Jump to content

Prijedlog za ovrhu - problem sa firmom Butan plin d.o.o.


Grogo

Preporučene objave

Poštovani,

Imao sam nesreću da sam, kako bih uveo grijanje u svoju kuću (jer u okolici Velike Gorice ne postoji plinska mreža), sklopio ugovor sa firmom Butan plin d.O.o. iz Novigrada. Za njih sam se odlučio budući da je u to vrijeme (2006. godine) jedino Butan plin d.O.o. nudio mogućnost da, uz financijsku naknadu, ishoduje svu potrebitu dokumentaciju za postavljanje plinskog spremnika na naše dvorište.

 

Da bi se u vaše dvorište postavio mali plinski spremnik potrebno je ishoditi sljedeće dokumente:

- Posebne uvjete građenja iz područja zaštite od požara koje izdaje mjesno nadležna Policijska uprava MUP-a RH ili

- Rješenja o uvjetima građenja, potvrdu glavnog projekta ili građevinsku dozvolu koju izdaje mjesno nadležni Ured državne uprave za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove.

 

Moja priča s Butan plinom d.O.o. ide ovako:

- 21. rujna 2006. godine kooperantu Butan plina d.O.o., poduzeću FUL-FER d.O.o. (zaduženo za okolicu grada Zagreba), uplaćen iznos za izvođenje radova

 

- 28. rujna 2006. godine potpisani i preporučeno poslani Butan plinu d.O.o. Ugovor o iznajmljivanju spremnika i opskrbi UNP-om br.: 517/2006 i Ugovor o iznajmljivanju plinomjera i opskrbi UNP-om br.: 514 A/2006.

 

Početkom studenog počinjem s grijanjem kuće (nakon što mi je postavljen i napunjen mali plinski spremnik). Usprkos svemu tome ne posjedujem niti jedan dokument ili dozvolu za korištenje malog plinskog spremnika.

 

- 8. studenog 2006. godine prvi puta sam uputio upit vezan za "Knjigu pregleda tlačne posude" koja se spominje na internet stranici Butan plina d.O.o. (http://butanplin.hr/plin-za-grijanje/odrzavanje/), a koju sam trebao dobiti nakon što je prije prvog punjenja spremnika inspektor pregledao spremnik (u mojem slučaju nitko nikada nije pregledavao spremnik, niti je ikada ikoji inspektor bio kod mene!!!);

 

- 8. studenog 2006. godine u "Večernjem listu" izlazi članak pod naslovom "Opasno 700 spremnika plina uvezenih iz Češke" u kojem stoji da je poduzeće Butan plin d.O.o. iz Češke uvezlo spremnike plina koji ne zadovoljavaju Pravilnik o tehničkim normama, među kojima se vjerojatno nalazi i spremnik koji ja koristim jer do danas nisam dobio niti jedan dokument koji dokazuje njegovu ispravnost;

 

- 10. studenog 2006. godine ponovio sam upit o "Knjizi pregleda tlačne posude" i o "opasnom spremniku" koji se spominje u članku "Večernjeg lista" 8. studenog 2006.;

 

- 13. studenog 2006. godine ponovio sam upit o "opasnom spremniku" koji se spominje u članku "Večernjeg lista" 8. studenog 2006.;

 

- 26. lipnja 2007. godine ponovio sam upit o "Knjizi pregleda tlačne posude" i upit o uporabnoj dozvoli za korištenje spremnika plina - prije toga upita od vlasnika poduzeća FUL-FER d.O.o. (kooperanta Butan plina d.O.o.), dobio odgovor da poduzeće FUL-FER d.O.o. više nije nadležno (?!) za pitanje uporabne dozvole, već da uporabnu dozvolu moramo tražiti od Butan plina d.O.o.;

 

- 20. veljače 2008. godine ponovio sam upit o "Knjizi pregleda tlačne posude" i uporabnoj dozvoli;

 

- 26. veljače 2008. godine ponovio sam upit o "Knjizi pregleda tlačne posude" i uporabnoj dozvoli;

 

- 10. srpnja 2008. godine uputio sam odgovor na opomenu, te ponovio upit o "Knjizi pregleda tlačne posude" i uporabnoj dozvoli;

 

- 12. prosinca 2008. godine uputio sam odgovor na opomenu, te ponovio upit o "Knjizi pregleda tlačne posude" i uporabnoj dozvoli - tko je odgovoran u slučaju da me netko (npr. susjed) tuži jer imam nelegalno postavljen spremnik (odnosno spremnik bez potrebnih dozvola);

 

- 8. svibnja 2009. godine uputio sam zahtjev za raskid ugovora sa ponovnim upitom o "Knjizi pregleda tlačne posude" i uporabnoj dozvoli - tko je odgovoran u slučaju da me netko tuži je imam nelegalno postavljen spremnik (odnosno spremnik bez potrebnih dozvola);

 

- 20. svibnja 2009. godine nakon što sam zaprimio prijedlog Butan plina d.O.o. o raskidu ugovora, zatražio sam pojašnjenje budući da je prijedlog bio potpuno nejasan;

 

- 16. lipnja 2009. godine uputio sam odgovor na opomenu, te podsjetio na to da Butan plin d.O.o. još uvijek nije ispunio svoje obaveze prema meni, a koje se odnose na ishodovanje uporabne dozvole za spremnik, odnosno osiguravanje spremnika plina koji je u skladu s važećim hrvatskim zakonima, te ponovo zamolio pojašnjenje prijedloga raskida ugovora.

 

Desetak dana nakon moga zadnjeg pisma Butan plinu d.O.o., kontaktirao me tehnički direktor Butan plina d.O.o., gospodin Kalac s kojim sam postigao dogovor da mi "idući tjedan" pošalje ponudu za dislociranje spremnika (na drugu adresu) i ponudu za ishođenje svih dozvola za novu lokaciju. Do današnjeg dana tu ponudu još uvijek nisam primio.

 

Na sve moje upite, kojih je kao što vidite bilo dosta, od Butan plina d.O.o. zaprimio sam tek dva odgovora. Jedan 22. siječnja 2007. godine koji se odnosio na objašnjenje moga upita o načinu obračuna plina, a drugi od 29. lipnja 2007. godine gdje mi se objašnjava povijest poduzeća Butan plin d.O.o., te problemi sa spremnicima sa kojima se suočio Butan plin d.O.o., te da je početkom 2007. godine "Državni inspektorat počeo raditi probleme sa spremnicima". Tada sam od strane poduzeća Butan plin d.O.o. zamoljen za strpljenje sljedećim riječima: "Molimo Vas još malo na razumijevanje i strpljenje jer obaveze koje smo preuzeli ispunit ćemo do kraja odnosno dobivanja konačnih uporabnih dozvola za male plinske spremnike.".

 

Uz sve moje strpljenje ja još uvijek nisam dobio niti jedan dokument koji mi potvrđuje legalnost moga spremnika iako se Butan plin d.O.o. u članku 17. Ugovora o iznajmljivanju spremnika i opskrbi UNP-om br. 517/2006 od 15. rujna 2006. godine obavezao na sljedeće:

 

"Najmodavac će:

Najmodavac se obvezuje poduzeti sve propisane radnje do ishodovanja uporabne dozvole za predmetni spremnik.

Osigurati spremnik za UNP koji je u skladu s važećim hrvatskim zakonima."

 

Podsjećam, Butan plin d.O.o. NIJE ispoštovao niti jednu od stavki članka 17. Ugovora o iznajmljivanju spremnika i opskrbi UNP-om br. 517/2006 od 15. rujna 2006. godine!

 

Prema trenutnom stanju obračuna, dužan sam Butan plinu d.O.o. za isporučen plin, te najam spremnika i plinomjera cca 5.500,00 kuna. Međutim, smatram da sam prevaren jer sam za ishodovanje sve potrebne dokumentacije i dozvola kooperantu Butan plina d.O.o. uplatio 9.000,00 kuna. Kako nije isposlovano ono što sam platio, smatram da je Butan plin d.O.o. putem svoga kooperanta još MENI dužan, a ne ja njima!

 

Napominjem da o svemu ovome posjedujem i pisanu dokumentaciju: ugovore sa Butan plinom d.O.o., ponudu poduzeća FUL-FER d.O.o. za izvođenje radova, potvrde o uplati poduzeću FUL-FER d.O.o. za izvođenje radova, sve moje dopise i upite upućene Butan plinu d.O.o. (koje sam upućivao faxom, jer ih na telefone nije bilo moguće dobiti), članke iz dnevnih novina u kojima vrlo negativno piše od poduzeću Butan plin d.O.o., te oba dopisa zaprimljena od Butan plina d.O.o. kao odgovor na moje brojne upite u posljednje tri godine.

 

Ljubazno molim bilo kakav savjet o gore navedenom.

Ima li rješenja za ovu moju zavrzlamu?

 

Unaprijed zahvaljujem na svakom savjetu.

 

 

 

 

P.S. - iskreno se ispričavam zbog dužine posta, ali htio sam dočarati svu svoju muku s ovom firmom. :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Grogo je napisao:

Je, napisao sam da je podnijet prijedlog za ovrhu, samo se u šumi ovih podataka koje sam napisao možda ne da primjetiti.

 

Zahvaljujem na savjetu.

 

Oprostite nisam vidio kako vi kažete u ovoj šumi informacija...

Podnesite prigovor u roku 8 dana od primitka i navedite da "prigovam u cjelosti" i navedite bitne činjenice a koje čete kao dokaz iznositi na sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ova priča ima nastavak. Nešto pozitivniji.

Trenutno smo u fazi dogovora s poduzećem Butan plin d.O.o. kako bi se ova priča ipak koliko-toliko pozitivno riješila, na obostrano zadovoljstvo.

 

Napokon postoji komunikacija i napokon netko ispred tog poduzeća pokazuje volju za korektnim rješenjem ovoga problema.

 

Nadam se da će tako biti do kraja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija