Jump to content

Javno dobro


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav !

 

Zemljište na kojem se nalazi obiteljska kuca kupljeno je krajem 60-ih god.nakon smrti oca.Dokumentacija i ostale generalije su ažurirane.Nekoliko god.nakon useljenja „neki“ malo dalji susjedi se sjete da iza naše kuće imaju zemlju koja nema legalan prolaz sa gl.ceste,te da im dotična „gubi vrijednost“,a kako je najlakše napadati na nejako i siromašno,naša parcela je odabrana za mogući prolaz.Uz pomoć lokalnog geo-stručnjaka,koji i sam ima parcelicu u spornom području,napada se svim legalnim i nelegalnim oružjem.Sudstvo,nakon par godina sudovanja,donosi konačno rješenje;

Pored kuće se ucrtava „nužni prolaz“ uzimajuću dio (veći) naše parcele,a dio (maji) susjedove koji se sve vrijeme borio s mojom majkom rame uz rame,ali uzalud.

Pitanje: Da li je danas moguće opozvati odluku tadašnjeg suda i na koji način.Da li je moguće vratiti stanje u prvobitno?

Napominjem da put prolazi dva metara od mog bočnog prozora,da ga godinama niko,ma baš niko,ne koristi,da su dotični „susjedi“ već davno pomrli,te ono najvažnije da se put vodi kao „JAVNO DOBRO“!

 

HVALA !

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, danas vrijedi pravilo iz ZOV-a:

 

Članak 191.

 

(1) Nužni prolaz je služnost puta koju je osnovao sud na zahtjev vlasnika nekretnine do koje nema nikakve ili nema prikladne putne veze s javnim putom.

 

(2) Na nužni se prolaz primjenjuju pravila koja vrijede za služnosti puta, ako glede nužnoga prolaza nije što posebno propisano.

__________________________________

Kako je tada bilo ne znam. Dakle, danas bi to bio put ucrtan na Vašoj parceli, a uvjet da se rješite tog tereta je da se u međuvremenu formirao neki javni ili drugi put do te parcele radi koje je služnost osnovana, pa se put na Vašoj parceli može "ukinuti".

 

Dakle, trebate ući u trag da li je i koliko legalno taj put upisan/preinačen u "javno dobro" mjesto u služnost, te shodno tome ako imate uvjete za ukidanje tog puta kako je prethodno opisano od suda to i tražiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još da nadodam i članak 224:

 

Odluka o nužnom prolazu

 

Članak 224.

 

(1) Nužni prolaz preko neke nekretnine kao poslužne osnovat će svojom odlukom sud na zahtjev vlasnika druge nekretnine, ako do nje nema nikakve ili nema prikladne putne veze s javnim putom i ako je korist od otvaranja nužnoga prolaza za gospodarenje tom nekretninom veća od štete na poslužnoj nekretnini, a uz obvezu vlasnika nekretnine u čiju se korist nužni prolaz osniva da plati punu naknadu vlasniku poslužne nekretnine.

 

(2) Nužni prolaz ne može sud osnovati preko nekretnina glede kojih se tome protive javni interesi, kroz zgrade, kroz ograđena kućna dvorišta, kroz ograđena uzgajališta divljači; a kroz ograđene vrtove i vinograde može osnovati nužni prolaz samo ako za to postoji osobito jak razlog.

 

(3) Sud će svojom odlukom kojom osniva nužni prolaz odrediti da se on osniva u korist određene nekretnine kao služnost prava staze, progona stoke, kolnika, ili svega zajedno, vodeći računa o potrebama povlasne nekretnine i o tome da poslužno zemljište bude što manje opterećeno; no nikad ne može osnovati nužni prolaz u korist određene osobe, niti općega dobra.

 

(4) Sud će svojom odlukom kojom osniva nužni prolaz odrediti obvezu vlasnika nekretnine u čiju se korist osniva taj prolaz da vlasniku poslužne nekretnine plati punu novčanu naknadu za sve što će on trpjeti i biti oštećen, koja ne može biti manja od one na koju bi on imao pravo da se u interesu Republike Hrvatske provodi izvlaštenje, te će osnutak nužnoga prolaza uvjetovati potpunom isplatom te naknade, ako su se stranke glede naknade nisu drukčije sporazumjele.

____________________________________

Dakle, trebate vidjeti kako je taj put uknjižen tada kao javno dobro i pokušat ga "vratiti" u svoje vlasništvo, te tražiti od suda njegovo "zatvaranje" ako su ispunjene pretpostavke...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija