Jump to content

Glavna rasprava nakon 1 god. i 8 mj. od počinjinjenja prekršaja


anonimno

Preporučene objave

konkretno, 28.5.2003. dogodio se prometni prekršaj koji sam ja skrivio - uključio sam se u promet biciklom ne propustivši vozilo koje se kretalo kolnikom koje se, međutim, nije zaustavilo na žuto svjetlo na semaforu i, po mojoj procijeni, došlo brzinom znatno višom od dopušteno i naletilo na mene nanjevši mi ozlijede zbog čega sam završio u traumi, s time da tragova kočenja gotovo nije bilo što je znakovito s obzirom da se nesreća dogodila na preglednom raskrižju... šteta na njenom autu = skoro nikakva

 

e sad, ja sam svjestan svoje krivnje (optužen sam po čl. 20, st. 1 vezano uz uključivanje u promet), te nemam potraživanja prema osobi koja me udarila autom, ali isto tako bih izbjegao plaćanje kazne za svoj prekršaj, pogotovo s obzirom na činjenicu da sam ja svoju grešku krvavo platio (završio u traumi), nemam prihoda i da je do apsolutne zastare ostalo svega 4 mjeseca (gl. rasprava je zakazana za 6.2. 2006.)...

 

kako se može doći do zastare i ako to nije moguće kako se braniti (kakva je uopća kazna???)

 

 

hitno molim pomoć!!!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako se može doći do zastare i ako to nije moguće kako se braniti (kakva je uopća kazna???)

 

kazna je 500-1500kn s tim da ona koja te udarila moze od tebe potrazivati stetu nastalu na njenom vozilu, cinjenicu da si stradao u toj nezgodi bi sud mogao uzeti kao olakotnu pa ju naglasi kad budes davao iskaz, ovo sto si pobrojao u vezi kretanja auta koji te udario (a cime bi, pretpostavljam, pokusao dio odgovornosti svaliti na vozacicu tog vozila) nemoj spominjati jer u tom dijelu nisi u pravu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ispričavam se, riječ je o tipfeleru, naravno

2004. je godina....

 

hvala na dosadašnjim odgovorima/savjetima no još imam nejasnoća u vezi objašnjenog predmeta pa ću postaviti još nekoliko pitanja na koja bi opet zamolio odgovore, po mogućnosti i da se još forumaša uključi

 

dakle...

 

1. kako to da sam u pozivu tretiran kao maloljetnik (piše "poziv maloljetniku za glavnu raspravu", "maloljetnik (uz roditelja)", "poziva se _______________ (uz roditelja)", "...zbog ispitivanja u svojstvu maloljetnika"? Što to konkretno znači? Jeli to pogreška (s obzirom da sam skoro godinu dana punoljetan) ili se prekrš. postupak protiv mene doista vodi u svojstvu maloljetnika s obzirom da sam kao maloljetnik počinio prekršaj i hoće li se, ako to stoji, onda i kazna određivati u svojstvu maloljetnika?

2. (nadovezuje se na prvo pitanje) Sukladno svemu iznesenom u 1. pitanju, moram li doista pristupit Sudu u pratnji roditelja??

3. (nadovezuje se na prvo pitanje) S obzirom na svojstvo maloljetnika i činjenice da u vrijeme počinjenja prekršaja nisam posjedovao vozačku dozvolu, mogu li mi se dodjeliti kazneni bodovi??

4. S obzirom da je zastara stvarno blizu i da Sud nije poduzeo ništa u godinu dana i dva mjeseca od 1. ispitivanja, a uzevši u obzir da gospođi nisam napravio štetu veću od 100-200 kn na autu (ako ona stvarno ima potraživanja već bi mi se javila), da sam prošao puno gore - ozlijede, bicikl potpuno sravnan sa zemljom te da se tu ne spore dvije strane nego se postupak vodi zasebno protiv mene zbog nepropisnog uključivanja u promet (možda i protiv nje zasebno jer je prema svjedoku prešla kroz žuto, a tragova kočenja nije bilo s tim da se nesrećqa dogodila na otvorenom, preglednom križanju), mislim da bi skoro svako na mom mjestu probao malo dobit na vremenu da slučaj ode u zastaru.

Molim nekog ko ima malo volje da mi ukratko napiše nekakve odrednice taktikom kojom se može do zastare...

Znači, nakon gl. rasprave - koliko Sudu treba da donese 1stupanjsko rješenje??

Kome treba onda uložiti žalbu - Sudu koji je vodio postupak ili VPS-u?

Koliko dana od donošenja presude/rješenja prekrš. suda imam vremena prije pravomoćnosti presude da uložim žalbu?

Ako na vrijeme uložim žalbu dal onda još uvijek teče to famozno vrijeme od 2 god. za apsolutnu zastaru dok VPS ne donese odluku? Kad ta odluka postaje pravomoćna?

 

zahvaljujem unaprijed, nadam se da će netko imat živaca odgovorit mi na ovo, puno bi mi značilo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1-u vrijeme pocinjenja prek si bio maloljetan, to je odlucno.

2-ma ne moras, a ako ti netko nesto prigovori, kazi da ti je roditelj bio sprijecen i pripomeni da si ti sada veliki decko, prava baraba, i da te nece mama za rucicu setati po sudu ;-)

3-mozes dobiti kaznene bodove. drugo je pitanje sto ti bodovi danas znace (obzirom da je zospc mijenjan)

4-nista sto si pobrojao nije valjan argument: izostanak tragova kocenja jos uvijek ne znaci da zena nije kocila uopce, a moze i govoriti u prilog tezi da je tvoje oduzimanje prednosti prolaska bilo toliko iznenadno i neocekivano da vozacica nije ni imala vremena odreagirati. tvoja osobna procjena brzine njenog kretanja ne samo da je krajnje subjektivna vec po definiciji, nego je jos evidentno da ti njenu brzinu nisi ispravno procijenio/nisi ju primijetio uopce, jer da jesi, onda joj ne bi oduzeo prednost i izazvao nezgodu, a jos i minimalna steta na njenom vozilu i cinjenica da ti danas pises ovdje (dakle ziv si), sve u vezi sa izostankom tragova kocenja govore u prilog propisnosti njene voznje, prolazak kroz zuto pod odredjenim uvjetima nije prekrsaj uopce, a prakticki je nemoguce dokazati da ti uvjeti krit. zgode nisu postojali... i zato mislim da je, samo uz argumente koje navodis, neukusno toj vozacici imputirati bilo kakvu odgovornost za tvoje stradavanje.

5-zalba protiv 1stupanjskog rjesenja se predaje sudu koji je donio to rjesenje, a naslovljava se na vps.

6-rok za predaju zalbe je 8 dana od dana primitka rjesenja

7-ako pravovremeno izjavis zalbu jos uvijek tece rok od 2 god

8-rjesenje zalbenog suda je pravomocno danom njegovog donosenja

 

inace, ja se osobno slazem s tobom u dijelu u kojem smatras da nema nikakvog smisla kaznjavati te nakon sto si svoje protupropisno postupanje tako krvavo "platio". uvjeris li i suca da ti je traumatologija bila dovoljna skola (a to neces uspjeti budes li umanjivao svoju odgovornost okrivljavanjem drugog sudionika nezgode) i da ces ubuduce biti pazljiviji u prometu, izgledna ti je neka vrsta opomene.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...(piše "poziv maloljetniku za glavnu raspravu", "maloljetnik (uz roditelja) "...zbog ispitivanja u svojstvu maloljetnika"? Što to konkretno znači? Jeli to pogreška (s obzirom da sam skoro godinu dana punoljetan)

 

ako sada (uoči rasprave) nemaš više od 19 godina, primjenjuju se odredbe za maloljetnike, postupak ide malo drugačije nego inaće i zato nije loše da ide jedan roditelj ( on može reći nešto o tebi, posljedicama nesreće, liječenju itd.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako sada (uoči rasprave) nemaš više od 19 godina, primjenjuju se odredbe za maloljetnike, postupak ide malo drugačije nego inaće i zato nije loše da ide jedan roditelj ( on može reći nešto o tebi, posljedicama nesreće, liječenju itd.)

 

nemam, 19 navršavam nakon zakazane gl. rasprave

inače, kaj konkretno znači da "postupak ide malo drugačije nego inače"??

btw. hvala Goranu na trudu oko odgovora (jedino mi nije odgovoreno koliko otprilike, u praksi treba da donese rješenje nakon gl. rasprave - odmah, dva tjedna, mjesec, više?? i slijedi li u postupku još nešto nakon gl. rasprave a prije donošenja predmetnog rješenja??)

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedino mi nije odgovoreno koliko otprilike, u praksi treba da donese rješenje nakon gl. rasprave - odmah, dva tjedna, mjesec, više?? i slijedi li u postupku još nešto nakon gl. rasprave a prije donošenja predmetnog rješenja??

 

sve ti ovo ovisi... sto o tome o kojem je sudu rijec, je li sve rascisceno na prvom rocistu ili treba odrzati jos poneko, je li predmet bio slozen... moze ici od toga da se na kraju gl. rasprave odreknes prava na zalbu i izjavis kako ne trazis pisani otpravak (ovo obicno kad sud ublazava kaznu ispod predvidjenog minimuma ili izrice ukor) pa do toga da rjesenje primis 1-2 mjeseca nakon sto je rasprava zakljucena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kaj konkretno znači da "postupak ide malo drugačije nego inače"??

 

to znači da može završiti i drugačije nego rješenjem kojim te se proglašava krivim...

gledaju se druge stvari bitne za odluku, pa se može postupak npr. i obustaviti primjenom načela svrhovitosti...

ali, to ćeš sve saznati kada se pojaviš pred sucem...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija