Jump to content

100% bolovanje


zvebos

Preporučene objave

Vezano uz temu o 100% bolovanjima moram iznijeti svoj problem. Nalazim se na bolovanju od 30. 10. 2008. godine. Zaposlen sam u MUP-u. Prošao sam 3 komisije u kojima je utvrđeno da je dijagnoza PTSP posljedica sudjelovanjau domovinskom ratu. Prvu komisiju sam obavio u Šarengradskoj 02. 07. 2009.,na kojoj sam proglašen radno nesposobnom za daljnje obavljanje poslova policijskog službenika. Zatim sam 03. 09. 2009. obavio vještačenje kod područnog vještaka koji je donio mišljenje o općoj nespsobnosti za rad sa prijedlogom 60% rat i 40% mir. Šalje prijedlog na reviziju u MOBMS gdje je potvrđeno da je bolest posljedica sudjelovanja u domovinskom ratu sa omjerom 20% rat, 40% mir, 40% van rada. Obzirom da sam čekao ratni put točno 9 mjeseci nisam mogao ranije predati dokumentaciju za ostvarenje 100% bolovanja. Jučer sam saznao da mi ovlaštena liječnica ne može priznati 100% bolovanje i da nedostaje neka dokumentacija, a koja nije ni navedena da treba priložiti. Naime, potražuje mišljenje regionalnog centra za psihotraumu i bolničko ležanje na koje sam naručen ali sam 489. po redu. Zanima me da li mogu ostvariti pravo na 100% bolovanje rješenjem o mirovini u kojem je navedeno da je bolest posljedica sudjelovanja u domovinskom ratu s omjerima? Nejasno mi je da ona tvrdi suprotono ako su 3 komisije potvrdila identično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prijatelju 100% bolovanje mozes ostvariti samo u trenutku dok si na bolovanju, kad se pokrene postupak za umirovljenje tojest kad dobijes castan otpust i rjesenje o umirovljenju vise nemas pravo, znaci samo do datuma dok te ne umirove ,naravno ako uspijes u tome roku,zao mi je tako to ide, bar je tako bilo kad sam ja odlazio prije dve godine, pozdrav i sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens je napisao:

Može tražiti priznavanje prava 3 godine unatrag ukoliko je u tom razdoblju bio na bolovanju zbog toga jerbo je isto u uzročno posljedičnoj vezi s DR. Posotoji mogućnost da se pričeka s donošenjem ocjene ili da se ista donese sada temeljem ove dokumentacije, no kaj je pametnije prosudi sam.

Oprosti Rubens, ali jesi li 100% siguran da povrat sredstava za DR bolovanje možeš dobiti samo za 3g. unazad. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je, radi se pravima iz obveznog zdravstvenog osiguranja te je u tom slučaju zastara potraživanja prava 3 godine (od dana podnošenja zahtjeva). Ima takvih slučajeva jerbo kao što i ovaj postavljač posta navodi problem posjedovanja ratnog puta koji je sastavni dio spisa uz medicinsku dokumentaciju (indikaciju)........naravno da ovdje treba izuzeti slučajeve gdje je zahtjev bio podnesen ranije, a predmet se sada nalazi na rješavanju pred Upravnim sudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Moram nastaviti raspravu na temu o pravu na 100% bolovanje. Naime,prikupivši potrebnu dokumentaciju predao sam sve u HZZO. U međuvremenu sam dobio privremeno rješenje o pravu na mirovinu po starom zakonu u kojem piše da je bolest iz domovinskog rata. Prošao sam sve moguće komisije da bih ostvario mirovinu zbog bolesti koja je posljedica domovinskog rata. Rješenje sam naknadno dostavio u HZZO jer predmet još nije riješen očekujući da će biti riješene u moju korist. Na kraju sam dobio rješenje od HZZO da mi se ne priznaje bolest kao posljedica domovinskog rata (PTSP). Sada ja vas pitam ako netko ima slično iskustvo: kako je moguće da sve komisije utvrde jedno, a ovlašteni liječnik koji rješava zahtjev za 100% bolovanje utvrdi suprotno. Napominjem da je ovlaštena liječnica specijalista obiteljske medicine i nema veze sa psihičkim bolestima. U HZMO su rekli da na temelju tog privremenog rješenja mogu bez problema dobiti pravo na 100% bolovanje za period do umirovljenja.

 

Stvarno zbunjujuća situacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod mene je isti slučaj. Na vještačenju 2007g. od HZMO-a dobijam prof. nesposobnost za rad po ZOPHBDR; prošle godine opća nesposobnost 40% vojni udio temeljem psihičke bolesti zadobivene u sudjelovanj u obrani RH.

Paralelno lokalna ispostava HZZO-a, me tri puta odbija sa zahtjevom za priznanje bolesti PTSP F43.1 chr i F62.0, kao neposredne posljedice aktivnog sudjelovanja u Domovinskom ratu. Zadnji put sam se žalio direkciji HZZO-a u Zagrebu i oni me odbijaju. Tada mi je sve prisjelo, malo sam se i pogubio i činim grešku time što ne podnosim tužbu upravnom sudu. HZMO drumom, HZZO šumom - ne znam gdje je tu logika.

Jedan moj znanac dobio DR bolovanje od prve sa 200-tinjak dana u gardi, amene sa 1002 dana u kontinuitetu (dragovoljac) 4 puta odbijaju. Ne znam, da li bi vrijedilo sada ponovo podnijeti zahtjev za DR bolvanje lokanoj ispostavi HZZO-a? :misli::place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Od 1.veljače sam službeno prvi dan u mirovini. Područni ured HZZO-a me tri puta odbio sa zahtjevom za priznavanje DR bolovanja, i nakon žalbe direkciji u Zagrebu, odbijen četvrti put (lipanj 2009.). Zanima me da li putem moje doktorice opće medicine mogu ponovo podnijeti zahtjev za DR bolovanje (zaostaci - 3 godine) retroaktivno, iako idem u mirovinu. Odnosno, da li moram urgentno podnijeti zahtjev do petka, ili je to moguće i nakon 1. veljače (s 31.01.2010.završen radni odnos); kada sam de facto i de jure umirovljenik???? :misli::mase1:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pod temom "vještačenje po novom zakonu (laganini) sam napisao da mi se čini da će mi HZMO mirovinu obračunati kao opća civilna nesposobnost. Na sreću bio sam u zabludi; (razuvjerili me Kompa i čerček). Krajem srpnja je dr.Taborski odobrio 40%-60%. Međutim MOBMS me odbio za status HRVI (tužbu podnio Upravnom sudu); i HZZO me odbio kao što sam već naveo za 100% bolovanje-DR bolovanje više puta. Molim još jednom za pomoć i savjet zbog hitnosti. Odlazim u opću mirovinu iz kumuliranih razloga - 40%vojno i 60%civilna 1.2.2010g. Moli još jednom iskusne forumaše i Moderatora za pomoć! :-?:klanja::mase1:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam shvatio, četiri puta ste odbijeni.

 

Vi ako mislite da ćete peti put proći bolje, podnesite zahtjev, iako mi se čini da od toga neće biti ništa (da se razumijemo, ne mora biti tako ali gledajući s moje perspektive ne vidim zašto bi Vam priznali 100% bolovanje kao posljedicu rata, pogotovo ako nemate status HRVI i odbili su Vas četiri puta i realno je za predvidjeti da će i peti put biti tako).

 

Razgovarajte sa svojom liječnicom opće prakse pa vidite s njom što ćete učiniti (recite joj da peti puta želite podnijeti zahtjev za priznavanje bolovanja kao posljedicu sudjelovanja u DR-u).

 

Rješenje od Upravnog suda vjerojatno još nije na vidiku i skoro neće biti.

 

Ne znam dali ste u tužbi Upravnom sudu vezano za status HRVI spomenuli i bolovanje kao posljedicu DR-a, ako niste trebali ste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odbijen sam 4 puta jer nemam HRVI. Isto tako znam nekolicinu ljudi koji nemaju HRVI, a dobili su od istog područnog ureda HZZO-a 100%bolovanje, tamo 2006-2007g.(ja sam prvi put zahtjev podnio u veljači 2006.). Sada ću uz zahtjev, novu med. dokumentaciju (tešku), priložiti i mišljenje MOBMS-a (Zagreb-personalna ili pravna služba, tako nekako) da je PTSP posljedica aktivno vojnog angažmana u DR-u. Gospodin Lončar iz MOBMS-a mi je rekao da mišljenje baziraju temeljem njihovog drugostup. rješenja kojim mi odbijaju status HRVI-a, ali isto tako u rješenju se navodi da je oboljenje posljedica sudjelovanja u ratu (ali se cijeni s manje od 20%). Drugi razlog je taj što imam od HZMO-a rješenje o mirovini koje se bazira (i priznaje) na bolesti koja je nastala uslijed sudjelovanja u Domovinskom ratu - čista logika. Sada molim samo za odgovor : moram li zahtjev HZZo-u predati najkasnije sutra ili to mogu predati i u ponedjeljak, koji mi je službeno prvi dan u mirovini (općoj) ?? :misli::moli::mase1:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Forrester je napisao:

Zna li netko, da li mi je sutra zadnji dan za predaju zahtjeva za DR-bolovanje, jer sam u ponedjeljak 1.2.2010. prvi dan u mirovini? Ili mogu podnijeti zahtjev i nakon sutrašnjeg dana za 3godine unazad priznanje, retroaktivno, bez obzira na umirovljenje? :misli::-?

 

 

 

 

Forester,neznam zašto se toliko mučiš,ništa ne gubiš ako to uradiš sutra,zašto čekati da ti kažu e pa vi ste u mirovini,ako ima osnove za to ,nemaš šta čekati ponedjeljak.A ovo zašto te odbijaju,neznam treba vidjet ali nije ti razlog RVI,bez rvi se to svakako mora dobiti pogotovo stari zakon,a nakon toga odlučuju za rviPitanje je samo dokumantacije koje si predao i dali na nju imaju osnova za DR bolovanje......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jednom sam (1995-6), blesan rekao mojoj liječnici o.p. da sam pio alkohol i prije rata (ali povremeno) u velikim količinama, a pogotovo u ratu; spomenuo sam pivo, konjak i votku nekad i 1.5 litre na dan, a ona je lijepo to još i zaokružila. Tada još nisam ni pomišljao tražiti status HRVI, a već su mi se počele javljati tegobe psihičke naravi. Inače od Oluje alkohol pijem vrlo rijetko i to u malim količinama, a oni su (kao što i novinari znaju) to izvukli iz konteksta, prilagodili to sebi i uhvatili se te odmoći moje doktorice, ko pijan plota. Drugi razlog je navodno taj što sam 2006g. hospitalno liječen u KB Dubrava i dobio dg PTSP chr. rezidue. E,navodno taj rezidue iz 2006-te je razlog što me HZZO odbija sa 100% bolovanjem. Prije godinu dana sam dobio u Vinkovcima dg.F62.0, a prije 1.5mj. od šefice odjela (prilikom urgentne hospitalizacije) F23.9, F43.1 i F62.0. U utorak ili srijedu bih trebao dobiti još jedan dokument koji bi "osnažio" moj zahtjev HZZO-u za priznanje DR-bolovanja. Upravo zbog toga sam imolio za pomoć i savjet i prijašnjim objavama pod ovom temom!! :-?:-D:tikvan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Forrester je napisao:

Pitanje, sada sam saznao da mi dokument koji bi trebao osnažiti zahtjev stiže u srijedu, ali tada sam de facto i de jure umirovljenik, i da li imam pravo tada tražiti priznanje DR bolovanja(3g. unazad zaostaci)? :misli:

Zahtjev sam predao (treći ili četvrti put već) u petak 29.1., a dokument odnosno mišljenje MOBMS-a sam dobio poštom u ponedjeljak, tako da sam i to mišljenje u utorak (2.1.) ujutro odnio u HZZO i priložio zahtjevu. Mišljenje MOBMS-a je da sam bolest PTSP, zadobio tijekom aktivnog sudjelovanja u DR-u, a isto se bazira na dva relevantna dokumenta - 1) Nalaz i mišljenje dlp i Rješenje drugostupanjske revizije, gdje se uprkos skidanju privremenog statusa HRVI (manje od 20%), decidirano navodi da je bolest posljedica aktivnog vojnog angažmana u DR-u.

2) Rješenje HZMO-a o pravu na invalidsku mirovinu temeljem ZOPHBDR-a, a na osnov psihičkog oboljenja.

U zaključku mišljenja MOBMS ipak ustvrđuje kako je HZZO jedini mjerodavan za određivanje prava na 100% bolovanje (bolovanje prouzročeno bolesti koja je nastala tijekom aktivnog vojnog sudjelovanja u obrani suvereniteta RH)

Jučer sam od Područnog ureda HZZO-a (dr.Ljerka R.) dobio pismeni zahtjev da im dostavim pomenuto rješenje drugost. tijela MOBMS-a (iako sam im to predao prilikom prijašnjeg zahtjeva, prije desetak mjeseci), na temelju kojeg (uz rješenje HZMO-a) mi je MOBMS i poslao pomenuto"mišljenje"! Izgleda da pomenuta dr. misli da sam u međuvremenu dobio status HRVI, i da je to jedini možebitni razlog temeljem kojeg bi eventualno mogla promijeniti svoje predrasudama zacrtano prijašnje mišljenje, odnosno nalaz. Jutros sam im predao preslik traženog rješenja drugostupanjskog tijela MOBMS-a, i sada čekam, pa ako odbiju, dalje u bitku ! ! :ceka::batina:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, ali ostao je jedan problemčić. U jesen 2008g. me ukočila bol u kralježnici i otišao sam na bolovanje pod šifrom M51.1, te sam 5 dana primao injekcije (voltaren+normabel). Jedanaesti dan tog bolovanja sam se počeo liječiti kroz parcijalnu hospitalizaciju u dnevnoj bolnici (PTSP), a pet tjedana nakon otpusta sam završio na psihijatrijskom odjelu. Sve u svemu,u tom sam periodu bio na bolovanju non-stop tri mjeseca i jedan tjedan. Danas mi moja doktorica opće prakse veli da za taj period nemam pravo na DR bolovanje jer je početna dg. bila M51.1 (kralježnica), iako sam kroz to vrijeme bio i u dnevnoj bolnici i hospitaliziran na psihijatrijskom odjelu. Ne znam da li je to moguće? Da li je liječnica u pravu????? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Duro je napisao:

Liječnica je u pravu jer bolovanje ide po šiframa ( dijagnoze,..) i ako za tu dijagnozu nije HZZO priznao 100% bolovanje nema osnove za isplatu.

Da, ali to je tako nelogično i nepravedno. Čovjek ode na bolovanje zbog bola u leđima (4-5 dana), i onda završi na psihijatriji, bude na odjelu, recimo 2 mjeseca. Nakon otpusta bude u dnevnoj bolnici, i itd.; bolovanje mu se produži godinu dana zbog PTSP-a, i on nema za taj period pravo na DR bolovanje zbog početne dg, tj. zbog prve dg.-bolesti koja je trajala samo 5 dana ! ! :-o:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Duro je napisao:

Liječnica je u pravu jer bolovanje ide po šiframa ( dijagnoze,..) i ako za tu dijagnozu nije HZZO priznao 100% bolovanje nema osnove za isplatu.

Kao što veli bigtuna, trebalo je odmah reagirati. Doktorica je tu bila nekorektna, da ne kažem bezobrazna; voditi čovjeka koji leži na psih. odjelu, pa u dnevnoj bolnici + još određeno vrijeme oporavka (ukupno preko 3mj.) pod dg. za bol u leđima, a koja je bila opravdana tek prvih 5-6 dana - nemam riječi. Inače sam s njom stalno vodio "borbu", oko bolovanja, uputnica itd., a ipak je nisam prominia. I sad eto iskijavam; bit ću zakinut za nekih 4000kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radni odnos mi je završio 31.01.2010.g. Šifru F43.1 mi je doktorica vodila kao drugu dijagnozu, jedanaesti dan nakon što mi je otvorila bolovanje zbog ukočenosti leđa. 11.2. su me zvali iz HZZO-a s priopćenjem da mi je priznato DR bolovanje tri godine unazad - retroaktivno. No u firmi su mi rekli da moraju od HZZO-a dobiti službeno rješenje, i da onda mogu tek ići sa izračunom bolovanja na osnovu novih doznaka (tri godine unazad, ali nisam bio non-stop na bolovanju, bilo je prekida). :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Kolega Forrester, imaš li možda žalbu za 100% bolovanje? Možeš li mi poslati na moj e-mail? Drugi puta sam podnosio zahtjev i odbijen. Sada ću se žaliti, pa ako treba i tužiti. Dobio sam mirovinu zbog opće nesposobnosti uslijed bolesti iz domovinskog rata, a nemam pravo na 100% bolovanje. Smiješno. Rok za žalbu je 03. 09. 2010. godine.Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako mogu pomoći na temelju svog iskustva. Za priznanje DR bolovanja (u mom slučaju, ali mislim da je to pravilo) potrebno se u zahtjevu pored obilne med. dokumentacije osloniti na: 1)mišljenje MOBMS-a da je bolest posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta RH (šalje se na osobni-pisani zahtjev).

2)rješenje II-stupanjske revizije HRVI bez obzira na postotak invalidnosti (ukoliko se decidirano navodi da je bolest posljedica neposrednog sudjelovanja u obrani suv. RH). 3)rješenje HZMO o pravu na invalidsku mirovinu temeljem ZOPHBDR (gdje se također navodi da je bolest posljedica sudjelovanja u DR-u).

Nije na odmet priložiti i potvrdu o višegodišnjem pohađanju predavanja u Centru za psihosocijalnu pomoć, ukoliko postoji u vašem gradu. Eto toliko. Možda nekom pomogne! :mase1:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve sam priložio medicinske nalate. Sve komisije, reviziju MOBMS, rješenje o braniteljskoj invalidskoj mirovini zbog opće nesposobnosti zbog bolesti koja je posljedica sudjelovanja u domovinskom ratu. Sve komisije, MUP, HZMO, MOBMS, i mišljenje Ureda državne uprave - Odjel za branitelje (ili kako se već zove) potvrdili su istu dijagnozu PTSP da je posljedica domovinskog rata. Šta više treba da bi se ostvarilo 100% bolovanje. Drugi puta su me već odbili. Ispada da su svi doktori na tim komisijama pogriješili, a jedan opće prakse u HZZO je u pravu. Šta mi presotaje nego da se žalim i tužim ako treba. Stoga te molim kolega ako imaš primjerak žalbe da mi pošalješ na e-mail. Nemam HRVI. U obrazloženju su napisali uobičajenu frazu da je proteklo previše vremena od pojave bolesti. Glupost. Kako bih dobio mirovinu zbog bolesti da nisam bolestan.

 

Unaprijed hvala! Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošalješ zamolbu na MOBMS-u,Uprava za pravne poslove(na ruke g.M.Lončaru),Trg hrvatskih velikana 6, da ti pošalju svoje mišljenje glede toga je li tvoja bolest posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu. Najbitnije je priložiti rješenje HZMO o inv.mirovini i rješenje II-stupanjske komisije HRVI. Meni su poslali dopis u kojem navode da su mišljenja da je bolest PTSP-a kod mene posljedica sudjelovanja u DR-u. Međutim, naglašavaju da je HZZO jedini nadležan da u postupku priznavanja prava na naknadu plaće(bolovanja) utvrdi da li je bolest zbog koje sam na bolovanju posljedica sudjelovanja u DR-u ili ne. :mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko dugo čekaš na njihov odgovor? Ovo za 2. stupanjsko rješenje mi nije jasno. Kontaktirao sam ured za branitelje i 2. stupanjsko rješenje mi ne treba za ostvarivanje prava na 100%, a nemam HRVI.Od njih imam 1. stupanjsko. Koliko je vremena prošlo između što si podnosio zahtjeve za 100% bolovanje. Čuo sam da razmak mora biti najmanje 6 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čekao sam na odgovor oko tjedan dana. Rješenje II-stupanjske komisije uzimaju u obzir 100%. Ali, ako mi ne vjeruješ zašto gubim vrijeme i energiju da ti (ne samo tebi) sve ovo pišem. Nije da je neophodno, ali sasvim sigurno može ojačati tvoj zahtjev, a ne odmoći.. Ako nemaš II-stup. priloži I-stup. rješenje. Ja sam HZZO-u podnosio zahtjev za DR bolovanje 2006, pa 2007, 2009 (tada sam se nakon odbijanja žalio i direkciji u Zagreb, gdje su me opet odbili), i 2010.g u prvom mjesecu.

Još samo da dodam: mišljenje MOBMS-a se traži od pravne službe (od g.M.Lončara), ali na dokumentu-mišljenju stoji ime i potpis ravnatelja Uprave za pravne poslove MOBMS-a g. T. Bogovića, koji je nekad čini mi se bio ravnatelj HZZO-a!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija