Jump to content

Pravo na osobnu invalidninu


pkuftic

Preporučene objave

Pozdrav, interesira me nekoliko stvari u vezi ostvarivanja prava na osobnu invalidninu.

 

Naime, netko mi je bacio bubu u uho, pa bim se voljela raspitati da li imam pravo na invalidninu prije nego zovem centar za socijalni skrb..

 

Majka sam djeteta koje ima atopijski dermatitis i alergiju na grinje. Bili smo na vještačenju u HZZO i od 08.03 ostvarujem pravo na dopust do osme godine djetetova života radi njege djeteta s težim smetnjama. Čitam zakon o socijalnoj skrbi i neke stvari mi nisu jasne:

 

Članak 55 - Pravo na osobnu invalidninu ima teže tjelesno ili mentalno oštećena osoba ili osoba s trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, a čije je oštećenje ili bolest nastala prije navršene 18. godine života, ako osobnu invalidninu ne ostvaruje po drugoj osnovi. – po meni alergija je trajna promjena zdravlja, u 99% slučajeva ona ostaje za cijeli život. Našla sam i:

Osobama s invaliditetom smatraju se:

• osobe s mentalnim oštećenjem,

• osobe s oštećenjem lokomotornog sustava,

• osobe s oštećenjem središnjeg živčanog sustava,

• osobe s oštećenjem perifernog živčanog i mišićnog sustava,

• osobe s oštećenjem drugih organa i organskih sustava, - u to bi mogla spadati alergija i atopijski dermatitis jer mom djetetu je oštećena koža i on nikako nesmije biti u blizini grinja (kojih je svuda), odmah dobije jaki osip, svrbež

• osobe s oštećenjem sluha,

• osobe s oštećenjem govorno-glasovne komunikacije,

• osobe s oštećenjem vida,

• osobe s više vrsta oštećenja.

 

 

Članak 58. - Ako roditelji osobe koja ostvaruje pravo na osobnu invalidninu koriste: porodni dopust, dopust do sedme godine djetetova života po posebnim propisima, pravo na rad s polovicom punog radnog vremena radi njege teže tjelesno ili mentalno oštećenoga djeteta, a dijete dnevno boravi u predškolskoj, školskoj ili zdravstvenoj ustanovi ili domu socijalne skrbi, osobna se invalidnina isplaćuje u iznosu od 125% osnovice iz članka 16. stavka 1. ovoga Zakona. – ostvarila sam pravo dopust do osme godine života

 

Članak 56. - (1) Osobna invalidnina iznosi mjesečno 250% osnovice iz članka 16. stavka 1. ovoga Zakona za osobu koja nema vlastitog prihoda. (2) Ako korisnik ostvaruje prihod po bilo kojoj osnovi, osobna invalidnina utvrđuje se kao razlika između iznosa iz stavka 1. ovoga članka i prosječnog prihoda ostvarenog u prethodna tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva. – da li se misli na djetetove prihode ili na moje prihode budući da je dijete maloljetno i ja sam njegov zastupnik i u biti vjerojatno ja trebam podnijeti zahtjev. E sada ako se računaju prihodi kako izračunati koliko bi iznosila invalidnina – mjesečno dobivam oko 2100 kn, a mjesečni prihodi po članu kućanstva su 1618 kn. i da li bi to značilo da ako imam dopust do sedme godine (u mom slučaju osme) da imam pravo i na invalidninu?

 

Još sam našla i neki vodič koji je napisala soc radnica i piše :"Korisnici prava na osobnu invalidninu imaju pravo na uvećani dječji doplatak u iznosu od 831,50 kuna mjesečno, neovisno o prihodima članova kućanstva, do 27 godine života, a koji se ostvaruju u sustavu mirovinskog osiguranja.". ako je tako trebalo bi vrijediti i obrnuto - tko ima pravo na uvećani dd ima pravo i na osobnu invalidninu.

 

Ako mi netko može pomoći, molila bim pomoć, da ne tražim nešto na što nemam pravo a i da ne pustim to pravo ako me pripada. Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija