Jump to content

kupoprodaja nekretnine


anonimno

Preporučene objave

pitanje je možda malo "blesavo" ali eto... djevojka i ja smo odlučili kupiti kuću. našli, odlučili se. zanima me postoje li kakve cake na koje trebam obratiti pozornost kod kupoprodaje? uvijek se čita o svakakvim prevarama i slično. kako sam doslovno bez kune u džepu kad kuću platim malo mi je nezgodno još i odvjetnika unajmit da bude samnom tijekom kupoprodaje, prijepisa i tako to.

ono što me zanima je jeli dovoljno samo potpisati taj ugovor o kupoprodaji (kupljen u narodnim novinama) i onda otići u katastar ili bi bilo dobro staviti u ugovor još nekakav aneks (i kakav). koliko dugo treba vremena proć da se prijenos kao takav obavi, jel gotov odmah ili treba par dana za unos.

bit pitanja je dakle strah od bilo kakve prijevare jer ipak je 60000 eura puno za zezat se. papiri su čisti, vlasništvo je čisto...

znam da je pitanje malo nejasno, ali ne znam kako bi drugačije objasnio.

 

ako je netko shvatio što želim reći hvala mu na svakoj pomoći. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemojte ulaziti u rizik i tako veliki posao obaviti bez odvjetnika. većina odvjetnika će vam to obaviti uz malu naknadu ako im objasnite vašu financijsku situaciju. većina će pristati i da im platite na rate. troškovi odvjetnika će ves izaći puno manje nego troškovi koje bi mogli imati kasnije ako neće sve biti u redu. ne upuštajte se u tu kupoprodaju bez odvjetnika. teško mi je povjerovati da nemate ni prebijene pare,a kupujete nekretninu u vrijednosti 60000 E.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemam ni za bilježnika platit, a kamoli odvjetnika, ali vidjet ću. tako se sve skupilo i doslovno u kunu navlačim za cijenu kuće. ne znam ni kako ću prijepis i porez platit ali vidjet ću. smislit ću nešto.

znam da su svi papiri kuće ok. i ako potpišemo ugovor i odemo odmah u gruntovnu obavit prijepis ne vidim što bi mogo bit problem, a to me baš i zanima. na što da pripazim. trebam li kakav detalj ubacit u ugovor jer vidio sam da ima jedan dio u koji se mogu upisat vlastite nazovimo primjedbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jasno da bi najbolje bilo da se uzme odvjetnika, ali budimo realni kolege nije niti to stopostotno osiguranje da vas nece preveslati...

ovako na blef, treba pazit da dobro opisete kucu u ugovoru,tj. najbolje da zatrazite izvadak iz gruntovne i prepisete iz posjedovnice opis nekretnine. mora vam dati izricitu i bezuvjetnu dozvolu uknjizbe, a ne da uvjetuje rokom ili necim drugim, ako mu odma isplacujete cijenu. sta se poreza tice, mislim da ima shema ako vam je to prva nekretnina da ste oslobodjeni, raspitajte se u poreznoj upravi-mozda vam ostane za odvjetnika :-)

 

jeli se moze znati gdje je kuca i kakva je, naime i ja bi uskoro u neku kupnju pa me cisto informativno zanima :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala celeste.

u ugovor sam točno i prepisao iz posjedovnog. prijenos idem obavit odmah po potpisivanju ugovora, a u ugovoru pišemo da stupamo u vlasništvo po potpisivanju ugovora. danas sam opet izvadio zem-knjiž izvadak i sve je ok. a u petak bi trebali to sve rješit. što se poreza tiče, za 65 kvadrata ne moramo platit, a za višak moramo. to je nekih 10 viška. to ću morat posudit. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e to mi je palo na pamet. jel to može bit izjava koju ja napravim, a vlasnik potpiše ili ima obrazac baš za to.

s tim da u kupoprodajnom ugovoru piše citiram kupac može bez daljnjeg pitanja ili odobrenja u zem knjigama ishoditi uknjižbu prava vlasništva...

čini mi se da je to time pokriveno. varam li se?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sprancu koju si kupio u NN moras jos nadopuniti prilicnim brojem odredbi kako su ti vec i prethodni kolege naveli - od detaljnog opisa nekternine kojeg si prepisao iz izvatka bilo bi dobro i da nadpunis eventualnim svojim pravima koristenja, zatim ukoliko odjednom isplacujete cijelokupnu cijenu da stupate u posjed, da je prodavatelj jedini i skljucivi vlasnik nekretnine, da se ne protivi vasem upisu u zemljisne knjige - dale clausula intabulandi, da su podmireni svi racuni za odrzavanje (struja, plin, voda, slivne vode, smece...), nadleznost stvarnog suda i ... to je to - sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.

Aquamaris je napisao:

stvarna nadležnost suda se ugovora prema mjestu nekretnine

 

Sjedi, jedan. Stvarna nadleznost suda se ne ugovara! NIkada! Kod nekretnina se ne ugovara ni bilo koja druga nadleznost.

 

I onda se zalite da je GPP pretezak u Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Splitu... Ma nije pretezak vec nesto treba i znati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo sve obavljeno. prošlo bez problema.

 

odgovor na zadnji post. točno je da ugovor izgleda malo šturo, ali pokriva sve najbitnije. osobno sam dodao još samo aneks o suglasnosti prodavatelja u vezi prijenosa struje vode i telefona na mene.

 

činjenica je da ako kupuješ od poštenih ljudi nemaš brige, a u drugim okolnostima bez odvjetnika te nikakav ugovor ne može 100% osigurat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija