Jump to content

baka je očajna! pomoć!


teenahd

Preporučene objave

baka je preko 20 godina živjela u braku s čovjekom koji je umro prije nepune 3. Oboje je to bio drugi brak, zajedničku djecu nemaju ali oboje imaju djecu iz prvih brakova. Ovako stvari stoje: on je bio rođeni otočanin a baka je gradsko dijete. Ljeti je bila s njim u kući na otoku, ulložila puuuno truda i znoja u apartmane i turizam u kući. No, zimi je otok pust i odsječen i najčešće su oboje taj dio godine provodili u gradu, u stanu koji je baka baš zbog toga i zadržala. Nekoliko godina prije njegpve smrti, čovjek je postao nepodnošljiv a baku je maltretirao i njegov sin iz prvog braka (koji je s njima živio na otoku) pa je sve češće i duže bila u svom stanu a on ju je povremeno posjećivao. Sada, kad je umro, njegov sin ne želi da baka dobije nasljedstvo koje joj pripada (mada se ona odriče i djela kuće, traži samo dio onog što joj pripada).Tvrdi da je njegovog oca baka ostavila i da se samo on o njemu brinuo posljednjih godina njegovog života. To baš i nije istina ali i da jest, što je sa onih dvadesetak godina prije tijekom kojih se ona brinula i o njemu onako zahtjevnom i o cjelokupnom domaćinstvu? Uglavnom, angažirani su odvjetnici i čitava stvar je na sudu. Nitko nikad nije podnio zahtjev za razvod braka.

Postoje li šanse da baka ostane kratkih rukava, koliko dugo to sve može trajati i , budući da je baki već 82.godina, što ako se njoj nešto desi prije okončanja postupka? Jesu li "oni" onda "pobijedili"? Može li nastaviti netko od njenih najbližih ili je sve propalo? Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

 

Vaša baka prije svega ne smije ostati kratkih rukava jer kao bračni drug ima pravo na sve što je stečeno u toj zajednici vlastitim radom da dijeli po pola .Bračna se stečevina može dijeliti za vrijeme trajanja bračne zajednice poslije a i prije . Baka treba tražiti pokretanje ostavinskog postupka i tražiti utvrđenje najprije bračne stečevine , a zatim i ono što joj kao partneru pripada .Nasljednici bakinog muža su sva njegova djeca i baka . Tko može tvrditi da nije bilo bračne zajednice .Moguće je da je baka i sama bila nemoćna i nije mogla pomoći ni sebi .Oni su recimo živjeli u ekonomskoj zajednici .Sama činjenica da je jedan živio u stanu , a drugi na otoku nije dokaz nepostojanja bračne zajednice .

U svakom slučaju baku treba zaštititi i baka treba tražiti svoja prava i s osnove bračne stečevine i s osnova nasljeđivanja .

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Ništa niste napisali o ostavinskom postupku .

Ako nije proveden ostavinski postupak , tada treba pokrenuti .Vidjeti da li je matični ured dostavio smrtovnicu sudu . Tko se očitovao kao nasljednik , ako baka nije spomenuta kao nasljednik tada treba , ukoliko je donijeto rješenje o nasljeđivanju poduzeti određene pravne radnje ovisno o tome što je do sada učinjeno .

Treba ispitati da li je dat lažni iskaz o nasljednicima .

 

Ukoliko se baki nešto desi , tada njezini nasljednici nastavljaju dalje sa sudskim postupkom .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija