Jump to content
Sign in to follow this  
bereta

odlazak u mirovinu?

Preporučene objave

Pozdrav braniteljima!

Novi sam član legalis i da vam se odmah obratim za pomoć i savjet. Kao bivši pripadnik specijalne policije, 92. godine ranjen sam na terenu te mi je određena invalidnost od 30%. Nakon završetka rata, tjerali su me u mirovinu, ali bilo me sram da kao 27 godišnjak tada odem,budala. U specijalnoj policiji bio sam do 99. god, te me tada kao nesposobnog stavljaju u plavce,gdje i danas radim kao narednik na graničnom prijelazu. Naravno narednika nisam dobio po zaslugama u plavcima, nego dodjelom ministra. I tako radio sam sve do 11. mj. prošle godine kada mi je dojadilo skidanje plaće, kriznog poreza, love za prijevoz i da dalje ne nabrajam te sam se napokon odlučio za odlazak u prijevremenu invalidsku mirovinu. Šetam po doktorima dva mjeseca, terapija simo, pregled tamo, da čovjek poludi i sve bi to bilo izdržljivo da se sada nije pojavio kontrolor HZZO, običan doktor medicine koji me tjera raditi. Pa zar je moguće da je toliko ljudi otišlo u mirovinu a mene tjeraju raditi. Inače ranjen sam u desnu ruku i sada živci oslabljuju itd. zanima me dali itko zna način da me doktor ne vrati na posao, jer on govori da čovjek ako čeka pregled nemože biti na bolovanju, a to što sam ja na ulici i trebam nekoga privesti ili nedaj bože nekoga privesti ruka ne sluša.

Molio bih savjet, kako dalje i dali ima nade za mene.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ukoliko imate status HRVI ne vidim razloga za prepreku pri ostvarivanju prava na invalidsku mirovinu prema ZOPHB...

Čudno mi je kako uopće prolazite redovite lječničke preglede sa navedenim statusom kao OSO...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

mislim plemeniti da ako čovjek ima hrvi da to ne znači automatski mirovina,možda bi bilo dobro da uz postoječe nalaze malo posjetiš i psihijatra jer ti neče odmoč,dapače..

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

kao HRVI imaš pravo podnijeti zahtjev za procijenu radne sposobnosit i trebao bi biti pozvan u roku od 60 dana(na pregled)

pošto si ranjen imaš i PTSP pa odradi i psihića.

predhodno moraš napraviti nove liječničke preglede tj. obradu za komisiju za procjenu radne sposobnosti.

kod liječnika opće prakse i rješavaj problem.

bilo bi dobro da neko iz policije gura tvoj zahtjev.

 

pokušaj paralelno odraditi i povečanje invalidnosti .

pogoršanje (nalaze EMG-a za ruku) i psihić.

zbog ranjavanja PTSP bi trebao biti tretiran kao povreda a ne kao bolest (u DR).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala dečki na informacijama.

Što se tiče odlazaka na lječničke preglede sve sam to odradio, i sada čekam odlazak na ponovnu procjenu postotka invalidnosti. Što se tiče PTSP ne dolazi u obzir, jasno je meni da bi mi bilo puno lakše dobiti mirovinu, ali ne pada mi napamet. Lovac sam i bilo bi katastrofa da mi oduzmu oružje.

Za ovu procjenu radne sposobnosti još me doktorica nije upoznala sa tim, a i imam pitanje vezano za to? Dali postoji mogućnost da me proglase nesposobnim za plavce s obzirom na odoru i oružje, a proglase sposobnim da nosim poštu po upravi? Mislim da bi to bilo pogubno za mene....Zar je moguće da bolestan čovjek nemože dobiti bolovanje i tjeraju ga raditi, nego moramo glumiti luđake da bi nam priznali nenakvo pravo na mirovinu? Žalosno...I da HZZO mi je potvrdilo na osnovu dokumentacije 100% bolovanje i spadam u DR, tako da što se toga tiče nema problema,ali neznam koliko ću još biti na bolovanju zbog kontrolora koji je zapeo da me vrati na posao...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Prvo Vas sve skupa pozdravljam i da ste mi živi i zdravi...

A sada ću malo kritizirati tj.samo pokušati skrenuti pažnju na neke stvari koje se učestalo ponavljaju na ovom forumu ali to je samo odraz društva u kojem živimo a može se reci da velikim dijelom sami stvaramo pogrešku sliku o braniteljima...

Evo uzet ću sada kolegu kao pr.neka se ne uvrijedi...ali koliko pratim forum ovo je postala ucestala praxa da li namjerno ili ne to ostavljam na dušu pojedinaca...

Stvar je sljedeća:

Ok.kažeš ranjen si imaš rvi i misliš da je vrijeme za mirovinu...u redu tvoje je pravo da tako razmisljas to nitko ne osporava...još ako je u pitanju pogorsanje zdr.stanja u redu.

Ali prvo navodis nakon rata su te slali u mirovinu ali bilo te sramota pa si ostao raditi ok.pošteno dakle bio si sposoban i ostao si i svaka čast na tome.

Osobno nakon dva ranjavanja na pregledu u Saringradskoj mene su isto umirovili ali to je tada bilo jedino rješenje s obzirom na nemogućnost ostanka u postrojbi...da ne duzim stvari su krenule tako kako jesu i nakon toga vise nisam imao izbora tj.nitko me nije ni pitao ponudio mogućnost ostanka u MORHu ili MUPu

Kod tebe je dakle ta mogućnost da radiš postojala i ostao si a da te je netko tjerao kako kažeš vjeruj mi da bi onda i bio "otjeran"

Zatim govoriš nakon skidanja plaće nabijanja poreza strah od ovog strah od onog itd. Išao bi u mirovinu pa kreces na bolovanje tj.na preglede ljecenja itd.

Ali to navodis zadnje zato mi izgledakoda nije u pitanju zdr.stanje nego mi izgleda ko razmišljanje a to i sam navodiis tj.kažeš: kolike su ljude umirovili a ja ranjen i radim...

Opet ok.ali ti si imao mogućnost i sposobnost da radiš.

Nemoj se uvrijediti možda nisi to sve dobro objasnio pa malo čudno izgleda ali samo skrecem pozornost na takva razmišljanja koja štete braniteljima koji su zbilja nesposobni za rad zbog zdr.stanja.

Zasmetao me i ovaj dio kada ti pojedinci savjetuju da ideš na PTSP a ti to odbacujes jer lovac si ostao bi bez oružja a i ne želiš se praviti lud...bar si iskren samo sto ispada da se ostali koji su bolesni psihički prave u stvari ludi...tj.ispada da je to bolest koja sluzi samo za ostvarivanje bolje mirovine to jest dobivanja iste.

Znam da sigurno ima i tih koji su je na taj način i ostvarili ali opet... treba onda otkrivati takve osobe a ne s ovakvim izjavama i razmišljanjima omalovazavati one koji su zbilja bolesni.

Još se jednom ispricavam sto sam sada uzeo tvoj primjer mogao sam naći

i neki drugi post ovdje na forumu...

Doslovno sami po sebi pljujemo a onda se cudimo kako drugi razmišljaju o invalidima i vojnim mirovinama.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

od *KOSKE* dana 7.2.2010. 19:31

Prvo Vas sve skupa pozdravljam i da ste mi živi i zdravi... A sada ću malo kritizirati tj.samo pokušati skrenuti pažnju na neke stvari koje se učestalo ponavljaju na ovom forumu ali to je samo odraz društva u kojem živimo a može se reci da velikim dijelom sami stvaramo pogrešku sliku o braniteljima... Evo uzet ću sada kolegu kao pr.neka se ne uvrijedi...ali koliko pratim forum ovo je postala ucestala praxa da li namjerno ili ne to ostavljam na dušu pojedinaca... Stvar je sljedeća: Ok.kažeš ranjen si imaš rvi i misliš da je vrijeme za mirovinu...u redu tvoje je pravo da tako....

od *KOSKE* dana 7.2.2010. 19:31

...Doslovno sami po sebi pljujemo a onda se cudimo kako drugi razmišljaju o invalidima i vojnim mirovinama.

Potpisujem :palac:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav prekaljeni!

S obzirom da si me prozvao ili ti bolje rečeno kritizirao imam obvezu da ti napišem par redaka: mislim da nisi dobro shvatio poantu cijele priče malo ću se ponavljati:Kao rvi ostao sam raditi u policiji jer s obzirom na tadašnje životne godine nisam vidio razlog da odem u mkirovinu. Nakon 4 godine provedene u specijalnoj više nisam bio dobar da ostanem, jer po njihovoj procjeni čovjek sa oštećenjima živaca nemože biti specijalac, nakon toga me bez ikakvog opravdanja skidaju iz specijalaca i stavljaju u plavce. Tu te pitam di je onda pravda, dok sam trčao po Velebitu onda je to OK, a kada je došlo novo doba vlasti i ostalog onda nisam sposoban za specijalca, ali jesam za plavca. OK, prihvatio sam to i odradio 10. godina u plavcima, a sada kada mi se zdravstveno stanje pogoršava i živci odumiru,pokrećem bolovanje i tražim pomoć, em lječničku, em od poslodavca i kamo god se okrenem vrata mi se zatvaraju. Što se tiče doktora sada mi se ne priznaje ratna ozljeda nego sam po nihovom sposoban za rad, pa dragi moj prekaljeni gdje je tu pravda? Kada se obratim pravnoj služi kod poslodavaca i tamo mi zatvaraju vrata jer neznaju kamo bi me uputili za otvarivanje prava na mirovinu (invalidsku) nego me upućuju da se umirovim na osnovu PTS-a jer je to najlakši način, pa mi reci di je tu pravda?

S obzirom na sve smatram da mi iskustva dečkiju koji su prošli kao ja i sada muku muče sa odlaskom u mirovinu mogu pomoći i zato tražim savjet ovim putem. Ona nabrajanja 6% skidanja plaće, krizni porez itd. naveo sam samo kao primjer, jer smatram da bi mi branitelji sa statusom rvi toga trebali biti oslobođeni, a ne da nam oduzimaju poštenu zaradu na plaći koja dragi moj prijatelju i nije neka s obzirom na uvjete rada i ostalog. Kamo god se okreneš nema pravde i to je ono što me boli, a sada kada meni nešto treba svugdje su mi vrata zatvorena, i nitko nezna kako mi pomoći.

A sada dragi moj prekaljeni pitam ja tebe: vjerojatno ti znaš mnogo njih koji su stekli pravo na mirovinu praveći se ludi ili na neki drugi način, pa me zanima koliko si ti njih prozvao ili prijavio? :place:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Bereta, moj ti je savjet, iz osobnog iskustva, pregrizi i pretrpi mnoge stvari koje te opravdano iritiraju još neko vrijeme. Trenutno ti nije povoljna klima za umirovljavanje. Ako sada odeš u bilo koju mirovinu to su mali novci u odnosu na trenutnu plaću.Malo radi pa malo bolovanje kada ti je psihički teško daj si oduška (imaš nekoliko načina) ili lovac si pa u planine na pokretne mete.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

E pa vidiš sada si pojasnjavao opet svoju situaciju i drukčije izgleda od prvotnog posta...

Ali nisi bitan ti u čitavoj mojoj priči već sam samo uzeo tvoj pr.i ispričao sam se zbog toga unaprijed.

Ali činjenica je da se stvara pogresna slika o braniteljima koji su već u mirovini a stvaramo je mi sami svojim nepromisljenim izjavama.

I da ti još odgovorim na postavljeno pitanje.

Prijavio nisam nikog jer zbilja osobno ne znam nikog ko je ostvario mirovinu na nelegalan način tj.nije je zaslužio.

Rekao sam da znam tj.vjerujem da ima i takvih pojedinaca i da treba raditi naotkrivanju istih a to sam napisao s toga sto se stalno pojavljuju ljudi s izjavama tipa: ja znam ovog ja znam onog a i ti si izjavio koliko ih je otišlo u mirovine... Itd.

Opet ponavljam ako znate nekog da nije zaslužio istu prijavit!

Osobno ne znam nikog u mom društvu tj.sredini svatko svakog zna manje vise...

A svi koji nekog znaju a to prikrivaju nisu ništa ni sami očito bolji...

Tebi se opet ispricavam sto sam te uzeo za primjer ali ovaj post je bio dobar da se ulaze na neke stvari.

Pozdrav!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

bovu je napisao:

kao HRVI imaš pravo podnijeti zahtjev za procijenu radne sposobnosit i trebao bi biti pozvan u roku od 60 dana(na pregled)

pošto si ranjen imaš i PTSP pa odradi i psihića.

predhodno moraš napraviti nove liječničke preglede tj. obradu za komisiju za procjenu radne sposobnosti.

kod liječnika opće prakse i rješavaj problem.

bilo bi dobro da neko iz policije gura tvoj zahtjev.

 

pokušaj paralelno odraditi i povečanje invalidnosti .

pogoršanje (nalaze EMG-a za ruku) i psihić.

zbog ranjavanja PTSP bi trebao biti tretiran kao povreda a ne kao bolest (u DR).

 

 

 

Za povečanje invalidnosti tj pogoršanja kako ide postupak ako me možete uputiti.Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

E, dečki!

A kako PTSP-ovci smiju upravljati motornim vozilima? :-) Vidim ovdje oko sebe masu tih PTSP-ovaca, i svi za volanom. Nije li malo blesavo da uz takvu dijagnozu smiju voziti, držati oružje...?

 

 

I da...ne volim lovce. Ubijaju jadne životinje :tuzan:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

O toj tvojoj tvrdnji može se raspravljati u nedogled. Ima ljudi sa spomenutom dijagnozom koji nisu nikad platili kaznu za parkiranje a kamoli nešto teže, a sa druge strane čitam danas u jednom dnevnom listu kako je naš dični Čaćić od dobivanja vozačke dozvole do danas skrivio čak četiri teške prometne nesreće pa ipak nikome nije palo na pamet da mu je uzme.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

romyro je napisao:

bovu je napisao:

kao HRVI imaš pravo podnijeti zahtjev za procijenu radne sposobnosit i trebao bi biti pozvan u roku od 60 dana(na pregled)

pošto si ranjen imaš i PTSP pa odradi i psihića.

predhodno moraš napraviti nove liječničke preglede tj. obradu za komisiju za procjenu radne sposobnosti.

kod liječnika opće prakse i rješavaj problem.

bilo bi dobro da neko iz policije gura tvoj zahtjev.

 

pokušaj paralelno odraditi i povečanje invalidnosti .

pogoršanje (nalaze EMG-a za ruku) i psihić.

zbog ranjavanja PTSP bi trebao biti tretiran kao povreda a ne kao bolest (u DR).

 

 

 

Za povečanje invalidnosti tj pogoršanja kako ide postupak ako me možete uputiti.Hvala

Ukoliko se liječiš i posjeduješ medicinsku dokumentaciju,doktorica opče prakse če procijeniti i odlučiti o slanju na vještačenje u HZMO radi procjene radne sposobnosti.S obzirom da navodiš pogoršanje i povečanje invalidnosti,preduvjet za to je da posjeduješ med. dokumentaciju koja potvrđuje da je došlo do promjene zdravstvenog stanja na gore,nažalost za tebe.Ukoliko si mislio na povečanje invalidnosti HRVI,preduvjet za to je da je prošlo dvije godine od posljednjeg rješenja koje si dobi u vezi ostvarivanja statusa HRVI. Što se tiče vozačke i lovljenja fazana,mislim da bespotrebno klaframo,za sve postoje zakoni i sigurno če ih citirat netko od upučenijih kolega.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Osvrt na pisanje "nine" i "ana77" malo me čude vaši komentari u svezi oduzimanja vozačkih dozvola osobama koje imaju dijagnozu PTSP. Pa ke vi mislite da bi vozačke trebalo oduzimati i srćanim bolesnicaima, osobama sa visokim tlakom i dr. jer to su sve rizične skupine za volanom ana77 piše "i da..ne volim lovce.Ubijaju jadne Životinje "znači samo osobe sa PTSP-om imaju oružje i ubijaju životinje e pa nebi se baš složil s tobom ima lovaca puno više koji imaju oružje i ubijaju jadne životinje a da nemaju dijagnozu PTSP, što ispada još i gore jer po tebi su oni valjda ZDRAVI a ipak ubijaju životinje!E moji drugovi pa ne mislite valjda da su jedini i najveći problem na našim cestama osobe sa PTSP-om je vam tvrdim da ima puno više drugih aktera kojima bi prije trebalo oduzimati vozačke dozvole. Još da vam skrenem pozornost kolko ja znam još nigdje u svijetu niti jedna zemlja nije oduzimala vozačke dozvole svojim ratnicima bez obzira na dijagnoze.Na kraju u potpunosti bi se složil sa pisanjem

eldridž-a čovjek je točno pogodil bit problema. Toliko od

mene za sad.Znam da se ovo i baš ne podudara sa temom iz naslova ali jednostavno ne mogu da ne odgovorim na ovakva pisanja. :namiguje::namiguje::namiguje::namiguje:

Pozdrav pravim braniteljima ma gdje god bili!!! :palac:

:palac::palac::palac::palac::palac::kavica:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovo kaj su navedeni forumaši potegnuli pitanje vozačkih je stvarno izvan teme,može se otvorit nova ovdje ili u caffe.Teško meni lajavom a da se ne nadovežem na ovo kaj je zagi87 napisal,ja,koliko god pratim medije još nisam čul da je netko izazvao prometnu nesreču a da boluje od PTSP i da je pod utjecajem lijekova a nesreče se nažalost dešavaju svaki dan,godinama i što je tragično sa puno smrtnih ishoda.Ako netko ima drukčija saznanja o učestalosti nesreča izazvanih od oboljelih od PTSP,nek me slobodno ispravi.Dokle god zakon decidirano ne nalaže oduzimanje vozačkih oboljelim od PTSP,rasprava je uzaludna i podsječam da se od PTSP može oboljeti i poslije prometne nesreće i nikad nisam čuo da se predlaže da osoba sa takvim uzrokom PTSP nebi smjela voziti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ana77 je napisao:

E, dečki!

A kako PTSP-ovci smiju upravljati motornim vozilima? :-) Vidim ovdje oko sebe masu tih PTSP-ovaca, i svi za volanom. :tuzan:

 

A zašto ne bi smjeli voziti aftić ? :misli:

 

Zbog radi čega ili koga , molim lijepo? Hvala lijepo na odgovoru !

 

Mada ne bi imao ništa protiv da mi uzmu vozačku i dodjele pravo na besplatan javni prijevoz ( od željeznice, zrakoplova, brodova, autobusa itd....taxi vozila...itd...)

 

ili neka mi dodjele vozilo i vozača 24 / h - 7 dana u tjednu,

 

ili neka mi plate 10 000 kn / mj pa ču se sam snači za prijevoz.

 

Sloboda kretanja je zajamčena Ustavom RH. Ako uzmu vozačku zbog poradi moje bolesti u ovom slućaju PTSP-a moraju mi osigurati alternativni način prijevoza mene i moje obitelji.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

moje iskustvo!vozač po struci,nism mogao dobiti rješenje o mirovini dok mi nisu skinuli kategorije i dali B privremeno na 2 god. sada svako 2 god. idem kod specijalista med. rada i psihijatra da bi mi ponovno produžili opet na 2. god.da pojasnim kada sam zvao zgb da vidim zašto mi rješenje kasni ljubazna gospođa me obavijestila da moram skinuti kategorije i da o doktorima ovisi na temelju nalaza za ptsp koliko će mi dati vozačku privremeno. zato budite sretni da se na vama tako nešto nije prelomilo.u mirovinu otišao 2006 u 8 mj. a rješenje stiglo u 7 mj. 2007. pozdrav!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

pozdrav bereti i ostalima !

 

Sad mi je malo lakše kad sam pročitao da nisam jedina budala i bedak :-D (bereta bez uvrede) jer i ja sam 92 ranjen isto desna ruka i lijeva noga, geler još u nozi 30% HRVI stalno rješenje od 1994 godine. RAdim od 94 jer se sa tadašnjom naknadom nije dalo živjeti. 1996 podnio zahtjev za kredit od tada do danas samo su mi poslali pismo da mi je predmet primljen - budala neće stan koji sada dobivaju na dodjelu bez lipe i odmah prodaju (pojedinci da se razumijemo) plaćam komercijalni kredit za kuću koju sam kupio i renovirao sa parama od dionica i udjela u fondu i nešto ušteđevine. Da stvar bude još gora imao sam rješenje 100% u svezi rata koje je propalo što mojom što nebriogom službenika jer ga nisu prevodili. Sada kad sam htio u mirovinu zbog ratnih i drugih tegoba pitaju gdje si bio ranije, sada je to teško :kavica: treba ti 100 vražjih matera, a i malo khm khm. Tako da ne znam da li ti je lakše no eto meni je.

 

Ostalima nemojte čovjeku sjedati na muku jer ima je i previše znam svi je imamo. PTSP nemoj tražiti ako ne moraš.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

cherry je napisao:

zato budite sretni da se na vama tako nešto nije prelomilo.u mirovinu otišao 2006 u 8 mj. a rješenje stiglo u 7 mj. 2007. pozdrav!

 

To je nešto slično kao i s oružjem.

 

Naime, po zanimanju sam policajac i kada su ovi u mojoj postaji dobili od zdravstvene komisije MUP-a da sam nesposoban za policajca a po pitanju oboljenja od PTSP-a, odmah su me sutra kontaktirali da bi mi uzeli sve naoružanje i službeno i privatno.

 

Znam dosta osoba koje imaju dijagnzu PTSP-a i nalaze se u invalidskoj mirovini zbog toga, čak imaju i priznat status hrvi-a na osnovu oboljenja od ptsp-a a lovci su i još uvijek posjeduju legalno lovačko oružje ( što dugo što kratko ).

U policiji ne znaju da oni boluju od PTSP-a a dozvole i oružje posjeduju prije nego im je dijagnosticiran PTSP.

Obično se dozvole za oružje izdaju na nekoliko godina.

 

Živa istina.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

izgubio sam ja i dozvolu za nošenje oružja i morao sam se oružja rješiti i donijeti u pu potvrdu o tome.ja sam se raspitivao o svom predmetu telefonski pa sam sve to rješio na vrijeme i poslao im preporučeno da bi mi ta gospođa tada rekla da je ona već poslala po službenoj dužnosti papire za skidanje vozačke ali kad sam već nazvao rekla mi što da napravim prije nego ti papiri dođu.kažem sve napravio i u 7 mj 2007 dobio mirovinu.što mislite kada su stigli papiri po službenoj dužnosti?...u 9 mj 2008.sada zamislite da nisam zvao koliko bi se načekao do rješenja.jako jako puno.moj susjed čekao 22 mjeseca pa ti živi ako možeš.pozdrav!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

zagi87 je napisao:

Osvrt na pisanje "nine" i "ana77" malo me čude vaši komentari u svezi oduzimanja vozačkih dozvola osobama koje imaju dijagnozu PTSP. Pa ke vi mislite da bi vozačke trebalo oduzimati i srćanim bolesnicaima, osobama sa visokim tlakom i dr. jer to su sve rizične skupine za volanom ana77 piše "i da..ne volim lovce.Ubijaju jadne Životinje "znači samo osobe sa PTSP-om imaju oružje i ubijaju životinje e pa nebi se baš složil s tobom ima lovaca puno više koji imaju oružje i ubijaju jadne životinje a da nemaju dijagnozu PTSP, što ispada još i gore jer po tebi su oni valjda ZDRAVI a ipak ubijaju životinje!

 

Bok zagi87!

 

Nije mi bila namjera nikoga niti vrijeđati niti omalovažavati niti išta slično :-)

Osobno, zabranila bih ljudima dijagnoze PTSP-a, visokotlakašima, srčanim bolesnicima i inima, upravljanje mot. vozilima. Ne samo da ugrožavaju sebe, svoje suvozače nego i nas ostale. Nedavno je bio slučaj u mom mjestu gdje je čovjek za vrijeme vožnje doživio srčani napad (imao je godinama problem sa srcem), u autu su bile njegova supruga i unuka, srećom samo su završili u grabi. A moglo je i gore ispasti, zar ne?

 

Po pitanju lovaca, apsolutno nema veze sa PTSP-ovcima moja opaska, nego sam spomenula općenito da ne volim lovce i zašto ih ne volim. A moje je pravo iznijeti svoje mišljenje, jer ovo je forum, kaj ne? :namiguje:

 

E sad, davno sam vodila razgovor s jednim lovcem i on tvrdi da se oni zapravo brinu o životinjama, hrane ih, bla bla... :misli: Ok, sve je to ok, netko mora i to, ali kako može ubiti srnu npr. ili bilo koju drugu životinju, i to čisto onako, iz gušta?! :palacdolje:

 

Ispričavam se, nije ovo bila teme ove teme :-)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

depresiva je napisao:

Teško meni lajavom a da se ne nadovežem na ovo kaj je zagi87 napisal,ja,koliko god pratim medije još nisam čul da je netko izazvao prometnu nesreču a da boluje od PTSP i da je pod utjecajem lijekova ......

 

 

Do "zgode" nisi čul... ili je taj podatak (dijagnoza) prešućen

 

 

:kavica:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ana77 je napisao:

E, dečki!

A kako PTSP-ovci smiju upravljati motornim vozilima? :-) Vidim ovdje oko sebe masu tih PTSP-ovaca, i svi za volanom. Nije li malo blesavo da uz takvu dijagnozu smiju voziti, držati oružje...?

 

 

I da...ne volim lovce. Ubijaju jadne životinje :tuzan:

 

a zašto žene voze auta kada ih je 99,9% totalno nesposobno za vožnju ?..............o plavušama da i ne govorim...................

 

i da...........ne volim životinje jer jedu nedužne biljke a posebno travu...........

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ana77 je napisao:

E, dečki!

A kako PTSP-ovci smiju upravljati motornim vozilima? :-) Vidim ovdje oko sebe masu tih PTSP-ovaca, i svi za volanom. Nije li malo blesavo da uz takvu dijagnozu smiju voziti, držati oružje...? Naravno,stožerni šef Mrljavac sad nek to malo počisti skup sa ovim mojim zadnjim klafranjem

 

 

I da...ne volim lovce. Ubijaju jadne životinje :tuzan:

Citiram ovaj post da i sami vidite kakva je tema bila,u kojem je smjeru išla i u kojem smjeru sada ide,to vidite i sami.Imate opciju otvaranja novih tema i podforum caffe u kojem i ja najviše pišem da bi dečkima pustio prostor za rješavanje njihovih statusa.Priče,kaj bi bilo da je po mojem su sada nebitne kad ovi dečki imaju životnu borbu sa administracijom,raznim komisijama i sve to da bi uopče preživjeli.Naravno,kaj se mene tiče nek stožerni šef Mrljavac to počisti skup s mojim zadnjim postom.Oprostite kaj ispada da se pravim pametan ali ovo nije fer prema dečkima koji koriste ovu temu direktno za svoj status.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

živili,evo ja po treći put idem na invalidsku komisiju po diagnozi ptsp-a,da bi dobija kakvu takvu crkavicu..pa ću za svaki slučaj ponit 2-3 bombe,jer sam neuračunljiv i pun mi je kufer proglašavanja da nema invalidnosti ana77!!! :-D:cuga::smijeh2:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pošto je izašao zakonski rok za predaju papira za HRVI davne 2005 sad im je najlakše oduzeti dozvole i dati opću ili profesionalnu nesposobnost.Ja sam isto imao sve kategorije a sad sam pješak a B kategoriju će mi vratit kad mi stanje bude bolje.Neki dan je isteklo 6mjeseci ali oni su odlučili da i u buduće nemogu upravljat vozilom a doktor u zavodu kaže da će im to biti ubuduće praksa

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ofit je napisao:

Pozdrav svima . Može li mi tko reči kolika je razlika u mi

rovini profesionalna - opča financijski . :kavica:

 

 

ako ti ovo moze pomoci ja sam imao 50/50 rat-mir profesionalnu

1901 kn a sad imam 50-50 opcu 2408 kn

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

bereta je napisao:

Pozdrav braniteljima!

Novi sam član legalis i da vam se odmah obratim za pomoć i savjet. Kao bivši pripadnik specijalne policije, 92. godine ranjen sam na terenu te mi je određena invalidnost od 30%. Nakon završetka rata, tjerali su me u mirovinu, ali bilo me sram da kao 27 godišnjak tada odem,budala. U specijalnoj policiji bio sam do 99. god, te me tada kao nesposobnog stavljaju u plavce,gdje i danas radim kao narednik na graničnom prijelazu. Naravno narednika nisam dobio po zaslugama u plavcima, nego dodjelom ministra. I tako radio sam sve do 11. mj. prošle godine kada mi je dojadilo skidanje plaće, kriznog poreza, love za prijevoz i da dalje ne nabrajam te sam se napokon odlučio za odlazak u prijevremenu invalidsku mirovinu. Šetam po doktorima dva mjeseca, terapija simo, pregled tamo, da čovjek poludi i sve bi to bilo izdržljivo da se sada nije pojavio kontrolor HZZO, običan doktor medicine koji me tjera raditi. Pa zar je moguće da je toliko ljudi otišlo u mirovinu a mene tjeraju raditi. Inače ranjen sam u desnu ruku i sada živci oslabljuju itd. zanima me dali itko zna način da me doktor ne vrati na posao, jer on govori da čovjek ako čeka pregled nemože biti na bolovanju, a to što sam ja na ulici i trebam nekoga privesti ili nedaj bože nekoga privesti ruka ne sluša.

Molio bih savjet, kako dalje i dali ima nade za mene.

 

malo sam to čitao i sve nevjerujem..ali stvari stoje ovako..u mirovinu invalidsku nejde se zato što je netko bio 5 godina u ratu..nego temeljem liječničke dokumentacije..znači dobra liječnička dokumentacija i argumenti..neki dan sam razgovarao sa svojim psihijatrom..i čovijek otvoreno kaže..nas zanima naravno ratni put..ali bez adekvatne liječničke dokumentacije nama su ruke vezane jer mi moramo opravdati svoj nalaz i mišljenje..tako da kolega idete glavom kroz zid..jer vas ruši običan kontrolor hzzo-a..a di je tek mup-ova komisija,pa vještak mirovinskoga,pa revizija..i tako dalje..nerazumijem vas.bili bi lovac i zadržali oružje i bili sposobni sa istim rukovati..a od mupa tražite da vam da radnu nesposobnost i pošalje na mirovinsko..a imate radno mjesto na graničnom prijelazu di nije isto kao policajac u temeljnoj u ophodni što ide na 1000 intervencija..

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

planina je napisao:

a imate radno mjesto na graničnom prijelazu di nije isto kao policajac u temeljnoj u ophodni što ide na 1000 intervencija..

 

Kad sam jedno na žalost kratko vrijeme radio kao granični policajac bilo mi je ko da sam u mirovini, još samo da sam tamo di sam radio imao riješeno i stambeno pitanje, radio bi do 85 godine života, najmanje.

 

Ali z ZG-u sam imao stambeno pitanje rješeno ali zato brate mili posla , itervencija, zajebancija. Intevencija za jednu smjenu u ZG-u kao ovaj u DU na granici u tjedan ili dva dana.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

i šta sad tolike filozofije.išao bi u mirovinu ali nebi išao pod PTSP jer nebi mogao biti lovac ? pa dečko ti nisi ni bolestan kad možeš tumarati po šumama i ubijati divljać.svih ovih godina si koristio sve pogodnosti što si bio ranjen a sad bi lagano u mirovinu i to pod uvijetima koje ti želiš..mislim danebede to tako išlo..osvrtna onu tamo dole što kaže ptsp pa voze automobile,e pametna pa šta ne rozivaš narkomane,te druge bolesne ljude sa raznim dijagnozama mislim da previše pojedinci sračkaju i žele ispasti jadnici no u biti oni se sad žele domoći raznih mirovina na bilo koji način. to je sramotan čin,što nisi išao u mirovinu kad si bio ranjen svih ovih godina imao si dobru plaću bez odbijanja,sve ostale pogodnost oslobođen svega i sad bi ti kao u mirovinu pa da loviš divljać-malo sutra.znači svi oboljeli od ptsp su za ludi samo ste vi svi ostali prepametni ali samo za sebe pa tako i ostanite i nadalje, :palacdolje:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Delta, čovjek je lijepo napisao da ima problema sa desnom rukom malo pročitaj post. Po tebi eto do sada je koristio sve ma moš mislit sve kao da si ljubomoran. Što i kako se radi na granici može pričati samo čovjek koji je radio na granici što vjerujem da mnogi ovdje nisu svaku četvrtu noć se ne spava. Beretu ste isjekli sa milijardu glupih stvari, a čovjek je tražio samo malo razumjevanja i pomoći da bi završili na seksističkim i vulgarnim nebitnim stvarima. Ako malo pogledaš u 99% postova se ovdje spominju psihijatrijske dijagnoze sami efovi. I meni je došao tip 1975 godište u mirovini, a radi poljoprivredu i to još u BiH halooo :palacdolje: veči i jači od mene. U redu Bereta i ja smo imali sreće i dobili dobar posao mnogi od vas su bez posla, bez ičega i hvataju se za slamku, ali za to nije kriv bereta ili ja mi smo gledali kako drugi dobivaju stanove rade fuševe po Minkenu :kavica: imaš moj delta takovih puno :smijeh: zašto nitko ne spominje takve.

 

Hvala na pažnji nisam nikoga htio uvrijediti i mislim da bi paralitik :palac: mogao lokot na ovo jer je prešlo granicu dobrog ukusa

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

bereta je napisao:

Pozdrav braniteljima!

Novi sam član legalis i da vam se odmah obratim za pomoć i savjet. Kao bivši pripadnik specijalne policije, 92. godine ranjen sam na terenu te mi je određena invalidnost od 30%. Nakon završetka rata, tjerali su me u mirovinu, ali bilo me sram da kao 27 godišnjak tada odem,budala. U specijalnoj policiji bio sam do 99. god, te me tada kao nesposobnog stavljaju u plavce,gdje i danas radim kao narednik na graničnom prijelazu. Naravno narednika nisam dobio po zaslugama u plavcima, nego dodjelom ministra. I tako radio sam sve do 11. mj. prošle godine kada mi je dojadilo skidanje plaće, kriznog poreza, love za prijevoz i da dalje ne nabrajam te sam se napokon odlučio za odlazak u prijevremenu invalidsku mirovinu. Šetam po doktorima dva mjeseca, terapija simo, pregled tamo, da čovjek poludi i sve bi to bilo izdržljivo da se sada nije pojavio kontrolor HZZO, običan doktor medicine koji me tjera raditi. Pa zar je moguće da je toliko ljudi otišlo u mirovinu a mene tjeraju raditi. Inače ranjen sam u desnu ruku i sada živci oslabljuju itd. zanima me dali itko zna način da me doktor ne vrati na posao, jer on govori da čovjek ako čeka pregled nemože biti na bolovanju, a to što sam ja na ulici i trebam nekoga privesti ili nedaj bože nekoga privesti ruka ne sluša.

Molio bih savjet, kako dalje i dali ima nade za mene.

Kolega,ostvarivanje statusa kojeg Vi priželjkujete je u potpunosti u nadležnosti vještačke komisije za ocjenu radne sposobnosti u HZMO.Preduvjet za to je medicinska dokumentacija na osnuvu koje bi Vaša liječnica osobne medicine trebala pokrenuti postupak za to.Dali ima nade za Vas,ima ukoliko medicinska struka procijeni da ste nesposobni za rad.Lov i automobilizam nemaju veze sa Vašim slučajem kao ni Vaše osobno mišljenje o tome jeste li Vi sposobni za rad ili niste.Svjestan sam Vaše frustracije na situaciju jer svi mi dobro znamo da ste 1992. ustrajali na mirovini,danas bi ona iznosila preko 1000 eura,no to je sad prošlost i nemože se sad tu ništa napraviti

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ma nevolim to potezati..ali 2005 godine su dosta njih kalkulirali sa odlaskom u mirovinu..ja osobno nisam više mogao

raditi psihički sam bio razbije i kako sam radio u policiji 2005 sam otvorio bolovanje i krenuo putem bez povratka u mirovinu..puno je tada mojih kolega narednika,nad narednika i šta ti ja znam podsmijavali se sa svojih dobro užljebljenih radnih mjesta po dežurani i voditelja smjena na graničnim prijelazima..dok sam ja bio u ophodnji za intervencije temeljne policije,znači da mi je smjena svaki dan bila više nego vesela..i isti su mi poručili dečko vidjet čemo kako češ ti proči pa čemo mi za tobom..ali ebiga zakon se promjenio i sada se oni furaju na neke spike mi smo pošteni,a ostali su svi lopovi..svima njima javno poručujem da sam krv propišao što na poslu što u postupku od ostvarivanja hrvi-a do umirovljenja i da ako su zdravi rade taj posao na tim svojim radnim mjestima i nas oboljele i bolesne puste na miru

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

planina je napisao:

ma nevolim to potezati..ali 2005 godine su dosta njih kalkulirali sa odlaskom u mirovinu..ja osobno nisam više mogao

raditi psihički sam bio razbije i kako sam radio u policiji 2005 sam otvorio bolovanje i krenuo putem bez povratka u mirovinu..puno je tada mojih kolega narednika,nad narednika i šta ti ja znam podsmijavali se sa svojih dobro užljebljenih radnih mjesta po dežurani i voditelja smjena na graničnim prijelazima..dok sam ja bio u ophodnji za intervencije temeljne policije,znači da mi je smjena svaki dan bila više nego vesela..i isti su mi poručili dečko vidjet čemo kako češ ti proči pa čemo mi za tobom..ali ebiga zakon se promjenio i sada se oni furaju na neke spike mi smo pošteni,a ostali su svi lopovi..svima njima javno poručujem da sam krv propišao što na poslu što u postupku od ostvarivanja hrvi-a do umirovljenja i da ako su zdravi rade taj posao na tim svojim radnim mjestima i nas oboljele i bolesne puste na miru

 

Ko da sam pisao svoju priču...ista stvar je bila i kod mene.

 

A što se tiče granice i rada na granici jako dobro znam kako se tu radi i koliko se radi, težinu posla i to od graničnih prelaza do dubinske granične kontrole-što motorno što pješke, isto tako jako dobro znam način rada i količinu posla koje odrađuju sektori krim i temeljne policije, a za specijalnu policiju mislim da je svima jasno-pogotovo u ratu šta je bilo i kako je bilo, dao Bog da se ne ponovilo.

 

Ko radi na granici može slobodno raditi do 85 godine života.

Sasvim je druga priča s ova ostala tri sektora policije u kojima sam radio.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nisam bio policajac,iznimno cijenim vaša pisanja o vašem poslu.Bili ste u Domovinskom ratu i velika večina vas je nastavila raditi u policiji,a svi znamo koliko je to stresno no znamo i koliko ste bili plačeni.Rad na šalteru elektre sa strankama je stresan,a što da sad onda govorimo kako je bilo vama. Taj stres na tom poslu dodatno potiče vaše kolege da tek sada krenu u ostvarivanje svojih braniteljskih prava.Ne osporavam ničije pravo na to,no žao mi je što je sada iznimno nepovoljna klima za to.Ovo pišem s dužnim poštovanjem prema vama sadašnjim ili bivšim policajcima,ne ulazeči u to koje je radno mjesto lakše a koje teže.Dokle god ima ljudi koji ne rade ništa a zarađuju pozamašne svote novaca i to ne baš legalnim putem,cijenit ću svako radno mjesto pa i policajca na graničnom prijelazu. :palac:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

depresiva je napisao:

cijenit ću svako radno mjesto pa i policajca na graničnom prijelazu. :palac:

 

Nisam mislio u smislu da se ne cijeni to radno mjesto i da je manje vrijedno, nego samo da je puno lakše radno mjesto od temeljnog policajca ili krim. policajca ili policajca spec.

Mogu usporediti ta četri sektora policije jer sam na svojim " leđima " iskusio svako radno mjesto od navedenih pa znam gdje mi je bilo najlakše a gdje najteže za raditi tj. odraditi službene zadaće.

 

 

Ništa drugo, svaka čast svakome tko na pošten način radi svoj posao.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Moj post nije bio kritika na tvoje pisanje,več dužno poštovanje prema vama policajcima među koje i ti pripadaš kolega Kompa,sve vas cijenim a posebno tvoj doprinos na više podforuma na ovom portalu koji primječujem.Pozdrav :palac:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

 

...

Molio bih savjet, kako dalje i dali ima nade za mene.

 

...reče začetnik ove teme u prvom postu.

Prije toga je (vjerujem) iskreno objasnio svoju situaciju i problem.

 

Pojedinci ga nagrdiše i popljuvaše; drznik, usudio se reći da bi u mirovinu.

Nabiše mu na nos divlje životinje i vozačku dozvolu, optužiše ga da je muzao državu dok je radio...(primjećujem da se posljednji put prijavio 6.2.2010. pa vjerojatno, srećom svojom, nije sve ni pročitao).

 

Samo zato što s 27 godina nije želio u mirovinu, a s 45 mu se to čini boljom solucijom.

 

Dakle, da je prije 18 godina otišao u mirovinu bilo bi sve u redu, ali sada...?

 

Ukratko:

1.Je li ranije imao pravo na mirovinu?

Imao je

 

2. Ima li pravo na mirovinu prema trenutnim propisima?

-Ima

 

3.Hoće li imati pravo na mirovinu slijedeće godine?

-Možda hoće, možda neće

 

4.Što će dobiti ako sada ode u invalidsku mirovinu ili ako je već otišao?

-20rat/80mir - ko da gledaš; ima čin narednika a kako vidim da pojedinci znaju kolika je plaća graničnog policajca mogu mu mirovinu u lipu izračunati. Neće biti bog-zna-što.

 

5.Koliku bi sada mirovinu imao da je u istu otišao prije, recimo, 15 godina?

-Vjerojatno veću nego danas plaću.

 

6.Neće PTSP, žao mu oružja...

-Ionako mu PTSP danas nitko neće priznati kao posljedicu rata, ta vremena su prošla, ne mora ga ni tražiti. Uzrok invalidnosti bit će ranjavanje, kontinuiranog liječenja nema, ozljede i bolesti koje nisu uzrokovane ratom...20/80, kao što rekoh.

 

Zašto zbog ovoga napadati čovjeka?

:-?Ostvarit će nešto što nije zaslužio?:-?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

nije njega nitko napao..nego je on složio cijelu priču kao da je on sada patnik što je bio pošten,a mi kao nepošteni što smo otišli ranije u mirovinu..nevjerujem u tu njegovu iskrenu priču kako je on sa 27 godina odbio mirovinu jer je smatrao da još ima šta dati državi..bit če da to sada lijepo zvuči,ali realnost je vjerujem bila drugačija..sigurno je dobio solidno radno mjesto u sklopu mup-a jer je hrvi i dosada je primao 7000 kuna,a sad kada je vidio kako stoje stvari sa umirovljenjem svi su mu krivi..ja mu iskreno želim svu sreču samo mi svi znamo da bez ptsp-a mup ga teško bude proglasio radno nesposobnim jer čim imaš neku psihičku smetnju nema šanse da obučeš uniformu i dobiješ oružje,jer nitko neče odgovarati za tebe..a pošto on želi biit lovac bude se tako natezao sa komisijama još bog zna koliko..jer opet kalkulira..

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

planina je napisao:

nije njega nitko napao..

Mislio sam na ovo:

deltacro je napisao:

pa dečko ti nisi ni bolestan kad možeš tumarati po šumama i ubijati divljać.svih ovih godina si koristio sve pogodnosti što si bio ranjen a sad bi lagano u mirovinu i to pod uvijetima koje ti želiš...

 

..svih ovih godina imao si dobru plaću bez odbijanja,sve ostale pogodnost oslobođen svega i sad bi ti kao u mirovinu pa da loviš divljać-malo sutra

Ili npr ovo

Kompa je napisao:

...Ko radi na granici može slobodno raditi do 85 godine života.

 

A dalje

planina je napisao:

...nego je on složio cijelu priču kao da je on sada patnik što je bio pošten,a mi kao nepošteni što smo otišli ranije u mirovinu..

Nisam primijetio da je ikoga nazvao nepoštenim, ispravi me ako griješim. Čini mi se da samo žali za propuštenom prilikom, kako je rekao

bereta je napisao:

...ali bilo me sram da kao 27 godišnjak tada odem,budala.

 

planina je napisao:

dosada je primao 7000 kuna

Ni mirovina mu ne bi bila manja da je otišao ranije...

 

planina je napisao:

...bez ptsp-a mup ga teško bude proglasio radno nesposobnim

Ponavljam: danas mu, prema trenutnim zakonima, ionako nitko neće priznati PTSP kao posljedicu rata.

Osim toga, ne proglašava ga MUP radno nesposobnim, već vještak HZMO-a.

 

Nije mi namjera cjepidlačiti a ni svađati se (ionako čovjek više nije na forumu), no

-ranjen je

-ima status HRVI

 

dakle, ima pravo na mirovinu.

 

Kolika će biti, to je drugo pitanje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

DelBoy je napisao:

 

Osim toga, ne proglašava ga MUP radno nesposobnim, već vještak HZMO-a.

 

Nije mi namjera cjepidlačiti a ni svađati se (ionako čovjek više nije na forumu), no

-ranjen je

-ima status HRVI

 

dakle, ima pravo na mirovinu.

 

Kolika će biti, to je drugo pitanje.

 

Tako je , bude vidio.

 

A to za granicu nije cjepidlačenje nego i je tako , da djelatnici MUP-a pol. službenici na graničnim prelazima imaju kudikamo lakše radno mjesto od policijskog službenika u temeljnoj ili krim. policiji a imaju isti benificirani radni staž , što po meni nije nikako pravedno.

 

Dok recimo pol. službenici koji rade kao skladištari ili operativni dežurni ( znači isto lakše radno mjesto od temeljnog policajca ) imaju priznati manji benificirani radni staž od temeljnog policajca ( 2 mjeseca na godinu dana manje ).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Napravi novi...