Jump to content

Darovni ugovor u unutar obitelji


Strider

Preporučene objave

Dragi prijatelji,

Postoji jedna situacija koju je potrebno što efikasnije riješiti.

Naime, u obitelji imam situaciju u kojoj majka želi svojoj kćeri darovnim ugovorom ostaviti nekretninu. Problem je u eventualnim porezima koje bi trebalo platiti i sličnim davanjima državi, a ne u osporavanju od strane ostalih članova obitelji nakon smrti ili slično! Koji je najjeftiniji način rješavanja ove situacije? Možda uopće ne putem darovnog ugovora?

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Prijenos nekretnine s majke na kćer je bez poreza 0%.

 

Za izbjegavanje osporavanja ili zahtjeva za nužnim dijelom najefikasniji je ugovor o dosmrtnom uzdržavanju - u tom slučaju vlasništvo prelazi na davatelja uzdržavanja odmah , ali treba svakako na tako prenijetoj nekretnini zabilježiti teret uzdržavanja .Kod doživotnog uzdržavanja nekretnina ne prelazi odmah na davatelja uzdržavanja ,ali i kod takvog ugovora treba utvrditi obvezu zabilježbe tereta uzdržavanja .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Dozvolite da postavim pitanje o ovoj temi:

1.kad se sklopi darovni ugovor izmedju roditelja i djeteta i to dijete se upise kao vladnik nekretnine, a ima jos brace i sestara da li braca i sestre mogu nakon sto roditelja vise ne bude traziti nuzni smjestaj? Svi su nesto dobili darovnim ugovorima na prostoru RH osim polubrata koji je drzavljanin Slovenije i u RH nema nista. Da li itko u ovom slucaju ima pravo potrazivati dio nekretnine (nuzni smjestaj) od druge brace i sestara, osobito polubrat koji nema nista u RH?

Kako da se svi medjusobno zastite ako je to potrebno jer sam procitala da se savjetuje ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju,da li je takvo nesto potrebno napraviti iako su darovni ugovori pisani i ovjereni kod javnog biljeznika, ako sam dobro zapamtila, prije nekoliko godina?

2. I da, ako roditelji imaju kakav dug prema pravnim, fizickim osobama (firma, porezna...) da li se potrazivati moze od djece koja su nekretnine dobili od roditelja za zivota (nadam se da smo sad samo paranoicni :))

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 13 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija