Jump to content

ovrha na 1/3 plaće, a ne na 1/2, razlog?


sapro

Preporučene objave

Rješenjem o ovrsi na plaću zbog neplaćanja alimentacije, bivšem suprugu oduzuimaju u njegovom računovodstvu u poduzeću 1/3 neto pleće koja iznosi 3.600 kn, u rješenju je navedeno "do 1/2 plaće", da li je to ispravan obračun, ima li možda netko sličan slučaj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U samom članku 149.st.1. Ovršnog zakona navedeno je "Ovrha a plaći, naknadi umjesto plaće,..., radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja,....., može se provesti do iznosa od jedne polovine, a radi naplate tražbine po drugoj osnovi do iznosa od jedne trećine plaće..."

Iso to je navedeno i u Rješenju o ovrsi koji mi je radila bivša odvjetnica i naplatila podosta novaca, a nažalost od ovrhe nije bilo pet mjeseci ništa, dok nisam sama okrenula par brojeva telefona i nešto se pokrenulo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučaju ovrhe radi prisilne naplate alimentacije,od ovrhe je izuzet iznos 1/4 prosječne mjesečno isplaćene neto plaće po republičkom prosjeku. (prosjek:5.108,00 kn, znači izuzeto od ovrhe 1.277,00 kn-sve ostalo se plijeni)

 

Ukoliko ovršenik prima plaću koja je manja od prosječne neto (manja od 5.108,00 kn) od ovrhe je izuzeta 1/2 plaće za obvezu alimentacije ili 2/3 plaće za ostale obveze (krediti i sl.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iz iskustva znam da ljudi u računovodstvu nekad krivo tj. površno tumače zakon, što nije ni čudo jer nisu pravnici

 

po meni, trebali biste ih kontaktirati i ukazati na to da krivo obračunavaju, a ukoliko ne budu htjeli kontaktirati pravnu službu - zaprijetite inspekcijom rada

 

kod mene je pomoglo :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija