Jump to content

Pitanje vezano za dostavu ???


opaki

Preporučene objave

Dakle ovako zanima me po ZUP-u šta se točno smatra uredna dostava, vec se duže vrijeme dvoumim oko sljedećeg, dakle dostavim rješenje stranci i vrati mi se nazad - na dostavnici piše "obavješten nije podigao pošiljku" pa me zanima jel to uredna dostava? Jer ja nemislim tražit mjesto prebivališta ukoliko ne piše na dostavnici "odselio". A imam milion takvih pametnjakovića i previše posla da bi ja gospodu tražio???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da vam je najbolje neposredno proučiti pravila o dostavi u samom Zakonu o općem upravnom postupku.

Prema mojim spoznajama dostavljači (i to redovito poštari) najčešće nesavjesno postupaju kad ostavljajući tzv. obavjest o prispjeću pošiljke (za primatelja kojega "ne zateknu" na adresi) s njom ne obavještavaju primatelja da će u određeno vrijeme pokušati ponovnu dostavu i da u to vrijeme budu na toj adresi, već ga suprotno pravilima o dostavi obavjeste da može podignuti pošiljku u poštanskom uredu u određenom roku (mislim 5 dana). Najčešće zapravo primatelja uopće ne pokušavaju ni pronaći.

Naravno primatelj obično zna o čemu se radi - barem zna da mu pošiljka ne ide u korist i on je ne preuzme u određenom mu roku. Zar na to ne ukazuje činjenica da je obrnuta pojava - ne uručenja pošiljki koje primatelju idu u korist iznimno rijetka.

Onda pošta, ponavljam potpuno nesavjesno i protivno svim pravilima o dostavi (slična su im i tzv. interna pravila koje je propisao nadležni im ministar Pravilnikom) vraća pošiljku s rekao bih potpuno nebuloznom naznakom "obavješten nije podigao" ili čak "obavješten nije tražio".

 

Ipak, netko reče:"ipak se kreće" jer novi Zakon o općem upravnom postupku, koji mislim stupa na snagu s 01.01. slijedeće godine dostavu pojednostavljuje, ali čini mi se toliko pretjerano da će se i pošiljke s osobnom dostavom ostavljati u poštanske sandučiće, a eventualnu činjenicu nedostave naknadno bi mogla dokazati stranka. potpuno sam uvjeren da će takvo naknadno dokazivanje izazvati nemjerljivu zbrku jer će se praktički već konačne i izvršene odluke morati vraćati u prijašnje stanje, a možete samo zamisliti što će to značiti. Primjerice ako se izvrši (ovrši) odluka o rušenju kakvog objekta, a onda investitor dokaže da mu nije obavljena dostava. Bože me sačuvaj???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E tu je i onaj najzanimljiviji dio, znate one pametne koje nece potpisat ili jednostavno ne podizu jel su culi da ti onda ne mogu ništa? Po toj logici oni meni ko ovrhovoditelju samo olakšavaju stvar iako ja radim po zupu a ne po ovršnom zakonu, dakle radim ovrhe u jednom gradu, komunalne naknade itd... i nije mi primarni ovršni zakon....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija