Jump to content

građevna dozvola


nili

Preporučene objave

oprostite nikako da uđem sa mojim pitanjem na forum.nadam se da cu sada uspijeti.posjedujem građevnu cesticu u krapinsko zagorskoj županiji ali nemogu dobiti građevnu dozvolu posto zemljiste navodno nije najmanje 14m sirine.zemljiste je ukupno 568m2 veliko molim vas pomozite.unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Iz članka 2. Zakona o prostornom uređenju.

 

Građevinska čestica je čestica zemljišta s pristupom na prometnu površinu koja je izgrađena ili koju je u skladu s uvjetima prostornog plana planirano utvrditi oblikom i površinom od jedne ili više čestica zemljišta ili njihovih djelova te izgraditi ,odnosno urediti .

 

 

Prema odredbama čl. 26.

 

-donošenje dokumenata prostornog uređenja u nadležnosti je regionalne i lokalne samouprave, isto tako propisivanje detaljnih mjerila .

 

Svaka lokalna samouprava donosi svoje prostorne planove i detaljne uvjete o veličini građevinske čestice za pojedine objekte, te udaljenosti od regulacionih linija i međa susjednih čestica .

 

 

Ukoliko nemate formiranu građevinsku česticu tada trebate ići u Odjel za prostorno planiranje i tražiti potvrdu o

namjeni zemljišta , zatim slijedi parcelacija i izmjene u katastru i zemljišnim knjigama .

 

Ukoliko je sve naprijed navedeno već učinjeno znači da imate gradilište i da trebate ishodovati akte za gradnju objekta u skladu s prostornim planom upravo za tu građevinsku česticu .

S obzirom na nepotpuno pitanje Vi trebate ili formirati novo gradilište ili uskladiti projekt s uvjetima iz prostornog plana i postojećeg gradilišta ukoliko je formirano .

 

Za obiteljsku kuću površina gradilišta varira od 420m2 do 800 m2 ovisno o odlukama općinskih vijeća u pojedinim općinama .

Za gradnju obiteljske kuće do 400 m2 bruto površine izdaje se rješenje o uvjetima gradnje , a ne građevinska dozvola .

 

Na forumu ta je tema više puta detaljno obrađivana .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na savijetu malo prije sam napisala Gosp. ude da je moj projektant (koji bi trebao znati to sve obavljao)posto sam veliki lajk sto se gradnje tice tako rekao pa sada pokusavam od vas sviju koji se sigurno razumijete pokupiti info.hvala na svijetu.nadam se i na daljoj podrski

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš arhitekt je odgovoran ako Vas nije upozorio da je za lokaciju gdje je čestica prostornim planom predviđena min. širina 14 m na građevinskoj liniji.

Koliko je zapravo široka ta čestica na građevinskoj liniji?

 

Proučite tekstualni dio prostornog plana. Minimum od 14 m širine se uobičajeno propisuje za obiteljske kuće, dok se za npr. vikendice propisuje min. 12 m. Ali svaka lokalna uprava može propisati i drugačije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na pomoci,nisam inace glupa ali ovako od glavne ceste imam 16m2 sirine a onda se užava pri kraju na 12.46m dužina je sa jedne srane40.93m isadruge strane38.60m i tuse neznam snaci,jer sam pravila prenamjenu cestice ugrađevnu a sada nesmijem graditi.svi oko mene grade a ja sa kucicom od 100m2 nesmijem hvala na pomoci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su mjere točne, a granične linije ravne, onda bi Vaša čestica bila najviše 565,86 m2. Ako je 568 m2, onda je na sredini malo šira od ravnih linija.

 

Širina čestice mjeri se na građevinskoj liniji, tj. na udaljenosti od prometnice na kojoj se građevina nalazi.

Ako je čestica uz prometnicu široka 16 m, a građevinska linija paralelno 10 m od prometnice (tako je uobičajeno), širina na tom mjestu (građevinskoj liniji) je približno 15,12 m, a 20 m od prometnice približno 14,23 m.

 

 

Dakle,ako su podatci koje ste dali točni, ne vidim zašto čestica nema potrebnu širinu.

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo puno hvala na odgovoru malo ste mi dali opet nade i poticaj da se borim jer sam vec htjela ustvari odustala.Pokusala sam ja i preko Urbanizma.hr ali sve na cekanju.mjere su mi tocne samo mislim da cu se morati boriti sa rogatima koji sjede na mjestima gdje me koce,ako uspijem sigurno cete biti pocasni gost kod okretanja janjca i odojka.sutra sartam s novom nadom . pozdrav ;-);-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz mog primjera..ukoliko je čestica koju vi spominjete unutar građevinskog područja, nema veze koliko je zemljište široko.

Lokalna samouprava daje prostorne uvjete a državni ured vam izdaje Rješenje o uvjetima gradnje.

Širina čestice determinira veličinu i položaj mbjekta na parceli.

Ako je Čestica široka 12 m, dobit ćete Rješenja za objekat širine max 8 metara.

Dakle 1 metar od bližeg susjeda, 3 metra od drugog i objekat širine 8 metara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno hvala svima Vama koji mi pomažete ali sada sam shvatila da se neko grabi za moju građevnu cesticu puno hvala svima uz vas nadam se uspijet cu.Svi kada cu dici kucu pod krov ste rado pozvani.ali ako imate jos neke savjete rado ih prihvacam svima veliki cmooook sto ste mi dali nadu isnagu. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

ljepi pozdrav svima vama koji ste me podrzavali tema(gradevna dozvola).najnovije stanje je ovakvo.bila sam u ustanovi stub. toplice za plan prostornog uredenja i da ne imenujem gospodin nije htio ni razgovarati,nego mi je dao da si idem kopirati sluzbeni oglasnik

 

 

 

zagorske zupanije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nili je napisao:

oprostite nikako da uđem sa mojim pitanjem na forum.nadam se da cu sada uspijeti.posjedujem građevnu cesticu u krapinsko zagorskoj županiji ali nemogu dobiti građevnu dozvolu posto zemljiste navodno nije najmanje 14m sirine.zemljiste je ukupno 568m2 veliko molim vas pomozite.unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:-?:-?

nili je napisao:

ljepi pozdrav svima vama koji ste me podrzavali tema(gradevna dozvola).najnovije stanje je ovakvo.bila sam u ustanovi stub. toplice za plan prostornog uredenja i da ne imenujem gospodin nije htio ni razgovarati,nego mi je dao da si idem kopirati sluzbeni glasnik krapinsko zagorske zupanije u kojoj pise:ovim odredbama odreduju se slijedece granicne vrijednosti za gradevne cestice unutar gradevniskog podrucja na kojima seizgraduju OBITELJSKE GRADEVINE,ukoliko detaljnim planovima uredenja nije drugacije regulirano

 

a)SLOBODNO STOJECE GRADEVINE:

-povrsina cestice iznosi minimalno600m2

-maksimalno dozvoljena izgradenost je30%povrsine gradevne cestice.

za sve tipove gradevina odreduje se sljedece granicne vrijednosti:

sirina gradevne cestice,u svim njezinim presjecima,mora zadovoljavati slijedece uvijete:

-minimalno14m

-gradevinski pravac gradevine nalazi se u pravilu 5m od regulacijskog pravcai 3m od granice sudjednih parcela ako je objekt visne P+1 :-?

 

sada su mi bas sve lade potonule dali imam jos neke sanse

pomozite ako znate kako da sve to zaobidem

pozdrav

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zagorske zupanije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znate li kolika je stvarna širina parcele na terenu dakle ne očitana s plana već na terenu, naravno ako su međe dobro definirane.

 

postavljam to pitanje zato što su u kz županiji katastarski planovi čest oni iz doba austro-ugarske i sadrže puno pogrešaka u crtanju, računanju površine i sl.

 

od 2007. primjenjuje se novi zakon o katastru nekretnina i državnoj izmjeri po kome se površine ispravljaju prema stvarnim podacima mjerenja, naravno ako su u granicama dozvoljenih odstupanja.

 

kako se kod vas radi o malim odstupanjima od potrebnih 600 m2, može se desiti da se geodetskom izmjerom stvarnog stanja na terenu vašeg stvarnog posjeda utvrdi da je površina k.č. 600 m2.

 

za stare katastarske planove dozvoljeno odstupanje je 20% upisane površine.

 

naravno ako širina parcele bitno odstupa od propisane, ne može se napraviti ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nindy

puno hvala na pomoci.nakon tvoga odgovora zvala sam mog geodeta koji je rekao da ce mi napraviti izmjenu ali da opet mora pozvati susjede jer moja meda ide preko susjedove samo sto se to nekada tretirao kao potok koji je isao preko moje parcele pa su oni tako ucrtali iako on vise nepostoji.on jos mora razgovarati sa gazdom pa ce mi u petak javiti.necu se pono veseliti jer uvijek kontra ispadne,a tebi puno hvala.javljam se u petak

pozdrav iugodan ostatak dana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz novih podataka koje ste dali zaključujem da su odbili izdati dozvolu zato jer je min. površina čestice za samostojeći objekat 600 m2, a Vi imate nešto manje.

Dakle, nije problem u širini čestice.

 

To je definitivno greška Vašeg arhitekta.

 

Potražite koliko je propisana min. površina za poluugrađeni objekat (to je kada se objekat nalazi uz među), tj. dvojni objekat sa susjedom.

Ako za takav objekat imate dovoljnu površinu, trebate suglasnost jednog od bočnih susjeda (lijevo ili desno) da gradite na međi.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

halo felixx

 

hvala ti sto si se ukljucijo u moju brigu.ja jos nisam zatrazila nista,gledaj u startu sam vec sama grjesila.arhiktekt kad je htio predati idejn projekt doznao je za promjenu prostornog plana.neznam dali si pomno procitao sto sam citirala iz suzbenog glasnika a to je da gr.cestica mora biti minimalno 600m2 velika,a sirina gradevne cestice u svim njezinim presjecima mora zadovoljavati minimalno 14m

neznam dali si me sad shvatio.moja cestica je duga isamo na jednom djelu uza od 14m tj 12.46m gdje bi mozda imala samo travnjak.ljepi pozdrav i hvala sto se svi ukljucujete u moju temu tako se barem neosjiecam sama hvala :place::place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobro vecer felixx

 

ovako za poluugradene gradevine:

-povrsina cestice za jednu gradevinu iznosi minimalno 600m2

-maksimalna dozvoljena izgradenost je 30%povrsine gradevne cestice

-najmanja bruto zauzeta povrsina pod gradevinom iznosi 60m2,a maksimalna 200m2.pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne sumnjam u vaše navode, samo da napomenem, ja sam zahtjev za izdavanje Rješenja o uvjetima gradnje podnio Uredu za PUG u Vž Županiji 9.3.2009, i dobio Rješenje 1.9.2009.

Radi se o čestici širine 12,03 m a poslovni prostor koji gradim je dimenzija 10,50 x 6,60.

Nitko nije ni spominjao nikakvu širinu čestice.

Jedino je bilo pitanje 5 izgrađenosti.

Ta čestica ima 29 % izgrađenosti.

Nikakvih problema nije bilo.

Neznam kako to ide kod vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobro vecer

svima koji ste me podrzavali da ne posustanem puno vam hvala.nadam se da cete a u to sam sigurna da cete i druge forumase podrzavati i savijetovati kao i mene.a sada evo i novosti:danas sam dobila termin za ponovno mijerenje moje i susjedne cestice.to ce biti za 8dana.situacija je bas kako je (nindy me savijetovala)pozitivna u stvari ide vise u moju korist.susijeda mora obavezno prisustvovati,sad neznam nisam je doro svatila zbog cega. pa bih vas molila da mi obijasnite ako mozete,jer nisam je mogla pratiti jer brzo govori, aja se jos uvijek lomim sa prijevodima s hrvatsko g na njem.iobrnuto.uglavno sve to ponovno stoji 6000kn jos se necu veseliti nego tek kad dobim sve naruke.

 

pozdrav svima vama i cujemo se za osam dana jos jednom puno vam hvala

:hvala: :hvala: :klanja:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Post.NINDY,FELIXX I MIKE06 Evo da vam se ponovno zahvalim i javim da sve kako mi je nindy savijetovala ja sam napravi la.geodeti su bili ponovno izmijerili i po novoj izmjeri je moje zemljiste sada 649m2.sada cekam na geodetski elaborat(PGP)pa se nadam da cu sve drugo srediti do proljeca 2010g :ceka::mase1:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 4 mjeseci kasnije...

postovani-e nicke06,felixx inindy sigurno ste me zaboravili ali evo opet trebam vasu pomoc.dosla sam s vasom pomoci do suglasnosti gradnje koju nemogu dobiti, posto obijekt mora biti udaljen 15m od županijske ceste. to nije problem vec elektricni kablovi koji prolaze preko mojeg zemljista tako da ja sa projektom nemogu se povuci u dubinu.sto da radim?podpisala sam ugovor sa elektrom i vec platila prikljucak.pomozite mi ako moze :-(:-(:-(:-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija