Jump to content

nezakonita kci


incognita87

Preporučene objave

molila bih savjet!

situacija: moj otac je prije 29 godina ozenio zenu s kojojom je dobio dijete, zatim se rastao od nje, te zivio s mojojm majkom u vanbracnoj zajednici. kada sam se rodila, otisao je od nje, te se vratio prvoj supruzi i dobio jos jedno dijete.

tata je umro prije cca 11 godina. u meduvremenu sam se intenzivno druzila sa sestrama. odjednom, one su bez povoda prekinule kontakt. nedavno sam saznala od tatine sestre da je u to vrijeme umrla tatina majka koja je ostavila nasljedstvo koje se dijelilo na njene potomke- budici da je imala sina(mog tatu koji je umro) i kcer, nasljedstvo se dijelilo pola-pola...pola njenoj kceri te pola djeci njezina sina dakle mojim polusestrama i meni. kako su one u to vrijeme doslovce nestale sa lica zemlje, nisam se mogla boriti za svoj dio nasljedstva. teta mi je rekla da je sudac kod ostvainske rasprave pitao postoji li jos koje dijete, a one su me zatajile!!i pobrale svo nasljedstvo koje ih pripada i ne pripada. problem je u tome sto me taat nije priznao kod rodenja, jer da je odmah bi dobila svoj pripadajuci dio. ovako je jedina mogucnost da se izborim za svoje bila da se javim na sud unutar pola godine od citanja ostavinske rasprave, sto sam bila u nemogucnosti jer su sestre nestale i nisu me obavijestile o tome, imaju cak tajni broj na informacijima.

posotoji li ikakva mogucnost da trazim svoj pripadajuci dio jer nije rijec o par tisuca kuna....hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

incognita87 je napisao:

problem je u tome sto me taat nije priznao kod rodenja, jer da je odmah bi dobila svoj pripadajuci dio.

 

Nisam pravnik, ali mislim da je problem samo u tome. Ako vam je otac upisan u rodni list, onda još možete tražiti nasljedstvo. Obratite se odvjetniku i proučite Zakon o nasljeđivanju.

 

Iz Zakona o nasljeđivanju:

 

Zastara prava zahtijevati ostavinu

Članak 138.

(1) Pravo zahtijevati ostavinu kao nasljednik ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nasljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviteljeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke.

(2) Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije placao alimentaciju jer mama nikada nije nista trazila od njega...jedan odvjetnik mi je rekao da sam unatoc tome sto nije naveden u rodnom listu, mogla se izboriti za svoj dio, ali da sam se javila pola godine unutar citanja oporuke...a nisam se mogla javiti kada mi sestre nisu javile da je baka umrla...! nestale su cim su saznale da ce dobiti nasljedstvo, pa zasto dijeliti na 3 kada mogu na njih dvije.. zato smatram da je to bitna cinjenica u cijelom slucaju. jer da me nisu zatajile, sud bi me sigurno trazio i mogla bi se u zakonskom roku izboriti za svoj dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija