Jump to content

Groblje


frupin

Preporučene objave

Poštovani......,

Molio bih vas da mi netko upućen savjetuje što da radim glede mog problema sa neplaćenom naknadom za održavanje grobnog mijesta(Lokalno kom. poduzeće), naime stigla mi je opomena sa zaostacima od 1999 do 2005 i to sa rokom plaćanja od 8 dana pred tužbu!!!

 

Postoji li tu nekakvi zakonski rokovi i nije li nešto od potraživanja zastarilo?

 

Unaprijed zahvalan :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu ste. Grob se smatra napuštenim ukoliko grobna naknada nije plaćana 10 godina. Istekom tog roka prestaje pravo korištenja i sva prava koja su upisana u grobnu evidenciju. Činjenica da je grob uređivan, održavan i/ili posjećen ne utječe na prestanak prava korištenja.

 

Pogledajte vise na o tome na http://www.gradskagroblja.hr/informacije.php

 

 

"OBAVIJEST KORISNICIMA GROBNIH MJESTA NA GROBLJIMA NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA

 

Obavještavamo korisnike da su za korištenje grobnih mjesta dužni plaćati godišnje grobne naknade ( čl.13.st.3. Zakona o grobljima ).

 

Grobno mjesto za koje grobna naknada nije plaćena deset godina, smatra se napuštenim.

 

Zato, posebno pozivamo korisnike grobnih mjesta za koje ove godine ističe deset godina neplaćanja da uplate do 31.12.2005. godine sva dugovanja za godišnje grobne naknade.

 

Ujedno molimo korisnice koji nisu ove godine primili uplatnicu za plaćanje naknade da se jave u Upravu groblja, svakog radnog dana od 8,00 – 15,00 sati ili na telefone:

 

4696 – 724, 4696 – 707. ili u Upravi - Mirogojska cesta 10, 10000 Zagreb "

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gdje god da se taj grob nalazio u RH, na njega i njegov status se primjenjuje Zakon o grobljima (NN19/98) i Odluka o grobljima grada ili mjesta u kojem se groblje nalazi. Stoga je najbolje da se konzultirate s mjesnim komunalnim poduzecem ili nadjetu Odluku sami.

 

Fizičke osobe mogu biti samo korisnici grobnih mjesta (ne i vlasnici) i vlasnici nadgrobnog uređaja (spomenik i pokrovna ploča).

 

Pravo korištenja je šire od prava ukopa, a obuhvaća i pravo ukopa i pravo raspolaganja grobnim mjestom. Korisnik može ustupiti grobno mjesto i prodati nadgrobni uređaj, dati pravo ukopa trećoj osobi te donositi sve odluke u vezi uređenja grobnog mjesta.

 

Pravo korištenja grobnog mjesta moze se stoga ustupiti ugovorom o ustupanju prava korištenja. Ukoliko ima više sukorisnika, a ne radi se o ustupanju prava korištenja među sukorisnicima, za ustupanje je potrebna suglasnost svih sukorisnika.

 

O grobljima i grobovima se vodi sluzbeni ocevidnik u kojem ste mogli provjeriti stanje placenih naknada.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Moje pitanje glasi:

Kako stati na kraj novim korisnicima grobova koji smatraju da je dozvoljeno brisanje imena predhodnih pokojnika. Uglavnom se to cini tako da se prilikom obnove spomenika jednostavno izostave oni koji na tom mjestu pocivaju. Uprava groblja, iako izdaje dozvole za obnove grobova, kaze da ne moze nista osim poslati pismo opomene takvom korisniku. Postoji li nacin da se primitivci dovedu u kakav-takav civilizirani odnos prema pokojnicima ciji su grob kupili (ili kako se to kaze: postali novi korisnici). Hvala na strucnom odgovoru!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija