Jump to content

podjela imovine i ostavinska rasprava


sudosu5

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim vas za odgovor

 

 

Predstoji mi ostavinska rasprava nakon smrti oca pa bih molila pravni savjet kako postupiti da se zadovolji pravda tj. obje strane (brat i ja). Imamo kuću koja se sastoji od podruma cca 50m2, prizemnog stana od 100m2 i potkrovlja cca80m2 (koje je uredio brat i živi u njemu 30god.) kuća je pravno jedna cjelina tj. nije etažirana. Uz kuću je dvorište u kojem su dvije garaže (jednu je izgradio brat). Brat tvrdi da je stan u potkrovlju njegov, garaža njegova, a da ostatak (stan od 100m2, podrum 50m2, jednu garažu i ostatak dvorišta) dijelimo na jednake polovice.

 

 

Ja smatram da je takva podjela nepravedna iz razloga što je brat imao prostor za uređenje "svog stana" i za izgradnju "svoje garaže" tj. sve je to radio na prostoru koji bi u raspodjeli dobila i ja, pa mu predlažem da očev stan i 1 garažu dobijem ja, on- stan u potkrovlju, drugu garažu i podrum, a ostalo (dvorište) dijelimo po pola. Napominjem da nema nikakvih pisanih dokaza da je nešto od navedenog njegova imovina.

 

 

 

Pitanje:

 

1. Da li moje razmišljanje ima osnove tj. koji je vaš prijedlog (koliko znam po zakonu imam pravo na čistu polovicu, ali ja ne želim osporiti njegova ulaganja pa tražim rješenje da nitko ne bude oštećen i zakinut.)?

 

 

 

2. Ako se privatno uspijemo dogovoriti, što treba učiniti prije dolaska kod javnog bilježnika da zaustavimo podjelu imovine na jednake dijelove, tj. da li se to rješava na samoj ostavinskog raspravi kod javnog bilježnika ili drugačije?

 

 

 

3. Da li možemo doći sa prijedlogom da se kuća podjeli po dogovorenim cjelinama?

 

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Kada ostavitelj umre bez oporuke , tada se imovina iza ostavitelja dijeli na nasljednike na jednake dijelove . Nasljednik koji je svojim sredstvima povećao imovinu ostavitelja ima pravo tražiti prije ostavinske i na samoj ostavinskoj prije utvrđivanja ostavinske mase da se taj dio( vrijednost uloženih sredstava ) izuzme iz ostavinske mase , ostalo se dijeli na jednake djelove 1/2 svakom .

Prije rasprave Vi i brat imate pravo da sporazumom podijelite ostavinutj. da utvrdite što kome želite da pripadne .

 

Časom smrti ostaviteljeva imovina prelazi na nasljednike.Onaj nasljednik koji je stvarajući u ekonomskoj zajednici sa ostaviteljem ima pravo na izdvajanje svog dijela iz ostavinske mase .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

Lijepo je da zelite doci do rjesenja s kojim ce obje strane biti zadovoljne, a da biste to postigli tj. otkrili gdje se nalazi rjesenje pri kojem cete najmanje biti osteceni i zakinuti Vi i Vas brat (obratno u sadasnjoj situaciji nazalost nije moguce), dobronamjerno Vam - i iz osobnog iskustva - savjetujem da dogovorno s bratom pokusate otkriti koji dio predmetne podjele stvarno predstavlja ostavinu tj. ono sto je stvorio samo Vas pokojni otac - ili oba roditelja ako se radi o bracnoj stecevini?

 

Naime, ukoliko su nekretnine kupljene za vrijeme trajanja bracne zajednice i novcem od rada u bracnoj zajednici to se smatra bracnom stecevinom (bez obzira tko je od njih vise pridonio ili zaradjivao) no ako je jedan od roditelja novac za kupnju zemljista i izgradnju kuce dobio na dar (od svojih roditelja, brata ili sestre…)tada se to smatra njenom osobnom imovinom koju ste mozda Vi i Vas brat teoretski vec naslijedili kao dio ostavine drugog roditelja, a ne samo sadasnjeg ostavitelja.

 

Kad to razlucite i navedete npr. zemljiste, zgrada kuce (podrum, stan i neuredjeno potkrovlje) te 1 garaza dogovorno to izrazite u postotcima od navedene cjeline npr. cijelo zemljiste = x %, cijela zgrada kuce (230 m2 u neuredjenom stanju) = x % , garaza (samo gradjevinski dio bez zemljista) = x %.

 

Posebno dogovorite postotak onih dijelova zgrade koje je uredio ostavitelj (podrum i stan?) kao i dijela kojeg je uredio brat (potkrovlje i druga garaza). Pri tome je pozeljno postupati na principu reciprociteta tj. koristiti iste kriterije i nacela za vrednovanje onoga sto se racuna kako na ime ostavitelja, tako i na brata ili Vas.

 

Ukoliko ste oboje zivjeli u toj kuci, da li ste ostavitelju placali najam za koristenje navedenih prostora ili ste sudjelovali u redovnim i izvanrednim troskovima odrzavanja?

Razmislite stoga da li postoje odredjeni darovi (raspolaganje bez naknade, oprost od duga, uplata osiguranja) dobijeni za zivota ostavitelja koje biste mogli obracunati na ime vec dobijenog nasljednog dijela. Vrijednost dara se, po Zakonu o nasljedjivanju, racuna u vrijednosti koju bi imao u trenutku smrti ostavitelja ali u stanju u kakvom je bio u trenutku darivanja, pa izrazite i te iznose u nekom postotku ostavine da ih mozete adekvatno primijeniti tj. odbiti ili pribrojiti.

 

Ostaviteljev potomak koji je zivio u zajednickom kucanstvu s ostaviteljem i pridonio svojim ulaganjima u povecanje vrijednosti ostaviteljeve imovine, osim sto ima pravo na izdvajanje tog dijela iz ostavine, ima pravo i na kucanske predmete koji sluze za zadovoljavanje svakodnevnih potreba (pokucstvo, kucanski aparati, posteljina i sl.) ali ne ako su vece vrijednosti (umjetnicki predmeti).

 

Nakon sto na sve te zajedno dogovorene postotke primijenite dogovorenu monetarnu vrijednost te odbijete tako izracunati dio (sto se odbija od ostavine, a sto racuna kao vec dobijeni dio nasljedstva), prije sporazumne podjele mozete i vasim internim dogovorom odbiti i sve eventualne ostaviteljeve dugove (jer cete ih naslijediti ukoliko postoje) kao i troskove ukopa te eventualnih procjena vrijednosti, a nemojte zaboraviti i na honorar javnog biljeznika koji vodi ostavinski postupak a koji ce prihvatiti svaki Vas dogovor koji je najbolje sastaviti - uz pomoc odvjetnika - u obliku pisanog Sporazuma.

 

Ako vam za postizanje dogovora treba vremena, mozete (zasebno ili zajedno) uputiti podnesak javnom biljezniku sa zamolbom za odgodu rocista za npr. mjesec dana u kojem roku cete se oboje potruditi negdje popustiti kako biste se nasli u najudobnijoj sredini vasih sadasnjih razmisljanja - sto je puno bolje nego zavrsiti u dugotrajnoj sudskoj parnici i poremecenih obiteljskih odnosa...

 

Malo je poduzi post, ispricavam se, ali tema je kompleksna pa vjerujem da je svaki dobronamjerni savjet dobrodosao da se sto prije i sto bezbolnije zavrsi.

 

Puno uspjeha i strpljenja u pregovorima

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija