Jump to content

oduzimanje vozačke dozvole b i c kategorije


hrvoje331

Preporučene objave

sudjelovao sam u prometnoj nezgodi pod utjecajem alkohola usljed čega je jedan od sudiionika zadobio tjelesne ozljede koje su okvalificirane kao teške.Oduzeta mi je vozačka dozvola na godinu dana uz zabranu upravljanja svim kategorijama.Zanima me na osnovu čega su to ucinili jer koliko sam ja upoznat sa zakonom mogu mi oduzeti samo onu kategoriju sa kojom sam počinio prekršaj.Zahvaljujem na svim informacijama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je pitanje za kazneni forum.

 

Pošto ste nekom prouzročili TTO protiv Vas slijedi kazneni postupak, ne prekršajni.

 

Prekršajni sudovi izriču zaštitne mjere zabrane upravljanja nekom kategorijom, dok općinski sudovi izriču sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, dakle svim vozilima.

 

Općinski sudovi takve mjere izriču na rok od jedne do deset godina, dobili ste najblažu.

 

Ako ste nekim slučajem osuđeni na kaznu zatvora ili zbog nekog slučaja dio te kazne odslužite u zatvoru, vodite računa da trajanje sigurnosne mjere miruje dok ste u zatvoru, tj. vrijeme izvršenja kazne zatvora ne uračunava se u vrijeme trajanja sigurnosne mjere.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica je napisao:

...Prekršajni sudovi izriču zaštitne mjere zabrane upravljanja nekom kategorijom, dok općinski sudovi izriču sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, dakle svim vozilima...

 

Moguće je da je takva praksa, ali mi se čini da se i prema novom Prekršajnom zakonu i u prekršajnom postupku mogu primjeti zaštitne mjere za sve kategorije ili vrste vozila.

 

Jesam li u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, u pravu ste.

Evo citat:

 

Zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom pod uvjetima iz stavka 1. ovoga članka može se primijeniti samo za određenu vrstu ili kategoriju ili za sve vrste ili kategorije motornih vozila, a primjenjujući ovu mjeru sud će imati u vidu i okolnost je li počinitelj prekršaja vozač motornog vozila po zanimanju.

 

 

Osobno, više bih volio da se kategorije podjele na amaterske i profesionalne, kao što su već podjeljenje po trajanju vozačke dozvole. Amaterske su F, G, M, A1, A2, A, B, B+E, C1 i C1+E, a profesionalne C, C+E, D, D+E i H kategorija.

 

Da se ne događa apsurdna situacija da osoba koja ima sklonost voziti pod uticajem alkohola, ima zabranu upravljati C kategorijom, a može upravljati D kategorijom, npr. voziti djecu u školu.

 

Mislim da bi zabrane trebale glasiti zajedno za sve profesionalne, odnosno za sve amaterske kategorije.

 

Zakon je široko napisan, to se mora regulirati pravilikom ili naputkom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija