (jer taj sudac (bio M ili Ž, predstavlja sud xy odnosno RH)

 

na telefon - gospodina/gospođu xy ili suca/sutkinju xy

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, zanimljivo.. evo pročitavši nekoliko mišljenja dozvolite mi i da ja kažem svoje..

Osoba po zanimanju je sudac. Razlikovanje m/ž kod ovoga zanimanja je nepotrebno. Osoba je sudac. Pa ćemo ženi koja je po zanimanju sudac, reći , odnosno obraćajući joj se, gospođo sudac! Neki će dodavati, poštovani, uvaženi i slično.. Ako ste novinar pa vam naslov teksta kaže: Sutkinja Općinskog suda u Supetru.. ili Sutkinja I.Š. donijela je nepravo..odluku... e sada bi po gornjoj teoriji trebalo reći. Gospođa xy sudac opć.suda iz Supetra... ili Sudac Ika Šarić donijela... Malo ni ja nisam posve siguran, trebalo bi jezikoslovce pitati.. samo da ne provale.. "nepravomoćnidonosioc"..

:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa jezik stvara komunikacija, a ne znanstvene konstelacije...i sami smo svjedoci što se dogodilo sa extremnim pokušajima u 90-ima da apsolutno očistimo hrvatski jezik-pričali smo nebuloze!

Ako cijenjena osoba ,koja pretstavlja RH je ženskog spola, mislim da i nije nebitno reći da je ona "sutkinja"...jer sigurno nije sudac!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo je fakat interesantno... mislim da bi dosta žena imalo što reći na ovo 'ona je po zanimanju sudac'. u stvari, ON je po zanimanju sudac, a ONA je po zanimanju sutkinja. u ovoj profesiji, dakle, postoji itekako uvriježen naziv i za ženski rod, pa bi ga trebalo i koristiti. vjerujem da bi 'sutkinjo' bilo pravilnije, a druga stvar je što 'gospođo sudac' lakše klizi s jezika i što 'gospođe suci' nemaju problema s tim da ih se oslovljava u muškom rodu. jedino gdje ženski rod zvuči šašavo jest kad je u pitanju 'odvjetnička vježbenica' jer to zvuči kao da je posrijedi neka školska bilježnica, a ne osoba :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svim forumašima: Radima na sudu kao sudski savjetnik i mislim da nećete pogriješiti na način ako se obratite sa "sutkinjo .... " iako sutkinje koje donose presudu u ime RH u uvodu odluke pišu npr: Općinski sud u Zagrebu po sucu toga suda Marti Martić kao sucu pojedincu " i u potpisu je sudac Mirta Mirtić. I meni je to zanimljivo, jer se ne može napisati npr. " Pero Perić zastupan po punomoćnici Ani Anić, odvjetniku iz Zagreba, već odvjetnici iz Zagreba. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ja mislim da je nepravedno da se u nekim profesijama i dalje nameću titule u muškom rodu.

 

Ako se može reći Ministrica (tome još neki dodaju i prizvuk simpatičnosti!), zašto se onda ne može uvriježiti izraz sutkinja, odvjetnica, i sl.?

 

Mnoge odvjetnice se predstavljaju "Odvjetnik xy", mnoge sutkinje "Sudac xy" - ali mislim da griješe... Trebale bi one, svojim primjerom, pokrenuti poštovanje profesije u ženskom rodu, zar ne?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...malo ću se možda udaljiti od teme oslovljavanja,iako je to bilo moje pitanje koje me zanimalo,vidim da se odgovori kreću onako kako sam i mislio sve ovisi zapravo o nama i našem mišljenju...ali kad smo već kod forme kao takve,moram reći da me smeta što nam sudovi izgledaju katastrofa,sudnice male,neuredne,a i moram reći suci ponekad neprikladno odjeveni za funkciju koju obavljaju,nadalje što ne postoji neka za to sve skupa propisana forma ustroja da se malo odmaknemo od izleda tržnice i počnemo dobijati dojam ozbiljnih institucija koje zaslužujujemo...pritom ne mislim na nikakva blještavila,šminkeraj i ostale stvari,nego na temeljne stvari,da kad osoba uđe u sudnicu da ta sudnica ima svoj adekvatni namještaj koji joj dolikuje,da sudac koji predstavlja pravosuđe RH izgleda i ponaša se kako dolikuje moralnom autoritetu koji bi on trebao biti i funkciji koju on obnaša...da to izgleda sa nekim ukusom,ozbiljnošću,naravno sve to skupa sa kvalitetnim i pravednim radom samih sudaca...a ne da nam se dešava da kad uđemo u sudnicu ponekad ne znamo da li smo došli kupiti burek i da su stolice,stolovi ormari,tepisi,prostori,zavjesice nalik na čevapđinice....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to bi bilo jako lijepo da se i ostvari...

 

možda jednog dana i dođemo do tog nivoa, ne samo u pojedinim sudovima (jer ima i takvih koji su ok) već u svim sudovima..

i da ne sjedimo jedni drugima u krilu, da ne držimo spis na koljenima ili dijelimo komadić klimavog stola sa kolegom...

 

o ostalim prostorijama pripadajućim sudu bolje da i ne govorimo...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da se malo odmaknemo od izleda tržnice i počnemo dobijati dojam ozbiljnih institucija koje zaslužujujemo...

 

apsolutno, a i prikljucio bih se prijedlogu iznesenom u prethodnom postu, svakako bi trebalo uljepsati zgradu zupanijskog suda u gospicu te obnoviti uredski inventar... naime ta zgrada se "doista treba odmaknuti od izgleda trznice", nije ona trznici ni do koljena...

isuse boze, dok vam okrivljeni u kompletu s precima pola tisucljeca zari i pali po svetoj zemlji hrvatskoj, dok su prst i anus identicni rukovanju i dok zena nije silovana jer ona, kucka prefrigana, odlicno zna gdje treba maznuti muskarca kako bi ga se onesposobilo, a to nije ucinila, i dok taj koji je sve to napisao uredno ceka da presudi jos ponekom, a javnost ocekuje sljedecu pljusku vise ne ni dobrom ukusu vec zdravoj pameti vas "smeta" modni ukus pojedinog suca i uredjenje interijera prostorija ?! sto je bilo, podne plocice ne odgovaraju zidnima? sutkinja nije uskladila boju cipela s bojom torbice?

prestrasno.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.....lakše malo,mislim da ste malo promašili poantu one poruke,naravno da je svakom normalnom ono što se na sudu u Gospiću dešava grozno i 100 puta gore od izgleda zgrade i pločica...čemu taj i toliki sarkazam...?....to dvoje se ne može uspoređivati uopće ,a kad se već pozivate na nečiji citat onda ste mogli to povezati sa pravednim i kvalitetnim radom sudaca,a ne s pločicama i modnim ukusom sudaca,jer se u onom postu samo govorilo o temeljnim stvarima na sudu poput njegovog izgleda i nalika,bez ikakvog zadiranja u temu rada pojedinih sudaca i sudova....što je APSOLUTNO I POTPUNO DRUGA TEMA I NARAVNO PUNO VAŽNIJA TEMA....!!!!

PS.nadam se da vam je jasnija namjera onog posta,ovo danas u Gospiću se samo uklapalo u tu ružnu sliku sudova koji oni danas imaju u javnosti...ništa više!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da ste malo promašili poantu one poruke

 

nisam promasio nikakvu poantu, vas post kojim se trazi uredjenje interijera i eksterijera pravosudnih objekata jer su to ko fol ozbiljne institucije i kojekakve moralne okomice, pa jos kao primjer spominje taj nesretni gospicki sud (!!), izgleda kao da ga je pisala osoba koja je prekjucer pala s marsa u ovu zemlju. dodatnu tezinu daje i cinjenica kako u svojim razmisljanjima svemu tome pristupate iz 1. lica mnozine ("da se malo odmaknemo...") iz cega se moze zakljuciti da ste i vi dio tog sustava, a sto dalje, slozit cete se, nuzno izaziva zgrazanje i provocira upravo takav, sarkastican, odgovor.

samo da napomenem, uspjesno sam se suzdrzao od komentara servilnih ideja da se sucu obraca sa "velestovana", ali dok su prsti i anus identicni rukovanju (i to potpuno bespotrebno jer se prvenstveno oslobadja zbog nedostatka dokaza) izgled sudskih prostorija i stil oblacenja sudaca su doista zadnje stvari oko kojih bi se trebalo zabrinjavati i neukusno je o tome raspravljati uopce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

....ko fol ozbiljne institucije i kojekakve moralne okomice...?...ako vama nisu imas nas i koji ne dijelimo takvo mišljenje,dio sustava jesam...vi se zgražate na to da osoba koja je dio sustava može imati određene kritike vezane za taj sustav ili se jednostavno zgražate na taj cjelokupni sustav i smatrate da i moji kolege i ja snosimo odgovornosti za takve grozote koje se rade u Gospiću....???....komentari ideja"veleštovana"....čije su to uopće ideje...???....napominjem opet da prsti i anus(identični rukovanju) i izgled sudskih prostorija jedno s drugim nemaju veze i da nemaju uopće istu težinu,ali valjda stvarno ne mislite kako nam treba zabraniti raspravljati i o drugim pitanjima vezanim za sudove,sudnice i uvjete rada...???....za osobu koja je veteran i koja je čini mi se pala s marsa izgleda davnih dana....očekivao bih malo više...!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

....ko fol ozbiljne institucije i kojekakve moralne okomice...?...ako vama nisu imas nas i koji ne dijelimo takvo mišljenje

 

ima vas, naravno... moglo bi se i pobrojati sto tocno (osim samih dijelova sustava poput vas) cini tu skupinu, no bit ce dovoljno reci da vecina pismenih gradjana u sve i jednoj provedenoj anketi pravosudje postavlja debelo na #1 ljestvice korumpiranih dijelova sustava ove zemlje.

u takvoj situaciji, svidjalo se to vama ili ne, moralne vertikale i ozbiljne institucije se ni priblizno ne podrazumijevaju, prije bi se moglo reci da se od svakog "dijela sustava" ocekuje da dokazuje kako je iznimka.

no da se ne odmicem od teme, moj stav u vezi estetike sudnica glasi kako sredstva predvidjena za tu namjenu treba preusmjeriti u npr. isplatu odsteta ljudima kojima ozbiljno, sposobno&moralno vertikalno pravosudje masovno krsi ustavna prava na sudjenje u razumnom roku i koji su svojim, u pravilu osnovanim tuzbama zatrpali ustavni sud.

jer posto vec te odstete moraju placati svi gradjani ove zemlje, a ne "moralne vertikale" koje su mrvicu zastranile, onda bi se barem estetske potrebe pojedinih vertikala mogle zadovoljavati iz vlastitih dzepova... jer vjerovali ili ne, prosjecnog gradjanina ove zemlje bas briga kako je obucen sudac i kakve mu zavjese vise u sudnici, njega zanima iskljucivo hoce li i kada donjeti zakonitu i logicki utemeljenu presudu.

i ovo bi bio moj over&out...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija