Jump to content

Porez uplate iz inozemstva


Preporučene objave

Radim za stranu tvrtku, plaću primam na mjesečnoj bazi na devizni račun. Plaća se kreće između 150 i 500 € mjesečno. Moje je pitanje mora li se ovaj prihod prijavljivati i plaćati na njega porez ako sam redovni student?

 

U banci mi je službenik rekao da država ignorira takve sitne uplate iz inozemstva i da banka ništa ne prijavljuje, ne reagira ako ukupni iznos uplata u godinu dana ne prelazi 10000€.

 

Što mi je činiti?

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

neovisno o tomu je li posrijedi naknada temeljem ugovora o djelu ili ugovora o radu, primitak naknade ostvarene inozemstvu primatelj je dužan u roku od 8 dana od dana primitka neovisno je li novac primljen u inozemstvu ili doznakom u tuzemstvu prijaviti poreznoj upravi, sam obračunati predujam poreza na dohodak i doprinose i uplatiti na račun državnog proračuna. Iznimno se na naknade za autorske honorare ne plaćaju doprinosi. To proizlazi iz odredbe članka 45. stavak 8. Zakona o porezu na dohodak (plaća temeljem ugovora o radu) i članka 48. stavak 3. Zakona (naknada temeljem ugovor o djelu ili ugovora o autorskom djelu). Također, primatelj je dužan platiti i posebni porez ako neto dohodak umanjen za porez na dohodak i prirez prelazi 3.000 kuna nakon 1.8.2009.

 

primatelj je dužan dostaviti ID ili IDD obrazac, IPP obrazac i RSm obrazac (mirovinsko) mjesečno. Na kraju godine ID-1 ili IP.

 

Ako si redovan student i ako kako ukupna bruto naknada prelazi 10.800,0 kuna ne možeš se smatrati uzdržavanim djetetom kod roditelja ako te drži na PK kartici. Roditelj je dužan podnijeti poreznu prijavu (DOH) bez navođenja tvog koeficijenta osobnog odbitka iz članka 36. stavak 2. Zakona o porezu na dohodak.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Dakle platiti se mora? Iako je riječ o neredovitim i malim isplatama.

 

Nije mi jasno što će mi obrasci za zdravstveno i mirovinsko i ine doprinose ako sam redovan student.

 

Koliko bi to mene onda u postocima koštalo? Kakve su mi šanse za povrat poreza ako skopletiram papirologiju? Koje su posljedice ako "ostanem u ilegali"?

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da dobivaš naknade izravno iz inozemstva poardi ugovora o djelu. Odredbama Zakona o porezu na dohodak propisano je da se te naknade (bruto primici) prijavljuju u roku od 8 dana i plati predujam poreza na dohodak po osnovi drugog dohotka. Istovremeno se treba obračunati doprinos za MIO 1. i 2. stup suklado odredbama članka 112. i članka 113. stavak 2. Zakona o doprinosima.

 

Nije bitno jesi li student, nezaposlena osoba, umirovljenik ili zaposlena osoba.

 

Po sili zakona moraš podnijeti godišnju poreznu prijavi.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Nisam potpisao ugovor o djelu, jedino što je potpisano jest ugovor o tajnosti poslovnih podataka, a ni to nije bilo vlastoručno već elektronski.

Zar su jedine dvije mogućnosti ugovori o djelu i radu?

Jel ima šanse za povrat poreza u slučaju eventualnog plaćanja istog?

 

 

Ispričavam se na neukosti i neupućenosti :)

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

car51 je napisao:

Zna li netko što je sa prijem novca iz inozemstva preko Pošte odnosno WesternUniona. dali se i to mora prijaviti? Pita susjeda koja tako prima godišnje 5-6 puta po 700 eura.

Kod nje u kući nitko ne radi i šalje joj sestra pomoć da može preživjeti.

Hvala.

 

to je ok. to je darovanje. porez na darovanje se plaća na iznos preko 50.000 kuna - čl. 6. Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
  • 2 mjeseci kasnije...

Mislim da Snajder i ja imamo sličan poslić.

Stvar je u tome ljudi da nemamo nikakav ugovor niti dokaz da radimo za njih osim uplata.

Firma djeluje iz Irske i definitivno ne želi imati ništa sa porezima.

 

Kako da se mi tu postavimo? Ja sam u 11 mj dobio sve skupa 1000 eur.

Znači mjesečno su uplate manje od 100eur.

 

Prošle godine me porezna uopće nije pitala za to.

 

Molim odgovor.

Hvala

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

×
×
  • Napravi novi...