Jump to content

Offshore tvrtke


fiorano

Preporučene objave

Kod nas se uz naziv "offshore tvrtke" obično veže pojam kriminal, pranje novca, utaja poreza. Međutim, istraživanjem sam došao do zaključka da to uopće nije istina. Naprotiv, u Hrvatskoj postoje podružnice koje posreduju u osnivanju offshore tvrtki, i to sasvim legalno.

Mene zanima kome bi se preporučilo otvaranje offshore tvrtki? Vidim da se to uglavnom preporuča onim poduzetnicima koji svoje poslovanje vode internacionalno, po cijelom svijetu.

Ima li svrhe i kakvih prednosti otvoriti offshore tvrtku ako poslujem u Hrvatskoj, s hrvatskim firmama i u hrvatskoj valuti? Znam da se offshore otvara u stranoj zemlji (tzv. porezne oaze), a i bankovni računi također. Na nekim forumima se predlaže otvaranje offshore tvrtke vani i firme u HR istodobno, isplaćivanje dividendi i drugih neoporezivih sredstava preko HR firme, bla bla bla,...

Volio bih ovdje pročitati mišljenja stručnih ljudi, svaki odgovor je dobrodošao.

 

Hvala i lijep pozdrav :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Pogrešno je reći da se uz naziv "offshore" u Hrvatskoj povezuje sa kriminalom, jer to dolazi iz nepismenosti. Onda bi se i druga terminologija mogla tako degradirati.

 

Riječ "offshore" nema konačnu definiciju kada se radi o stranim tvrtkama. U mnogim državama se zakoni za sprečavanje pranja novca ne odnose na kontrolu offshore tvrtke, već na kontrolu strane tvrtke pod domaćim vlasništvom.

 

Offshore tvrtka se preporučuje svim poduzetnicima. Offshore tvrtke nisu samo za globalne poduzetnike.

 

Dalje, offshore tvrtka ne mora da ostane anonimna, može cijeli svijet da zna da neko "posjeduje" offshore tvrtku. Svrha korištenja je uvijek različita i sve zavisi od poslovne situacije poduzetnika. Nekad je potrebno da se offshore tvrtka koristi u svrhu privatnog ili anonimnog biznisa.

 

Ali, svaka tvrtka se može napraviti anonimnom. Na primjer, hrvatske tvrtke mogu i te kako biti anonimne, iako zakon propisuje da se vlasnici i direktori upišu u registar. Ali i vlasnici i direktori mogu svoja prava putem privatne punomoći da prenesu drugim osobama. To je način osnivanja tvrtke u Panami i u S.A.D i mnogim drugim državama.

 

Hrvatska tvrtka može biti za Italijana stvarna offshore tvrtka, jer bi platila mnogo manje poreze ili nikakve na dividende, prema tome mogla bi da primi cijelu godišnju dobit iz Italije i da bude minimalno oporezovana na dividende, što može nekom da znači uštedu od pola miliona eura u Italiji.

 

Onda taj isti Italijan, može barem privremeno i za 6 mjeseci da dobije rezidenciju u Hrvatskoj ili na Malti ili negdje drugdje, pa da zakonito isplati sebi na svoje ime cijeli taj novac.

 

Prema tome, offshore poslovanje je mudro korištenje prednosti iz drugih država koje ne postoje u vlastitoj državi.

 

Nema svrhe koristiti offshore tvrtke ako potreba ne postoji. Ali je uvijek korisno imati spremnu offshore tvrtku, jer potreba će da se desi u budućnosti. A, onda može biti kasno da se otvara offshore tvrtka.

 

Prvenstveno ne preporučujem korištenje offshore tvrtke u svrhu direktnog i drskog smanjenja poreza u Hrvatskoj, tako što se za fiktivne usluge šalje novac u inozemstvo. To je najgori način korištenja offshore tvrtke i može u mnogim zemljama biti kažnjiv.

 

Ali, sasvim je u redu koristiti offshore tvrtku u svrhu posjedovanja nekih nekretnina, drugih tvrtki, u svrhu zaštite privatnosti, zaštite imovine, registracije plovila i slično.

 

Opet, svaka situacija se mora pogledati i na osnovu situacije se treba napraviti ispravna struktura.

 

Mnogi zaboravljaju da se po pitanju registracije offshore tvrtke ne bi trebali obraćati domaćim posrednicima, jer to nisu osobe koje takve strukture dizajniraju, već laici koji se bave preprodajom dokumenata. Pri tome će zaboraviti na mnoge obaveze u koje ulaze vlasnici tvrtke, vlasnici mogu biti kažnjeni i mogu biti u većim problemima nego što su bili.

 

Uvijek je potrebno na osnovu argumenata i zakonskih propisa razmotriti situaciju i svrhu poslovanja, pa tek na osnovu toga vidjeti koje vrste tvrtke se mogu koristiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 godina kasnije...

Googlas uvjete ili kontaktiras neku od agencija koja otvara offshore pa ti oni kazu te neke minimalne uvjete (iako sam uvjeren da je za vecinu potrebna samo odgovorna osoba, a ne nuzno zaposlenik).

Sad ne znam sta znaci ovo rad kod nas sa takvom firmom. Tipa prodavanje slika preko offshore firme na nekoj stranoj platformi moze bez problema ali recimo ako zelis voziti uber/bolt kod nas ne moze, treba registirati podruznicu kod nas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Miran89 je napisao:

Googlas uvjete ili kontaktiras neku od agencija koja otvara offshore pa ti oni kazu te neke minimalne uvjete (iako sam uvjeren da je za vecinu potrebna samo odgovorna osoba, a ne nuzno zaposlenik).

Sad ne znam sta znaci ovo rad kod nas sa takvom firmom. Tipa prodavanje slika preko offshore firme na nekoj stranoj platformi moze bez problema ali recimo ako zelis voziti uber/bolt kod nas ne moze, treba registirati podruznicu kod nas.

Pošto sam u mirovini mogu raditi 2 sata i 29 minuta na dan. Pošto takav posao ne mogu naći ( legalno) mislio sam da li mogu raditi preko offshore kompanije s time da mi se plati 8 sati a ja to " provučem" preko kompanije na 3 sata. Ako moram otvoriti podružnicu onda bih mogao otvoriti i j.d.o.o. 

uređeno: od buda2
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , Miran89 je napisao:

Pločice ne možeš postavljati sa offshore firmom ali pisati mišljenja možeš bez problema. Ako već planiraš tako onda je bolje da nađeš osobu koja može otvoriti paušalni obrt na sebe, a da te zaposli na dva sata dnevno jer će ti ostati više nego da otvoriš j.d.o.o.

Hvala puno na odgovorima. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Čini se a vladaju neke nedoumice oko offshore tvrtki. Offshore nije tvrtka osnovana u porezno povoljnoj zemlji već svaka tvrtka čiji vlasnik nije državljan zemlje u kojoj je osnovana i ne posluje u toj zemlji. Kada Hrvat iz Hrvatske otvori GmbH u Njemačkoj i posluje u svim zemljama osim u Njemačkoj, to je isto offshore tvrtka. Obično se otvara u zemljama sa povoljnim zakonodavstvom za nerezidente koji ne planiraju poslovati u zemlji osnivanja, kao i zemljom sa dobrom međunarodnom reputacijom. Zato velike korporacije osnivaju tvrtke u Nizozemskoj, Luksemburgu ili Irskoj, što je potpuno legalno poslovanje. Iz tih zemalja se vode lokalne tvrtke u pojedinim EU državama a tzv offshore tvrtka je zapravo holding, tvrtka koja upravlja vlasništvom, novcem i zaradom, nakon što se u lokalnim tvrtkama plate potrebni troškovi i porezi. Na taj način krovna tvrtka upravlja poslovanjem u više zemalja a često je i porezno povoljnije tretirana zbog nerezidentnosti, tj neposlovanja u zemlji osnivanja. Ali ne previše, Nizozemska npr nema manje poreze od Hrvatske, ali ostale prednosti poput pravne sigurnosti čine je jednim od zemalja kandidata za takve tvrtke. Dodatna prednost je i navedena pravna sigurnost jer offshore tvrtka ne ovisi o potencijalnim nepravilnostima u tumačenju lokalnog zakonodavstva pojedine zemlje jer je svo vlasništvo i oprema na offshore tvrtki pa su i potencijalna 'neugodna' iznenađenja smanjena. No u pravilu offshore tvrtku se ne osniva bez valjanog razloga a to je poslovanje u više zemalja istovremeno i potreba za krovnom tvrtkom koja bi time upravljala. Sa porezne strane recimo svejedno je da li se osnuje doo ili tvrtka u Nizozemskoj jer su porezi slični, ali pravna sigurnost je veća u Nizozemskoj. U doba globalizacije offshore tvrtke postale su uobičajen način poslovanja, naravno ako postoji potreba za time. Povoljniji porez često nije jedan od prioriteta u osnivanju takve tvrtke, već je fokus na drugim prednostima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija