Jump to content

Kupnja automobila


kovacic11

Preporučene objave

kupio sam automobil u jednoj autokući, u toj autokući porezna uprava vrši inspekcijski nadzor poreza na dodanu vrijednost i traže od mene da im pošaljem dokumentaciju vezanu uz kupnju auta (uplatnice i kupoprodajni ugovor), ja sam od dokumentacije dobio samo račun za uplatu preko računa a vlasnik je tražio da mu novac dam "na ruke" tako da nemam uplatnice, kupoprodajni ugovor nismo sklopili,zanima me mogu li ja zbog toga odgovarati,auto je prepisan na mene

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

račun za isporuku automobila treba sadržavati sve bitne elemente kupoprodajnog ugovora sukladno Zakonu o obveznim odnosima. Također račun treba sadražavati sve elemente iz odredbe članka 15. stavak 3. Zakona o PDV-u. Mooglo bi se zaklučiti da je račun kupoprodajni ugovor i s time ste zaštićeni. Sam način podmirenja duga po osnovi kupoprodajnog ugovora nije bitno - možete ga podmiriti plaćanjem na račun društva ili u gotovu novcu ali ste u tom slučaju treba zatražiti potvrdu o uplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što se tiče poreznog nadzora ne, međutim:

 

Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma:

 

Ograničenja u poslovanju s gotovinom

Članak 39.

(1) Ne smiju se u Republici Hrvatskoj obavljati naplate u gotovini u iznosu koji prelazi 105.000,00 kuna odnosno u poslovima s nerezidentima u vrijednosti koja prelazi 15.000,00 EUR prilikom:

– prodaje robe i pružanja usluga,

– prodaje nekretnina,

– primanja zajmova,

– prodaje prenosivih vrijednosnih papira ili udjela.

 

(2) Ograničenje primanja gotovinskih plaćanja iz stavka 1. ovoga članka vrijedi i u slučaju ako se plaćanje kod navedenih transakcija obavlja u više međusobno povezanih gotovinskih transakcija koje ukupno prelaze iznos 105.000,00 kuna odnosno koje prelaze vrijednost od 15.000,00 EUR.

(3) Ograničenje gotovinske naplate odnosi se na sve pravne i fizičke osobe koje, obavljajući registriranu djelatnost, u navedenim transakcijama primaju gotov novac.

(4) Naplate koje prelaze iznose propisane stavkom 1. i 2. ovoga članka moraju se provesti bezgotovinski preko računa u kreditnoj instituciji, ako drugim zakonom nije drugačije uređeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija