Jump to content

Nekretnine-porez na dobit


Dino33

Preporučene objave

kao fizička osoba koja se ne bavi samostalnom djelatnošću temeljem koje plaća porez na dobit umjesto poreza na dohodak ako otuđuješ nekretninu koju si stekao prije godinu dana dužan si platiti porez na dohodak od imovine i imovinski prava sukladno odredbi članka 27. stavak 6. Zakona o porezu na dohodak osim ako nije riječ o stambenom prostoru koji je služio za tvoje stanovanje. Porezna osonovica je razlika između sadašnje tržišne vrijednosti i nabavne vrijednosti prije godinu dana uvećane za rast proizvođačih cijena industrijskih proizvoda (inflacija)- članak 27. stavak 5. Zakona.

 

Ugovori ortačkim ugovorom da ako se prema eloboratu o etažiranju npr. bude gradilo 10 građevnih jedinica jednake veličine(stanovi i poslo. prostori), a ti dobivaš 4 da ćeš ortacima prodati temeljem kupoprodajnog ugovora samo 6/10 zemljišta. Kada budu tvoje 4/10 sagrađene, ortaci će tebi prodati stanove i posl. prostore s PDV-om ali bez naknade za zemljište. U suprotnom ćeš još jednom ponovno platiti 5% poreza na promet nekretnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ortački ugovor ne znači nužno promjenu vlasništva zemljišta prije završetka gradnje.

Proces gradnje, od projektiranja i ishođenja dozvola preko gradnje do uporabne dozvole i etažiranja, traje optimalno oko dvije godine.

Tako možete imati tri godine potrebne za izbjegavanje poreza na dohodak.

 

Osim toga , sadašnja situacija na tržištu nekretnina ne daje znakove da bi u samoj cijeni trebalo doći do nekih značajnih promjena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija