Jump to content

potrebna mi je pravna pomoc,hvala svima :)


frululu

Preporučene objave

Poštovani, potreban mi je stručni savjet jel nisam pametan što raditi u sljedečoj situaciji. Naime,05.08.2009 u 8 sati ujutro sam vozio magistralom niz bulevar u zadru. Prilikom skretanja sa glavne ceste na parkiralište,dao sam desni žmigavac,okrenuo se iza sebe,vidio motor na pristojnoj udaljenosti i počeo radnju skretanja. Negdje na pola započete radnje me je motor udario ( koji me je krenuo preticati sa DESNE strane) u bočna vrata i udubio ih. Potpisali smo evropsko izvješće o prometnoj nezgodi u kojem je čovjek priznao krivnju. Auto je bio kod njegove osiguravajuće kuće HOK na procjeni štete, sve izgleda da je rješeno. Međutim....2-3 tjedna nakon toga dolazi HOK-ov sporazum o namirenju di se oni očitavaju da će snositi 50% iznosa štete, kao razlog navode da nisam gledao mrtv kut....Ima li osnove za tužbu, jel nemogu shvatiti da je čovjek priznao krivnju,počinio prometni prekršaj preticanja s desne strane i da ja snosim pola štete ?? unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osiguravajuća kuća je u ovom slučaju za divno čudo potpuno ispravno postupila jer vi snosite odgovornost za započetu radnju a da se niste uvjerili da to možete učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu, a motociklist za nepropisno pretjecanje. Također, odluke se ne donose na temelju nečijeg priznanja nego dokaza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zašo nisi zvao policiju.

zabranjeno je preticanje vozila sa desne strane.

vozač motora je kriv zbog poduzete radnje.

tužbom tražiš naknadu pune štete.

pošto nije načinjen policijski uviđaj

protiv motorista neče biti podnijeta prijava i neče se utvrđivati njegova odgovornost .

to koristi osiguravajučim društvima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čovjek je priznao krivnju na licu mjesta,i u osiguravajućoj kući, te potpisao na evropskom izvješću preticanje sa desne strane...nije mi jasno kako sam ja snosim odgovornost za neprimjereno skretanje,koje izgleda ovako: daš žmigavac,pogledaš retrovzore,vidiš motor koji se približava,računaš,usporit će,okreneš se preko ramena i skreneš,motor te bbne u bočna vrata ...? Dal je to nepropisno skretanje ? i ako je,kakvo je propisno ? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

frululu je napisao:

Negdje na pola započete radnje

 

Po ovom detalju smo utvrdili i Vašu odgovornost.

 

Nema smisla polemizirati ovdje sa nama, mi pišemo istinu ma kako ona gorka bila, a ako želite odgovore kojima se suosjeća sa Vašom nesrećom , na ovom forumu će te ih teško dobiti.

 

 

ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

Članak 43.

(1) Vozač koji namjerava na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom (uključiti se u promet, prestrojiti, odnosno mijenjati prometnu traku, pretjecati, obilaziti, zaustavljati se, skretati udesno ili ulijevo, okretati se polukružno, voziti unatrag i sl.) ne smije početi takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu ili imovinu.

(2) Prije započinjanja radnji iz stavka 1. ovoga članka, vozač je dužan uvjeriti se da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, vodeći pritom računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, fiksirati tragove kočenja tog motocikla na velikoj udaljenosti i na sasvim supratnoj strani te kolničke trake.

 

To je sada, nakon europskog izvješća, potpuno nemoguće.

 

Da je i bila policija, da su radili očevid, odmah bi Vas okrivili, dobili bi i kaznu i zabranu upravljanja i ne bi dobili onih 50% koje Vam nudi osiguranje.

 

Ma, super ste dobro prošli kako ste mogli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da ne vjerujete osiguranju kao ni nama ovdje da ste idealno prošli, tužite osiguranje jer mislite da ste prošli loše i da ste oštećeni. Morate uzeti odvjetnika koji će tražiti vještačenje prom.nesreće koji će opet utvrditi isto što vam je ovdje rečeno s tim da će vam onih 50% odštete otići na troškove postupka, odvjetnika i vještaka. Ako vam je to prihvatljivije, izvolite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

6. SKRETANJE

 

Članak 56.

(1) Vozač vozila koje skreće udesno dužan je skretanje obaviti krećući se krajnjom prometnom trakom koja se prostire uz desni rub kolnika, osim ako prometnim znakom na cesti nije drukčije određeno.

 

10. PRETJECANJE I OBILAŽENJE

 

Članak 66.

(1) Pretjecati i obilaziti vozač smije samo ako time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i ako na cesti ima dovoljno prostora za sigurno izvođenje tih radnji.

(2) Vozač ne smije pretjecati i obilaziti kad time, s obzirom na karakteristike ceste i postojeće okolnosti na cesti i u prometu ili s obzirom na tehnička svojstva vozila kojim upravlja, ugrožava druge sudionike u prometu.

 

Članak 67.

(1) Pretjecanje i obilaženje obavlja se s lijeve strane.

(2) Pretjecati se mora s desne strane ako je vozilo na kolniku zauzelo takav položaj i njegov vozač daje takav znak da se sa sigurnošću može zaključiti da to vozilo skreće ulijevo.

4) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotno odredbama stavka 1. i 3. ovoga članka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na osnovu čega tvrdite da ste dobili spor? Osiguranje je samo smanjilo vaš udio u nesreći( što se može smatrati presedanom) a na svoju štetu, nikako vas nije oslobodilo krivnje što i ne može.

Što se tiče skretanja, BOVU je citirao dio ZSPC-a koji se odnosi na prekršaj koji je počinio motociklist dok je vaš prekršaj opisan u drugom članku, koji nemam volje citirati jer očito nema svrhe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija