Jump to content

Doprinosi


nepoznata

Preporučene objave

Pozdrav svima.

 

Imam par pitanja.

 

1. Zbog kriznog poreza, bruto plaća mi je smanjena, tako da mene ne hvata taj porez. Neto plaća je ista, čitava ide na tekući, ne znam kako si razliku opravdavaju, nikad nisam dobila objašnjenje iz računovodstva, barem ne smisleno, detaljno. Doprinosi su i dalje isti, više manje, a kako je to moguće s obzirom na 2x smanjenu bruto plaću?

 

2. Da li je dobro što imam skoro 13000kn uplaćenih doprinosa (od ožujka prošle godine)?

 

3. Da li je u redu da se doprinosi uplaćuju više puta za mjesec dana, znači, nekad jednom mjesečno uplate čitave doprinose, a nekad 2, pa čak 3, 4 puta, tj. u ratama?

 

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E tu ima puno nejasnoća.Kao prvo bruto iznos plaće ne bi trebalo mijenjati zbog kriznog poreza, jer se on obračunava isključivo od neto iznosa, za isplatu na tek. račun,a prije obračuna eventualnih obustava ( npr krediti). Osnovica za plaćanje kriznog poreza može se jedino umanjiti za plaćene premije osiguranja( životno, dop.zdro. dod zdro..)E sad možda su išli na smanjenje bruta, da ispadne manji neto, pa da onda nema osnovice za obračun kriznog poreza. Kak se god okrene nemre biti sve isto kao i prije. Ak se umanjio bruto morali su se umanjiti i doprinosi. međutim to je isto dvosjekli mač, jer manji bruto znači i tebi manje uplate doprinosa za MIO kako prvi tako i II stup koji je tvoja štednja. Doprinosi dospijevaju na naplatu s15. u mjesecu, za protekli mjesec i treba ih platiti najkasnije do kraja mjeseca. U pravilu ih treba platiti odjednom, ali kad je frka ljudi plaćaju o drugačije. U pravilu za zakašnjela plaćanja porezna će obračunati kamate.Preporuka svima, provjerite da li vam poslodavci plaćaju doprinose. To možete preko svog mirovinskog fonda koji ste odabrali ili imati uvid u sve preko HZMO evo linka https://ssl.mirovinsko.hr/

I još jednom, morate dobiti obračun plaće svaki mjesec. Na njemu mora pisati koliko su obračunati doprinosi. Dakle obračunato MIO I i obračunato MIO II stup, mora biti uplačeno svaki mjesec :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Moram ispraviti donji navod.

Doprinosi više ne dospijevaju 15. u mjesecu za plaću za prethodni mjesec. Doprinosi dospijevaju isplatom plaće za prethodni mjesec, a u slučaju neisplate plaće - moraju se platiti najkasnije do kraja mjeseca (za plaću za prethodni mjesec).

 

Neka poduzeća navikla su na stari obračun kada su doprinosi dospijevali 15. u mjesecu pa onda uplaćuju te doprinose do tog datuma u nekoliko navrata, a plaće isplaćuju nakon tog datuma - time ne ulaze u prekršaj.

 

Slažem se s plumicom da nešto nije u redu s tvojim obračunom plaće ako ti i dalje primaš isti neto, a bruto plaća ti se smanjila i to u dvostrukom iznosu, kako napominješ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mala replika Plumici- zašto bi radnici uopće provjeravali da li im se uplaćuju doprinosi? radnik je svaki zaštićen u tom smislu- važno je samo da je regularno prijavljen, ima uvijek pravo na zdravstvenu zaštitu te ne može biti onemogućen u korištenju svojih prava(ZZO) a isto tako imat će pravo na mirovinu!! samo će poslodavac naj... što nije u roku uplaćivao doprinose (15% kamata, neće mu se upisati staž i može mu se ograničiti zdrav. zaštita). Zato radnici oladite malo, kao da vam ne bi uplatili doprinose da mogu??!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija