Jump to content

JB ispit u studenom


Anngee

Preporučene objave

Poziv je stigao nekih dvadesetak dana prije roka. A što se učenja tiče, kao promatrač (ne učim ja) mogu reći nekih 2 mjeseca uz posao i par tjedana godišnjeg, što mislim da je dovoljno.

Kako je bilo na roku u 10-tom,tko je ispitivao, kakvi su kriteriji, pitanja bi dobro došla, ono, sve što ti dođe... :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na roku su bili Buljan, Jožica Matko Ruždjak i Maleković. Svi su bili vrlo korektni, ali i cure su znale, nije to kao na pravosudnom, atmosfera je (po meni) opuštenija, na kraju krajeva i manje je gradiva. Ono što sam ja primjetila je da stvarno svi ispituju po pitanjima koja su objavljena na legalisu. Moraš učiti, ofkors, ali nije ništa strašno.

 

Ono što je mene više zabrinulo od usmenog je pismeni. Bile su neke stvari koje ja nisam nikada radila (preoblikovanje doo-a u dd-!?!) i mislim da ni kod mene u uredu nije to nitko nikada radio....tako da.....

 

Vidjet ćemo :-D

 

Pitajte još što vas zanima, pa ako znam budem vam rekla

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo komentiraju pismene na usmenom, zašto ste ovo, a zašto ste ovo, ali kratko, ne zadržavaju se puno na pismenom, u biti Maleković je jednu kolegicu nešto zapitkivao jer je ona imala gluhonijemu osobu, pa da sebi olakša je stavila i da ne zna pisati, tako nešto je bilo, čini mi se, pa je on pitao pa zašto ste tako....i to...

Ma mislim da je bitan pismeni...bitan je

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm... Ja imam dosta tih primjera za pismeni, ali, istina, pola toga nikada nismo radili, a pogotovo preoblikovanje društava. Nemam pojma kako to izgleda. Sada i mene sve više brine taj pismeni. Ja učim sve i svašta, a najgora su mi t.d. Zna li netko da li pitaju europsko dioničko društvo i te nove gluposti. Također me zanima, s obzirom da j.b. sudjeluje i kod osnivanja zadruga, da li možda i to treba učiti? Da li na pismenom možeš imati primjere i zakone? Toliko toga...

:dvoje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, ljudi, evo ja sam odgovarala prošli mjesec (28.10.) pa ću vam pokušat pomoći. Ispitivači su bili i više nego korektni (bar u mojoj grupici), jožica m. je pitala svoja standardna pitanja, bez iznenađenja. Buljan je bila vrlo ugodna, ispit kod nje izgleda više kao razgovor, maleković je bio divan također. Naravno, ako znaš, oni to odmah prepoznaju. Istina je da je razlika od pravosudnog da te više tretiraju kao ravnopravnog kolegu, iako i to naravno ovisi od ispitivača (meni se i na pravosudnom potrefila sjajna komisija). Ja nisam primjetila da maleković ispituje po pitanjima već objavljenim, ja sam prošla sva njegova koja sam imala, pa me ipak pitao izvan- on pita iz glave, dakle može vas pitati bilo što. Tako i Buljan, iako se uvijek vrti oko svojih pitanja, ista će ih ipak postaviti na malo drukčiji način nego što su objavljena na legalisu- tek toliko da se ne zbunite. Ja sam prošla prije pitanja SVA na legalisu, od svih ispitivača i smatram da je to jako dobar sistem.

Što se tiče učiti samo po pitanjima, ne znam, ja se na to ne bih odvažila, učila sam sve više manje, a usporedo prolazila i pitanja.

Ali o svemu tome se već pisalo tako da neću duljiti, ipak postoji jedna novost, a to je taj famozni pismeni. OD mojeg roka se više ne smiju imati šprance, samo zakoni. Naravno nitko nam nije sjedio tamo non stop, tako da smo uspjeli malo i pogledavati, ali čula sam da će postrožiti kriterije. E sad, ne znaš što ćeš dobiti, možeš dobiti bilo što, ja nisam imala preteške radnje ali su nam svima naravno zakomplicirali s hendikepiranim osobama i strancima i slično. Da gledaju pismeni, naravno, ne čitaju baš sve ali ga onako dobro prijeđu okom i malo se zadrže na nekim stvarima. Sve u svemu, ispit mi je bio jako ugodan (prošli smo svi :-D ), ako vas još nešto zanima, pitajte. Sretno i ne dajte se, nije lako, ali prema pravosudnom je.. milina :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne smiju se više imati šprance???? Samo zakoni??? Ali imala sam tako neki filing kad sam ušla na slušanje da taj pismeni nije uopće kikiriki...

 

Ajva, hvala ti, u svakom slučaju, što se tiče pitanja, naravno nikako ne učiti po pitanjima samo, nisam ni ja to mislila, ali kod svakog ispitivača dobiješ dojam što pita i čemu više posvećuje pažnje, čemu ne...u tom smislu su pitanja dobar smjer (po meni)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam čula da ne pitaju. Samo ztd. Ali bilo bi dobro, a to dobro dođe i za pismeni, da se pogledaju primjeri prijave za upis, pa se iz toga vidi što je po pravilniku propisano da se upisuje.

Ja se isto nadam da se da škicnuti, navodno nakon početka pismenog tajnik napušta prostoriju. Valjda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o sudskom registru ne treba učiti, bar ja nisam čula da ga pitaju.

Ispit nije kikiriki , ali da je lakši od pravosudnog i puno ugodnije koncipiran- je, neusporedivo.

 

E sad glede pismenog, samo vi uzmite šprance, ne vjerujem da će netko sjediti svih pet sati u prostoriji s vama (i taj bi bio lud, majke mi :-D ), dobro ih je sakriti negdje u zakone ili između papira za pisanje- jer i papire i olovke moramo nositi sami. Ugl, ne traže te da predaš šprance, nego samo da ih negdje staviš i ne koristiš. Bar je tako bilo na mom roku.

 

LJudi, znam da je teško i znam da ste u panici (da ste samo mene vidjeli.....) ali vjerujte mi, prema pravosudnom koji je iza nas, ovo je.. ma... peace of cake.. i ako tješi, većina ih prođe. Oni nisu tu da vas ruše, nego da izvlače iz vas, uistinu je moj ispit bio više kao razgovor- osim jožice m., ona voli naštrebano, ali je stvarno korektna.

 

I nemojte se bojati onih gluposti tipa, mozak mi je u 4 popodne preumoran za odgovaranje, da je bar ujutro i slično.. kao i kod svih prijašnjih ispita, adrenalin radi i kad tamo napokon sjedneš na usmeni , nema više umora koji je bio prisutan cijeli dan. Sretno :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajvice, pliz, ajd sada kad si već prošla, pitat ću te par praktičnih stvari, na pismenom ako dobiješ nešto što mora biti u formi jb akta, jel radnja mora izgledati baš kao akt? Tu sam negdje pročitala da su ljudi crtali suhi pečat ( :-? ), znači i točkice moram staviti i sve??? I koliko si učila? Stvarno? (vrijeme mi je za paniku, vidim ja to... :-D ) Tnx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Shiloh, ako sam dobro razumjela tvoje pitanje, ovako.. mora biti akt, baš kao da ga radiš u jb uredu. Naravno, piše se ručno (za razliku od pravog akta), crtice moraš stavljati kao i kod akta, ovako:---------------------; meni je buljan bila malo iznenađena, kao rekla je nešto u stilu da sam ja to radila baš kao pravi akt, a ja ne razumijem kako bih mogla bez crtica, pa to je sastavni dio akta, al nevažno sad.. dakle, crtice- da. Pečat ne moraš crtati, niti potpise stavljati, dakle na kraju staviš npr. PRODAVATELJ (ili što već), ispod napišeš ime i prezime stranke i možeš staviti crtu, kao za potpis. dolje u sredini JAVNI BILJEŽNIK TAJ I TAJ, ali ne potpisuješ ga i ne crtaš nikakve pečate i slično. Ja sam gore nacrtala grb, neki su napisali riječ grb, nevažno.. dakle da što više izgleda kao pravi, mora izgledat kao da si ga upravo napravio/la kompjuterski , prije potpisa. Nemoj se zamarat time, vidjet ces kako su drugi. Napravi ga baš onako kako inače izgleda netom što ga isprintamo.

 

A , koliko sam učila.. hm.. dugo sam učila, negdje sam počela u šestom mjesecu, sedmi također tako tako, u osmom i devetom dosta ozbiljno, naravno cijeli deseti ful i krajem desetog, ispit. Najviše sam vremena izgubila na ztd-u kojeg sam radila dosta detaljno a i zjb sam željela dosta dobro znati. NIjedno pitanje s legalisa za mene nije bilo nepoznanica i ugl sam ih sve i znala. Ja to nisam mogla sve strpat u mjesec dana, ne vjerujem da je to moguće, bar ja nisam taj tip. A ne znam koliko je tebi to opet bitno, meni je bilo jako bitno jer i radim u jb uredu i čekalo me prisjedničko mjesto i nisam si mogla dopustit da roknem, jel.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pišu se dvije radnje, jedna iz jb i jedna iz trgovačkog.

Nisam pisala nikakav koncept, jednostavno sam počela pisat radnju. Slažem se da je teško bez špranci, ako ne uspiješ puno prepisat, ali ja radim u jb uredu tako da mi to nije bila nepoznanica. A nisam imala ni preteške radnje.

Gle, nemoj se previše zamarat pismenim . MOja kolegica je, bar kako ona kaže, dosta fulala, pa je ipak prošla bez problema. Nijedna radnja nije savršena i NE RUŠE zbog toga. Kriteriji definitivno nisu kao sada, po novom pravosudnom, što se tiče pismenog. Nemojte se brinuti oko pismenog- čak i ako ispadne traljavo, neće vas rušiti zbog toga.

A ako dobiš neku "divlju" radnju, ah.. treba imat i sreće.. ali ja nisam puno razmišljala o tome. Ne gledaju oni toliko sadržaj, bitno da je forma zadovoljena. Prije usmenog malo si još pogledajte dio gradiva koje ste imali za pismeni, jer će vas oko toga pitati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e, da.. trgovačko je i mene jako brinulo što se pismenog tiče naročito. Ali, kak sam već rekla, moja kolegica je dobila dosta gadno iz trgovačkog, mislim da je bilo osnivanje d.d., nije to nikad radila (a nisam bome ni ja) i uspjela je izvuć. Kolege dosta pomažu, međusobno se savjetujemo i tako. Ma, nitko ne pada na tome....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od radnji je bilo osnivanje podružnice, preoblikovanje d.O.o. u d.d., izmjena društvenog ugovora- 2 strana državljana -solemnizacija, javna oporuka s gluhoslijepim. Tajnik ugl. uopće nije bio prisutan.Usmeni je bio ok-dosta dugo su me pitali, osim miletića, on je bio zadnji i najkraći. marčinko je ok, pita cijeli poslovnik, onako nekak po redu, ali ako vidi da znaš ide dalje. jedino što dosta pita pitanja tipa"šta mislite o ovom, zašto je to tako, pa nešto objašnjava... ali to je onak između, ne očekuje da to stvarno znate, kao neki razgovor. eraković 75 % pita d.d., makr je meni radnja bila d.O.o. malo je usput pito preddruštvo. Osim što je naporno, i ja sam, po svom mišljenju, dost dobro znala, pa mogu reć da je ispit ok, naspram pravosudnog za bebe. ali ne shvatite krivo, ja sam ga ozbiljno spremala, trudeć se naučit sva ona preoblikovanja, spajanja, razdvajanja, povećenje, smanjenje t.k...ali ne pitaju to tak detaljno, barem se meni čini. ne znam što da još kažem, pitajte što vas zanima pa javim. Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija