Jump to content

Besplatni uđbenici za samohrane nezaposlene roditelje


cvjetnitrg

Preporučene objave

Samohrana sam majka dvoje djece 11 i 14 god polaznika osnovne škole.Nezaposlena sam,nemam više novčanu naknadu sa burze i nemam nikakva primanja.Djeca zajedno imaju alimentaciju 2000,00 kn.Zanima me da li moja djeca imaju pravo na besplatne uđbenike,kome se obratiti u vezi zahtjevai što je sve potrebno od dokumenata?

Unaprijed hvala,zabrinuta mama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

na početku mala ispravka: samohrana majka niste, jer djeca imaju živoga oca koji za njih uplaćuje alimentaciju. također, "samohranost" nije kriterij za dobivanje pomoći, ali Vaša financijska situacija svakako jest, pa se nadam da će Vam ovaj link biti bar malo od koristi, ako ste, naravno, u Zagrebu :misli:

 

http://metro-portal.hr/vijesti/zagreb/bandic-stedi-na-udzbenicima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na linku.

Ne znam kako nisam samohrani roditelj:kada me tako vode u evidenciji na burzi,tako se izjasnila sutkinja na sudu,za dječiji doplatak isto tako,prehrana djece u školi itd.

No nema veze,meni je bitno da moja djeca nekako dobiju najpotrebnije da bi se mogli školovati što im ja trenutno nisam u stanju pružiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obiteljski zakon, Članak 99.:

 

(2) Samo jedan roditelj skrbi o djetetu ako je drugi umro, proglašen umrlim, lišen roditeljske skrbi, lišen potpuno poslovne sposobnosti, djelomice lišen poslovne sposobnosti u odnosu na roditeljsku skrb ili je spriječen.

 

ako drugi roditelj nije niti jedno od navedenog, niste samohrani. :-D

 

dječji doplatak ste dobili zbog niskih primanja, djeca subvencioniranu prehranu zato jer su primatelji dječjeg doplatka, a ne zbog toga što sami živite s djecom. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ok,sve 5.To sada mene ne zanima,ali iz iskustva znam da je jedan zakon na papiru a drugi u praksi.

Ja sam se obratila za pomoć kao samohrani roditelj jer me svi tako oslovljavaju,sve institucije vezane za djecu.Ako sam pogriješila,griješe i svi oni koji me tako oslovljavaju.

A meni je samo trebala pomoć kako da svojoj djeci osiguram knjige za ovu školsku godinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

informacije nisu samo za Vas nego i za druge korisnike legalisa koji su u situaciji nalik Vašoj(niste Vi ni prvi ni posljednji koji tako nešto pitate), a sve s ciljem kako se nitko od nas ne bi zavaravao (pa kasnije razočarao) da ima status koji zapravo nema (mada se u javnosti, a i u državnim institucijama olako barata izrazom "samohran"), niti da mu situacija u kojoj se, realno, sam brine za djecu, donosi ikakva veća prava ili pogodnosti u odnosu na druge roditelje. bitno je samo kolika Vam je visina primanja...

u svakom slučaju, želim Vam brzo zapošljavanje na neodređeno i takvu plaću da Vam neće trebati ni dječji doplatak, ni subvencionirana prehrana :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@cvijetnitrg:

doista niste roditelj za kojeg se smatra da sam skrbi o djetetu (tzv. samohrani roditelj), a da tim putem ostvarujete pravo na uvećani dječji doplatak status biste dokazivali rješenjem o lišavanju drugog roditelja roditeljske skrbi, papirićem iz matice umrlih i sl. Škole i vrtići, pak, nerjetko roditelje informiraju (ako imaju pravo odlučiti mogu i dati) o pravima koja kao tzv. samohrani zapravo... nemaju. I opet naravno, iz istog razloga: površnosti i neznanja.

 

@pahuljici info na link:

Jučerašnje informacije dobivene od nadležnih gradskih službi glase da unatoč izjavama kako će grad Zagreb osigurati besplatne udžbenike (za udomljenu djecu, djecu obitelji sa troje i više školske djece, te korisnicima socijalne pomoći), pravo će imati ukoliko su korisnici soc. pomoći od grada. Naravno, još uvijek nitko zapravo pojma nema točno...

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada je i tu veliko pitanje što za naš sustav znači pomoć onima kojima se može i treba pomoći.Moj slučaj je za socijalno prebogat,2000 kn mjesečno za dvoje djece i mene.Nisu mi rekli koji je njihov iznos cenzusa,ali su reki maltine da imamo dovoljno i da ne možemo dobiti ni socijalnu pomoć niti smo u toj kategoriji.

Pa sada ja kao majka sama moram napraviti računicu da od 2000 kn platim sve račune cca 1400 kn,hranim djecu mjesec dana i pripremim cca 5ooo kn za školu,a samo nam za knjige treba 3600 kn.

Kakvi smo mi onda slučaj i u koju kategoriju spadamo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Pokušajte napraviti zahtjev odjetničkoj komori da od oca traže da sudjeluje u kupovini knjiga, neka bar pola od tih 5000 kuna pridonese. Takvi postupci idu brzo. Zatražite besplatan pravni savjet.

 

U zakonu stoji da je otac dužan snositi pola obaveza. Mimo redovite alimentacije imate pravo na potraživanje pola troškova za potrebe djeteta ukoliko je to nezaobilazno i ukoliko država ne sudjeluje u troškovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

janica111,

nije sporedno- jer tzv. samohrani roditelji u nekim sitnicama ipak mogu ostvariti nešto što roditelj za kojeg se ne smatra da sam skrbi o djetetu ne bi mogao. Utoliko je naša uloga i informativna, jer se nerjetko događa da ljudi smatraju da bi mogli nešto realizirati, pa čak ih i u školama učitelji i slični na to napućuju, a ispadne da tako baš i ne ide jer nemaju čime dokazati taj status.

 

Nadalje, osim djece branitelja, npr. prošle školske godine (izmjenom od 24.09.2009.), u Gradu Zagrebu je postojala mogućnost i za djecu korisnika: pomoći za troškove stanovanja, obiteljske mirovine u sklopu novčane pomoći umirovljenicima, pučke kuhinje, pomoći u obiteljskim paketima i sl. Detalj u obliku riječi "ali" se nalazi u onom dijelu u kojem te vrste soc. pomoći može ostvariti osoba koja najmanje 3 mjeseca ostvaruje prava na Zavodu za zapošljavanje, pa tako nisu mogli ni do besplatnih udžbenika. S druge strane, novčane potpore što se udžbenika tiče u kombinaciji sa MZSS, trebalo se raditi o korisnicima stalne pomoći.

 

Gdje ste našli baš ovo:

janica111 je napisala:

U zakonu stoji da je otac dužan snositi pola obaveza. Mimo redovite alimentacije imate pravo na potraživanje pola troškova za potrebe djeteta ukoliko je to nezaobilazno i ukoliko država ne sudjeluje u troškovima.

doista nam nije poznato, ali u svakom slučaju, povećanje iznosa uzdržavanja je moguće zatražiti, prema povećanim potrebama i roditeljevim mogućnostima koje će sud procijeniti takvima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija