Jump to content

Zakoni za pse

joakim

Preporučene objave

Nisam nigdje vidio temu otvorenu o psima, pa je ja sad moram početi........

Živim u stambenoj zgradi od 13 stanova, naša četveročlana obitelj i psić (yorkširski terijer). Ima 2 godine da smo ga nabavili i do sada nismo imali nikakvih negativnih iskustava, međutim.........Tiha smo obitelj, sa svima pričamo, sa svima u dobrosusjedskim odnosima - bar smo to mislili do neki dan?!

Sve su učestaliji verbalni napadi na nas, kako na ulici tako i u ulazu zgrade od sustanara. Moj pas je čipiran, zdrav, vodi se u šetnju na mjesta dozvoljena za šetnju, ne laje, nikad nikoga nije napao itd. Kako u susjedstvu u zadnje vrijeme zbilja ima sve više obitelji sa malim psima, čini se da su ljudi revoltirani.

Prihvaćam činjenicu da ima ljudi koji se boje i to respektiram.Isto tako ne bi mi palo na pamet šetati psa gdje se igraju djeca, bez obzira što djeca kad ga vide dobiju dojam da je igračka. Ne želimo neugodnosti s nikim, pa uvijek upozorimo roditelje ako ga djeca žele pomaziti, da možda mu se to neće svidjeti pa će reagirati lajanjem!

Isto tako ima i neodgojenih vlasnika pasa, što nama koji se trudimo biti uzorni stvara probleme, ali smatram da ja osobno ništa nisam nikome napravio. Policiju su susjedi pozvali našem poznaniku i upozoren je što je šetao psa (na uzici) šetnicom i što je pas mokrio u zelenu površinu (koja nije označena kao zabranjena za pse!). Mi smo isto tako upozoreni na vrlo grubi način da tu ne šetamo psa!!!Eh, da je bilo pameti mogao sam i ja zvat policiju za vrijeđanje, ali što je tu je .........

Znam da svaki grad ima svoju odluku o komunalnom redu i načinu držanja pasa i mjestima određenim za puštanje psa, međutim moje mjesto je malo i to nema.

Stoga me samo me zanima: da li je policajac u pravu kad nam je rekao da moramo držati psa dalje od šetnice, opet ponavljam koja nije označena kao zabranjena za pse i da je za sve vrste pasmina obavezna brnjica?!

Mislim da to nije točno, ali ipak tražim uporište u zakonu jer namjeravam ovu situaciju istjerati na čistac!

Hvala na odgovorima unaprijed

Dijeli na drugim stranicama

nisam pravnik , pa vam ne mogu pomoći odgovorom kako tražite. ali prema dosadašnjim iskustvima, mislim da sve to nije baš utvrđeno zakonom.

obratite se udrugama za zaštitu životinja. oni zakone prate, a možda se potakne donošenje zakona koji bi te stvari doveo u red, a ne ono da svatko pametuje kako mu se hoće.

• 1 mjesec kasnije...

neznam kako je u RH

njemaćka naprimjer ima zakon da svi psi na javnim mjestima moraju biti vezani, a brnjicu nose samo pojedine opasne rase pasa. osim toga je u zakon uvedeno da svaki građanin prilikom šetnje sa psom mora imati u đepu najlonsku vrećicu u koju će pokupiti izvršenu nuždu psa kako bi se održala čistoća u gradu.

zato je grad postavio i u obliku poštanskog sandućeta kutiju iz koje si svako može besplatno uzeti koliko hoće tih najlonskih vrećica.

ako kod nas nije zakonom propisano mislim da se nemože naplatiti nikakva kazna

oprostite ako sam promašio temu i ako netko kaže šta me briga kako je u njemačkoj

pozdrav.. dare

Hvala na odgovorima!

Uzeo sam ipak stvar u svoje ruke-otišao sam osobno kod komunalnog redara u našem gradu i izričito tražio da mi pokaže pravilnik ili odluku u kojem mi se zabranjuje šetnja ili vršenje nužde mog psa na površini za koju smo prozvani. Na moje iznenađenje dotičnoj osobi je nakon ispričane priče bilo drago što sam se interesirao i rekao je da sam ja u pravu.Rekao mi je ubuduće ako budem imao problema, slobodno se pozovem na njegovo ime i prezime i kažem kako mi je službena osoba rekla da zakonom nije regulirano mokrenje psa, nego samo velika nužda koju sam dužan pokupiti za sobom ali naravno ne na površinama označenim znakom zabrane za pse.

Uglavnom, sad me više nitko neće vuć za nos jer znam svoja prava!!!!

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija