Jump to content

Povrat PDV-a pri kupnji osobnog vozila


Pippo

Preporučene objave

Da li ja kao fizička osoba s imenom i prezimenom, kao vlasnik obrta, koji je unutar PDV-a, imam pravo na povrat pretporeza pri kupovini osobnog vozila u poduzetničke svrhe po Ugovoru o kreditu za fizičke osobe (umirovljenici, zaposlenici, obrtnici i ostali građani), sklopljen s bankom i po računu R-1, koji je naslovljen na mene (ime i prezime) sa brojem MBG (koji mi je ujedno i porezni broj), a ne na ime obrta?

Napominjem da sam taj način financiranja odabrao jer mi je bio najpovoljniji u datom trenutku u odnosu na druge načine financiranja (operativni ili financijski leasing, investicijski kredit za obrtnike, itd.).

 

U ovom slučaju banka je u cijelosti podmirila račun auto kući – prodavatelju, uključujući i iznos PDV-a, te me je o tome obavijstila, a povrat bi bio samo 70% priznat, jer se radi o osobnom vozilu, dok se preostalih 30% ne priznaje.

 

Kako mogu dokazati da je kupljeno osobno vozilo nabavljeno isključivo u poduzetničke svrhe, jer na računu R-1 prodavatelja neće pisati skraćeno ime mog obrta, već samo moje ime i prezime i MBG? Na Ugovoru o kreditu je navedeno moje ime i prezime kao korisnik kredita i moje skraćeno ime obrta, ali samo kao jamac-platac. Ugovor sam potpisao kao fizička osoba i kao vlasnik obrta na nekih 20-tak mjesta, a na nekima sam i stavio pečat obrta.

 

Da li je bitno na koji je način fizička osoba – vlasnik obrta kupila osobno vozilo za potrebe obavljanja poduzetničke djelatnosti, ako je isto legalno kupljeno (npr. na osnovi Ugovora o kreditu s bankom i valjanog računa R-1 prodavatelja)?

 

Da li se ovako kupljeno osobno vozilo smatra privatnom imovinom fizičke osobe (korisnika kredita) ili imovinom vlasnika obrta (korisnika kredita i jamca-platca), budući da je nabavljena u funkciji obavljanja samostalne djelatnosti i unijeti će se u Popis dugotrajne imovine (DI)?

(ovo pitanje Vam postavljam radi toga jer će u knjižici vozila i u prometnoj dozvoli stajati moje ime i prezime, neovisno da li se radi o službenom ili privatnom vozilu, jer sam imenom i prezimenom istovremeno vlasnik obrta i vlasnik vozila)

 

Da li mogu knjižiti troškove kredita, kamate i PDV na kamate kao trošak (izdatak) obrta, imajući u vidu da ću mjesečne rate isplaćivati banci koja mi je odobrila kredit isključivo sa svog službenog (poslovnog) računa, dakle iz novčanih sredstava (primitaka) obrta?

 

Napominjem da sam se obratio vama i ovom forumu s ovakvim pitanjima, jer porezni savjetnik iz regionalne Porezne uprave mi osporava pravo na povrat PDV-a, jer sam navodno kupio auto kao fizička osoba – građanin, a ne kao fizička osoba – vlasnik obrta koji je u sustavu PDV-a, neovisno što namjeravam to osobno vozilo unijeti u Popisu dugotrajne imovine i koristiti ga u poduzetničke svrhe.

 

Međutim, ja kao fizička osoba (ime i prezime), koja je uredno upisana u obrtni registar i u sustavu PDV-a i kao vlasnik obrta (ime i prezime), koji samostalno obavlja dopuštenu gospodarsku djelatnost i redovno plaća ovoj državi sve doprinose i poreze kao obveznik poreza na dohodak, imam porezni broj koji je jednak matičnom broju građana (MBG).

I tu nastaje mala zbrka i različito tumačenje Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

 

Što ako mi se ne priznaje pravo na povrat pretporeza i ako ipak odlučim ovo osobno vozilo zapisnički ulagati kao svoju privatnu imovinu u obrt i unijeti ga u Popisu dugotrajne imovine (DI) po nabavnoj cijeni s uključenim PDV-om, koji je već plaćen državi, i uskoro ga želim prodati (npr. po istoj tržišnoj vrijednosti s PDV-om radi povrata kredita)? U tom slučaju u svom računu R-2 moram svom kupcu obračunati i PDV 23%, a to znači, da će država dva (2) puta dobiti isti PDV.

Da li je ovo u redu? Što mislite o tome?

 

Unaprijed hvala svima koji će mi odgovoriti i dati korisne savjete po gore navedenim pitanjima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod izdataka u svezi s uporabom prijevoznih sredstava s motrišta njihovog utjecaja na osnovicu poreza na dohodak,potrebno je razlikovati vozila koja se osim u poslovne svrhe rabe i za osobni prijevoz poduzetnika (kao u Vašem slučaju) od onih vozila koja se izravno koriste za obavljanje djelatnosti (autoprijevoznici,taxi-službe i sl.)

 

Konkretno,važan je upravo R-1 koji Vam je izdala auto kuća na Vaše ime a ne na ime OBRT_______ -vlasnika_________.

Bez obzira kako auto kuća naslovljava račun, u knjižici vozila i prometnoj bi stajalo Vaše ime.

 

Da ne kompliciram:bez obzira na kredit kojemu ste Vi kao obrtnik jamac a istovremeno i korisnik i isplatitelj,R-1 je temelj.Dakle po R-1 računu Vi ne možete unijeti automobil u DI niti možete koristiti pretporez po izdanom i plaćenom računu.

 

Nadalje, obzirom da je kredit vezan ponovo uz Vas kao građanina a Vi-obrtnik ste jamac, možete temeljem tog Ugovora plaćati rate i kamate kredita i iste koristiti kao izdatak ali tek ukoliko odlučite"Zapisnikom o ulaganju privatne imovine u poslovne svrhe"-unijeti auto u DI.

 

Ukoliko se odlučite za ovu varijantu bitno je da znate da se u Zapisnik mora navesti:Sukladno čl.18.,st.9 Zakona o porezu na dohodak (NN 127/00)te čl.32.st.10. i čl.33.Pravilnika o porezu na dohodak (NN 54/01)ulaže privatna imovina vlasnika obrta...... te da vrijednost automobila mora biti iskazana po tržišnoj nabavnoj vrijednosti ( u DI sve stvari i prava se knjiže po nabavnoj-BEZ PDV-a!!!).

 

Ukoliko na ovaj način unesete automobil u DI, možete knjižiti kamate na kredit s pdv-om ali ne i rate.

Rata kredita poduzetnika,bez obzira kakvog,nikada nije izdatak.

Izdatci su samo kamate i u slučaju Vašeg kredita ići ćete na trošak 70%/30%.

Još jedna novost u svezi korištenja osobnog automobila u poslovne svrhe a koja stupa na snagu od 01.01.2010. jest da se više neće obračunavati PDV na 70% izdataka za reprezentaciju niti na 30% izdataka za automobile.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E, sad ako je predmetni automobil unesen u Popis dugotrajne imovine temeljem r1 računa koji sadži ime obrtnika i njegov porezni broj, dakle sve elemente koje propisuje čl. 15. st. 1. Zakona o PDV-u, ako su zadovoljeni ostali uvjeti iz članka 104. Pravilnika (upotreba u poduzetničke esvrhe), te, najvažnije, ako obrtnik ima potvrdu da je u njegovo ime i za njegov račun banka platila puni iznos računa (dakle račun je podmiren)ne vidim razloga da gospodin ne odbije pretporez (naravno uz sve ostale uvjete zadovoljene). Nadalje u poreznom smislu imovina obrta se osigurava unosom u Popis dugotrajne imovine, a ne prometnom knjižicom, jer u suprotnom sva vozila na financijski leasing ne bi mogla biti korištena u obrtu jer glase na komercijalne banke.

Što se tiče korištenja u poduzetničke svrhe, to je vrlo rastezljiva kategorija koju poreznici koriste kako im odgovara, tako da je u postupku potrebno osigurati dokaze da će se automobil koristiti u VEĆEM djelu u poslovne svrhe. Nadalje, pretporez se osporava putem inspekcijskog nadzora, a ne mišljenjem poreznog savjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na odgovore u svezi mojih pitanja o povratu PDV-a pri kupnji osobnog vozila u poslovne svrhe.

 

Gospodin ultra (Moderator) sa svojim odgovorm me doveo na razmišljanje.

Naime, ako ne mogu temeljem računa R-1 od auto kuće, koji je naslovljen na moje ime i prezime i MBG, a ne na skraćeni naziv mog obrta, unijeti osobni automobil u Popis dugotrajne imovine (DI) i koristiti pretporez po izdanom i plaćenom računu, već to mogu učiniti samo ako zapisnikom o ulaganju privatne imovine u poslovne svrhe unesem predmetno vozilo u DI, onda ustvari dokazujem da je predmetno vozilo kupljeno u privatne svrhe, a to nije točno. Time ja kao fizička osoba - građanin ne bi imao pravo na povrat PDV-a, jer (kao građanin) nisam u sustavu PDV-a, već to jesam samo kao fizička osoba - vlasnik obrta. Međutim, Vi tvrdite da to pravo imam pod uvjetom da predmetno vozilo unesem u DI. Ali, moj porezni savjetnik iz Porezne uprave tvrdi suprotno.

 

Dakle, da pojasnim. Predmetno vozilo je kupljeno isključivo u poslovne svrhe po Ugovoru o kreditu s bankom VOLKSBANK, koji je namijenjen fizičkim osobama (zaposlenici, umirovljenici, obrtnici, slobodna zanimanja i drugi građani). Znači, ja sam kupio osobno vozilo uz pomoć auto-kredita za obrtnike (fizičke osobe). Da napominjem, ovaj kredit nije potrošaki kredit, a niti investicijski kredit za obrtnike.

U Ugovoru o kreditu piše da ugovor o kreditu sklapaju sljedeći sudionici: banka, ja imenom i prezimenom (korisnik kredita) i ja imenom i prezimenom, osobno i kao vlasnik obrta (skraćeni naziv) u ulozi jamca-platca. U oba slučaja isti je MBG i porezni broj.

 

Naravno, banka je u moje ime i temeljem ovog Ugovora isplatila u cijelosti iznos predračuna (cijena vozila + PDV). Dakle, auto kuća još nije izdala račun R-1. To će učiniti ovih dana. Ako je sporan ovaj račun, onda možda se na njemu dodati pored mog imena i prezimena naziv mog obrta ili jednostavno "(obrt)" ili bilo što drugo što bi pomoglo da se može unijeti vozilo u DI bez zapisnika. Naravno, mora se i banka složiti s time.

 

Primjećujem da su ovakvi slučajevi prilično nejasni i zakonski nedovoljno definirani i da ih svako tumači na svoj način. Čak svi porezni savjetnici i knjigovođe nemaju isto mišljenje po tom pitanju, a neki imaju potpuno oprečno mišljenje.

 

Budući da samostalno vodim poslovne knjige, vrlo rado ću poslušati Vaše savjete, a ne bi bilo loše da se i pismeno obratim svojoj Poreznoj upravi, da ne bi učinio nešto krivo i bio u prekršaju.

 

Još jednom svima hvala na ovim savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju korisnik "2704lili" je u potpunom pravu, dok korisnik "ultra" (Moderator) nije u pravu iz sljedećih razloga:

 

Obrt ne može imati nikakvu imovinu jer je fizička a ne pravna osoba (vezan je uz osobu). Obrt nije poslovni subjekt, niti stranka u postupku, a niti porezni obveznik, već je to obrtnik - fizička osoba svojim punim imenom i prezimenom. Osim toga, prema članku 20. Zakona o obrtu, za obveze koje nastaju u obavljanju obrta, obrtnik (a ne obrt) odgovara cjelokupnom unesenom imovinom koja je potrebna za obavljanje obrta.

 

Prema tome, imovinu može pribaviti i imati samo obrtnik, vlasnik obrta, dakle fizička osoba punim imenom i prezimenom, a ne obrt.

 

U Zakonu o obrtu, članak 1, obrt se definira na sljedeći način: "Obrt u smislu ovoga Zakona je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti u skladu s člankom 3. ovoga Zakona od strane fizičkih osoba sa svrhom postizanja dobiti koja se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluga na tržištu."

 

U tom smislu, da bi razlikovali privatnu imovinu obrtnika od imovine potrebne za obavljanje samostalne gospodarske djelatnosti (službena imovina), mora se na neki način odvojiti jedna od druge. Imovinu potrebnu za obavljanje samostalne gospodarske djelatnosti treba je sukladno zakonu unijeti u Popisu dugotrajne imovine (DI), ako želimo da se kao takva priznaje i amortizira, pod uvjetom da je njezina pojedinačna vrijednost veća od 2000 kn i vijek uporabe duži od godinu dana.

Budući da ne postoji zakon ili pravilnik koji bi određivao koju imovinu obrtnik može koristiti u poduzetničke svrhe, važi pravilo logike i vrsta djelatnosti s kojom se obrtnik bavi. Prema tome, obrtnik aktom knjiženja sam određuje koju će imovinu koristiti za obavljanje svoje poslovne djelatnosti, ali u tome ne smije pretjerivati, jer iza toga mora stajati i odgovarati prema zakonu. Istu će u tu svrhu nabaviti ili zapisnički prenijeti svoju postojeću imovinu iz privatne u poslovnu sferu i na kraju knjižiti je u poslovnim knjigama.

 

U mom slučaju, odlučio sam nabaviti osobno vozilo, koje mi treba za obavljanje svoje poduzetničke djelatnosti, putem auto-kredita za fizičke osobe (tu spadaju i obrtnici), koji mi je odobrila banka. Po Ugovoru o kreditu banka je u cijelosti u moje ime isplatila cijenu vozila + PDV auto kući (prodavatelju) i o tome mene pismeno obavijestila. Auto kuća (prodavatelj) je uredno izdala račun R-1 na moje ime i prezime, vlasnika obrta (kupca).

 

Da bi imao pravo na povrat PDV-a, odnosno korištenja pretporeza, moram ja kao fizička osoba biti u sustavu PDV-a, nabavljeno vozilo (imovina) mora biti namijenjeno za obavljanje poslovne djelatnosti sukladno članku 104. Pravilnika o PDV-u i unijeto u DI temeljem Ugovora o kreditu i/ili temeljem računa R-1, koji naravno mora zadovoljiti sve elemente iz članka 15. Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

 

Iako po meni taj račun zadovoljava sve elemente tog članka zakona, još uvijek je sporno ime (naziv) kupca, da bi imao pravo na odbitak pretporeza i unos vozila u DI bez zapisnika.

 

Zakonodavac nije striktno naveo što mora pisati na računu R-1 pod imenom (nazivom) kupca ako je taj račun namijenjen obrtnicima ili samostalnim profesijama - fizičkim osobama. Da li mi netko zna reći što mora na tom računu točno pisati pod imenom (nazivom) da bi se priznao kao trošak obrta? Ime i prezime obrtnika, skraćeni ili produženi naziv obrta ili jedno i drugo i kojim redoslijedom, da ne bi ispalo da je isporučeno dobro namijenjeno fizičkoj osobi - građaninu za privatnu uporabu?

A koji se porezni broj mora navesti u tom dokuemntu? Matični broj obrta (naveden u obrtnici) ili MBG? Za sada, dok se ne uvodi OIB ili nešto drugo, je ovo drugo.

 

Tu se, nažalost, nepotrebno razdvaja pojam fizička osoba - obrtnik od fizičke osobe - građanin, a u pravnom i poreznom pogledu radi se o istoj kategoriji osobe, koja je u jednom i u drugom slučaju porezni obveznik, naravno ako je uredno registriana u HOK-u kao obrtnik i ako je u sustavu PDV-a. Riječ "građanin", koja ima široko značenje i podrazumijeva sve stanovnike ove planete, u ovom kontekstu stvara malu zbrku.

 

Dakle, ako je obrtnik fizička osoba, obveznik poreza na dohodak, čiji je porezni broj jednak MBG-a, i još je u sustavu PDV-a, a obrt ne može pribaviti a niti imati nikakvu imovinu, onda na tom računu je dovoljno da piše puno ime i prezime obrtnika i njegov porezni broj, odnosno MBG.

Kada bi račun R-1 glasio na skraćeni ili prošireni naziv obrta, ispalo bi da tu imovinu kupuje obrt. Čak kada bi na računu pisalo skraćeni naziv obrta i u produžetku vlasnik (ime i prezime obrtnika) opet ne bi valjalo, jer bi opet značilo da tu imovinu kupuje obrt, dok je obrtnik tu naveden kao vlasnik obrta u drugom planu.

Prema tome, obrt ne može kupovati a niti posjedovati nikakvu imovinu, već to može činiti i imati samo vlasnik obrta (obrtnik) svojim punim imenom i prezimenom. Dakle, najpravilnije je da na računu R-1 u polju "ime (naziv)" piše puno ime i prezime obrtnika, a u drugom polju porezni broj, koji je za fizičke osobe jednak MBG-a.

 

Osim toga, ako je predmetno vozilo nabavljeno na kredit putem banke, onda imam pravo knjižiti kao poslovni izdatak i troškove kredita, kamate i PDV na kamate po mjesečnim ratama, dok je u DI unesena samo osnovna cijena vozila, bez PDV-a. Ovaj postupak je sličan postupku kod financijskog leasinga. Suštinskih razlika nema.

 

Također, u Knjižici vozila i u Prometnoj dozvoli vozila mora pisati da je vlasnik vozila obrtnik, a ne obrt. To proizlazi iz činjenice da obrt nije poslovni subjekt, već je to obrtnik (fizička osoba). Osim toga, obrtnik će predmetno vozilo koristiti u poslovno-privatne svrhe u omjeru 70/30% zakonom priznatih/nepriznatih troškova.

 

Neki misle da je obrt poslovni subjekt poput trgovačkog društva ili firme i da je zapravo obrt porezni obveznik, a ne vlasnik obrta (obrtnik - fizička osoba). I tu nastaju problemi, zbrke i različita tumačenja oko prava i dužnosti fizičke osobe - obrtnika.

 

Nadam se da je sada cijela ova priča malo jasnija. Samo bih htio jedno vaše stručno mišljenje ili potvrdu ovih činjenica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaista ne vidim razlog da toliko komplicirate pitanje navođenjem Zakona,članaka (od kojih su mnogi koje ste naveli doživjeli svoje izmjene pa kao citirani više i nemaju pravnu snagu).

Npr.mjenjan je čl.20,ZO, po kome"obrtnik odgovara cjelokupnom unesenom imovinom..." u čl.21.Pogledajte čl.70.st.2 OZ-a...

 

Temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu,čl.16,st.2 "Tvrtka sadrži naziv obrta,oznaku obrta,ime i prezime obrtnika...."

Naziv obrta je upravo ono što se traži na R-računu a to znači da uz Vaše ime mora biti naveden puni ili skraćeni naziv obrta te uz to- zastupan po Vama.I Vaš JMBG a ne MBO.

 

Jednostavno, obzirom da Vam auto kuća još nije izdala račun, tražite da Vam na isti stave i navedeno i riješili ste problem,koristite pretporez,unosite automobil u DI...

 

Ukoliko budete rizikovali na način kako veli @2704lili "..pretporez se osporava inspekc.nadzorom a ne mišljenjem poreznog savjetnika.." tj.ukoliko Vam isti ospori insp.nadzor, tada ćete osim plaćanja (vraćanja) pretporeza Državnom proračunu, platiti i kamate na korišteni pretporez + novčanu kaznu za prekršaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odredbom članka 15. stavak 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, od broja 47/95 do 73/00) propisano je da račun mora sadržavati slijedeće podatke: mjesto izdavanja, broj i nadnevak, ime (naziv), adresu i matični broj ili jedinstveni matični broj građana (porezni broj poduzetnika), koji je isporučio dobra ili obavio usluge (prodavatelja), ime (naziv), adresu i porezni broj poduzetnika kome su isporučena dobra ili obavljene usluge (kupca), količinu i uobičajeni trgovački naziv isporučenih dobara te vrstu i količinu obavljenih usluga, nadnevak isporuke dobara ili obavljenih usluga, iznos naknade (cijene) isporučenih dobara ili obavljenih usluga, razvrstane po poreznoj stopi, iznos poreza razvrstan po poreznoj stopi i zbrojni iznos naknade i poreza.

Prema članku 20. stavak 10. Zakona o porezu na dodanu vrijednost pretporez se može odbiti samo na temelju računa koji sadrže sve podatke iz članka 15. stavak 3. ovog Zakona.

Naime, Zakon o porezu na dodanu vrijednost je lex specialis i odbitak pretporeza je reguliran tim specijalnim zakonom, kojim se NE NAVODI "puni ili skraćeni naziv obrta". Navodi se "ime" u slučaju da je obveznik obrtnik odnosno "naziv", ako se radi o poduzeću. Dakle, formalni uvjet za odbitak pretporeza je ispunjen, a u suštinski, koji se odnosi na "uporabu u poduzetničke svrhe" ne ulazim. Nadalje bit poslovnog događaja je kupovina osnovnog sredstva za obavljanje poduzetničke djelatnosti, a kao dokaz odnosno osiguranje da je to tako je Popis DI. Smatram da su zadovoljeni svi uvjeti propisani odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, za odbitak pretporeza. Mislim da "rizikovanja" nema, ali uvijek je odluka na poduzetniku...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija