Jump to content

POZIV I ODLAZAK NA OSTAVINSKU


anonimno

Preporučene objave

Molim za objašnjenje!

Dobio sam poziv za ostavinsku raspravu. Piše da pozvani nasljednici na ročište trebaju donijeti-

ZA NEKRETNINE:

-zemljišnoknjižni izvadak ne stariji od 6 mjeseci...

 

ZA POKRETNINE:

-štedne knjižice

-kartice tekućeg računa

-ugovor o oročenju

-ugovor o sefu

-knjižicu vozila

 

Prvi put u životu sam pozvana na ostavinsku raspravu i zanima me sljedeće:

Kome to trebam predočiti? Ko će sve to vidjeti? Zar zbilja moram tako osobne stvari iznositi? Što ako neke stvari jednostavno ne želim pokazati? Moram li to po zakonu?

Inače da pojasnim. Pokojnik je bio moj otac. Sa majkom i sestrom ne razgovaram godinama. Nas troje smo nasljednici. Ja vjerojatno neću otići na ročište. Rekli su mi da mogu poslati odvjetnika.(moram ga prvo naći!). Mogu li preko njega izjaviti da se odričem svega. Ne želim ništa i nikoga vidjeti. Niti se susretati s njima. Što se tiča ne pokazivanja dokumenata, kartica i sl. to je prvenstveno da ih oni ne vide. Poblesavili bi od sreće da znaju da sam u takvim minusima da boli glava(dozvoljenim!!). Koliko bi me koštalo otprilike da unajmim odvjetnika za to? Unaprijed hvala na bilo kakvom odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ste nesto jako krivo shvatili.

 

Trazeni dokumenti odnose se na pokojnika i njegovu ostavinsku imovinu, a nikako ne na vasu. Dokumentacija je potrebna kako bi se utvrdilo sto je ostalo od imovine iz vaseg pok. oca i sto sacinjava ostavinsku imovinu. Ta se imovina opisuje u rjesenju o nasljedjivanju te kasnije sukladno zakonu, oporuci ili nasljednickim izajvama rasporedjuje nasljednicima temeljem rjesenja o nasljedjivanju.

 

Pravni osnov je Zakon o nasljedjivanju.

 

Uvid u dokumete ostavitelja ima javni biljeznik ili ovlastena osoba koja u njegovu uredu vodi raspravu, zapisnicar te prisutni na raspravi.

 

Na ostavinsku raspravu ne morate doci, a tocno je da mozete dati punomoc za zastupanje odvjetniku. Nasljednickom izjavom mozete se odreci (a to vam vjerojatno i pise u pozivu) nasljedstva samo u svoje ime ili i u ime svojih nasljednika. Mozete ustupuiti nasljedstvo ili se sporazuno s ostalim naljednicima dogovoriti oko podjele.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija