Jump to content

Prijava člana obitelji ili ne


Petra06

Preporučene objave

Dobra večer!Imam jedan jako veliki problem i moram ga riješiti do ponedjeljka u podne.

Naime vlasnica sam obrta koji se bavi iskopima i odvoženju viška materijala.

Moj suprug radi u javnoj ustanovi i ima takvo radno vrijeme kojim se može baviti i dodatnim poslovima kao što sam navela u drugoj rečenici.

Radi na stroju i vozi materijal,sva vozila glase na mene.

Kod otvaranja obrta rečeno mi je da suprug može raditi kao član obitelji i da ga nemoram prijaviti,čak da nam ne treba ni ugovor o radu.

Nakon pet godina ostala sam šokirana kada su mi rekli da on ne smije raditi.

Ne znam kome da se obratim.Čula sam za ovaj forum u nadi da će mi netko poslati brzi odgovor ili barem zakon o takvoj vrsti rada pa da ga pročitam.

Isto tako rekli su nam da nam za naše usluge ne treba licenca

koja je bila tražena za autoprijevoz jer je prijevoz i nabava materijala u sklopu naših zemljanih radova.

Npr.kada se iskopa nekakav kanal,logično je da ga treba i zatrpati,a materijal moramo negdje nabaviti.Da li to već spada u trgovinu ili ne.To nije autoprijevoz,to su samo završni radovi.

Ja se unaprijed zahvaljujem i nadam se da sam dovoljno jasno i ukratko ovo opisala u nadi da ću doći do pravog odgovora :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suprug Vam može pomagati u obrtu na način da Vas zamijeni ukoliko Vi ne radite,da Vam pomogne ukoliko je povećan obim posla pa sama ne stignete sve.

Da bi mogao da Vam pomaže bez prijave u radni odnos Vi ste ta koja mora imati dozvolu za upravljanje teretnim vozilima ili strojevima (i on naravno,ako ih vozi),kako bi se takva pomoć klasificirala kao pomoć a ne samostalan rad.

Budući je suprug u radnom odnosu,a da bi ste "pokrili" njegov rad u Vašem obrtu,napravite honorarni ugovor za obavljene poslove jer ugovorom o radu ga ne možete prijaviti u radni odnos ukoliko kod drugog poslodavca radi u punom radnom vremenu.

 

Druga varijanta jest da Vaš suprug uđe u obrt s Vama putem Ugovora o ortakluku.Tada ste partneri u obrtu,on ne plaća obrtničke doprinose jer je osiguran temeljem radnog odnosa a može raditi poslove koje ste naveli.

 

Ukoliko naplaćujete usluge prijevoza šuta i sl.morate imati prijavljen i cestovni prijevoz robe a uz to ishodovati i MTU, te potrebne licence za prijevoz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...
Nadovezala bih se na ovaj mail. Namjeravam otvoriti obrt za ribarstvo pa bi me zanimalo da li bi moj nevjenčani suprug mogao obavljati poslove ribolova za mene bez moje nazočnosti, a da ga ne moram prijaviti.

 

Unaprijed zahvaljujem

 

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2003_03_49_625.html

 

Članak 29.

(1) Članovi porodičnog domaćinstva mogu u obavljanju obrta pomagati obrtniku.

(2) Članovima porodičnog domaćinstva, u smislu ovoga Zakona smatraju se: bračni drug, djeca, roditelji, usvojenici i usvojitelji, pastorčad i osobe koje je obrtnik dužan uzdržavati.

 

Članak kaže "mogu u obavljanju obrta pomagati obrtniku". Loše napisano, riječ "pomagati" je po meni poprilično "rastezljiva". Ono što sigurno ne bi smio je odraditi svaki dan puno radno vrijeme i tako cijelu godinu... E sad kako inspekcija to uopće može utvrditi, osim ako ne postavi stalni nadzor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Pozdrav svima, tema je dosta stara ali da ne otvaram novu pitat ću ovdje..

 

Namjeravam otvoriti obrt - servis za čišćenje. Obrt bi bio na ocu pošto je on u radnom odnosu pa ne treba sebi plaćati doprinose i ostale obveze (molim da me ispravite ako griješim). Ja, kao sin bih radio većinu posla vezano za obrt. Sad me zanima:

 

1. dali me otac mora prijaviti pošto sam član obitelji?

2. je li moguće da ja obavljam taj posao a da je sve na ocu i je li to legalno?

 

Povremeno bi i otac obavljao poslove vezano za obrt, ovisi o njegovom primarnom poslu ali ja bih veliku većinu ipak odrađivao.

 

Kako to ide sa inspekcijom, mogu li ja bez brige na ovaj način raditi gore navedeni posao?

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija