Jump to content

Molim pojašnjenje - gruntovnica i katastar


lojzek

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Ne zamjerite mi neukome, ali nije mi sasvim jasna razlika između gruntovnice i katastra, pa bih molio nekoga tko će imati dovoljno volje i strpljenja da mi to razjasni. Posebno me zbunjuju čestice. I u katastru i gruntovnici se evidentiraju nekakve čestice i ulošci, koliko sam uspio shvatiti. Kakve veze imaju jedne s drugima? Mislim, katastarske i zemljišno knjižne.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

razlika između gruntovnice i katastra je ta što katastar knjiži posjedovno stanje, a gruntovnica vlasništvo. razliku brojeva č.z.katastar - gruntovnica, mora se uskldititi do nove godine, koliko znam. za ovo rh dobila je sredstva iz eu. u mnogim ko radi se na geodeskoj izmjeri. zašto brojevi ,to su , drugim rijčima, osobni podaci jedne parcele

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo, zahvaljujem se svima na odgovorima, koji su me motivirali da malo proučim Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina i Zakon o zemljišnim knjigama. Kako imam nekoliko problema vezanih uz pravo uknjižbe vlasništva, zamolio bih opet vašu procjenu. Naime, prema zakonu o katastru:

članak 4. veli da su podaci katastra temelj za zemljišne knjige

članak 30. popisuje radnje koje se izvode u okviru katastarske izmjere i tehničke reambulacije, a ako su čestice na koje polažem pravo uknjižbe vlasništva u katastru uredno označene brojevima čestica, postoje podaci o kućnom broju, površini čestice, i općenito moguće je dobiti katastarski izvadak i kopiju plana koja u potpunosti odgovara aktualnom stanju, smiju li činovnici u gruntovnici opravdavati svoje nedjelovanje u vezi upisa zbog nepoklapanja čestica u katastru i gruntovnici? Posebno, ako prema članku 28. Zakona o zemljišnim knjigama za svaku glavnu knjigu postoji, ili bi morala postojati, zbirka katastarskih članova. Jesu li službenici gruntovnice prema članku 136, Zakona o upravnom postupku dužni sami od katastra zatražiti ažurirane podatke i okončati spis ili nisu? I posebno koja su moja prava vezana uz zaštitu mojih interesa? Ima li smisla tužiti činovnike, voditelja gruntovnice, ili nekog drugog, obzirom da mi je cijena neketnine drastično smanjena zbog još uvijek aktualne recesije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

U koliko je došlo do spajanja više čestica recimo radi formiranja građevinske parcele tada to mora biti evidentirano tj. dokumentirano katastarskim operatom u dva primjerka i prijavnim listom za gruntovnicu .

Tu promjenu -tj. katastarski operat sa prijavnim listom katastar šalje gruntovnici i tada je stanje jednako u katastru i gruntovnici, ukoliko stanje nije isto provjerite u katastru stanje Vaših čestica i zašto je došlo do razlike kako bi mogao na odgovarajući način riješiti problem .

Moguće je da osoba registrirana u katastru kao posjednik je vanknjižni vlasnik i da s te osnove postoje razlike između katastra i gruntovnice .

 

Treba istaknuti da uposlenici u tim uredima imaju gotovo

nemoguću misiju sređivanja kaosa , da su to uglavnom marljive osobe i da bez valjane dokumentacije ne mogu

učiniti ništa .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 godina kasnije...

Malo je nejasno što mislite pod "pretražuju u katastru katastarske čestice", na npr. Geoportal ili Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra. Ako mislite na ovo prvo, u biti da na način da vam odmah piše br. čestice i K.O. koje su iste u katastru i ZK. Eventualno se u ZK može razlikovati ukoliko je vršena nova izmjera koja je djelomično odrađena, dakle u ZK ima drugi broj čestice a u katastru nije provedeno, ili da vam u ZK izbaci da "čestica ne postoji".  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Davorzg je napisao:

znaci ne postoji način nikako preko interneta to saznati bez zahtjeva za identifikacijom cestice

U nekim slučajevima postoji, image.thumb.png.480bea0563b42caf60a4be87892790c5.png

Naime i ovdje je riječ o različitim oznakama, u zemlljišnim knjigama su slovčane. Pa tako kada unosite česticu za pregled PL, obratite pozornost ako Vam pokaže broj ZK uloška koji je povezan sa PL i "pašu" prema površini ali će biti različitih oznaka. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija