Jump to content

Zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne


MartinaV

Preporučene objave

Poštovani,

molila bi da mi netko odgovori na moje postavljeno pitanje.

Zaručnik mi treba ići na izdržavanje kazne od dvije godine. Jednom su mu odgodili na 3 mjeseca. nedavno smo opet pisali molbu za odgodu,ali mu je odbijena pa smo pisali žalbu. sad čekamo riješenje. dali je sad moguće pisati zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne s obzirom da su mu se dogodile neke okolnosti koje nisu postojale u trenutku presude. i kao npr. prometna nesreća, koja još uvijek zahtjeva liječenje, te operaciju za vađenje stranog tijela.te sudski spor koji vodi.i razna vještačenja. živi sa roditeljima koji su nezaposleni, te nemaju pravo na nikakva primanja, a uz to su bolesni.zajedno se bave poljoprivredom pa tako preživljavaju. jer se on ne može zaposliti, zbog prometne nesreće posjeduje papire da je radno nesposoban. dali je moguće pisati i za pomilovanje?

Kome treba dostaviti zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne? A kome za pomilovanje?

S obzirom da ima dvije godine zatvora, koliko bi se moglo umanjiti?

:vrti::-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ublažavanje pravomoćno izrečene kazne dopušteno je kad se nakon pravomoćnosti presude pojave okolnosti kojih nije bilo kad se izricala presuda ili sud za njih nije znao, iako su postojale, a one bi očito dovele do blaže osude.

Zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne podnosi se prvostupanjskom sudu, a o samom zahtjevu odlučuje Vrhovni sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onaj sud gdje je vođen postupak i donesena presuda - općinski sud. Mislim da ima smisla i da je u redu da se borite za svoga supruga. Treba iskoristiti sva pravna sredstva koja su vam na raspolaganju. Oko podnošenja samog zahtjeva savjetujem vam da se posavjetujete sa odvjetnikom, i da vam on kaže što misli, te da ako procijeni da ima smisla, da on taj zahtjev i sastavi. Ja se osobno nebi upuštao u takvu ocjenu. Što se tiče pomilovanja postupak pomilovanja pokreće se molbom za pomilovanje osuđene osobe.

Molbu može podnijeti i osoba ovlaštena na podnošenje žalbe u korist optuženika. Molba ne odgađa izvršenje kaznenopravne sankcije.Molba se predaje ministarstvu nadležnom za poslove pravosuđa. Ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa dostavlja Pred­sjedniku Republike molbu sa svim izvješćima i podacima relevantnim za odluku.Odluku o pomilovanju Predsjednik Republike dostavlja osuđeniku putem ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

gospođice ili gđice Martina dečki su vam u principu sve odgovorili a temeljem upisanog, znam da je to vrlo nepovoljna situacija za vas te i vašeg dečka, ali osim navedenog ukoliko nije recidivist (povratnik iliti počinitellj istovrsnih djela) može tražiti nakon prve trećine izvanredno ublažavanje, a pred sami kraj i uvjetni otpust............kaznu zatvora nemožete zamjeniti novčanom jedino u postupku koji je trajao a recimo radilo se o oštećenju ili otuđenju nečije stvari pa se sam mogao ponuditi da obešteti isto (ako se o tome i radilo naravno)

 

a i nakon psihosocijalne dijagnostike koja će mu u remetincu trajati cca najviše 3 mjeseca upućuje se na radni odjel gdje ima pravo na više poziva, otvorene posjete te i intimne tako da nije u Gulagu..

 

i vi kao sudružnica ili supruga možete podnositi podneske navedenim tijelima, kao i brat, sestram, otac itd.

 

a jedinu nepovoljnu činjenicu vidim u tome da nije sposoban za rad što predstavlja bojazan (ne samo i u pritvorskom slučaju) bojazan da će boravkom na slobodi činjenjem kaznenih djela sebe financijski osigurati.

pitajte nekog od prijatelja da garantira da će ga boravkom na slobodi zaposliti itd a što je pokazatelj da misli živjeti u skladu sa zakonom i ustavom RH, što opet sudac Jambrović,uprava za zatvorski sustav, i civilni dio mogu a i nemoraku prihvatiti, a i predsjednik države isto može pomilovati osuđenika pa pišite i njemu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na svim dosadašnjim odgovorima.

znači u remetincu će biti najmanje 3 mjeseca? ne znam sve podatke jer ne uspije mi sve reći telefonski s obzirom da je to samo jednom tjedno. ili se to ne zna odmah koliko će biti i kamo će dobiti premještaj.

uspio mi je reći da ga ja kao zaručnica mogu posjećivati samo ako imam adresu stanovanja prijavljenu kod njega?

dali će se za nekoliko vremena moći češće javljati,ili je to uvijek samo jednom tjedno?

on je radno nesposoban zbog spora koji vodi i trebaju mu takvi papiri,ali inače on može obavljati sve poslove, samo se treba i nadalje paziti da ne dobije opet povredu na nozi.

nakon kojeg vremena će on moći dolaziti na vikende doma?

znači treba proći jedna trećina i tek onda mogu pisati zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne?

otišao je u utorak na izdržavanje kazne, dali može odmah primati posjete prema rasporedu?

hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jazz031 je napisao:

.....izdržavanje kazne od dvije godine.

 

a zbog kojeg kaznenog djela?

znate li točan članak i stavak?

 

i to je bitno a uostalom po onome što navodite pretpostavljam da je on još uvijek pritvorenik, a ne zatvorenik a što bitno mjenja vaš post, jer pritvorska prava nisu ista kao i zatvorska (glede telefoniranja, posjeta i sl.)

 

kad je osoba osuđena ide na odjel psihosocijalne dijagnostike (tzv 5 odjel) gdje rješava testove te se procjenjuje njegova ličnost te gdje bi mogao izdržavati kaznu, ni on neće znati gdje će ga premjestiti već će kad izdrži karantenu u novom zatvoru od cca tjedan dana vam se uspjeti javiti.

za vikende i ostale beneficije ovisi njegovo vladanje u zatvoru, utjecaj penologije sustava na njega, socijalne prilike, voljom za socijalizaciju i rad (ako ima ozlijeđenu nogu može šiljiti olovke, i sl.)

 

te vas molim da budete konkretni kod opisivanja okolnosti jer iz vašeg posta se dade razaznati da je on pritvorenik, pa zatvorenik pa da je tek sad otišao na izdržavanje kazne što buni nas koji vam pokušavamo pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jazz031 je napisao:

Omerta_man je napisao:

i to je bitno

 

pogotovo ako se radi o nekom kaznenom djelu kod kojega je već u presudi bilo ublažavanja, pa recimo dobio ispod zakonskog minimuma..

nema šanse da prođe izvanredno ublažavanje..

 

Istina, makar opet se može a i nemora uvažiti....

ali ako je osoba osuđena recimo radi smanjene ubrojivosti, ili je počinila KD pod utjecajem opijata (što pak može se dodadati i obavezno liječenje ovisno o slučaju), ili ima olakotne okolnosti radi životne dobi, izvjesnog ponašanja na slobodi itd. a isto je prihvaćeno kao razlog umanjenja KD-a, može se u eventualnom budućem zahtjevu za ublažavanje odbiti upravo iz tih razloga......

 

ah to kazneno :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koliko ja znam kod presude nije navodio nikakve okolnosti koje bi mu umanjile kaznu, pa ni to da je to učinio kod uzimanja lijekova i alkohola.

samo se žalio da smatra da je kazna prevelika i da bi bio kažnjen i s manjim vremenskim pritvorom. no međutim to mu je odbijeno.

 

 

da pojednostavimo, ja kao njegova zaručnica mislim pisati taj zahtjev za ublažavanje i pomilovanje.

osuđen je na dvije godine, u utorak je otišao u remetinac.okolnosti koje bi navela su: da je djelo učinjeno pod utjecajem alkohola i tableta tj. u specifičnom stanju kako piše u presudi,jer se je prethodno liječio kod psihijatra.

zatim teška prometna nesreća,koja je izazvala prelom bedrene kosti,traume,teško psihičko stanje, PTSP.stoga sve to zahtjeva još uvijek liječenje.

i financijska situacija, ostavio doma nemoćne roditelje koji nemaju apsolutno nikakva,ali baš nikakva primanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neznam zašto se javio na izdržavanje kazne nakon donešene prvostupanjske nepravomoćne izreke presude.....visina kazne zatvora koja mu je donešena ne znači da mora odmah na izdržavanje, jedino ako nije postala odmah pravomoćna a to se moglo desiti ako se odrekao prava žalbe.

 

Drugo izvršni sudac vas zove na razgovor a radi izdržavanja kazne zatvora, te recimo u razgovoru snjim se navode činjenice o odgodi upućivanja na kaznu zatvora....

 

No ako je to tako kako vi tvrdite, pretpostavljam da je imao sud da se odrekao žalbe čime presuda postaje odmah pravomoćna te je zatražio na raspravi da ga se uputi na izdržavanje kazne zatvora bez odgode.....

 

glede KD-a moram istaknuti da je dobio "Povoljnu" kaznu,(pretpostalvjam da je kazna za djelo od 1 do 10 ako me sjećanje ne vara) prvo navodite da nije naveo da je bio pod utjecajem opijata pa opet navodite da je u presudi navedeno točno to.

 

pritvor i zatvor nisu iste stvari.

 

možete naravno pisati zamolbu za izvanredno ublažavanje kazne i pomilovanje kao njegova zaručnica.

Bolesti koje navodite a da ima vaš sudrug se itekako uspješno liječe u zatvorskoj bolnici, i kad vas oni analiziraju i liječe vjerujte rade to vrlo uspješno, tako da ozljede i bolesti koje navodite nisu odlučne u velikoj mjeri za ublažavanje makar nije na odmet to i navesti, to što je ostavio roditelje a on nema primanja....temeljem čega će se njihovo stanje poboljšati kad je izvjesno da će okrivljeni boravkom na slobodi još više otežati njihov položaj (jedno od mogućnosti navodim kao razlog odbačaja)

sud čak može vama reći da zašto vi kao zaručnica njima ne pomažete??? i naravno pročitajte prve moje postove jer se ponavljam, i eventualno bi mogao najbrže u Vrapče ako se ustanovi da se mora psihički liječiti onda je na "slobodi" ali goroj od one u Remetincu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

- pa presuda je pravomoćna i zato se morao javiti na izdržavanje kazne zatvora. pisali smo i molbe za odgodu,i to su uvažili. zatim su postavili datum kad se mora javiti. i otišao je.

 

- on je izjavio da je bio u specifičnom stanju, a nigdje ne stoji da mu je to uzeto u obzir za donošenje kazne

 

- u remetincu je. ja ne znam jel to zatvor ili pritvor. ali ako je otišao odslužiti kaznu onda je valjda odslužuje kao zatvorenik

 

- pa zar tamo rade i operacije s obzirom da mora vaditi šipku iz noge?

 

- zašto mislite da bi otežao roditeljevo stanje s boravkom na slobodi,ako bi on bio jedini koji bi zarađivao?

 

- ja sam njemu zaručnica, daleko od toga da bi pomogla njegovim roditeljima, ali sam nezaposlena.

 

- on se neće ni prikazivati kao neki bolesnik, trebaju mu samo tablete za smirenje i spavanje.

 

- ja ću probati sve to navesti, pa Bože pomozi.

 

- a što se tiče kazne, to ga je naputio glupi prijatelj jer ovaj nije imao valjda para, i otuđili su nekih 400 eura, on nije imao nikakve koristi, samo ga je i prijatelj prevario.

 

- kad bi on mogao primati posjete, jer mora proći neko vrijeme ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MartinaV je napisao:

- pa presuda je pravomoćna i zato se morao javiti na izdržavanje kazne zatvora. pisali smo i molbe za odgodu,i to su uvažili. zatim su postavili datum kad se mora javiti. i otišao je.

odgovor:

To niste naveli na početku, ok bar smo nešto skopčali.

 

- on je izjavio da je bio u specifičnom stanju, a nigdje ne stoji da mu je to uzeto u obzir za donošenje kazne

odgovor:

gdje je to izjavio??? u molbi za odgodu ili pred sudom kad je davao iskaz??, pretostavljam da mu je uzeto u obzir kako ste naveli u prijašnjem postu da je bio smanjeno uračunljiv

 

- u remetincu je. ja ne znam jel to zatvor ili pritvor. ali ako je otišao odslužiti kaznu onda je valjda odslužuje kao zatvorenik

Okružni zatvor Remetinec je istražni pritvor i zatvor za osobe koje borave na području Zagreba, te ujedno i JEDINI u hrvatskoj ima odjel psihosocijalne dijagnostike za sve zatvorenike, koji to moraju proći (kao što sam naveo i ranije) te će nakon "dijagnoze" biti upućen u Zatvor dali će ostati u Remetincu neznam ali pretopstavljam ako je u Karlovačkoj županiji onda Glina

 

- pa zar tamo rade i operacije s obzirom da mora vaditi šipku iz noge?

odgovor: da samo operacije............liječe i tumore

 

- zašto mislite da bi otežao roditeljevo stanje s boravkom na slobodi,ako bi on bio jedini koji bi zarađivao?

odgovor: niste naveli da bi zarađivao već da je nesposoban za rad, i opet kažem dobro pitanje još bolji odgovor!

 

- ja sam njemu zaručnica, daleko od toga da bi pomogla njegovim roditeljima, ali sam nezaposlena.

odgovor: ukoliko ste nezaposleni i on (ili na kraju ne) je dosta nepovoljno, ima puno poslova npr kućna pomoćnica bar pa uz rad tražiti bolji posao itd

 

- on se neće ni prikazivati kao neki bolesnik, trebaju mu samo tablete za smirenje i spavanje.

odgovor: ako je u presudi navedeno da se liječio kod psihijatra i da je konzumirao određene stvari, več je prikazan........

 

- ja ću probati sve to navesti, pa Bože pomozi.

odgovor: ne bože, već suče

 

- a što se tiče kazne, to ga je naputio glupi prijatelj jer ovaj nije imao valjda para, i otuđili su nekih 400 eura, on nije imao nikakve koristi, samo ga je i prijatelj prevario.

odgovor:šta ga nije prokazao ako je ovaj njega? riječ protiv riječi......jedino ako je sud poklonio vjeru "prijatelju".......

- kad bi on mogao primati posjete, jer mora proći neko vrijeme ili?

odgovor:da mora kao što sam i prije naveo....

uglavnom prije bilo kakvog ponovnog pisanja, pročitaj moje prijašnje postove, kao što ja iznova čitam bilo koji u kojem sam odgovarao........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vanja1 je napisao:

A ako se radi o mjeri liječenja od ovisnosti?

 

opet šturo pitanje.........

 

ako je donešena presuda sa obaveznom mjerom liječenja nakon izdržavanja kazne zatvora onda se mjere provode nakon zatvora javljanjem npr kod doktora sakomana, terapijama itd (ovisno o stanju osobe naravno)

 

ako je donešena presuda sa obaveznom mjerom liječenja u zatvoru, onda se ona provodi u sklopu zatvorskog sustava, metadonskom terapijom unutar zatvora, ako je teži oblik u zatvorskoj bolnici u šimunskoj cesti, najteži oblici vrapče i popovača (popovača je maksimum)

 

stime da se mjera može kombinirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Omerta_man je napisao:

MartinaV je napisao:

- pa presuda je pravomoćna i zato se morao javiti na izdržavanje kazne zatvora. pisali smo i molbe za odgodu,i to su uvažili. zatim su postavili datum kad se mora javiti. i otišao je.

odgovor:

To niste naveli na početku, ok bar smo nešto skopčali.

 

- on je izjavio da je bio u specifičnom stanju, a nigdje ne stoji da mu je to uzeto u obzir za donošenje kazne

odgovor:

gdje je to izjavio??? u molbi za odgodu ili pred sudom kad je davao iskaz??, pretostavljam da mu je uzeto u obzir kako ste naveli u prijašnjem postu da je bio smanjeno uračunljiv

 

ODGOVOR: piše na presudi da je to izjavio i iskreno priznao djelo. ok,i to mu je uzeto. i nisam baš tako rekla nego sam se izrazila da je bio u specifičnom stanju kako i piše.

 

- u remetincu je. ja ne znam jel to zatvor ili pritvor. ali ako je otišao odslužiti kaznu onda je valjda odslužuje kao zatvorenik

Okružni zatvor Remetinec je istražni pritvor i zatvor za osobe koje borave na području Zagreba, te ujedno i JEDINI u hrvatskoj ima odjel psihosocijalne dijagnostike za sve zatvorenike, koji to moraju proći (kao što sam naveo i ranije) te će nakon "dijagnoze" biti upućen u Zatvor dali će ostati u Remetincu neznam ali pretopstavljam ako je u Karlovačkoj županiji onda Glina

 

- pa zar tamo rade i operacije s obzirom da mora vaditi šipku iz noge?

odgovor: da samo operacije............liječe i tumore

 

ODGOVOR: u redu, ići će tamo i na operaciju.

 

- zašto mislite da bi otežao roditeljevo stanje s boravkom na slobodi,ako bi on bio jedini koji bi zarađivao?

odgovor: niste naveli da bi zarađivao već da je nesposoban za rad, i opet kažem dobro pitanje još bolji odgovor!

 

ODGOVOR: trenutno, prošlo je 2 god od ozlijede. nije pod zadnje ni tražio posao kad je znao kamo ide.

a ovako ako mu smanje kaznu, mogao bi raditi.

 

- ja sam njemu zaručnica, daleko od toga da bi pomogla njegovim roditeljima, ali sam nezaposlena.

odgovor: ukoliko ste nezaposleni i on (ili na kraju ne) je dosta nepovoljno, ima puno poslova npr kućna pomoćnica bar pa uz rad tražiti bolji posao itd

 

ODGOVOR: mislim da imam preveliku kvalifikaciju za kućnu pomoćnicu, mada ni to ne izostavljam, imate vi možda kakav posao za mene?

 

- on se neće ni prikazivati kao neki bolesnik, trebaju mu samo tablete za smirenje i spavanje.

odgovor: ako je u presudi navedeno da se liječio kod psihijatra i da je konzumirao određene stvari, več je prikazan........

 

ODGOVOR: rekla sam liječio, to ne znači da je još uvijek bolestan. i nije koristio određene stvari, jer znam da mislite na drogu, nego da budem već iskrena Praksitene.

 

 

- ja ću probati sve to navesti, pa Bože pomozi.

odgovor: ne bože, već suče

 

- a što se tiče kazne, to ga je naputio glupi prijatelj jer ovaj nije imao valjda para, i otuđili su nekih 400 eura, on nije imao nikakve koristi, samo ga je i prijatelj prevario.

odgovor:šta ga nije prokazao ako je ovaj njega? riječ protiv riječi......jedino ako je sud poklonio vjeru "prijatelju".......

- kad bi on mogao primati posjete, jer mora proći neko vrijeme ili?

odgovor:da mora kao što sam i prije naveo....

uglavnom prije bilo kakvog ponovnog pisanja, pročitaj moje prijašnje postove, kao što ja iznova čitam bilo koji u kojem sam odgovarao........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

- šta se inače piše za pomilovanje?

- možete mi ukratko opisati kako bi trebao glasiti taj zahtjev za ublažavanje?

 

- i što sam još doznala od njega: ne liječi se on u zatvoru,već mu samo daju tablete za spavanje. pitao je dali može raditi, rekli su mu da ne, zbog njegove ozljede. ali da neće oni biti krivi ako mu opet pukne noga.

stvar je u tome kaj on može raditi,ali oni se valjda ograđuju. dali mu se pruža prilika raditi bilo kakav poso?

kome se opet mora obratiti? želi si skratiti vrijeme radeći.

- koliko mora vremenski proći, da bi on mogao ići na vikende. jedni kažu pola kazne, jedni jednu trećinu. koliko zapravo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MartinaV je napisao:

- šta se inače piše za pomilovanje?

- možete mi ukratko opisati kako bi trebao glasiti taj zahtjev za ublažavanje?

 

- i što sam još doznala od njega: ne liječi se on u zatvoru,već mu samo daju tablete za spavanje. pitao je dali može raditi, rekli su mu da ne, zbog njegove ozljede. ali da neće oni biti krivi ako mu opet pukne noga.

stvar je u tome kaj on može raditi,ali oni se valjda ograđuju. dali mu se pruža prilika raditi bilo kakav poso?

kome se opet mora obratiti? želi si skratiti vrijeme radeći.

- koliko mora vremenski proći, da bi on mogao ići na vikende. jedni kažu pola kazne, jedni jednu trećinu. koliko zapravo?

-za pomilovanje navedite da je priznao djelo da se dobro ponaša da nemožete živjeti bez njega itd..

-zahtjev za ublažavanje nema šprance budite iskreni i pišite od srca

- ako mu daju tablete za spavanje onda je pod terapijom nigdje na svijetu vam nedaju tablete bezveze pogotovo praxitene.

-ukoliko su ga odbili u radu neka se žali sudskoj komisiji koja obilazi zatvorenike svaki tjedan.

-na vikende može vrlo brzo ovisno o njegovom ponašanju ali dok god prima terapiju nije povoljan za puštanje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao prvo vezano uz mjeru liječenja od ovisnosti:

metadonske terapije u sustavu nema. u sklopu harm reduction pristupa ima supstitucijska terapijea subutexom, a uskoro suboxonom. a ono najvažnije(po meni) mjera liječenja ne podrazumijeva isključivo ovo gore spomenuto, već se odnosi na odlaske na tzo, klo ili kako se to tamo gdje čovjek izdržava kaznu zove, a ono što kod se ovisnika cijeni više su postizanje stabilne apstinencije-bez supstituta.

kao drugo na vikende neće možda tako skoro. nema potrebe za paniku-moj savjet je da se porazgovara sa tretmancem koji će mu dati potrebne informacije. na trećini(dugogodišnje kazne na pola), a ukoliko je zatvorenik pravomoćan i posjedeuje odgovarajuću razinu uspješnosti procjene pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora se mogu zatražiti mišljenja terena, a po njihovom pristignuću se razmatraju pogodnosti. kod težih k.d.-a je potrebno još jedno mišljenje, a tu se situacija dodatno komplicira. npr. pravilnik o pogodnostima predviđa da se npr, koliko sam zapamtila, u slučaju 218 KZ-a, a kazna je veća od dvije godine, tražise to mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam baš sigurna da sam razumijela ovaj prvi dio za liječenje. ako traži tabletu za spavanje jer je rastrešen, onda je valjda i to liječenje. onda mu moram reći da ne uzima ni to jer se tretira kao liječenje, samo da što prije stekne neke uvjete za vikende, tel razgovore,itd.

- dali se za pomilovanje može pisati odmah s obzirom da je u zatvoru samo 15 dana?

 

- opet nisam razumijela, dali će po pravilu na vikende moći ići nakon 1/3, ili 1/2 ?

 

- oprostite ako sam nešto zakomplicirala ali ponekad nešto ne razumijem,ipak ja nisam stručna osoba.

 

- zna li netko kakvi su uvijeti u kaznionici u Glini?

 

- šta znači ukoliko je zatvorenik pravomoćan i posjedeuje odgovarajuću razinu uspješnosti procjene pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora se mogu zatražiti mišljenja terena, a po njihovom pristignuću se razmatraju pogodnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@nereida metadonska terapija "postoji" ali samo određeno vrijeme, naravno da zatvorenik/pritvorenik neće primati metadone rastopljene u čaši "dovijeka" te subotex (koji je inače jako skup i neisplativ da se koristi u zatvorskom sustavu osim a po hitnosti u BOLS-u tzv bolnici za osuđivane osobe..koriste se generički lijekovi te npr nakon metadona, normabel x3 flozepani, lumidoli itd.

ili ovisnik može tražiti "suho" skidanje itd

 

ono što piše u zakonu nije u praksi.

 

@MartinaV

makar sam ti napisao već dva puta ponoviću opet možeš odmah pisati za pomilovanje.

o vikendima odlučuje uprava tj. odgajatelj u zatvoru nakon karantene.

i zatvorenik MOŽe zatražiti izvanr.ubl.kazne najprije nakon jedne trećine izdržane kazne, do tad može ićiu na vikende.

 

Glina ima cca 300 osoba, uvjeti su ok, izvana je lijepo fino opasana velikim zidom ima i giralište preko puta, te ukoliko osoba radi ima dosta dobre uvjete i pogodnosti (Tv, aparat za kavu itd)

 

ostalo ti je odgovorila nereida..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

heh!

vjeruj mi na riječ, iako se osobno slažem sa tobom da je subutex skup itd, on je poprilično zastupljen u zatvorskom sustavu.i, da, neki od zatvorenika će ga uzimati "dovijeka", ali ne rastopljene u čaši već će ga rastopiti ispod jezika. ne mogu reći da ću dati ruku u vatru da metadona nema u sustavu, ali, koliko ja znam, više ga nema. u sustav je ušao subutex, koji će zamijeniti suboxon.a o njegovoj isplativosti ne bih.

normabeli, xanax, seroquel, flozepan, lumidol(iako su s njim oprezni jer izaziva ovisnost)...sve je moguće ukoliko je to nekome potrebno, ali suprtitucijska terapija je uglavnom bazirana oko ovog već spomenutog lijeka.

po čemu si zaključio da ono što piše u zakonu nije u praksi? ne znam da bi netko se usudio utvrđivati pogodnosti zatvoreniku, bez da su osnovni preduvjeti zadovoljeni, posebice u vrijeme kada su donešeni novi pravilnici o pogodnostima, uvodi se traženje mišljenja pnuskok-a, kriteriji su sve stroži, barem dok probacija ne zaživi.

martinav- moj je stav(nije da te želim deprimirati ili obeshrabriti) da je procedura ovakva kakvu sam ti ranije navela, dakle trećina. pola je za dugogodišnje kazne-to ti je preko lo godina.

glina i lepoglava su ti jedine kaznionice zatvorenog tipa u hrvatskoj, dakle ako tamo dođe tvoj dragi, trebaćeš se oboružati strpljenjem, jer je to dakle najstroži režim. kada prođe prijamni odjel, nekih mjesec dana, kreće sa procjenom uspješnosti zadovoljava(ukoliko ne počini stegovni prijestup) te gradi razinu uspješnosti do uspješan. a dalje kako sam navela. glina je ugl za mlađe, prvi puta osuđivane , dakle oni se još mogu "zločestima priprijetiti sa lepoglavom". nešto su stoga ipak susretljiviji od lepice. imaju i glazbenu radionicu(vidjela na netu da imaju band nisam kriv, he, he), isl, a u svim ustanovama se drugačije tretira one koji rade.

no možda sam se prevarila u nečemu te vas savjetujem nekako stupite u kontakt sa službom tretmana koji će vam reći sve što su i rekli zatvoreniku, a tiče se načina postupanja sa njim. tako ćete ipak moći dobiti cjelovitiju informaciju o svemu,kako sve ovo o čemu omerta i ja lamentiramo.

još jednom bih vam martinav reći da vas nisam imala namjeru izbedirati, važno je da budete uz svog dragog jer mu je vaša podrška važna, da sve protekne u redu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Omerta i nereida, puno vam hvala na vašim odgovorima. slobodno vam se javim ako budem imala još kakvih pitanja s vremenom.

 

- pa kako ste mi rekli ,s obzirom da je iz Karlovca, najvjerojatnije će onda u Glinu. Zbilja je tako strogo? Nadam se da će izdržati i da ga neće to pokolebati.

 

- ima li možda neka stranica o Glini?

 

- služba tretmana? zar bi dobila neke informacije od njih za dragog? nemoćna sam, ne znam kako do toga

 

- hvala još jednom, za pomilovanje ću pisati odmah, a sa zahtjevom ću morati pričekati.

 

- a i da prođe 1/3 da može na vikende

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma, ne mora nužno značiti da će u glinu jer je iz karlovca. ima ih sigurno u glini iz dalmacije, slavonije... prije svega osobine ličnosti, vrsta kaznenog djela, prethodna osuđivanost- to su neki od uvjeta pa ako je 2l8 vjerojatno zatvoreni uvjeti.

o glini sam našla da se radi -proširuje nova zgrada. znam da imaju taj band nisam kriv jer sam gledala kod prijateljice tj slušala njihov cd(izdala hrvatska diskografska kuća), nisu loši.

što se tiče tretmana- sve što treba će reći zatvoreniku pa će vas vaš dragi kada bude išao na zvati na telefon moći vam sve to reći, no možete probati zvati njih telefonom. ima na stranici ministarstva sve ustaanove u sustvu s brojevima telefona, pa skupiti htbrost i nazvati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tako su mi neki rekli na ovoj stranici, a i on sam je rekao da naslučuje da će ići tamo.

- nije nikad prije osuđivan, to mu se dogodilo još prije u mladosti, pa sad ispašta. niti dok je bio vani bavio se ičim loše. eto dogodilo se.

- a što točno znači taj tretman? kaže da bi ga već drugi tjedan mogli prebaciti u neku od kaznionica? dali će se odmah moći javiti iz te kaznionice ili opet treba proći vremena da bi saznali da je prebačen s obzirom da se čujemo jednom tjedno. može li on te informacije koje se tiču njega normalno meni reći na telefon? nisu to neke tajne? bojim se da mu šte prigovore ako se to prisluškuje.

 

- kad bi mogli pozivi postati češći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga Martina,

 

vezano za zdravlje Tvog dragog, nemoraš brinuti. On je po zaprimanju u Remetincu obavio liječniki pregled i dobio terapiju u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem.

 

Kada si u zatvoru, počneš živjeti taj život "unutra" koji nema veze sa stvarnim životom (koliko god Zakon o izdržavanju kazne zatvora apostrofirao da se nastoji život u vrijeme izdržavanja kazne organizirati da bude što sličniji onom na slobodi). Time se želim nadovezati na ono da je rekao da će ga uskoro prebaciti na izdržavanje kazne u određenu kaznionicu shodno nalazu Centra za psihosocijalnu dijagnostiku. Taj Centar ne moraš fizički zamišljati. To je samo naziv za skup ljudi koji vrše procjenu i ocjenu kamo će ga uputiti na izdržavanje kazne. Remetinec je Istražni zatvor u sklopu kojeg djeluje i Centar za pshihosoc. dijagnostiku (jedini za cijelu državu). U Remetincu se može izdržavati kazna zatvora ako nije duža od godine dana i to vrijedi za muškarce s područja Zagreba (za žene vrijede druga pravila). Kamo će ga uputiti ovisi o: djelu, visini kazne i njegovom ponašanju u samom Centru. Bez obzira u koju kaznionicu došao, on ima pravo na jedan telef. poziv čim stigne tamo.

 

Ne moraš brinuti o tomu da nema što jesti ili da mu je hladno.

Telefonski pozivi su regulirani kućnim redom svake ustanove (i stanjem na "pologu"), a pisma Ti može neograničeno slati, kao i ti njemu.

Zahtjev za ublažavanjem kazne zatvora ili Zahtjev za pomilovanjem ne može derogirati presudu i vratiti Tvog dragog kući. Ne postoji čarobni štapić koji može za tren ublažiti kaznu ili pomilovati nekoga.

 

Imaš pravo pisati stoga piši i nadaj se, ali ne očekuj čuda.

 

Sretno!

 

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tretman?

tretman je jedan od odjela koji postoje u kaznionicama/zatvorima. po dolasku zatvorenika u ustanovu izrađuje se pojedinačni program izdržavanja kazne zatvora, čiji je prijedlog sastavljen u remetincu na odjelu za dijagnostiku i programiranje. taj program tj njegovo izvršavanje zatvorenik dogovara i planira sa tretmancem kod kojeg bude raspoređen u tretmansku skupinu. program ti je u stvari nekakav plan što će se raditi sa zatvorenikom za vrijeme izdržavanja kazne zatvora, a sadržava podatke o smještaju(taj i taj odjel), zdravstvenom stanju,

radu, korištenju slobodnog vremena, posebnim programima (obvezno liječenje od ovisnostitj klo, kla, ptstp, prikip...), strukovnom usavršavanju i izobrazbi, dodiru s vanjskim svijetom, pogodnostima, posebnim mjerama sigurnosti i program pripreme za otpust te pomoći nakon otpusta.

to je skup pedagoških, radnih, zaokupljenosnih, zdravstvenih, psiholoških i sigurnosnih radnji i mjera kojima se planira izvršavanje kazne zatvora primjereno osobinama i potrebama zatvorenika te vrsti i mogućnostima kaznionice, odnosno zatvora.

Poslovi odjela tretmana jesu: promatranje, predlaganje i donošenje stručnih mišljenja, predlaganje i provedba pojedinačnih programa izvršavanja kazne zatvora, nadziranje i praćenje njihove provedbe i vrednovanje učinaka, zdravstvena zaštita, izobrazba, izrada stručnog mišljenja u svezi s primjenom penoloških instituta i izvanrednih pravnih lijekova, vođenje propisanih evidencija zatvorenika te drugi stručni poslovi.

u tretmanu su zaposleni psiholozi, socijalni pedagozi, socijalni radnici...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@nereida

tablete se tope da nebi došlo do zlouporabe(što naravno ne piše u zakonu itd) jer npr zatvorenici "glume" da su progutali tabletu ali je naprotiv vade nakon odlaska pravosudnog iz sobe te gomilaju i stim kupuju cigarete, kavu itd.

Sve stvari lijepo pišu u zakonu ali opet imaš 8 ljudi u sobi a kapacitet je 3.......... jel to piše negdje? ne piše....

Penologija sustava vrlo lijepo obrazlagano i napisano još za juge.........do 90-ih se pišalo u kiblu.....

 

uglavnom možda si u pravu pa kad (i ako) jednog dana okusiš (nedaj bože) boravak u Remetincu, onda to i njima prezentiraj jer je to vrlo lako?

 

e sad dao bog da tako i bude kako ti veliš to bi bilo prelijepo :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

- kad će on znati kakav mu je tretman, to će mu oni sve reći? kad dođe u kaznionicu...

- i još jedno pitanjce, sve ovo vrijeme ja nisam mogla k njemu u posjetu jer sam mu ja samo zaručnica i nisam na njegovoj adresi, a to je bio uvjet. dali će tako biti i kad dođe u tu drugu kaznionicu, kamo ga već presele? ili ću ga onda moći posjećivati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MartinaV je napisao:

- kad će on znati kakav mu je tretman, to će mu oni sve reći? kad dođe u kaznionicu...

- i još jedno pitanjce, sve ovo vrijeme ja nisam mogla k njemu u posjetu jer sam mu ja samo zaručnica i nisam na njegovoj adresi, a to je bio uvjet. dali će tako biti i kad dođe u tu drugu kaznionicu, kamo ga već presele? ili ću ga onda moći posjećivati?

 

Pokušao sam ti sve objasniti i "dočarati" eto izgleda da svi moji postovi i neki čak i ponavljajući nisu bili dovoljni da ti pomognem žao mi je...

ali hvala bogu ima drugih koji će se isto potruditi da ti pomognu:)

 

sve najbolje¨!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo pitanje se zapravo odnosilo na nereidu,jer je ona o tome pisala, no dobro.....

a za posjete nisam pitala....jesam,ali ti si rekao nakon nekog vremena, a njegovi su već bili kod njega. znači nije vrijedilo za sve. a nekad si mi znao na ista pitanja davati različite odgovore pa nekad nisam razumjela.....

ali ne trebaš me baš tako tretirati, hvala ti na pomoći, ali sita sam takvih po meni malo prgavih odgovora na kraju... bez potrebe....nisi onda trebao ništa odgovarati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MartinaV je napisao:

ovo pitanje se zapravo odnosilo na nereidu,jer je ona o tome pisala, no dobro.....

a za posjete nisam pitala....jesam,ali ti si rekao nakon nekog vremena, a njegovi su već bili kod njega. znači nije vrijedilo za sve. a nekad si mi znao na ista pitanja davati različite odgovore pa nekad nisam razumjela.....

ali ne trebaš me baš tako tretirati, hvala ti na pomoći, ali sita sam takvih po meni malo prgavih odgovora na kraju... bez potrebe....nisi onda trebao ništa odgovarati

 

Ukoliko sam vas doveo u zabludu moje isprike........ništa nije konstantno niti se nemože točno definirati, ukoliko smatrate da je moj odgovor prgav opet se ispričavam, samo sam želio pomoći i naravno ne shvaćamo svi istovrsno sve stvari oko nas.

 

želim ti sve najbolje tebi i tvom dragom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MartinaV je napisao:

briga me za isprike.....

malo mi je samo krivo ,ali nema veze....ja sam kao glupa jer ne znam ništa....

ako ti i postavim nekad duplo pitanje, sorry luda sam više od svega ili to ponovim jer mi nije bio jasan odgovor

 

 

nemoj se ti sad kaj ljutiti

 

Pretpostavljam da ti krivo sve 5, razumijem te jer znam da bi sve napravila za njega što je samo dokaz tvoje ljubavi prema njemu, i samo velim da pročitaš neki put post (što ja radim čak i 5 puta) da ga shvatiš

 

 

i nemam se na šta ljutiti heehehe

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pazi sad!

omerta-da se ne prepucavamo tko je u pravu ja ili netko drugioko terapije, samo ću ti dati mig i reći da sam okusila ono što si rekao "ne daj bože", samo sa druge strane.

martinav-kada tvoj dragi dođe iz dijagnostike u neku ustanovu, podnijeti će molbu da mu ti možeš dolaziti u posjete. e, sad, za tzv. treće osobe(a to si ti jer ne pripadaš članovima obitelji)rade se provjere pri policijskim postajama na tvojoj adresi prebivališta/boravišta. da bi, naime mogla dolaziti zatvoreniku u posjet, treća osoba treba biti nekažnjavana. tu ti ne vrijedi ona potvrda o nekažnjavanju koju možeš dobiti na sudu koja ti npr treba radi zaposlenja, ovo je nešto drugo.

postoji razlika, osim u terminu, u postupanju prema prijateljima/prijateljicama, djevojkama...i suprugama kako onim zakonitim tako i onim izvanbračnim. iako je zakonski izvanbračna zajednica izjednačena sa bračnom, problem je u tome što se ova prva mora dokazivati(bračna podrazumijeva da imate isto prezime, no tu je prvenstveno dokument koji potvrđuje činjenicu sklapanja braka).

zašto ti to pišem?

zato što zatvorenik ima pravo na posjetu bez nadzora(to je povrh onih redovnih posjeta)sa suprugom, dok sa djevojkom to neće moći realizrati. dokazuje nadležni CZSS(centar za socijlnu skrb)-izvbr. zajednica prema obiteljskom zakonu pretpostavlja da ste živjeli zajedno barem 2 godine.

dakle moći češ mu u posjetu ukoliko nisi osuđivana radi počinjenja xy kaznenih djela,a što će oni u kaznionici znati kad dobiju odgovor na svoj dopis, a koji će uputiti na policiju kada dobiju zamolbu za tvoju posjetu.

kakav je tretman će mu reći stručni savjetnici koji rade u tom odjelu koji se isto zove tretman.

još pitanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Dragi moji...i mene zanima što se tice ovih posjeta, također sam treća osoba i prošli tjedan je moj dragi pisao molbu za moju posjetu...sad je po svim vašim postovima znači poslan zahtejv policijskoj postaji u koju sam prijavljena po adresi..pa me zanima dali ima svrhe nazvati postaju i pitati jel im stiglo to iz Gline? i znate hoću li i ja moći iskoristiti te dvije posjete mjesečno ili samo jednu kao treća osoba (tako je bilo u Remetincu)?

 

i još jedno pitanjce: jel ta provjera ono samo jesam kažnjavana (a nisam, čista sam ko suza) ili idu u terensku provjeru (na kućnu adresu, susjedima)?? jer su mi neki rekli da je ova druga u pitanju...

 

Veliko hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On ima pravo na dvije posjete mjesečno (zasad), plus blagdani, ako netko iskoristi jednu, tebi ostaje još jedna.

Što se tiče policijske provjere nitko ti neće dolaziti doma niti susjedima, policija izlazi na teren kad zatvorenik dobije pravo izlaska iz kaznionice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

bettybop2 je napisao:

Zanima me nešto imam supruga u Glini koji želi iskoristiti jednu ženu da mu rodi djeteda bi imao smanjenje kazne? Ako smo mi u braku da li je to moguće?

prinova u obitelji je osnova za izvarednim ublaženjem kazne jer su nastupile okolnosti kojih nije bilo prilikom izricanja presude.

www.zatvor-zg.hr/ kliknite na priručnik za zatvorenike 2007 pdf format.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bettybop2 je napisao:

puno hvala na ovom odgovoru, ali problem je što smo mi u braku i imamo 16 mjesečno dijete rođeno u braku i sad on traži drugu ženu koja bi rodila dijete, zapravo želi iskoristiti tu ženu i njeno dijete samo radi toga čak joj je spreman platiti. Zar je to moguće da mu uprava zatvora dopusti?

bigamija je u hrvatskoj kažnjiva zakonom.da bi to dijete bilo "legalno" ponajprije treba razvrgnuti bračnu zajednicu s vama,zatim osnovati novu s dotičnom ženom.

u slučaju da ta žena ostane trudna u izvanbračnoj zajednici morat će tražiti utvrđivanje očinstva putem dnk-a analize.kada se dokaže da je vaš suprug otac izvanbračnog djeteta (što bi bila nepobitna činjenica),a gledano s moralne strane,nisam siguran da će mu vrhovni sud biti naklonjen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Draga moja,ti znaš da znam o kome pričaš, nikog on ne želi potplatiti da mu rodi dijete kako bi mu se ublažila kazna..pa zar si i to u mogućnosti smisliti...ili je i tebi platio da mu rodiš da dobije odgodu, ha?! E ženo, ženo..pa zar nemaš nimalo poštovanja?! Reci samo jeste li u tom braku koji je potrajao nešto više od godine dana živjeli, ne 24, nego 10 sati zajedno? Misli malo na svoju čast ako je ostalo šta od nje nakon svih koji su te imali i kreni dalje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 godina kasnije...

Prvo, treba napomenuti kako je spomenuti izvanredni pravni lijek aktualnim ZKP-om, u startu bio posve ukinut, iz razloga, pa recimo popu pop, a bobu bob, jer se VSRH-u više nije dalo "zezati" s time i gubiti vrijeme na, za standarde VSRH-a, gluposti. Ako se time treba baviti VSRH, onda se komotno može baviti doslovce svakim predmetom, koji postoji u pravosuđu.

Praksa je već brzo pokazala da je to bila velika greška našeg "prepisivačkog" (kad je u pitanju kazneno pravo) zakonodavca, jer se ostalo bez mogućnosti intervencije u pravomoćnu presudu, a u slučaju nastupa novih okolnosti, kojih nije bilo u vrijeme izricanja pravomoćne presude, ili su one postojale, ali se za njih u tom trenutku nije znalo.

Srećom, kada se shvatila greška, novelom iz prosinca 2013., bit izvanrednog ublažavanja kazne, vraćena je, no ovaj puta, ne kao zaseban izvanredni pravni lijek, već kao jedna od osnova tzv. neprave obnove kaznenog postupka iz čl. 498. st. 1. t. 4. ZKP-a.

Adresat i sud koji odlučuje o navedenom zahtjevu jeste prvostupanjski sud, koji je sudio u prijašnjem postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani, 

Prigovor sam naslovio na nadležni prekršajni sud koji je u Osijeku, ali PP je isti odmah proslijedila na Visoki prekršajni sud u Zagreb. Isti me osudio po neposrednom opažanju službenika. Zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne šalje se prvostupanjskom prekršajnom sudu, a spis dostavlja Visokom prekršajnom sudu na odlučivanje. 

Pitanje je :  kome sad šaljem, PP ili prekršajnom sudu u Osijeku na kojem nisam ni bio ?! 

                   PRESUDA

Visoki prekršajni me osudio uz riječi: prema "prvostupanjskom spisu" i po izvještaju službenika koji je u neposrednom opažanju potvrdio da sam počinio prekršaj. Također osim kazne od 500kn platiti i 5000kn po članku 229. stavak 7 za nedavanje podataka tko je upravljao vozilom. 

           Razlog slanja zahtjeva

 Osim prekršaja za nepropisno parkiranje ispred kučnog broja 11 gdje živim i za koji se ne sjećam da sam napravio. Imao sam još ispred vrtića u istom naselju. Otišao sam u PP tražiti uplatnicu i platiti kaznu pa sam shvatio da je to isti prekršaj jer prekršaja ispred vrtića uopće nema u sustavu. 

U trenutku dok je službenik pisao kaznu sam se pojavio i istome rekao da sam vlasnik vozila, priznao prekršaj i dao osobnu na uvid. Službenik očito nije htio prepravljati obavijest o prekršaju, no istom sam dao osobnu iskaznicu pa članak 229. stavak 7 ne bi trebao biti primijenjen.

Nedugo potom su me tražili kod kuće, a kako sam radio po završetku sam došao u PP. Kad sam preuzeo kovertu odmah sam otvorio u PP i vidio da se radi o jedinom prekršaju i da sam već dao podatke misleći da je to konačno gotovo. Pri tome nisam pročitao koji kućni broj piše, već sam ostavio samo uplatnicu misleći platiti prije registracije i da više ne moram nositi nikakve podatke. 

Nakon toga mojoj majci daju prekršajni nalog jer sam bio za vikend kod djevojke pa sam tek 3 dana poslije u ponedeljak našao pored telefona misleći da je taj dan stiglo zbog vikenda. Naravno zakasnio sam jedan dan i sad je kazna 5500kn

Tražim savjet prije nego što pošaljem i molim da mi se kaže da li ću morati i taj trošak platiti kao i troškove Visokog prekršajnog. Također Vas pitam zašto nisam bio na prvostupanjskom prekršajnom sudu u Osijeku i imao sučelje nje sa djelatnikom pa da i vidimo zašto su dali mojoj majci da potpiše dostavnicu nakon što je rekla da tek u ponedjeljak se vraćam.. 

 

Hvala unaprijed

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija