Jump to content

Produljenje važnosti vozačke dozvole


djemi

Preporučene objave

Dozvolite mi da vam skrenem pažnju na jednu očitu nelogičnost u postupku produljenja važnosti vozačkih dozvola osoba starijih od 65 godina. Moja supruga i ja smo u toj kategoriji i službenica u Heinzelovoj ulici je odbila produljiti moju dozvolu jer mi u njoj piše da sam dužan nositi naočale a mojoj ženi je bila spremna to smjesta učiniti. Upućen sam u neku od ordinacija medicine rada a ne okulistike i tamo sam danas čuo da trebam obaviti kompletan liječnički pregled kod liječnika opće prakse, psihijatra i na kraju kod medicine rada. To bi me ukupno koštalo 370 kn.

Mislim da službenica MUP-a kao i liječnici krivo tumače Pravilnik o izdavanju vozačkih dozvola.

 

U čl 12 piše:

Prilikom produženja važenja vozačke dozvole koja je bila izdana s rokom važenja predloženim u uvjerenju o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilima, prilaže se liječničko uvjerenje koje ne smije biti starije od šest mjeseci.

 

Moja dozvola nije izdana s rokom važenja nego samo s napomenom da pri vožnji moram nositi naočale i mislim da se na mene i druge u istoj situaciji ne smije primijenjivati čl 12.

 

U čl 7 spominju se osobe kojima su potrebne naočale ali se ne spominje rok važenja niti ponovno vremenski ograničeno uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti:

 

Članak 7.

 

Osobi s tjelesnim nedostacima koji, prema uvjerenju o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanju vozilima, ne predstavljaju zapreku za upravljanje vozilima, ali ih znatno otežavaju, izdaje se vozačka dozvola u kojoj se u prostor za upis napomene upisuje da vrijedi samo pod uvjetom da vozač za vrijeme upravljanja vozilom koristi pomagalo određeno u uvjerenju o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilima (naočale,

 

Nemojte dozvoliti da vas pljačkaju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

djemi je napisao:

Moja dozvola nije izdana s rokom važenja

 

Ispričavam se, ali sve su dozvole izdate s rokom važenja.

 

Jedina isprava koja se izdaje trajno je osobna iskaznica osobama starijima od 65 godina.

 

Ponovo sam pročitao pravilnik od prvog do zadnjeg slova, ništa nije sporno.

 

Neka objašnjenja imate ovdje:

http://www.mup.hr/46.aspx

 

djemi je napisao:

Nemojte dozvoliti da vas pljačkaju!

Valjda ste već shvatili da osoba koja sjeda za volan dragovoljno pristaje da bude mecena, krava muzara, strvina i ko zna što sve ne raznim institucijama koje nas pljačkaju naknadama, taksama, nepotrebnim obvezama, previsokim cijenama i ko zna čime sve ne i da je svaki otpor uzaludan.:dvoje:

 

Neke je godine u skupštinu nekog švicarskog kantona ušla politička stranka koja se zalagala za prestanak "deračine" vozača. Osvojila je impresivan broj glasova. :idemo:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala petpetica,

no ako iz dokumenta na kojeg ste me uputili izvadim upute za produljenje dozvole:

 

Produženje valjanosti vozačke dozvole

Zahtjev se podnosi na propisanom obrascu – obrazac br. 2 u policijskoj upravi, odnosno postaji prema mjestu prebivališta.

Uz zahtjev se prilaže:

liječničko uvjerenje – ne starije od šest mjeseci

35,00 kn u državnim biljezima

osobna iskaznica

Ukoliko na vozačkoj dozvoli nema mjesta za upis novog datuma valjanosti, izdaje se nova vozačka dozvola

 

-ispada da svi moraju na lječnički pregled što se u Zagrebu očito ne primjenjuje jer kako sam naveo moja žena koja vozi s naočalama od pedesetih godina nema tu obavezu upisanu u dozvoli pa nema niti problema s produljenjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poznajem nekoliko žena koje nose naočale, a nemaju u vozačkoj dozvoli uvjet da koriste naočale kao pomagalo.

 

Kako?

 

Jednostavno jer ih nose radi estetike.

 

Na liječničkom pregledu, ukoliko osoba ima dobre rezultate na ispitivanju vida, liječnik ne opisuje to ograničenje u uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, te samim time ni policija ga ne upisuje u vozačku dozvolu.

 

Nije mi namjera otvarati nove polemike izvan naslova ove teme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo što se danas desilo:

Otiđoh šefu onih na šalteru da ga upozorim na nelogičnosti o kojima sam gore pisao i dobih odgovor:"Ima puno nelogičnosti u propisima i nije moje da o njima mislim već da ih primjenjujem!" Zatražih ime višeg šefa i otiđoh da pitam što je tu za učiniti. Tu sam saznao da se kod mene radi samo o nošenju naočala pa sam dobio uputu da MUP-ova ambulanta u Šarengradskoj 200 kn jeftinije rješava problem jer je spremna samo ispitati moj vid a ne traži 370 kn za sve ono što se traži u općem ovjerenju o sposobnosti upravljanja motornim vozilom.

Usput sam saznao nešto što mi se čini važnije: Ako tjekom vozačkog staža vaš vid oslabi i počnete nositi naočale dužni ste to prijaviti MUP-u da vam to upiše u dozvolu i onda ćete biti u mojem položaju pa ćete sa 65 godina morati na kompletni pregled (ukoliko ja sad ne uspijem nešto napraviti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija