Jump to content

Rjesenje o izvedenom stanju ili Rjesenje o uvijetima gradnje


sitnis

Preporučene objave

Molim odgovor na slijedece pitanje.

 

Dakle, obiteljska vikendica se nalazi na podrucju za koje je tek sad donesen prostorni plan. Do sad nismo imali nikakvu dozvolu, a novodonesenim prostornim vikendicu je moguce legalizirati. Sada bi htjeli 'legalizirati' vikendicu, ali istovremeno i podici jos jednu etazu. I sa dodatnom etazom (koju tek zelimo podici), (bruto) gradjeviska povrsina bi bila manja od 400m2.

 

Citajuci Zakon o prostornom uredjenu i gradjenju (NN 76/07, 38/09) nisam siguran da li trebamo najprije traziti:

- Rjesenje o izvedenom stanju za postojece stanje, pa tek onda Rjesenje o uvjetima gradnje za dodatnu etazu (2 odvojena upravna procesa) ili,

- Rjesenje o uvijetima gradnje za stanje koje bi bilo sa dodatnom etazom (koju tek zelimo izgraditi);

 

Citat iz zakona; clanak 241:

(1) Za zgradu čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m2 i zgradu za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 m2 izgrađenu bez rješenja o uvjetima građenja izdaje se rješenje o izvedenom stanju.

 

(2) Zgrada iz stavka 1. ovoga članka smatra se izgrađenom ako su joj dovršeni najmanje jedna etaža i krov te ako su dovršeni dijelovi prikladni za uporabu

 

 

Da li se u smislu stavka 2, krovom smatra ravna betonska ploca iz koje viri zeljezna armatura predvidjena za slijedecu etazu?

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo odgovora,

 

Za postojeći objekat da bi ga legalizirali trebat će dosta muke, vremena, novaca i živaca.

Ali da vas ne obeshrabrim trebate početi slijedeće radnje:

 

1.

trebate u Drž. uredu za PUG (prostorno uređenje i gradnju), podnijeti zahtjev za legalizaciju postojećeg objekta.

U tu svrhu tamo ispunite zahtjev, priložite Izvod iz katastarskog plana, vlasnički list.

Dokumenti trebaju da su mlađi od 6 mjeseci.

 

Od neke geodetske službe zatražite da vam naprave PGP (posebna geodetska podloga), te na temelju ovjerene PGP od Katastra odete arhitektu da vam napravi snimku izvedenog stanja objekta koji je već sagrađen.

 

 

Za novi objekt koji ćete graditi, dograđivati, trebate arhitektu reći što želite da vam napravi idejni projekt na temelju svih tih dokumenata.

 

Kad sakupite sve i arhitekt vam napravi idejni projekt u 4 primjerka, predate to na DUZPG, i počnite tad jako moliti boga da vam bude gotovo za manje od godinu dana.

Inače po Zakonu je dužnost Ureda da vam to napravi u roku 30 dana. Ali ko j*** zakon, oni to rade kak hoće jer ste vi tamo zbog njih a ne oni zbog vas..kao...

 

 

 

Moj VELIKI SAVJET I PREPORUKA!!!!!!!

Svaki dan, ali baš svaki dan telefonirajte referentu koji ima vaš predmet..dosađujte, dosađujte, jednom tjedno OBAVEZNO osobno ga posjetite.

Inače...kad razgovarate telefonom gospoda koji rade na vašem predmetu čim spuste slušalicu, istog trena zaborave tko ste i zbog čega ste zvali.

 

Ako vam se gospodin Bog smiluje, i ako budete u totalu dosadni, uspjet će vam u roku 5 do 6 mjeseci..GARANTIRAM..

 

Sažetak!!!!

 

Nakon smilovanja referenta prema vašim suzama i preklinjanjima, prijetnjama i molbama, izdat će vam nalog da platite vodoprivredni i komunalni doprinos za vaše građevine.

 

Sad ono zbog čega trebate sjesti čvrsto na stolicu i primiti se za naslon.

 

Ja sam nakon 8 mjeseci uspio dobiti Rješenje o uvjetima gradnje.

 

Cijela ta gungula za 65 m2 stare gradnje i 70 m nove koju ću dograditi, samo papiri..dakle SAMO PAPIRI koštali su me 51.000 Kuna.... Živce, vrijeme i ostalo sam zaboravio..

Ako mogu pomoći nekim detaljnijim savjetom..samo pitajte.

Good Luck!!!

Mike

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala mike06.

 

Iz Vaseg odgovora iscitavam da je u pitanju somo jedan upravni postupak (Rjesenje o uvijetima gradnje). Jesam li u pravu?

 

Dakle nije potrebno najprije traziti Rjesenje o izvedenom stanju, pa tek potom Rjesenje o uvijetima gradnje za etazu koja bi se nadogradila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Rješenje o izvedenom stanju izdaje Županijski ured za prostorno uređenje -područna služba općine gdje je izveden zahvat u prostoru .

U mjesecu lipnju bilo je preciznih odgovora koji dokumenti Vam trebaju uz zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju,.

Dokumenti ovise o veličini objekta .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na trudu i odgovorima, ali...

 

Znam manje-vise sto mi treba za koju dozvolu i tko ih izdaje i koliko ce to otprilike kostati, ali nitko da mi odgvori koja je ispravna procedura za slucaj opisan u mom prvom postu.

 

Htio bi izbjeci 2 upravna postupka ako je moguce. Dakle, trebam li:

 

1) Najprije traziti Rjesenje o izvedenom stanju za postojece stanje, pa tek kad to pribavim zatraziti Rjesenje o uvijetima gradnje za etazu koju bi nadogradili?

 

ili

 

2) Odmah mogu traziti Rjesenje o uvijetima gradnje za cjelokupni objekt (postojece stanje + nova jos neizgradjena etaza)?

 

ili

 

3) Nesto trece (nekakv paralelizam, tj. istovremeno trzenje i jednog i drugog rjesenja?)?

 

Molim procitajte jos jednom moj prvi post gdje se citira clanak zakona i moje pitanje nakon toga.

 

Jos jednom hvala svima na trudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Dear Sitnis,

podnesi samo zahtjev za ishođenje rješenja o izvedenom stanju jer je zgrada manja od 400 m2 BRP-a. Zahtjevu priloži:

– tri primjerka arhitektonskog snimka izvedenog stanja,

– dokaze o ispunjenom bitnom zahtjevu mehaničke otpornosti i stabilnosti u vrijeme građenja građevine, izrađenima po osobama ovlaštenim za projektiranje,

– dokaz da imaš pravo graditi na zemljištu od kojeg će se formirati građevna čestica.

U arhitektonskom snimku ćeš prikazati izvedeno stanje i novo stanje (ono što još nisi izveo). Zakon o gradnji nije pokrio u cijelosti tvoj slucaj, ali mi se ovo čini najbolje, a i referentu će biti lakše. Dalje, na taj način ćeš platiti manju posebnu pristojbu tj. penal za nelegalnu građevinu u iznosu od 50% komunalnog doprinosa jer ćeš platiti samo na izvedeni dio, u drugom slucaju ako bi izgradio i nakon toga tražio rješenje o izvedenom stanju platio bi samo veći penal, a došao bi na isto. Ujedno ćeš morati platiti i komunalni doprinos za cijelu građevinu (izvedeni i neizvedeni dio zajedno), te doprinos za vodno gospodarstvo. samo je 1 upravni postupak.

Bilo bi pametno prije toga svega nacelno provjeriti da li ce se takav objekt uklopiti (konacni ili sadasnji) uklopiti u doneseni prostorni plan, jer ako se ne uklapa, a podnio si zahtjev, rješenje se odbija i obavjestava se građevinska inspekcija. tako ti to pise u zakonu...

toliko...

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

sitnis,

nelegalnu građevinu MORAŠ prvo legalizirati pa tek onda dograđivati, a sve u skladu sa dokumentom prostornog uređenja (prostorni plan).

kolko kužim, nadležno ministarstvo daje upute tj. tumačenja zakona o prostornom uređenju i gradnji nadležnim upravnim odjelima, samo što na kraju ispada da skoro svaki upravni odjel sebi zakon tumači drugačije.

oba postupka, i rj. o izvedenom stanju i rj. o uvjetima građenja su upravni postupci, znači neposredni susjedi su stranke u postupku.

jednostavnije bi ti jedino ispalo da je tvoja zgrada starija od 1968. jer bi to značilo da se ista legalizira uvjerenjem o vremenu građenja građevine (čl.330. ZPUG), a to je neupravni postupak (i jednostavniji), a nakon čega bi slijedilo rj. o uvetima građenja.

dakle, 2 postupka ti 'ne ginu', ali za sve je najbolje ići prvo u nadležni upravni odjel. možda možeš predati i oba zahtjeva odjednom pa će ti ih rješavati usporedno, samo što na kraju se moraju datumski 'slagati': prvo će izdati rj. o izvedenom stanju, pa tek onda rj. o uvjetima građenja.

pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Kuća u kojoj stanujem izgrađena je 1926.god. uz unutarnju i vanjsku adaptaciju (stavljeni novi prozori, sanitarije kompletno sve samo je krovište i dimenzija ostala ista.) Ucrtana u plan.

 

Međutim u produljenju kuće postoji jedna prostorija oko 4x5 m u ruševnom stanju sagrađena kada i kuća, a možda i prije koju je obavezno potrebno srušiti jer će se inače sama od sebe srušiti zbog dotrajalosti, a nije ucrtana u plan. Staja za uzgoj svinja, sjenik i štagalj su također ucrtani, što je građeno i adaptirano oko 1993.god.

 

PITANJE: Navedeni objekt koji nije ucrtan u planu želim srušiti i na istom mjestu sagraditi objekt za stanovanje kakav je služio i prije, uz malo proširenje (za oko 4-5 m kvadratnih).

 

Kako postupiti i najbezbolnije financijski napraviti novi objekt bez posljedica (mogućnost ucrtavanja u plan)?

Molim ako može koliko otprilike bi financijski stajao cijeli postupak da bude sve legalno?

Odakle krenuti; kome se javiti ili bolje napraviti objekt na crno (možda jeftinije platiti kaznu nego ishodovati papire)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija