Jump to content

Nasljeđivanje-molim hitno savjet!!


dado5

Preporučene objave

Iza smrti svoje majke,moj se pokojni otac odrekao nasljedstva koje ga je pripadalo u korist braće i sestre pred sudom.Nedavno je umro i zadnji brat odnosno moj stric bez oporuke.Za svog života govorio je kako me neće zaboraviti.Pred par dana nazvao me je javni bilježnik te me obavijestio da se vodi ostavinska rasprava.Zanima me dali mogu šta očekivati od nasljedstva,pošto je još živa njegova sestra tj. moja teta i zato što se moj otac odrekao nasljedstva.Kakva su moja prava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste napisali da li stric ima suprugu koja je još živa, i da li je živ tko od roditelja (vaša baka ili djed).

 

Ako nisu živi, nasljeđuju ga braća i sestre, a dijelove koje bi naslijedili umrla braća odnosno sestre nasljeđuju njihovi potomci.

 

Dakle, vi (i vaša braća ako ih imate) nasljeđujete dio koji bi naslijedio vaš otac da je živ.

 

Vaš otac se odrekao nasljedstva iza pokojne majke, a ovdje se radi o nasljeđivanju iza pokojnog brata. Činjenica da se u dijelu imovine toga brata nalazi dio do kojeg je došao odreknućem drugog nasljednika ne igra nikakvu ulogu, jer se nasljeđuje imovina ostavitelja koja je bila u vlasništvu ostavitelja u trenutku smrti bez obzira na to kako ju je stekao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stric nije imao ni suprugu ni djece,a nisu živi ni djed ni baka.Nemam braće ni sestara,jedino je živa teta.Zbunjivala me činjenica što se moj otac odrekao nasljedstva iza smrti svoje majke,a teta se na to pozvala kod javnog bilježnika koji sada vodi ostavinsku raspravu iza smrti njezinog brata odnosno mog strica,a koji mi je odgovorio na telefon pošto ne živim u mjestu rođenja kako bi najbolje bilo da potpišem izjavu kojom bi njoj pripalo sve s obzirom što se moj pokojni otac odrekao nasljedstva,a što ja ne želim.Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o izuzetno neprofesionalnom postupku bilježnika.

 

Javni bilježnik vodi postupak kao ovjerenik suda i dužan je biti nepristran jednako kao da postupak vodi sud. Mora vas uputiti u vezi vaših prava, ali nikako ne smije sugerirati kako da svoja prava koristite, a pogotovo ne tražiti da se odreknete nasljedstva. To može biti samo vaša samostalna odluka.

 

Ako bilježnik bude i dalje tako postupao, uputite pritužbu predsjedniku nadležnog općinskog suda kojom ćete tražiti da provede nadzor nad njegovim postupanjem, te da se predmet preda drugom bilježniku ili da ga preuzme sam sud. Možete tražiti i izuzeće javnog bilježnika zbog pristranosti, a i pritužiti se Javnobilježničkoj komori.

 

Budući da ne možete dokazati usmene iskaze bilježnika, preporučio bih vam da na ostavinsku raspravu odete s odvjetnikom, naročito ako nemate iskustva s takvim raspravama. Jednom dana izjava na zapisnik koju biste kasnije požalili teško se i zapravo nikako ne može promijeniti.

 

Naravno, ako se želite odreći nasljedstva, to je vaše pravo, ali na vašu odluku nitko ne smije utjecati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Za Kroničnu Stranku,a mogu i ostali poznavatelji ove problematike:

Nakon ostavinske rasprave,javni bilježnik je svu ostavinu pokojnog strica ravnopravno podijelio između tete i mene s čime sam bio zadovoljan.Pokušao sam uspostaviti kontakt s tetom kako bih saznao njezine daljne planove.U telefonskom razgovoru ona ponovno negira rješenje sa ostavinske rasprave i govori kako je ona naknadno pronašla rješenje po kome se moj pokojni otac odrekao svega nakon smrti svoje majke,te kako nemam nikakvih prava po tadašnjem zakonu.Navodno je i angažirala advokata koji će je zastupati na sudu i pronašla svjedoke koji ce posvjedočiti kako je ona brinula o njemu,a s time sva ostavina bi trebala pripasti njoj.

Zanima me još moram li platiti troškove javnog bilježnika koji nisu mali,dok traje ta farsa ili to mogu učiniti nakon odluke suda.Vrijednost cjelokupne imovine ostavitelja po mojoj gruboj procijeni ne prelazi 150.000 kuna,pa mi se čini da je iznos moj i tetin od 3.200 kuna prevelik.

Unaprijed se zahvaljujem na korisnim savjetima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Niste napisali da li je rješenje javnog bilježnika postalo pravomoćno ili ne.

 

Naime, vaša teta je imala dvije mogućnosti - da se žali na rješenje, u kojem slučaju ono nije pravomoćno, ili da po pravomoćnosti rješenja pokrene parnicu temeljem naknadno pronađenih dokumenata, u kojem slučaju je rješenje o nasljeđivanju moglo postati pravomoćno, iako se naknadno osporava u drugom postupku.

 

Ako je rješenje pravomoćno (tj. istekao je rok za žalbu, a ona nije podnesena), trebate platiti sve pristojbe i troškove javnog bilježnika, tražiti da se udari žig pravomoćnosti i temeljem rješenje uknjižiti se na nekretnine, odnosno raspolagati pokretninama koje su vam pripale.

 

Radi provjere troškova javnog bilježnika, imate tarifu na stranicama javnobilježničke komore, a bilo je i rasprava na Legalisu pa potražite i provjerite. U svakom slučaju, morate dobiti račun sa specifikacijom.

 

Što se tiče mogućnosti vaše tete da ostvari svoje zahtjeve, treba vidjeti o kakvoj se izjavi o odreknuću od nasljedstva radilo. Ako se radilo o odreknuću samo iza majke, takva izjava ni u kakvom drugom ostavinskom postupku nema nikakvo značenje.

 

Briga o ostavitelju nije osnova za nasljeđivanje. Nasljeđuje se prvenstveno temeljem srodstva, ili oporučno kad oporučitelj može podijeliti imovinu kako i kome hoće (uz ograničenje u pogledu nužnog dijela), ili imovina ostavitelja prelazi drugoj osobi temeljem ugovora o uzdržavanju. Sama činjenica brige o ostavitelju bez oporuke u korist osobe koja se brine ili propisno sastavljenog ugovora među njima je bez značenja.

 

Dakle, teta je bijesna zato što bi sama htjela odlučivati što je pravedno a što nije, ali teško da može što učiniti osim omogućiti odvjetniku da zaradi. Naime, nasljeđuje se po zakonu a ne po pravdi, a posebno ne po osobnom shvaćanju pravde pojedinca.

 

Ipak, trebate pričekati da dobijete žalbu ili tužbu koju će sročiti odvjetnik da vidite na što se točno ona poziva. Njezina usmena objašnjenja ne moraju biti onakva kako će to odvjetnik pravno formulirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Pozdrav svima !

Nakon svih zavrzlama moju je tetu,koja je uputila prigovor općinskom sudu na odluku javnog bilježnika nakon ostavinske rasprave,općinski sud odbion te prihvatio odluku javnog bilježnika te je rješenje postalo pravomoćno.

U dobroj namjeri nazvao sam je ponovno telefonom pošto ne živimo u istom mjestu da vidimo kako ćemo postupiti dalje i bio sam spreman i na neke ustupke (grobno mjesto,mirovina itd.)međutim ona nije htijela razgovarati o tome te mi poklopila slušalicu.Vidim iz svih njezinih poteza da ne prihvaća ni odluku suda i da to sve zavlači i odugovlači.

Rješenje o nasljeđivanju je postalo pravomoćno u 9.mjesecu 2010.godine i u njemu stoji da otpravak se šalje i Poreznu upravu.Do današnjeg dana nisam dobio nikakvo rješenje od Porezne uprave pa me zanima da li sam i ja dužan obavijestiti Poreznu upravu,te dali Porezna uprava procjenjuje realnu vrijednost nekretnine i donosi na osnovu toga rješenje ili je potrebno pozvati vještaka koji je ovlašten?

Što raditi dalje,jer razvrgnućem suvlasništva putem suda izlažem se dodatnim troškovima i gubimo i ona i ja jer se nekretnina(kuća) nemože podijeliti u idealnim djelovima.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rješenje prvostupanjskog suda postalo je pravomoćno samo ako nije podnesena žalba.

 

Ako je postalo pravomoćno, trebali biste tražiti da vam udare žig pravomoćnosti (ako već niste), upisati se u zemljišne knjige (ako nije provedene automatizmom), podnijeti prijavu poreznoj upravi i dalje postupati kao (su)vlasnik.

 

Ako nije moguć dogovor suvlasnika, onda je za razvrgnuće jedino rješenje ići na sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija