Jump to content

Cl. 124. KZ i ZZODS


Mrnjaukalica

Preporučene objave

Imam jedno tricky pitanje.

 

Moze li se raditi o protupravnom oduzimanju slobode iz cl. 124. st. 1. KZ ako lijecnik nije obavijestio nadlezni Zupanijski sud u roku od 12 sati o tome da je osobu s dusevnim smetnjama prisilno zadrzao s preporukom da se odredi prisilni smjestaj, a osoba je ostala smjestena dulje od 12 sati u bolnici, pa potom pustena?

 

Naime radi se o slucaju da je osoba pristala na bolnicku opservaciju, ali je u tijeku opservacije povukla pristanak i zatrazila da ju lijecnik otpusti, sto je ovaj odbio uz obrazlozenje da u bolnici mora ostati. Osoba je pristanak povukla u 16 sati, a na intervenciju odvjetnika pustena je sljedeci dan u 11:30 sati.

 

Takodjer, za vrijeme dobrovoljnog boravka osobi su prepisani lijekovi za spavanje, ona h je odbila uzimati, na sto ju je lijecnik prisilio tako da je lijek uzimala pred medicinskim tehnicarom.

 

Nekako mi se tu preklapaju elementi kaznenog djela samovoljnog lijecenja sa protupravnim oduzimanjem slobode. Konzumira li samovoljno lijecenje protupravno oduzimanje slobode, ako se radilo o bolnickom smjestaju bez pristanka osobe, bez zakonskih osnova da se t ucini?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Generalno, ne konzumira jer objekt koji se štiti nije isti - kod samovoljnog liječenja je to zdravlje ljudi, a protupravnog oduzimanja slobode su to slobod i prava čovjeka i građanina. Dakle imaš stjecaj.

Ovdje je problem da je opisani slučaj prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten u domenu prekršaja (čl. 64, st. 1. i 2.) pa sad Ti protumači je li to lex specialis u odnosu na Kazneni zakon ili se mogu primijeniti oba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija