Jump to content

Iznajmljivanje vozila obrtu, HITNO


Limba

Preporučene objave

  • 3 tjedna kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

Macace je napisao:

Mene zanima moze li vlasnik doo, ujedno i jedini zaposleni, iznajmiti svojoj firmi svoje osobno vozilo za potrebe poslovnih puteva i slicno i kako se placa drzavi za to? Hvala.

 

naravno, vi kao fizička osoba iznajmljujete tvrtci koja je pravna osoba, ugovorom o najmu

 

ultra ističe:

Ugovor nosite u poreznu,upisujete se u sustav poreznih obveznika (ostvarujete dohodak od najamnine).

 

tako da ovjerom ugovora te prinosom u poreznu plaćate i određeni iznos, koliki je to iznos neznam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za ugovor o najmu,vrijedi isljučivo ugovor ovjeren kod JB od strane fizičke i pravne osobe,koji se predaje poreznoj upravi,također može se obračunavati i troškovi uporabe vozila za potrebe tvrtke i bez ugovora,na taj način da se ispunjava putni nalog u koji se unesu određeni podatci,i po takvom putnom nalogu obračunavate max 2 kn po prijeđenom kilometru koje ovjerava odgovorna osoba tvrtke,novac se može podići sa poslovnog računa u tu svrhu,putni nalozi se moraju čuvati i priložiti u poslovne knjige tvrtke (kao rashod)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fizička osoba iznajmljuje ugovorom o najmu vozila drugoj fizičkoj osobi a ne obrtu jer je obrt samo gospodarska djelatnost obrtnika - fizičke osobe. Ugovorom se treba izrijekom dopustiti podnajam.

 

Odredbama Zakona o obveznim odnosima nije obvezno da se ugovor o najmu ovjeri kod javnog bilježnika.

 

Odredbe Zakona o leasingu (najmu) odnose se na davatelje leasinga (najma) - leasing društva, a ne na fizičke osobe najmodavce.

 

Zaključeni ugovor o najmu vozila najmodavac treba prijaviti PU koja ga poreznim rješenjem zadužuje za plaćanje predujma poreza na dohodak od imovine i prireza + eventualno krizni porez.

 

Neovisno je li najmoprimac fizička ili pravna osoba, najam s aspekta financijskog izvještavanja najmoprimca može biti financijski ili poslovni (vidi Zakon o porezu na dohodak - obrtnik "dohodaš", HSFI - obrtnik "dobitaš", društvo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci ako sam dobro shvatila postoje dva nacina da fizicka osoba (vlasnik doo) iznajmi tom doo svoj osobni automobil.

 

1. Ugovor - ugovor o najmu na mjesecnoj ili drugoj bazi - prijavljuje su u poreznoj upravi od strane fizicke osobe i ona placa se porez na dobitak od najma. Doo isplacuje svaki mjesec tu sumu fizickoj osobi i na to ne placa nikakav porez?

 

2. Putni nalog u koji se unesu određeni podaci i po takvom putnom nalogu obračunavate max 2 kn po prijeđenom kilometru koje ovjerava odgovorna osoba tvrtke, novac se može podići sa poslovnog računa u tu svrhu,putni nalozi se moraju čuvati i priložiti u poslovne knjige tvrtke (kao rashod) - ne placa doo nikakav porez na ovaj novac

 

Je li broj dva moguc s iznajmljenim vozilom? Ako nema vozila u doo? Je li onda prvo treba neki ugovor pa onda primjeniti broj 2 ili se u nalogu navodi da je auto iznajmljen od fizicke osobe (vlasnika doo)?

 

Hvala svima, meni je ovo dosta kompleksno :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 godina kasnije...

Molim vas update, vidim da je zadnji post iz 2009 pa ne znamo da li je još uvijek navedeno aktuelno zakonski

Imamo turističku agenciju, i iznajmili bi svoje vozilo kao fizička osoba našoj firmi. Vozilo je rabljeno, staro 4 godine. 

Da li možemo kao fizička osoba, svoj automobil iznajmiti firmi i pod kojim uvjetima (javni biljeznik, porezna etc..). Naša knjigovođa kaže da to (više) nije moguće, pa ukoliko je zakonski moguće, molila bih Vas link na zakon.

Hvala

Laurinia

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija