Jump to content

upravno pravo


anonimno

Preporučene objave

evo, spremam pravosudni i došla sam do uprave. dopala mi je u ruke neka skripta upravnog i radnog prava (uprava ima nekuih 40 strana), vidim da je uprava pisana po ZUP-u, pa me zanima je li netko možda takvu skriptu koristio za spremanje pravosudnog, i općenito po čemu ste učili upravu? samo zakoni ili da malo proširim?

PS. Kako je to suhoparan predmet, ajme! hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako mislimo na istu skriput, to je skripta od Jurić - Knežević koja ima točno 45 strana. Ona ti je jako dobra jer ti objedinjuje cijeli ZUP I ZUS samo na jedan pregledniji način. Ja sam učila po njoj i paralelno gledala zakone tako da kada ih usporediš u njoj ti je sve bitno i nakon prvog prolaženja na zakon se više ne trebaš vraćati.

Znam da je suhoparno, ali nije zato tako strašno dugačko....to tješi .:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

skripta koju sam ja gledala, navodno iz malog ivice je bila puna grešaka, a svi su mi ju hvalili !!! riskirate sa skriptama iz uprave, učite radije po zakonima, a poželjno je nabaviti skripte sa predavanja za pravosudni jer ćete naći dobre primjere i super objašnjanu šutnju administracije itsl. žena se fakat potrudila....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kad ste već kod tog malog ivice, zna li neko ima li u toj fotokopiraoni već gotovih skripta kao npr. ova iz uprave, da si je i ja nabavim...ili mozda u nekoj drugoj kopiraoni

 

:-?

 

Ja imam neku od 53 str. rađena kao pitanje-odgovor, prvo pitanje je Pojam upravnog postupka? načelo zakonitosti?itd...

Je li to mozda ta skripta sta ju svi imate???

hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dopustite da se priključim diskusiji oko skripata. Zapravo, skripata se čuvajte, pogotovo ako su starijeg datuma jer pravni propisi se mijenjaju iz dana u dan. Za učenje upravnog prava predlažem knjigu: Ivo Borković, UPRAVNO PRAVO, VII. izmijenjeno i dopunjeno izdanje, NN 2002, te svakako Zakon o prekršajima. Za upravno postupovno pravo: isto u knjizi, zakoni: Zakon o općem upravnom postupku i Zakon o upravnim sporovima. Upravno pravo je specifično, pravna grana novijeg datuma i stoga teže razumljivo, ali i te kako aktualno. Kod učenja osnovne pravne institute svakako temeljito naučiti i prolaz je siguran.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

konkretno pitanje:

obnova postupka-da li treba znati sve razloge.

da li treba znati i točno razloge ovisno jesu li izneseni u prijašnjem postupku ili nisu (čl.252 zup?

kod izvanrednih pravnih lijekova-ostalih dali ih je dovoljno samo nabrojati ili za svaki lijek sve razloge. :-?:-?:-(:-(

 

He, he, he, muke ti ježeve, mene je na ispitu ispitivao profa sve odreda i obnovu i svih 11,12 razloga i svaki ####ni izvanredni pravni lijek objasniti!!

Na ispitu Upravno- postupovno, smjer Upravni pravnik!!

Neznam kako je na ovim ispitima!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 1 godina kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...
  • 1 godina kasnije...

Ja mislim da je pored svih silnih skripti ipak najlakše učiti po zakonu. Upravo dovršavam upravu po zakonu i nije prestrašno jer po svakoj skripti se isto moraju naučiti pravni lijekovi koji su nateži, a ostalo je jako slično sa ZPP-om. Ja sam malo paralelno gledala i upisivala samo bilješku ZPP kraj svakog članka tako da mi je to usput predstavljalo i ponavljanje ZPP-a. Čini mi se da se učenjem po zakonu najlakše shvati materija, naravno ni iz zakona se na može sve naučiti ali se barem može povezati, a u skriptama mi sve nakako visi u zraku, i stalno se mislim je li što preskočeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija