Jump to content

Gospić:prst u anusu nije silovanje


anonimno

Preporučene objave

GOSPIĆ - Suđenje za navodno silovanje američke košarkašice Ilishe Jarett nedavno je završeno u Gospiću nepravomoćnom oslobađajućom presudom za optuženog ličkog tajkuna Josu Mraovića. Već samo ekspresno suđenje, u samo nekoliko sati, bez saslušanja žrtve, izazvalo je mnogo pitanja. To, kao i čudne najave u objašnjenju presude, izazvalo je tužitelje i zastupnike žrtve na najavu opširnih žalbi. Samo su čekali službeno obrazloženje, koje je ovih dana u nekim dijelovima šokiralo. Kako piše Glas Istre, posebice je istaknut dio obrazloženje u kojem sudac Branko Milanović ono što se (po optužbi) dogodilo američkoj košarkašici u krajnosti uspoređuje s običnim rukovanjem.

 

Milanović je već na izricanju presude ukazao da to ne smatra silovanjem niti sličnom radnjom jer "nisu upotrijebljeni spolni organi". Prema tvrdnjama optužbe, u seksualnom napadu na košarkašicu Mraović je na koncu, nakon fizičkog napada, prstom prodro u anus žrtve koja se branila. Tužitelji to smatraju radnjom izjednačenom sa silovanjem i dodaju da je sportašica Mraovića, zahvaljujući svojoj spremnosti, fizičkom snagom i udarcima spriječila u daljnjim napadima.

 

No sudac Milanović u svom obrazloženju tvrdi da "u počinjenju te radnje mora sudjelovati, ili na strani počinitelja, ili na strani žrtve, spolni organ jedne od osoba i on mora prodrijeti u neki od ostalih dijelova tijela druge osobe, jednako kao što prodire u spolnom odnošaju... U ovom slučaju ni prst ni anus nemaju svojstva spolnosti, ako bi bili u međusobnom kontaktu, jer ni prst ni anus nisu spolni organi, pa njihovim kontaktom ne ostvaruje se spolna radnja i ne može se izjednačavati sa spolnim odnošajem... U hrvatskom jeziku zna se točno što je spolni odnošaj, zna se točno što je spolna radnja i nitko ne može nešto drugo navesti kao spolnu radnju, niti izjednačiti sa spolnim odnošajem", objašnjava Milanović dodajući: "Kada bismo prihvatili da je svaka radnja u međusobnim kontaktima izjednačena sa spolnim odnošajem, radnja koja se može podvesti pod ovo kazneno djelo, tada bi nastao kaos u pogledu primjene ovog kaznenog djela u praksi, jer bi se svaki dodir između dviju osoba praktično mogao smatrati počinjenjem ovog kaznenog djela, ako jedna od osoba nije željela tjelesni kontakt sa drugom osobom, pa bi i obično rukovanje bilo kazneno djelo silovanja, a što je neprihvatljivo", piše u obrazloženju.

 

U ostalom dijelu obrazloženje oslobađajuće presude sudac tvrdi da nisu pronađeni dokazi koji bi potvrđivali priču Amerikanke, posebno napominje da nema bioloških tragova. Na to tužitelji odgovaraju da ih ne može ni biti kad je optuženiku namjerno dan cijeli dan prije no što je slučaj pokrenut pa je optuženi sakrio odjeću i tragove. Tužitelji se pitaju zašto sudac nije saslušao žrtvu. Sudac obrazlaže da niti jedan iskaz svjedoka ne potkrepljuje tvrdnje navodne žrtve, a za to što ona nije saslušana na sudu okrivljuje samu Ilishu Jerett i njenu obranu.

 

Ovo nije prvi put da se sudac Milanović 'proslavio' obrazloženjem svojih presuda. Javnosti je postao poznat po presudi od 13 godina zatvora Svetozaru Karanu za ratne zločine, u čijem je obrazloženju napisao: "Optuženi sa svojim precima i Osmanlijama već 500 godina vrši genocid nad Hrvatima". Tu je presudu Vrhovni sud srušio i vratio na ponovno suđenje pred promijenjenim sudskim vijećem

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija