Jump to content

prvostupnik - izjednačavanje stručnih naziva; prepreke!!!


FrankNostromo

Preporučene objave

Kako sam diplomirao Upravno pravo po starom programu, tako sam i stekao stručni naziv "upravni pravnik". Dalje, prema "Zakonu o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju" osobe koje su završile stručni studij prije stupanja na snagu spomenutog zakona, odnosno stručni studij u trajanju kraćem od tri godine, imaju pravo koristiti stručni ili akademski naziv utvrđen ovim zakonom. Tako je prema "Popisu odgovarajućih stručnih naziva i njihovih kratica s kojima se izjednačavaju stručni nazivi stečeni završetkom stručnog dodiplomskog studija u trajanju kraćem od tri godine" osobama koje su završile stručni studij upravnog prava po starom programu izjednačen stručni naziv s nazivom "Stručni prvostupnik javne uprave - Baccaleureus", te stječu 180 ECTS bodova. Na taj način im se izjednačuju prava, te bi trebali moći upisati stručni specijalistički studij, i više, no tada nastaje problem. Naime, osobno sam pokušao upisati studij forenzičkih znanosti u Splitu, za što su propisani uvjeti 180 ECTS-a i status prvostupnika, no odgovoreno mi je da moram položiti razlikovni studij kojim bih stekao pravo daljnjeg studiranja, a što moram obaviti na nekom drugom visokom učilištu. Iako posjedujem potvrdu kojom se jasno naznačuje da imam sve propisane uvjete za upis, te iako sam pokušao objasniti da završetkom te razlikovne godine stječem status prvostupnika koji već imam, i dalje ne odobravaju pristupanje prijemnom ispitu. Ista stvar se događa i na Pravnom fakultetu u Splitu, gdje mi također upis uvjetuju polaganjem razlikovnog studija, otprilike 4-5 ispita uz diplomu po cijeni od 5.800,00kn. Naravno, nakon toga mi odobravaju upis na stručni specijalistički studij po cijeni od otprilike 8.000,00kn. Ništa od toga mi ne bi bio problem, da već spomenutim zakonima i propisima nisam stekao status koji se postavlja kao uvjet pri upisu na navedene studije.

Molim, ako imate sličnih problema, ili jednostavno nudite rješenje, mišljenje, bilo što, javite se. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogledajte malo pažljivije citirani Zakon, od Vas se to ubuduće i očekuje.

 

Ako ste završili stručni studij Vi ste po "novom" nazivu stručni prvostupnik što je različito od prvostupnik, što govori da ste završili stručni, a ne sveučilišni diplomski studij.

 

Stručni prvostupnik + razlikovni ispit, pa tek onda sveučilišni poslijediplomski studij.

 

Prvostupnik (sveučilišni diplomski studij) upisuje bez razlikovnog ispita sveučilišni poslijediplomski studij.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi jasno iz kojeg Vi to zakona iščitavate, kad ste već toliko detaljni, a ja osobno nigdje nisam vidio, da postoji prvostupnik kao takav, bez dodatka stručni ili sveučilišni?! Da, razlika postoji, ovisno da li ste završili stručni studij, ili sveučilišni preddiplomski studij, tako se mijenja i stručni naziv, bilo stručni ili sveučilišni prvostupnik, s istim brojem ECTS bodova, s mogućnošću dostizanja 240 ECTS-a nakon završetka sveučilišnog preddiplomskog studija. Ono što mene buni je Vaša nedorečenost, jer očito niste pročitali što sam htio napisati kada tvrdite da imam namjeru upisati sveučilišni diplomski studij, umjesto "specijalističkog stručnog studija", o čemu sam u stvari pisao, ako zanemarimo studij forenzike. Dakle, ne samo da ne mogu upisati sveučilišni diplomski studij, već ni specijalistički stručni studij, a što bi se i Vi, nadam se, mogli složiti da bih sukladno zakonu trebao moći upisati.

Dalje, moj poznanik, kolega s posla, uspješno je upisao Sveučilišni diplomski studij forenzičkih znanosti, a posjeduje diplomu stručnog prvostupnika u javnoj upravi, ono što, ponavljam, ja već imam zahvaljujući zakonu kojeg Vam savjetujem da još jednom proučite, a on je stekao polaganjem razlikovnog studija. Dakle, posjedujemo istu potvrdu, s istim brojem ECTS-a i identičnim stručnim nazivom i može upisati studij samo zato jer je uredno platio 5.800,00 kn za razlikovni studij.

Dakle, osobno pretpostavljam da nije poanta u nemogućnosti upisa zbog zakonskih ograničenja, već zbog nepoznavanja i nepridržavanja zakona, i to je ono što želim razjasniti s nekim upućenim u problematiku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Ni 2010.godine se po tom pitanju ništa promijenilo nije. Nažalost.

Imala sam prilike razgovarati sa gospođom iz evidencije studija u Splitu koja kaže isto i sada. Polaganje razlikovnih ispita, plaćanje školarine od 5 i nešto tisuća kuna... ukoliko je još k tome pridodaju troškovi putovanja jer nisam iz Splita, ta cifra je prevelika za mene.

Stoga nam jedino preostaje da pričekamo daljnji razvoj priče na tu temu... pa ćemo vidjeti....a za nastavak NIKAD nije kasno! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

stručni prvostupnici koji su završili stručni studij na nekom od veleučilišta (bez obzira jesu li bolonjci ili im je priznat status prvostupnika), mogu se, najčešće bez polaganja razlike, upisati na specijalističke stručne studije (srodne, dakako) - dakle, isto tako na nekom od veleučilišta koja nude takav specijalistički studijski program.

 

stručni prvostupnici koji žele upisati neki od specijalističkih studija na sveučilištu (dakle, specijalistički sveučilišni studij) najčešće moraju položiti i određenu razliku predmeta prije samog upisa spec.studija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija