Jump to content

Prisilno psihijatrijsko liječenje


lidac0605

Preporučene objave

Molim za savjet što se tiče prisilnog psihijatrijskog liječenja.Riječ je o mojoj majci koja je dugogodišnji kronični bolesnik,između ostalog i psihijatrijski mada nije nikad bolnički liječena radi toga......stvar je u tome da je njeno psihičko stanje u zadnje vrijeme sve gore-halucinira,umišlja zavade protiv sebe,paranoična je,a ne pristaje dobrovoljno na psihijatrijski pregled-moram napomenuti da je ona zadnji put bila kod psihijatra prije 15 godina kada joj je predloženo bolničko liječenje nakon čega je ona prestala ići na kontrole,a njen doktor opće prakse joj cijelo to vrijeme prepisuje tu psihijatrijsku terapiju koju je dobila prije 15 god. bez ikakvih pitanja i traženja pregleda psihijatra,što mislim da nema pravo.

Nadalje moram napomenuti da ona taj lijek uzima u puno većim dozama od propisane i miješa ih sa ostalom terapijom koju pije,pa mislim da je to već došlo do tabletomanije.

željela bih joj pomoći,željela bi da se njeno mentalno stanje popravi jer to uz današnje vrste lijekova stvarno nije problem,al ona ne želi čuti za psihijatra,a kamoli za liječenje.Da li postoji način da ju se prisili?

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prisilno psihijatrijsko liječenje je moguće jedino ako biste dokazali da je osoba opasna za okolinu ili za sebe, no to je vrlo teško. Čim osoba koju ste prisilno odveli i smjestili na psihijatrijski odjel, a nije zapravo ništa učinila osim što ima probleme, izjavi da želi van, na to ima i pravo.

 

Umjesto prisilno, pokušajte je nagovoriti na razgovor s psihijatrom, na pregled, kako bi se bar ponovno odredili potrebni lijekovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar je u tome da ona ne živi sa mnom-živi sama i već je to došlo do te faze da je sve rastjerala od sebe ukljuujući i mene i moju sestru jer "mi smo se isto protiv nje urotile i kujemo razne planove s ostatkom familije da njoj napakostimo",tak da bilo kakav dogovor s njom pada u vodu...

Zanima me da li bih išta postigla ako prijavim njenog doktora opće medicine koji joj 15 god. prepisuje psihofarmake bez kontrole psihijatra jer smatram da on nema tolike ovlasti i slobode (i ja sam zdr.djelatnik).I koma bi se bilo najbolje prvo obratit u vezi toga?

S njim sam već pokušala neki dogovor no on meni samo odgovara-ona je o tome ovisna...Da,i?To mu ne daje pravo da joj to prepisuje bez psihijatra ili?Pa i ovisnici ne dobijaju šakom i kapom Heptanone zato jer su ovisni... :-?

Hvala još jednom na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

Prijavom lijecnika koji zna da je bolesna osoba ovisnik vrlo vjerojatno cete tog lijecnika pretvoriti u protivnika, a po Vasem opisu, nalazite se u situaciji u kojoj za pocetak trebate jako puno saveznika kako biste uspjesno tako kompleksnu bolest i njenu posljedicnu situaciju doveli pod kontrolu ili barem sveli na neke prihvatljive okvire!

 

Dobronamjerno Vam stoga savjetujem da se obratite i Savjetovalistu koje djeluje u okviru Udruge za Alzheimer demenciju:

 

Savjetovalište za članove obitelji bolesnika oboljelih od Alzheimerove bolesti radi svaki UTORAK (osim srpnja i kolovoza), od 14 do 16 sati.

 

U okviru rada Savjetovališta radi:

- "GRUPA ZA SAMOPOMOĆ" svaki UTORAK (osim srpnja i kolovoza) od 12 do 14 sati,

- KONZULTACIJA liječnika specijalista - neurologa i psihijatra - u terminima po dogovoru na mobilni telefon: 091 569 16 60,

- SAVJETOVALIŠTE ZA ČLANOVE OBITELJI OBOLJELIH svaki UTORAK od 14 do 16 sati

- SOS mobilni telefon 091/ 569 1660.

 

Također postoji mogućnost pismenog upita na Udrugu dostavom kopija dokumentacije nalaza bolesnika.

 

LP i puno dobrih i jakih zivaca, dubokog disanja te srece,

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

U svakom ludilu ima sistema i nije vaša majka tek tako "poludila" (prešutjeli ste ili ne znate najvažniji dio).

Najmanje je kriv obiteljski liječnik a premještajući problem tj. "ovisnicu" u psihijatrijsku ustanovu samo ćete umiriti svoju savjest a majku dublje gurnuti u košmar patnje.

Žalosno je da kao zdravstveni radnik niste spoznali da je rješenje pred nosom ali tko još misli na žrtvu, emociju i ljubav u ovo hladno doba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

medicinar123 je napisao:

U svakom ludilu ima sistema i nije vaša majka tek tako "poludila" (prešutjeli ste ili ne znate najvažniji dio).

Najmanje je kriv obiteljski liječnik a premještajući problem tj. "ovisnicu" u psihijatrijsku ustanovu samo ćete umiriti svoju savjest a majku dublje gurnuti u košmar patnje.

Žalosno je da kao zdravstveni radnik niste spoznali da je rješenje pred nosom ali tko još misli na žrtvu, emociju i ljubav u ovo hladno doba.

Ak nemate kaj pametnije za reć nemorate po nikome pljuvat...otkud vam to pravo,vi ne zna te ni moju životnu situaciju ni tko sam ni što sam...takve najviše ljude "volim" koji su jako pametni što se tiče tuđih problema,a svoje sranje ne vide...

Imam ja i ČETVERO svoje djece,ležim na održavanju trudnoće i još 100 problema,al vi ste zadnji ionako koga se to tiče...a za vašu informaciju moja je majka psihijatrijski pacijent od kad ja znam za sebe,samo je s vremenom stanje sve gora...a vi se klonite ove teme-ako nemate pametnog savjeta-rješavajte svoj život i ne pljujte po tuđima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imala sam sličan slučaj sa majkom koji je na svu sreću završio dobro. Ja sam podnijela (uz povratnicu) prijavu stanja njezinoj liječnici koja je isto otprilike radila kao i liječnica vaše majke. Isto takav podnesak sam podnijela i nadležnom Centru za soc. skrb. Da,doktorica je dobila tri sloma živaca jer ima napismeno kako nije ništa poduzela i vrlo je grubo nastupila. Ali je odjednom našla vremena od 2 sata za razgovor sa mojom majkom. Centar je izašao na teren gdje je potvrđeno stanje.

Na žalost moja majka je počela jako padati u depresiju tako da sam ju bez ikakve prislile na kraju uspjela odvesti u bolnicu Vrapće.

Bila je već biljka.

Ono što je pozitivno da je dobila adekvatnu terapiju i sada je odlično.

Na žalost sistem je užasan. Ja sam u toj maminoj fazi imala problem jer je bila agresivna i dolazila na moju adresu i histerizirala.

Kada je došla do ruba, uspjela sam. Bilo je teško, mukotrpno no to je moja mama i drago mi je da je danas dobro.

Ps: prijedlog njezine liječnice opće prakse je bio čak da ju netko zastraši ili malo pretuće, pa će se smiriti!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Majka mi ima anginu pektoris, problem sa kukom/koljenom, prije 20 godina je prestala piti, manje više je bila ok. Ja sam imao nekoliko bisernih trenutaka zbog kojih je majka počela pretjerano da se brine. Ja sam se smirio u nadi da če se i ona ali nije pomoglo. Za svaku moju curu je imala ružno žišljenje i jednu vezu mi je kompletno upropastila, sadašnja djevojka ne zamjera majci ništa (shvaća situaciju), kednodtavmo ne želi dolaziti.

Nakon mog povratka sa broda otkrio sam da je majka počela opet piti i to ne samo vino več i žestu (ima 75godina). Kad god se napije ili popije malo više vrijeđa moju djevojku (nikad pred djevojkom), vrišti da je bacamo pod noge, kaže da to ona neče trpit da če radje.skočit kroz prozor i da je nije strah toga. Prijeti da če.otiči kod curinih roditelja i napravit svinjariju. Prije neloliko dana je došla doma iz trgovine sa pričom da.su joj susjedi rekli da je želimo cura i ja szrpat u ludnicu, postala je paranoična, vrišti da.če zvati policiju radi obiteljskog nasilja...

Odbija iči kod lječnika jer kakonkaže zatvorit če ju, a ona se ne da, šrije nekoliko godina se prijavila u starački dom (samovoljno) sad govori kako nju nitko neče izbacit na ulicu i kako ne dolazi obzor iči u s. dom. Do sad nije bila nasilna iako je prijetila da če krv poteč, ali danas je bacila našu mačku sa trećeg kata na zemlju (mačka je ok.), a ja se zsključavam kad idem spavat. Uskoro ču na brod i strah me da ne učini nešto sebi ili zapali stan (slučajno).

Molim za savijet što i kako

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kontaktirajte liječnika i centar za socijalnu skrb. Prijetnje bi bilo dobro prijaviti policiji da uđu u zapisnik. Ukoliko je vidljivo psihotična ili pijana možete je sami odvesti u psihijatrijsku bolnicu na hitan prijem. Ako ne da svoj pristanak za liječenje oni moraju to tražiti sudskim putem, a sudac traži podatke i od centra za socijalnu skrb. Na hitnu pomoć teško možete računati. Oni izbjegavaju pacijente prisilno voditi u bolnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čitao sam zakon na stranicama css-a i na žalost zakon je jako loš (kao i ostalo u ljepoj našoj) i čini mi se da bez majčinog pristanka neču moči puno učiniti (apsurd) s obzirom da ona ne prihvača svoj problem. Ne mogu više gledati da se ovako pati i uništava svoje zdravlje, a da budem iskren ni ja se ne osječam naj bolje...stalno sam umoran i nemam snage za ništa, najbolje mi je kad spavam ja ili majka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Molim Vas za savjet. Imam sina 25 godina. Povukao se potpuno od društva. Napustio fakultet(jedan ispit prije završetka), ne komunicira sa članovima porodice, sve vrijeme provodi u sobi sa telefonom u ruci. Na svaki prijedlog da izađe van kuće odmahuje glavom i kaže ne mogu, kada tražimo objašnjenje zašto samo ponavlja ne mogu. Odbija psihološku pomoć. Išla sam psijijatru i obrazložila stanje...psihijatar predlaže liječenje, ali kako ga nagovoriti. Psihijatar predlaže dogovor sa ljekarima n dolazak hitne. Da li to možemo? Nije nasilan ni po sebe ni po druge. Očajna sam. Gledam kako mi dijete propada...šta da radim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, njegov liječnik može izdati uputnicu za bolnički liječenje, ili vama u ambulanti ili izaći kod vas doma, pa se zove hitna, a ako neće htjeti ići, i policija (po potrebi ide i prisilno). Na psihijatriji ga mogu držati 3 dana, pa će procijeniti što i kako dalje.

Ovo jer okvirno kako to inače može ići, ali vidite s njegovim liječnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija