Jump to content

Sportski ribolov bez dozvole


Djoko

Preporučene objave

Jucer sam ulovljen u podvodnom ribolovu puskom bez dozvole za sportski ribolov. Policija mi je privremeno oduzela pusku, masku i peraje, i rekla da ce mi sutkinja mozda vratiti predmete, a mozda i ne. Takodjer su rekli da mi mozda da samo ukor, a mozda i novcanu kaznu. U zakonu pise da je za taj prekrsaj odredjena kazna od 1000 do 5000 kn. Ja sam student i nemam nikakvih primanja.Zanimaju me 2 stvari:

 

Za koliko otprilike mogu ocekivati poziv od sutkinje, i hocu li ga uopce dobiti, ili cu dobiti samo rjesenje?

 

Ako mi dodje novcana kazna, koliko vremena imam za zaliti se? Jel pametno u zalbi pisat kako nemam primanja, i da mi je to prvi takav prekrsaj?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Počinili ste prekršaj iz čl. 31 Zakona o morskom ribarstvu za koji će te dobiti prekršajni nalog od 1.000 kuna + troškovi postupka.

 

Plaćanjem prekršajnog naloga nećete niti vidjeti sud, te će Vam se vratiti oprema, nakon čega će te moći nastaviti ribolov, ali prethodno ishodivši dozvolu.

 

Pravo na prigovor imate u roku od 8 dana.

 

Poricanjem prekršaja stječete pravo na žuran postupak - za par mjeseci stiže poziv na sud.

 

Prigovor na visinu kazne morate dokazati studentskim statusom.

 

Preporučujem Vam da napravite ovo zadnje, da u prigovoru priznate prekršaj, pokajete se, dostavite potvrdu iz studentske referade i tražite da Vam se umanji novčana kazna. Nakon ovakvog prigovora neće doći poziv na sud već samo rješenje o iznosu novčane kazne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru. Kada otprilike mogu ocekivati prekrsajni nalog?

Zanima me jos samo jedna stvar: zamjena novcane kazne dobrotvornim radom. Kada ja mogu traziti dobrotvorni rad? vec u tom prigovoru sto cu ga pisati ili nakon rjesenja o iznosu kazne koji ce stici nakon prigovora?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Evo mene opet...

 

Uglavnom nije se dogodilo ono sto ste Vi rekli.. Poštom sam dobio:

- poziv okrivljeniku na glavnu raspravu-ispitivanje 15.9.

- optužni prjedlog u čijem obrazloženju stoji da se predlaže da me se optuži krivim i kazni ukupnom novčanom kaznom od 1000 kuna, te da mi se oduzme privremeno oduzeta oprema.

 

Opet molim savjet. Nikad nisam bio na sudu i ne znam puno o tome. U tom pozivu sto sam dobio pise da sam DJELATNIK a ja sam zapravo STUDENT. Trebam li na sud ponjeti potvrdu s fakulteta da se vidi da sam student? Takodjer me zanima da li bi bilo dobro ponjeti dozvolu za športski ribolov koju sam u medjuvremenu kupio?

 

Živim sam, student sam i ne mogu platiti kaznu, da zamjenu kazne za drustveni rad trazim kod sutkinje odmah ili kasnije da napisem prigovor?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obavezno ponesi dokaz da si student i dozvolu za ronjenje koju imas! Sigurno ti ne ce odmoc a moze pomoc. Objasni situaciju, zamoli da ti daju ukor/opomenu ili ublaze kaznu. Ako ti sud u konacnosti odredi novcanu kaznu, onda ce ti tamo na kraju objasniti i kako je mozes zamjeniti za rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Evo me opet... Bio sam kod sutkinje, lijepo joj opisao kako priznajem da sam kriv, da mi je zao, da nemam primanja, da prilikom ribolova nisam ostvario ulov i da sam pusku dobio na poklon 2 dana prije i nisam stigao izvaditi dozvolu...

 

Nakon 2 tjedna, stize presuda da sam kriv i da moram platit ukupno 1.300,00 kn. Planiram se zalit cisto radi odgode placanja kazne, a mozda mi ju i smanje...

 

Na toj presudi je krivo napisam moj datum rodjenja, znaci pise da je kriv xy, rodjen npr. 23.9.1980. umjesto 23.9.1989.

Sad mene zanima jel to ima kakve veze, odnosno mogu li se pravit lud i ne platit to bez posljedica?

 

Takodjer ne pise nista o zamjeni kazne za drustveno korisni rad, a ni sutkinja mi nije htjela reci kad sam ju pitao. Moze li mi netko od vas reci mogu li i kako mjenjati kaznu za rad?

 

Unaprijed puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pomorska policija je očito pogrješila u sačinjavanju optužnog prijedloga. Nisu tražili hitan postupak, a da su ga tražili postupak bi se završio kao u odgovoru pod #2.

 

Greške u tekstu presude su sitne greške i neće Vam pomoći.

 

Rad za opće dobro na slobodi u stvarnosti još nije oživio nakon njegova ukidanja. Čeka se da ministar pravosuđa odredi ustanove i druge pravne osobe u kojima se izvršava rad za opće dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru potpetica. Molio bi Vas jos samo jedan savjet na kraju. Necu reci da ne mogu platit kaznu, ali jako tesko cu skupit 1300 kn... Kakve su posljedice ako ne platim kaznu? Znam da ide prisilna naplata, ali ja nemam nikakvih nekretnina i pokretnina na sebi. Ako mi mozete onako laicki reci sto ce se dogodit ako ne platim kaznu.

 

Jos jednom hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija