Jump to content

zaštita na radu


lana-bananna

Preporučene objave

Imam pitanje vezano uz odredu članka 21. Zakona o zaštiti na radu prema kojoj Služba zaštite na radu mora imati minimalno 3 stručnjaka.

Naime,mi u tvrtki imamo trenutno 2 stručnjaka,dakle nedostaje nam još jedan, koji će biti osposobljen za poslove stručnjaka u roku od 1 godine. Zanima me da li je moguće,primjerice, radniku koji je tehničkog ili medicinskog usmjerenja u ugovor o radu unijeti odredbu da uz postojeće poslove obavlja i poslove stručnjaka zaštite na radu a da se pri tome ne dira postojeća sistematizacija? Time bi smo imali 3 stručnjaka(odmah,znači da upotpunimo tih godinu dana koje sam prethodno navela) i ispunjavali obveze Zakona o zaštiti na radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A možete i mene zaposliti, pa imate tri stručnjaka!

 

Joj, malo sam alergična na to kad se zaštita a radu prikrpa bilo kome, a ne pravom stručnjaku, jer je to kao, onak usput. Btw. kao bivši inspektor ZOP-a sam vidjela da se to poslodavcu ionak obije o glavu, prije ili kasnije.

 

Ali, da Vam odgovorim, prvo, bitno je koje su stručne spreme vaši djelatnici u službi, morate se držati odredbi koje navode radni staž i stupanj stručne spreme Vaših djelatnika u službi zaštite na radu. Naravno, moraju imati i stručni ispit. I iz zaštite od požara, ako Vam i to potpada pod istu službu, što je najčešće slučaj. A po novom, uskoro i iz zaštite okoliša.

 

Drugim riječima, Vi to možete napraviti, ali time formalnost nije zadovoljena, ako nisu i ostali uvjeti. Inače, ovisi vam o inspektoru kako koji tumači i na koje odredbe se poziva jer se Zakon može tumačiti i kao da sva tri stručnjaka trebaju biti na puno radno vrijeme - a prema tome ne može to biti netko tko u ugovoru ima drugo radno mjesto, ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U djelatnosti poljoprivrede, lova i šumarstva, ribarstva, rudarstva, prerađivačke industrije, opskrbe električnom energijom, plinom i vodom, u građevinarstvu, prometu, skladištenju i vezama, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi, te kod poslodavaca koji zapošljavaju invalidne osobe kao i u obrazovnim ustanovama s laboratorijima i radionicama praktične nastave polagati ispit za stručnjaka zaštite na radu može osoba koja ima:

 

– visoku stručnu spremu odgovarajućeg smjera i najmanje pet godina radnog iskustva u struci ako će kod poslodavca kod kojeg je ustrojena služba zaštite na radu raditi kao voditelj službe u iz članka 3. točke 1. ovoga Pravilnika,

 

– najmanje odgovarajuću višu stručnu spremu i tri godine radnog iskustva u struci ako će kod poslodavca raditi kao stručnjak iz članka 3. točke 2. i 3. ovoga Pravilnika,

 

– najmanje odgovarajuću srednju stručnu spremu i godinu dana radnog iskustva u struci ako će kod poslodavca raditi kao stručnjak iz članka 3. točke 4. ovoga Pravilnika.

 

U ostalim djelatnostima polagati ispit za stručnjaka zaštite na radu može osoba koja ima:

 

– najmanje višu stručnu spremu odgovarajućeg smjera i najmanje tri godine radnog iskustva u struci ako će kod poslodavca kod kojeg je ustrojena služba zaštite na radu raditi kao voditelj službe u iz članka 3. točke 1. ovoga Pravilnika,

 

– najmanje odgovarajuću srednju stručnu spremu i dvije godine radnog iskustva u struci ako će kod poslodavca raditi kao stručnjak iz članka 3. točke 2., 3. i 4. ovoga Pravilnika

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iako bi o tome trebala voditi računa ova dva stručnjaka zaštite na radu koja imamo...

 

O tome bi trebao voditi brigu poslodavac, koji za to i odgovara.

Ali ne brinite, praksa trpi svašta, pa tako uvjek možete od Ministarstva tražiti privremeno da Vas oslobodi ustrojavanja službe, ili da inspekcija prilikom nadzora ne prikloni pozornost ovoj obvezi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

I mene zanima pokoja informacija. Planiramo otvoriti obrt, konkretno bavili bi se djelatnošću koju bi najbliže opisala kao kućni i brodski majstor. Znači ne radi se o mehanici, struji, nego o završnim radovima, poliranja, pranja, estetski radovi, u kući manji popravci. Karakteristično je da je svaki posao različit, malo je stolar, malo je pitur, malo je pomoćni radnik, i posao bi obavljao sam moj suprug, bez radnika. Da li on mora imati procjenu opasnosti i polagati zaštitu na radu (pa sam će sebi štetu napraviti ako ne koristi sredstva zaštite na radu)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija